Trondheimskonferansen 2016 © Vegard Holm FRA LEGALISME TIL MER AKSJON Erfaringer fra havnearbeidernes arbeidskamp. Hva begrenser fagbevegelsen fra å bruke.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Veien videre i kampen mot sosial dumping Svein Oppegaard, direktør for Område arbeidslivspolitikk i NHO. Fellesforbundet, 25. november 2010.
Advertisements

Politisk streik mot Vikarbyrådirektivet den 18. januar 2012.
Nordisk tilsynskonferanse
Arbeidslivskurs og språkpraksisoppgaver tilpasset B-løpselever
ORGANISERING, TARIFFKRAV, RØDGRØNN REGJERING OG LO-KONGRESSEN I 2013 LO I TRONDHEIM 10. NOVEMBER 2011.
Linn Herning Rådgiver i For velferdsstaten Bli lokalaktivist – skap motmakt!
2. mars Hva er problemet?  Kommunale-/interkommunale avfallsselskaper får ikke løpende hentet/kvittet seg med EE-avfall –Skaper store problemer.
KOMMUNEVALGET 2011 FAGFORBUNDETS KAFFEKURS Tema: Privatisering.
Samhandlingsreformen – status og utfordringer Grenlandstinget 20. januar 2012.
Pensjon Pensjon i tariffoppgjøret Trondheimskonferansen 2014 Mona Bjørn Handel og Kontor region Midt-Norge.
Ergoterapeutstudenter har et fagforbund OG en INTERESSEORGANISASJON  Presentasjon laget av: Ann-Heidi Adriansen, kull 07. Ergoterapeututdanningen ved.
Hvem / hva er ? Norges største organisasjon for de som jobber!
– en faglig støttetjeneste for statlige og kommunale virksomheter for å innarbeide samfunnsansvar og miljøhensyn i offentlige anskaffelser Ansvarlige innkjøp.
Rømmingsutvalget Tarald Sivertsen, nestleder i styret FHL havbruk og leder i Rømmingsutvalget.
IA-SEMINAR NHO-LO 8. Mars 2011 Groruddalsprosjekt innen lager, logistikk og transport Samarbeid NAV, NHO (LTL) og LO (OTF) v/Hilde J. Skjærmoen, Heidi.
1. 2 Vær i forkant, man skal jobbe sammen også i etterkant -Klargjør med bedriften saker som kan bli tema under en streik. -For eksempel: -Hvordan kontakt.
Informasjon om oss stiftet februar Ut på tur..
Trondheimskonferansen 2009 Strategi i kampen mot sosial dumping – allmenngjøring og solidaransvar.
Tjenestedirektivet og velferdsstaten
© EL & IT forbundet, tirsdag, 15. juli 2014 Lysbilde nr.: 1 Tariffprosessen EL & IT Forbundet har en bred og demokratisk prosess Klubb, fagforening og.
© EL & IT forbundet, tirsdag, 15. juli 2014 Lysbilde nr.: 1.
Tvisteløsningsmodellene
Arbeidslivet må organiseres
Kompetanse suksess Utleiekonferansen 11.Februar 2011 Anita Tjelta, rådgiver kompetanse og rekruttering BNL.
OSA saker og utfordringer
ULYKKER OFFSHORE - Praktisk politiarbeid - Påtaleavgjørelser
Forsøk med Utdanningspermisjoner/ Utdanningsvikariater Seniorrådgiver Kirsten Nieuwejaar, Arbeids- og velferdsdirektoratet 14. Oktober 2008.
Opplæringspakken for barnerepresentantene Møte med administrasjon, politikere og media Hvordan få fram det jeg vil si.
MEDBESTEMMELSE OG ROLLEN SOM TILLITSVALGT PÅ ARBEIDSPLASSEN
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Nye rutiner for ID-kontroll av utenlandske arbeidstakere
Politisk streik den 28.januar Forsvar arbeidsmiljøloven!!
Lindorffkonferansen 2014 Bergen
(atg-nettverk nov-2011) –Årsmøte i Utdanningsforbundet Bergen mars Det deltar 111 delegater. –Årsmøtet er den viktigste arenaen for å være.
Kapittel 12 Lønn, levestandard og livskvalitet
I ET HISTORISK PERSPEKTIV 1.1.3
Naturgass til Trøndelag Infrastruktur. Kort historikk - regionalt partnerskap Trøndelagsrådet Nord-Trøndelag fylkeskommune Sør-Trøndelag fylkeskommune.
Inkludering og mangfold. Hva betyr inkludering? Inkludering Når enkeltmennesker eller ulike sosiale grupper blir del av et nytt fellesskap som består.
Arbeidslivet under press Høyre, Fremskrittspartiets, Venstre og KrFs endringer av arbeidsmiljøloven.
Å skrive tale. Å skrive en tale I den klassiske retorikken delte man opp taleskrivningsprosessen i fem faser: inventio, dispositio, eloqutio, memoria.
Hvordan videreutvikle og øke godsvolumene på våre to baner i Nord Hva med retningsbalanse Per Jacobsen Styreleder NHO Logistikk og Transport Region Nord.
Fra streik til tillitsbygging. Forhandlinger og brudd Arbeidstidsavtalen er en særavtale (SFS 2213). Varighet var fram til Forhandlingene med.
Hvem – hva – roller og økonomi i et opplæringskontor Samfunnskontrakten – Nasjonal Aksjon Lærebedrift
1 Kaffekurs omarbeidsmiljøloven VALGKAMP FAGFORBUNDETS KAFFEKURS Valgkamp Tema: Arbeidsmiljøloven og retten til heltid.
Konfliktberedskap Geir Waage Aurdal – forhandlingssjef Virke.
Spilleregler i arbeidslivet. Arbeidslivet består av arbeidstakere og arbeidsgivere Arbeidstakere: er ansatt og får betalt for arbeidet de gjør Arbeidsgivere:
MÅNEDSBREV FOR TYRIHANS FEBRUAR 2016 Da er vi kommet til årets korteste måned, som dette året er 1 dag lenger siden det er skuddår i år. Hvorfor har vi.
Fagforbundet Sør-Trøndelag, Røros 8. oktober 2008 LOs distriktssekretær, Kristian Tangen.
Pensjonsreformen og AFP
Fagbevegelsen som kamporganisasjon
Kapittel 13 Lønn og lønnsforskjeller.
Den nye bemanningsindustrien
Lornts Nagelhus, advokat i LO
FAGBEVEGELSEN OG EØS Kathrine Kleveland Leder i Nei til EU 1.
Medlemsmøte NTF Klubben ASKO Midt-Norge
Hovedavtalen Hva, hvorfor og hvordan?.
Intern opplæring for nye tillitsvalgte i bedriften
Erstatning ved selgers kontraktsbrudd
Hvordan styrke samarbeidet mellom skole og arbeidsliv i Nordland
Verving i vanskelig farvann
Forverring av arbeidsmiljøloven- hva gjør vi?
Verving Thorbjørnrud
Tema for 2014 er: Folk forandrer verden!
Om lønnsoppgjør – vårens Vakreste ………….
Får vi solgt varene våre uten EØS?
Intervju Vi skal se på tre varianter av intervju…
HVA SKAL FAGBEVEGELSE MED FREDSPLIKT ?
Rapport fra Ungdom mot Eu
InterCity: Jobben er ennå ikke ferdig
Av Arvid Ellingsen, 4.kandidat.
Utskrift av presentasjonen:

