FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV Innspill til planprogram Fylkesdelplan små vannkraftverk.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Norgga Luonddugáhttenlihttu Nordområdesatsing: Regjering mot miljø Gunnar Reinholdtsen Sentralstyret Norges Naturvernforbund.
Advertisements

UU og Fylkesmannens rolle
Ideseminar Universell utforming, miljø og bærekraft Kreativitet og nytenkning Sagene samfunnshus, 6 -7 desember 2005 Utfordringer og bakgrunn for seminaret.
Luftegårder til okser i økologisk kjøttproduksjon
Oppstart planprosess Høring av planprogram Vindmølle – Lars Hoem, Rye Informasjonsmøte Rye Bedehus Eirik Lind.
Kommunens engasjement og kommuneplanen
Fylkeskommunenes Akvakulturseminar 2012 Planarbeid.
KOMMUNER I INNKJØPSSAMARBEID
Generelt om Randaberg Kommunen
Norgga Luonddugáhttenlihttu Tilrettelegging for bruk av Øvre Pasvik Nasjonalpark og LVO Tilrettelegging for friluftsliv Kanalisering eller spredning for.
Innspill bioenergistrategi i Norge Your Name Your Office/Department/Unit Date.
KONSEKVENSUTREDNINGER AV NYE BYGGEOMRÅDER I SJØ
Embetsoppdrag 2004 Resultatområde Regional planlegging Resultatkrav: Fylkesmannen skal påse at nasjonal politikk formidles og ivaretas i behandlingen av.
FYLKESMANNEN I HEDMARK
Status eksisterende datagrunnlag
Snåsa kommune Småkraft i Indre Namdal Innlegg på planseminar Snåsa hotell torsdag 13. oktober 2011 Truls Eggen, Snåsa kommune.
Human Factors i boring og brønn
Barnerepresentant Barns talsperson i plan- og bygningssaker (jfr. plan- og bygningsloven §9.1) Christian Evenshaug, lærer – Åskollen skole Avsluttet en.
Den Norske Turistforenings satsing på skole Studieforbundet Natur og miljø, Orkanger 24. april 2004.
Bærekraftig utvikling - miljø
Begrensninger og muligheter
1/9 Christian Steel Rådgiver, SABIMAs sekretariat Ny naturmangfoldlov – Blir det godt nok?
Hva er landsmøtet?  Øverste besluttende organ = sjefen over alle sjefer!  Lokallaga sitt møte  Møteplass  Mye moro!
Utviklingsavdelinga KU i praksis - slik gjorde vi det Vurdering og sortering av innspill i arbeidet med arealdelen for Ål kommune Berit Heitmann.
Nasjonal handlingsplan for friluftsområder
Kristin Loe Kjelstad 3.juni 2009
Maridalen – gang-sykkelveg
Grønne planer – nasjonale føringer
Nytt dobbeltspor Oslo – Ski Follobanen
FNF Finnmark. FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV FNF har sitt utspring fra et samarbeid mellom Norsk Friluftsliv (FRIFO), Friluftsrådenes Landsforbund (FL),Friluftsrådenes.
Naturforvaltning i øvings- og skytefelt 165 Lov om vern av natur Bilde/figur (slett boksen før du setter inn bilde). Spillende tiur og to røy på leiklokalitet.
Inkludering og mangfold. Hva betyr inkludering? Inkludering Når enkeltmennesker eller ulike sosiale grupper blir del av et nytt fellesskap som består.
Kommuneplanens arealdel og konsekvensutredning rådgiver Geir Davidsen
FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV Fylkesdelplan for vindkraftverk 2009 – 2021 i Nordland.
