Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Viktige historiske hendingar i

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Viktige historiske hendingar i"— Utskrift av presentasjonen:

1 Viktige historiske hendingar i
JØDEDOMMEN

2 Det starta med Skapinga
Av ingenting skaper Gud verda på seks dagar, og avsluttar med mann og kvinne. Ca før vår tidsrekning Abrahams vandringar. Abraham, Isak og Jakob buset seg i Kanaan(Israel)

3 Viktige historiske hendingar
1200-talet F.V.T. Moses leiar folket ut av Egypt og tek imot Toraen på Sinaifjellet. Ørkenvandring i 40 år. Innvandringa i Kanaan(Israel)

4 Viktige historiske hendingar
900-talet F.V.T. Kong David tek Jerusalem. Son hans, kong Salomo, byggjer det første tempelet der.

5 Viktige historiske hendingar
586 F.V.T. Babylonarane øydelegg tempelet i Jerusalem. Mange av jødane blir tvinga til å flytte til Babylon. Dei som vil får vende heim 538 f.v.t.

6 Viktige historiske hendingar
f.v.t Tempelet vert bygt opp att.

7 Viktige historiske hendingar
164 F.V.T Grekarane herskar i Jerusalem, og dei har brukt tempelet til å dyrke greske gudar. Men eit jødisk opprør lykkast, slik at tempelet kan innviast på nytt. Den store jødiske festen HANUKKA er til minne om denne hendinga.

8 66-70 Jødane gjer opprør mot romarane. Den romerske hæren vinn tilbake Jerusalem og øydelegg tempelet i år 70. Når jødane feirar bryllaup, skal brudgommen trø på eit vinglas og knuse det. Det skal minne alle om at tempelet vart øydelagt.

9 500-talet Talmud blir skriven ferdig. Talmud er den første skriftsamlinga til jødane, der Toraen blir tolka, forklart og diskutert på mange måtar.

10 Ca I år 711 tek muslimane ein stor del av Spania. Det blir gode vilkår for jødar i landet, særleg den muslimske delen, etter kvart og i kristne område.

11 FRÅ 1200-talet Det vert stadig vanskelegare å vere jøde i Europa. Dei som nektar å gå over til kristendommen, står i fare for å bli drepne. Jødane får skulda for ulukker og pest. Land etter land utviser jødane.

12 1492 Dei krisne herskarane får full kontroll over heile Spania, og muslimane må rømme. Alle jødar som bur i landet blir no utviste.

13 1700-talet Opplysningstida og den amerikanske og den franske revolusjonene fører til at jødane i nokre land får dei same rettane som andre innbyggjarar. Det skjer mellom anna i USA, Frankrike og Nederland.

14 FRÅ 1880-ÅRA Jødeforfølgingar(pogromar) i Russland og i andre land i Aust- Europa. Mange jødar rømmer til Vest-Europa, USA og Sør- Amerika. Somme vel å dra til Palestina.

15 1896 Theodor Herzl gjev ut boka Jødestaten. Han og nokre andre grunnlegg ein organisasjon som skal arbeide for å opprette ein jødisk stat i Palestina. Denne rørsla blir kalla sionismen. Sion er eit gammalt jødisk namn på Jerusalem.

16 1938 Krystallnatta i Tyskland november. Nazistane plyndrar mange tusen jødiske butikkar og knuser vindauga. Dei set og fyr på synagogene.

17 Under andre verdskrigen myrdar nazistane seks millionar av jødane i Europa. Målet er å utrydde jødane.

18 1948 Etter eit vedtak i FN blir den jødiske staten Israel grunnlagt. Mange palestinarar må rømme. I åra etter strøymer jødar rundt om i verda til den nye staten.


Laste ned ppt "Viktige historiske hendingar i"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google