Meir enn religion – jødane reknar seg også som eit folk Jødane trekk røta sine tilbake til Abraham Mange jøder er sekulære (verdsleg, mindre religiøse)

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
PowerPoint nr 1 Hva vil det si å være kristen? Av Karina Schjølberg
Advertisements

Åpenbaringen om Jesus Hvem er Jesus Kristus?.
Sprell levende 4.mai 08.
Profetene i Det gamle testamente
Allmektige Gud, Far, Sønn og Hellige Ånd,
Tenn lys. Et lys skal brenne for denne lille jord
Fra ord til liv Fra ord til liv Mai 2012 Mai 2012.
Av: Morten Andre Pettersen
STILLE BØNN Takk Gud, Han som er din Far
Islam.
Jesus i islam (og i kristendom)
Ordet poesi betyr stemningsfullt, lyrisk, versediktning.
Tekster om tro og livssyn
Kristendommens hellige bok.
Den store forsoningsdagen, 3.Mos.16
Islam.
Om hellige skrifter.
Hvem er jeg? 1.
Tanker, tro og tvil i bibelen….
Naaman Ein dag sa jenta til matmor si: «Om berre husbonden kunne koma til profeten i Samaria, skulle nok han fri han frå hudsjukdomen.» 2.Kongebok.
Jesus og evangeliene. Lammet Symbol på Jesus: - Guds lam - Påskelammet slaktet: Jesu død innledet noe nytt. Jesus som den gode hyrden eller gjeteren er.
Profetene i Det gamle testamente.. Profetene i Det gamle testamente.  900 – 500 f. Kr.  Ordet profet kommer fra det hebraiske og arabiske ordet Nabi,
Islam. Kort info om Islam: Oppstod i Midtøsten på den arabiske halvøya på 600-tallet Kom til Europa allerede på 700-tallet Spredt over hele verden Nest.
Å vere jøde. Den som er fødd av ei jødisk mor, er jøde. I dag er det 14 millionar jødar. Dei er spreidde over heile verda, dei fleste i USA og Israel.
Jødedommen Høgtider: Sabbat, Rosj Hasjana, Jom Kippur, Sukkot, Hannuka m.m.
Oppstandelse – Det Gamle Testamentet - oppstandelsestro i GT?
1 Kan det finnes gode argumenter for at Gud eksisterer?
Ser du Jesus? – Jesaja 52/53. Ser du Jesus? – Jesaja 52/53 - å kjenne igjen noen.
Det gamle testamentet - hva har GT å si oss i dag? Misjonssalen våren16.
BUDDHISMEN 4. STØRSTE RELIGION CIRKA 550 MILLIONER.
På jakt etter julen i Det Gamle Testamentet. 25 Da sa han til dem: Så uforstandige dere er, og så trege i hjertet til å tro alt det som profetene har.
 Livssynshumanisme  Jødedommen  Kristendommen  Islam  Hinduismen  Buddhismen.
«Det onde» 1. Vi opplever det onde Gjennom naturen 2.
Det gamle testamentet. 1) Loven - 5 Mosebøkene 2) Profetene - «de tidligere profetene» - «de senere profetene» 3) Skriftene - historier, - visdomsord,
Det gamle testamentet. 1) Loven - 5 Mosebøkene 2) Profetene - «de tidligere profetene» - «de senere profetene» 3) Skriftene - historier, - visdomsord,
For å samhandle godt med mennesker med forskjellig livssyn og kulturbakgrunn, er det viktig med kunnskap om religiøs tro og tradisjoner.
Kap. 6 Tankar, tru og tvil i Bibelen
1260 år e.Kr. Åp 12:17 – Sentral tekst i den siste tid ”Dragen ble rasende på kvinnen og dro av sted for å føre krig mot de andre.
BIBELEN.
ISLAM.
PAULUSBREVENE KRLE UKE 47.
Viktige historiske hendingar i
Bønn - Forbønn Påske uken Johannes
Fristet, men fri! – Matteus 4,1-11
Det er 7,4 milliarder mennesker i verden
Det er 7,4 milliarder mennesker i verden
DET GAMLE TESTAMENTE Sammendrag.
For å forstå oss selv, henter vi svar fra blant annet naturvitenskap, religion og filosofi.
Dommer og Frelser.
JØDISK TRO OG TRADISJON
Salige er de fattige i ånden
Det gamle testamentet - hva har GT å si oss i dag?
Feil versjon?. Feil versjon? Livvaktsgud Automatgud.
Matteus 2,1-12.
Bibelen Det greske ordet biblia betyr bøker. Bibelen består av 66 bøker. Tekstene ble utvalgt på kirkemøte i Nikea, 325 e.Kr.
Den store forsoningsdagen, 3.Mos.16
På jakt etter julen i Det Gamle Testamentet
Nattverd, for hvem – også for barn?
Det har aldri vore skapt så mange nye arbeidsplassar i Sogn og Fjordane
Jødedommen En oversikt over viktige historiske hendelser i jødedommen
Hvem er jeg? 1.
Evangeliet for dummies
Det gamle testamentet.
Velkommen til Storsamling for hele menighetsfamilien
Religion og Identitet Lisa Stornes
Død og håp 1.
Det er 7,4 milliarder mennesker i verden
I det kristne fellesskapet skal vi vite at vi er del av Kristi legeme.
Den Hellige Ånd 1.
Love(d) 1.
Utskrift av presentasjonen:

