Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Jødedommen En oversikt over viktige historiske hendelser i jødedommen

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Jødedommen En oversikt over viktige historiske hendelser i jødedommen"— Utskrift av presentasjonen:

1 Jødedommen En oversikt over viktige historiske hendelser i jødedommen
En oversikt over mangfoldet i jødedommen Synagogen

2 Jødedommens historie Jødedommen har utspring i Midtøsten, i likhet med kristendom og islam. Jødedommen oppstod for ca år siden. Regner Abraham som sin stamfar, sammen med Kristendommen og Islam Vi kan lese om Abraham i 1. Mosebok i Bibelen

3 Jødedommens historie Ca 1800 f.Kr. Abraham kommer fra Mesopotamia til Kanaan/Israel. Pakten mellom gud og Abraham. Tegn på pakten – omskjæring av guttebarn. Seremonien kalles Brit Milah. Egypt (De 10 landeplager) (Dødsengelen sparer israelfolket) Ca 1200 f.Kr. Moses leder folket ut av Egypt. Bakgrunn for Pesach. Ørkenvandring i 40 år. Moses mottar de 10 bud og Toraen på Sinaifjellet. Bakgrunn for Shavout. I følge jødisk tradisjon regnes Abrahams fødsel til 1812 f.v.t. Pakten Gud viste seg for Abraham tre ganger. Han lovet ham velsignelse og mange etterkommere. Han fikk også et nytt navn, Abraham. Det betyr noe i likhet med «far til mange». Sarai fikk navnet Sara. Gud lovet Abraham at Sara skulle føde en sønn, og hans etterkommere skulle bli så tallrike som stjernene på himmelen. Han lovet at de skulle bo i et land som Gud ville gi dem, Kanaans land. Gud sluttet en pakt med Abraham og hans slekt og lovet at han ville være deres Gud til alle tider. De skulle være hans folk, og tegnet på pakten var at alle menn i slekten skulle bli omskåret. (Viktig å forklare at det er forskjell på omskjæring av gutter og jenter) Det ville si at man skulle fjerne forhuden på alle små gutter når de var åtte dager gamle. Både jøder og muslimer praktiserer fremdeles omskjæring. For eksempel er det vanlig å omskjære gutter i USA på bakgrunn av tradisjon. Egypt – Israelsfolket levde godt i flere hundre år, før den nye kongen gjorde de til slaver. Etter at Gud hadde sendt 9 av de 10 landeplager: Blod, frosker, lus, ville dyr, pest, byller, hagelstorm, gresshopper, og mørke, spares Israelfolket av dødsengelen da de har markert dørene sine med blod. Dødsengelen går forbi. (Linkene er fra filmen prinsen av Egypt. Kanskje elevene husker dette?) Pesach – hebraisk, «å gå forbi». Shavout – Feires til minne om da Gud åpenbarte Toraen for Moses.

4 Jødedommens historie Gullalder – tempelet i Jerusalem bygges av kong David og kong Salomo. Paktens ark flyttes inn i tempelet. Landet dels i Nord-riket og Sør-riket. Oppløses Okkuperes. Tempelet brennes. Fangenskap i Babylonia. Synagoger opprettes. Paktens ark – kiste med de 10 bud. Etter kongene David og Salomo gikk det nedover med Israel, og landet ble delt inn i Nord-riket og Sør-riket. Nord-riket oppløses. Flere hundre år senere ble Sør-riket okkupert, tempelet brent, og ledende jødiske familier ble ført i fangenskap til Babylonia. Jødene fikk vende hjem ca. 50 år senere. Bilde: Ødeleggelsen av tempelet i Jerusalem, maleri av Francesco Hayez.

