Fra streik til tillitsbygging. Forhandlinger og brudd Arbeidstidsavtalen er en særavtale (SFS 2213). Varighet var fram til 31.12.13. Forhandlingene med.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kurs for tillitsvalgte i VO Telemark
Advertisements

Nasjonal satsing på Vurdering for læring
Vurdering for læring UDF/AH 3. og 4.november 2010 Else Ravn
Lokale arbeidstidsavtaler
TEMADAG: LOKALE ARBEIDSTIDSAVTALER HØST KS Forhandling HANDLINGSROMMET I DET SENTRALE AVTALEVERKET.
Hovedtariffoppgjøret bidrag til en mer attraktiv kommunesektor! Strategikonferansene 2012.
Velkommen til felles opplæring, 2008
Lokalt utviklingsprosjekt Hovedprinsipp  Lokal tilpasning og utvikling av arbeidstidsordninger og andre rammebetingelser skal bygge på lokale målsettinger.
Lokal arbeidstidsavtale
Barnehager, skolefritidsordninger, skole og familiebarnehage
Forsøksordning i barnehage Hmmm Hvordan gå fram for å inngå lokale forsøksordninger?
Arbeidstid på nettverksmøtet jan/feb 2011 Utdanningsforbundet Bergen.
Utdanningsforbundet Bergen
Utdanningsforbundet Bergen
Arbeidstidsavtalen for undervisningspersonalet
SFS 2201 Særavtale for barnehager, sfo, skoler, familiebarnehager
SFS 2213 SFS 2213 er ”hoved-særavtalen” for skoleverket.
Endringer i ny arbeidstidsavtale
Undervisningspersonalet i kommunal og fylkeskommunal grunnopplæring
2. Lærerprofesjonens etiske plattform i et lederperspektiv
Arbeidstid for undervisningspersonalet i skolen KURS ATV-VGO , Rica Grand, Tromsø Kurs ATV-VGO 30-aug 2011, Tromsø.
Aktuelt Karmøy, 6. desember 2011 Eva Sirevåg Sæstad.
VURDERING FOR LÆRING VFL SAMLING NAMSOS.
Arbeidslivsfag Kan arbeidslivsfaget bidra til at ungdomskoleelevene blir mer motivert??
Økonomi Informasjon som grunnlag for uravstemning juni 2014 Kap 4b
SFS Nytt pkt. 3.2 og videre prosess
MEDBESTEMMELSE OG ROLLEN SOM TILLITSVALGT PÅ ARBEIDSPLASSEN
Tariffoppgjøret brudd i forhandlingene - mekling - anbefalt forslag - uravstemning - konflikt - nytt anbefalt forslag
Viktigst seier for Udf Beholde fleksibilitet IKKE ble økt tilstedeværelse ”Ikke ett minutt mer”…. 
Tariff 2014 – Resultat etter streiken
Lokal arbeidstidsavtale
Utdanningsforbundet Bergen Samling tillitsvalgte
Arbeidstid – Bakgrunn-status-fremtid AT-samling Utdanningsforbundet Bergen juni 2013.
Tariff 2014, Årsmøter og litt annet moro.
Arbeidstidsavtalen.
(atg-nettverk nov-2011) –Årsmøte i Utdanningsforbundet Bergen mars Det deltar 111 delegater. –Årsmøtet er den viktigste arenaen for å være.
SKOLETINGET Olav Ulleren, administrerende direktør Kunnskap for kommende generasjoner.
Arbeidstidsavtale SFS 2213
Alle lærerorganisasjonene har skrevet under avtalen.
Modellkommunene Hva er unikt?
Utdanningsforbundets arbeid med profesjonsetikk
Hovedavtalen – Et rammeverk for god samhandling
Medbestemmelse Drøftingskultur- og struktur i Bergen kommune
Krav eller kompromiss? Praktisk tillitsvalgtarbeid ATG-kurs november 2010 Mathea Ruud McGhie.
UDF som lederorganisasjon Tore Fjørtoft Sentralstyremedlem Leder av Sentralt Lederråd Ledersamling UDF Nord-Trøndelag Scandic Hell Værnes 20.Mars 2015.