Trondheimskonferansen 2016 © Vegard Holm FRA LEGALISME TIL MER AKSJON Erfaringer fra havnearbeidernes arbeidskamp. Hva begrenser fagbevegelsen fra å bruke faglige kampmidler, og hva bør gjøres for å oppheve disse begrensningene? Vegard Holm

Trondheimskonferansen 2016 © Vegard Holm KLASSESOLIDARITET! Alle her i salen inviteres til Tromsø for å støtte bryggearbeiderne hver dag i perioden 22. februar – 4. mars 2016 Aksjoner – blokader – demonstrasjoner – kameratslig samvær

Trondheimskonferansen 2016 © Vegard Holm «Vi har jo samme mål, nemlig et bærekraftig norsk arbeidsliv.»

Trondheimskonferansen 2016 © Vegard Holm «Dere står nå midt i en av de viktigste kampene i forbundets historie. Kampen handler om retten til arbeid for havnearbeidere og respekt for inngåtte tariffavtaler. Jeg er stolt av dere, for dette er en kamp vi ikke bare skal vinne. Vi MÅ vinne den, og et samlet LO står sammen med dere.» Gerd Kristiansen, landsmøte i NTF januar 2013

Trondheimskonferansen 2016 © Vegard Holm «Enten må arbeiderklassen fremdeles finde sig i at bli diktert sine vilkaar av de andre klasser i samfundet, arbeidskjøperne og kapitalistene, eller ogsaa må arbeiderklassen se til at indrette sig således at den selv kan komme til den magt som den bør og skal ha i samfundet. Men skal det ske saa maa kampformerne ændres og nye tas i bruk.» Martin Tranmæl våren 2016 etter at LO la ned proteststreikene mot regjeringas voldgiftsvedtak. (Sitert etter boka «Martin Tranmæl», av Aksel Zachariassen, side 135. Tiden 1979.)