5 Jødedommens historie Makkabeeropprøret
70 e.v.t romerne ødelegger tempelet for godt Diaspora – landflyktighet Forfølgelse - Krystallnatta Holocaust staten Israel opprettes Makkabeeropprøret – Da jødene kom hjem ble tempelet bygget opp, og de kunne en stund dyrke religionen sin i fred. I 167 f.kr. Kom det nye herskere som gikk i mot jødenes religionsutøvelse. Sabbaten, omskjæring og seremonier i tempelet ble forbudt. Tempelet ble gjort om til et tempel for den greske guden Zevs. Derfor gjorde jødene opprør under ledelsene av Makkabeerbrødrene, og vant. Tempelet ble omgjort til jødisk tempel igjen, og høytiden Hanukka blir feiret til minne om dette. Knuse glass i bryllup – til minne om tempelødeleggelsen Romerne ødelegger tempelet i år 70 e.kr. og i 135 e.kr fikk ingen jøder bo i Jerusalem. Diaspora – betyr landflyktighet . I årene etter 135 e.kr. Bodde nesten alle jøder i andre land enn Israel. Jødene har blitt forfulgt gjennom hele historien og opp til vår tid. Forfølgelser opp i gjennom middelalderen og i nyere tid har særlig skjedd innenfor kristne områder. Jødehat og jødeforfølgelser førte til slutt til det verste folkemordet verden har sett, nemlig Holocaust. To korte filmklipp om krystallnatten og Samuel Steinmann (Holocaust). Vi kommer nærmere tilbake til Holocaust senere. verdenskrig er over. Det ble enda viktigere enn før for jødene å få sitt eget hjemland, og staten Israel ble opprettet. Opprettelsen av staten Israel har ført til konstant uro i midtøsten og er fortsatt en kilde til krig og usikkerhet.

6 Mangfoldet i jødedommen
Den ortodokse retninga Den ultraortodokse retninga Reformert jødedom Konservativ jødedom Den ortodokse retninga – oppstod på 1800-tallet i Tyskland. Regner bare barn med jødisk mor som jøder. De hevder at jøder skal følge alle forskrifter som er mulig å følge i det moderne samfunnet. Språk i gudstjenesten er på Hebraisk og kvinner og menn sitter adskilt. Bare menn kan være rabbiner og kantor (forsanger i den jødiske menigheten). De ortodokse aksepterer ikke homofilt samliv. Den ortodokse retningen er den offisielle retningen i staten Istrael. Den ultraortodokse retninga (Haredisk jødedom)– ulike grupper ultraortodokse jøder. Fellestrekk – ikke lov med vanlig utdanning, eller ha sivile yrker! De må vie sitt liv til studier av Toraen. Bruker tradisjonelle klær og bor i egne områder adskilt fra samfunnet. Reformjødedom – Oppsto i Tyskland på 1800-tallet. Modernisere jødedommen. Ble mer tilpasset det moderne samfunn. Godtar et barn som jøde dersom det har en jødisk far, men må oppdras i jødisk tro. Gudstjenesten er på morsmålet, kvinner og menn sitter sammen, og kvinner kan både være rabbiner og kantor. Full likestilling mellom menn og kvinner i menigheten. De overholder ikke matreglene, og er heller ikke like strenge når det gjelder sabbaten. I spørsmålet om homofilt samliv kan homofile få velsignelse i de reformertes synagoger. De fleste reformjøder finner vi i USA. Konservativ jødedom – Som en reaksjon på reformjødedommen oppstod konservativ jødedom. Ordet konservativ = ønske om å bevare. Oppstod i Tyskland på 1800-tallet. Det er vanlig at barn av ikke-jødisk mor og jødisk far må konvertere for å bli jøde. Gudstjenesten er ganske lik den ortodokse. Foregår på hebraisk. Kvinner og menn sitter sammen og kvinner kan bli rabbiner og kantor. De konservative overholder også sabbaten, prøver å følge matreglene, homofile er godtatt, men får ikke velsignelse. Konservativ jødedom ligger midt mellom reformert og ortodoks retning. Fra mest konservativ til mest liberal retning: Ultraortodoks, ortodoks, konservativ, reformert jødedom. Se s.118 i USH 2 for flere detaljer og forskjeller/likheter i de ulike retningene.

7 Synagogen Bruk s. 123 i USH 2. Fortell en medelev hva du ser på bildet.


Laste ned ppt "Jødedommen En oversikt over viktige historiske hendelser i jødedommen"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google