Meir enn religion – jødane reknar seg også som eit folk Jødane trekk røta sine tilbake til Abraham Mange jøder er sekulære (verdsleg, mindre religiøse) Ein jøde er ein person som har jødisk mor. Det å vere ein del av folket, kan ofte virke som ein viktigare del av identiteten enn sjølve religionen.

Jødane sjølve reknar mosebøkene som deira historie og som openbart frå Gud. (toraen) Dei har ein lang forfølgelseshistorie

Rik teksttradisjon Tradisjon for djupstudium av tekstane Tanakh består av mosebøkene (Toraen), Profetane (Nevim) og skriftane (Ketuvim) og er det dei kristne kallar det gamle testamentet. Toraen refererar som oftast til mosebøkene, men kan i nokre gongar brukast om alle tekstar som blir reikna som openbart av Gud (Tanakh, mosebøkene + Talmud)

I tillegg til at Moses skal ha fått dei fem mosebøkene openbart av Gud, skal han også ha fått openbart ein munnleg tradisjon Talmud består av mange forskjellige tekstar, både lovfortolkingar og forteljingar. I boka samanliknast Talmud med det nye testamentet, i det at begge er ein ”tolkingsnøkkel” til Tanakh/gamle testamentet. Midrasj er tolkingstekstar til Tanakh-tekstar.

Høyr Israel! Herren er vår Gud, Herren er ein! Gud i Toraen skildrast med forskjellige eigenskapar, han er evig, allmektig, allvitande, kjærleg, rettferdig og nådig. Framstillast også som far for alle menneske

Mennesket er blitt skapt i Guds bilete og står difor i ein særstilling i verda. Alle menneske er guds barn, også ikkje-jøder. Jøder er i ein særstilling, gjeven av gud fordi dei tilba han når andre tilba andre gudar. Mennesket er født med fri vilje, difor er dei sjølve ansvarleg for eigne handlingar. Det finnast ingen ond motpol til gud i jødedommen.

Jødisk lov består av 613 bod, 248 positive for alle bein i kroppen, 365 negative for dagane i året. Dei regulerar alle delar av jødisk liv Desse boda gjeld berre for jøder.

Jødene ventar på at Gud skal sende ein Messias (konge) som profetiar i Tanakh har lova. Dei trur Messias kjem i ein tid med moralsk forfall Messias kjem til å vere eit menneske og ikkje eit guddommeleg menneske (som Jesus) Jødane trur Jesus var ein ”falsk Messias”, ettersom profetien forutsa fred for jødane og alt folk i verda. Jødane sin eksiltid byrja i år 70, og ein tid prega av forfølgelse.