VEFSNAKONFERANSEN 2016 Vefsna - en fantastisk viktig faktor for å berge villaksen Vefsna - en fantastisk mulighet for næringsutvikling, rekreasjon og tilbud.
Regional plan for Vefsna Planforum Magnar Bakksjø.
FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV Hva er Tilretteleggingsbehovet ? Gisle Sæterhaug, FNF Nordland Temasamling, Bodø 14. mars 2014.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
s. 1 Konsekvensutredning og naturmangfoldloven rådgiver Geir Davidsen
Folkehelsekonferansen 2015 Det nære friluftsliv Folk i friluft! Hvordan kan kommunene tilrettelegge? Morten Dåsnes daglig leder Friluftsrådenes Landsforbund.
Den naturlige skolesekken Utbygging av Fossum Bruk.
Erfaringer fra konferanse om motorferdsel i utmark Forberedelser fra FNF Valg av samarbeidspartnere Målgruppe Tema – hva vil vi fokusere på Innledere –
Fylkesdelplan for vindkraft i Nordland Navn: Nina Rieck Bjørbekk & Lindheim AS Februar 2009.
Direktoratet for naturforvaltning - en støttespiller for kommunen i strandsoneforvaltningen? Nils-Yngve Berg Direktoratet for naturforvaltning Friluftslivsseksjonen.
Inngrepsfrie områder i Nordland - INON Angi verdi for INON -områder i Nordland og angi konflikt med etablering av vindkraft for det samme tema i forbindelse.
Fylkeskommunene ”Fra tjenesteprodusent til regional utviklingsaktør” – sykehusene over til staten Ansvarsreformen Regionreformen
Kommune-og fylkestingvalg høsten 2007 – hva gjør vi? generalsekretær Harald Tronvik FRIFO.
1 Kommuneplanen En helhetlig kommuneplan består av: –Samfunnsdel –Arealdel – «Arealplanen» Hensikt: Samordne den fysiske, økonomiske, sosiale, estetiske.
FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV FNF AKERHUS – HVEM ER VI EGENTLIG? v/ Maria R. Tesaker Fylkeskoordinator FNF Akershus REGIONAL PLAN FOR FYSISK AKTIVITET,
Regional plan for fysisk aktivitet idrett og friluftsliv i Akershus Høringsuttalelse fra Oslo og Omland Friluftsråd (OOF) og Forum for natur.
Regional plan for fysisk aktivitet, idrett og friluftsliv i Akershus
Kommuneplanen En helhetlig kommuneplan består av: Samfunnsdel
Seksjonskonferansene
Hva er Forum for Natur og Friluftsliv (FNF)?
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Forum for natur og friluftsliv - bakgrunn for etablering - kort om utviklingen - litt om miljøutfordringer Introkurs september 2016.
Tips, råd og verktøy til kommunenes planstrategier
Norden som foregangsregion
Planprogrammet skal sette rammen for rulleringen av kommuneplanens arealdel, og er en del av oppstart for kommuneplanarbeidet. Planprogrammet skal gjøre.
BAKGRUNN STORTINGSMELDING 18 (2015–2016)OM FRILUFTSLIV:
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Kommunedelplan for naturmangfold i Ski kommune
Friluftslivetshus FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV.
Konsesjonssøknader nedleggelse dammer Nedre Romerike
KrFs energi- og miljøpolitikk
Temadata Digital framstilling av kommuneplan / kommunedelplan
Nasjonal ramme for vindkraft
Meld. St. 14 ( ) Natur for livet
Minst i Oppland Areal: 459km² Folketal: 1351 (per 4. kvartal 2016)
Utskrift av presentasjonen:

FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV Innspill til planprogram Fylkesdelplan små vannkraftverk

FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV Forum for Natur og Friluftsliv i Nordland (FNF Nordland) Et nettverk for 10 natur- og friluftslivsorganisasjoner i Nordland med tilsammen ca medlemskap. Norges Jeger- og Fiskerforbund i Nordland Turistforeningene i Nordland Naturvernforbundet i Nordland 4H Nordland KFUM/KFUK- speiderne Norges Speiderforbund Nordland Orienteringskrets Ofoten Friluftsråd Vesterålen Friluftsråd Polarsirkelen Friluftsråd

FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV FNF Nordlands mandat FNF Nordland arbeider for å sette friluftslivet og dets behov på dagsorden og øke bevisstheten om helse og livskvalitet samt viktigheten av å ta vare på naturen og miljøet rundt oss. FNF Nordland arbeider også for å sikre arealer for et aktivt friluftsliv. Allerede i september 2005 rettet FNF Nordland krav om at fylkesdelplan for små vannkraftverk måtte utarbeides for Nordland. Enkeltvedtaksforvaltning og planløs bit-for-bit utbygging har svært uheldig innvirkning på andelen inngrepsfri natur og vassdragsnaturen. En samlet verdiregistrering og konsekvensvurdering for hele fylket er helt avgjørende å få på plass snarest,

FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV Overordnet strategi for FNF Nordland Fra Strategiplan 2008 – 2012 for FNF-Nordland: “FNF Nordland skal påvirke i plansaker og enkeltsaker for å: Sikre inngrepsfri natur/villmark Unngå tap av biologisk mangfold Sikre strandsonen Forsvare allemannsretten Sikre hensynet til fysisk aktivitet og naturopplevelse i stedsutvikling”

FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV Mangfoldet blir mindre Inngrep og arealbruksendringer er den største trusselen mot biologisk mangfold. Naturopplevelsen og friluftslivet forringes når landskap, naturtyper og arter blir borte. Villmarka forsvinner.

FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV Inngrepsfri natur i Norge

FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV Store tap av urørt natur i Nordland I perioden mistet Nordland 701 km 2 villmarksprega områder. (> 3 km fra tyngre tekniske inngrep) I samme periode mistet Nordland 978 km 2 inngrepsfrie naturområder (> 1 km fra tyngre tekniske inngrep), til sammen 1679 km 2. Vannkraftutbygging stod for 81% av tapene Stortingsmelding 21, har som målsetning at tapet av biologisk mangfold skal stanse innen 2010: ”Fysiske inngrep og endret arealbruk framstår som den viktigste årsak til tap av arter og livsformer. Summen av mange små inngrep kan få betydelige følger for arter og bestanders muligheter til å overleve og for økosystemets produksjonsevne”.

FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV Planens utredningstema: På bakgrunn av nasjonale føringer og på bakgrunn av negative konsekvenser ved inngrep for disse temaene må planen ha et særlig fokus og høy verdisetting av områder som er viktig for: 1.Vern av inngrepsfri natur 2. Biologisk mangfold 3. Fjord/havnære områder (strandsonen) 4. Mye brukte / tettstedsnære friluftslivsområder Områder med ufullstendig kartlegging bør i planen avsettes som uegnet til småkraftutbygging inntil tilfredsstillende kartlegging er gjennomført.

FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV Nettkapasitet/behov for nettforsterkninger: FNF Nordland krever at behov for nettforsterkninger også skal være med i det totale vuderingsgrunnlaget når de enkelte områder skal vurderes for kraftproduksjon i forhold til andre verdier. Bygging og opprusting av kraftlinjer er ofte en større trussel mot inngrepsfri natur, biologisk mangfold, landskap og friluftsliv enn selve kraftverket. Disse tingene må derfor sees i en tett sammenheng. Generelt mener FNF Nordland at denne planprosessen bør være en viktig arena for å få en grundig debatt om hvordan Nordland som fylke og fellesskap skal bruke sine naturressurser på en bærekraftig måte.

FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV Organisering, prosess, medvirkning: Naturen – vårt viktigste anlegg for fysisk aktivitet. Baserer seg på allemannsretten og tilgang på natur. Allmennheten har gjennom friluftsloven en hevdvunnen rettighet til ferdsel, opphold mv. i all utmark i Norge. Natur- og friluftslivsorganisasjonene er å definere som rettighetshaver i spørsmål knyttet til bruk av norsk utmark, da de gjennom sin åpne medlemsadgang og demokratiske organisasjonsform representerer allmennheten. På bakgrunn av dette krever FNF Nordland at våre interesser skal være representert i prosjektgruppa for fylkesdelplanarbeidet.