Trondheimskonferansen 2016 © Vegard Holm "Hvis ikke norsk fagbevegelse samlet setter ned foten og bruker alle muligheter til å ta opp kampen, kan resultatet bli et svært alvorlig og vidtrekkende nederlag.« Paul Bjerke i Klassekampen

Trondheimskonferansen 2016 © Vegard Holm Hvorfor angriper NHO? Fortrinnsretten i ILO-konvensjon 137 Godt organisert – gir ikke profitt I veier for mer fleksibilitet - fagarbeidere – sikkerhet Solidaritet

Trondheimskonferansen 2016 © Vegard Holm Metodene til NHO: Strateginotat Privatisering Rettsvesenet og politi Ulovlig lockout Streikebryteri

Trondheimskonferansen 2016 © Vegard Holm Strateginotatet fra desember 2012: «3) Obstruksjonsveien - hvordan vi kan obstruere slik at bryggearbeiderne vil endre seg Oslo Havn ved Anne Sigrid Hamran iverksetter et prosjekt for å se hvor mye av arbeidet på terminalen som det er mulig å automatisere framover. Oslo Havn kan stoppe overtidsarbeidet for bryggearbeiderne for på den måten å presse fram en forhandlingsløsning. Det vil i praksis si en dagtidshavn og store økonomiske belastninger for mange av partene. Tiltaket vil vurderes iverksatt på et senere tidspunkt. Gjennom prising av ulike oppdrag kan Dampen sørge for at det blir mindre arbeid, da i første omgang terminalarbeid, for bryggearbeiderne. Arbeidsstokken er allerede redusert med tre mann, ytterligere fem vil trolig forsvinne framover.»

Trondheimskonferansen 2016 © Vegard Holm Strateginotatet fra desember 2012: «4) Modernisering: Hvordan kan vi bruke driftsomleggingen i 2015 til å gjøre endringer? Kathrin Pedersen (HAV) vurderer om framtidige kontrakter med operatører på Sjursøya kan formuleres slik at fortrinnsretten til bryggearbeiderne ikke vil gjelde når vi skal over hit (jf avgjørelse i i tvistenemd om at det er bruksretten til kaiene, og ikke eiendomsretten, som er avgjørende for at kaia anses som offentlig) Thor Christian Hansteen (NHO) forbereder et notat med følgende tema: Hvis bryggearbeiderne ved hjelp av virksomhetsoverdragelse blir ansatt i et operatørselskap, hva skal til for at den nye virksomheten ikke vil "arve" tariffbestemmelsene om fortrinnsrett. Hvilke skritt må i så fall ha vært gjort på forhånd av det aktuelle operatørselskap.»

Trondheimskonferansen 2016 © Vegard Holm Metodene til NHO: Strateginotat Privatisering Rettsvesenet og politi Ulovlig lockout Streikebryteri

Trondheimskonferansen 2016 © Vegard Holm «Det er komplisert og noe uklart. Vi oppfatter det som at rettstilstanden har endret seg og at havnearbeidere har en viss rett til å bruke lovlige kampmidler. Så lenge det ikke oppstår andre ordensmessige forstyrrelser, så ønsker vi ikke å gripe inn overfor de streikende havnearbeiderne». (Påtaleleder Einar Sparboe Lysnes i Troms politidistrikt til avisa Nordlys 29. januar 2016.)

Trondheimskonferansen 2016 © Vegard Holm Metodene til NHO: Strateginotat Privatisering Rettsvesenet og politi Ulovlig lockout Streikebryteri

Trondheimskonferansen 2016 © Vegard Holm Tre gode eksempler på sympatistreiker: På begynnelsen av 1930-tallet streiket skogsarbeiderne i Randsfjordvassdraget i 3-4-år for å få tariffavtale. Løsninga kom da papirarbeiderne ved Drammen gikk ut i sympatistreik. I 1994 streiket avisbudene i Aftenposten, og løsninga kom da Transportarbeiderforbundet tok ut avispakkerne i bedriften i sympatistreik. Et veldig godt resultat kom på bordet natta før sympatistreiken skulle starte. I 2010 streika de fagorganiserte i Fellesforbundet og Handel og Kontor på Bekken og Strøm for å få tariffavtale. Avtalen kom på plass da Transportarbeiderforbundet varsla sympatistreik ved å verken å hente eller levere varer på bedriften. HVA HAR LO-SYSTEMET STILT OPP MED?

Vi trenger mer SOLIDARITET – klassesolidaritet. Terminalarbeiderne hos Tollpost-Globe i Bergen (tv) og i Trondheim gikk til sympatistreik i 1992 til støtte for kameratene sine i Oslo. De spurte ingen om lov. «En urett mot én er en urett mot alle» Trondheimskonferansen 2016 © Vegard Holm

Tre saker som må endres: Styringsretten/resignasjonsplikten Respekt for blokader og arbeidsfolk i streik/kamp Jussen må tjene kampen – ikke styre den

Trondheimskonferansen 2016 © Vegard Holm Den som kjemper, risikerer å tape. Den som ikke kjemper, har allerede tapt. Carl Scharnberg vegardholm.wordpress.com

Trondheimskonferansen 2016 © Vegard Holm KLASSESOLIDARITET! Alle her i salen inviteres til Tromsø for å støtte bryggearbeiderne hver dag i perioden 22. februar – 4. mars 2016 Aksjoner – blokader – demonstrasjoner – kameratslig samvær