Aktuelle saker i et lederperspektiv Vinter Forutsetninger Å ha minst èn lederrepresentant i alle styrer, fra lokalt til sentralt nivå Alle lokallag.
For lokale tillitsvalgte
Innhold og mulig praktisering til beste for både skolen og ansatte
Politisk påvirkning.
Arbeidstidsavtalen fra høsten 2014 Avtaleperiode – Innhold og mulig praktisering til beste for skolen og den ansatte Skolelderkonferansen.
Finnmark – lokallagsledere og HTV Reidun Blankholm, sentralstyret.
Utdanningsforbundet Nord-Trøndelag 1S PARTSSAMARBEIDET Kurs for styrere og tillitsvalgte i Steinkjer kommun April 2016.
Resultat - Hovedtariffoppgjøret i staten Hva var årsaken til den første streiken i staten på 28 år? Uenighet om tallgrunnlaget. Staten mente at.
Hovedtariffoppgjøret 2016 U tdyping av temaene i debattheftet og utfordringsbildet foran tariff 2016 Per Kristian Sundnes, KS Arbeidsliv.
NLS Lederforum, september, Reykjavik Profesjonsetikk.
Verdiar og prinsipp for Utdanningsforbundet (LM2009) Morgendagens barnehage og skole – visjonsdelen (LM2009) Utdanningsforbundets politikk og innsatsområder.
Fagforbundets lønnspolitikk er en viktig del av forbundets prinsipp- og handlingsprogram. I prinsipprogrammet heter det:. Fagforbundets lønnspolitikk.
VURDERING Forskrift til Opplæringsloven, § 3
Organisasjonsmessig behandling. Tariff 2016 Hva blir det viktigste for Utdanningsforbundet i vårens hovedoppgjør? Tariff 2016s2.
Avtalen/Hovedtariffavtalen ● En tariffavtale mellom et fagforbund og en arbeidsgiverorganisasjon omfatter: ● Lønn ● Arbeidstid ● ferie og andre forhold.
SFS 2201 – kjennelsen Slutningen – partsforholdene I.SFS 2201 prolongeres med følgende endringer: Pkt. 1 gis slik ordlyd: Denne særavtale er.
Særskilte tariffbestemmelser i KS for undervisningspersonalet i voksenopplæringen Voksenopplæring.
VELKOMMEN TIL Fellesopplæring i Hovedavtalen – Trondheim | 14.sept. 2016| Bjørn Holmli, LO-K og Karsten Langfeldt, KS.
Den gode skoleeier I Nes.
Lærernes arbeidstid Evaluering av avtale om arbeidstid for undervisningspersonalet i skoleverket Utført av: Heidi Nicolaisen, Torgeir Nyen og.
Filter/fokusområde - Politikk
GOD SKOLE FOR BARN I KAMBODSJA
Intern opplæring for nye tillitsvalgte i bedriften
Et svært spennende valg
Lærernes arbeidstid Evaluering av avtale om arbeidstid for undervisningspersonalet i skoleverket Utført av: Heidi Nicolaisen, Torgeir Nyen og.
Utskrift av presentasjonen:

Fra streik til tillitsbygging

Forhandlinger og brudd Arbeidstidsavtalen er en særavtale (SFS 2213). Varighet var fram til Forhandlingene med KS om ny avtale startet i november 2013 og brøt sammen i slutten av januar Avtaleforhandlingene ble dermed en del av hovedtariffoppgjøret pr. 1. mai 2014.

Stor avstand mellom partene Utdanningsforbundets overordnede mål var en sentral avtale som sikret felles rammebetingelser for skoler i hele landet og nok tid til kjerneoppgaver som undervisning og pedagogisk ledelse. En avtale som gir lærerne mulighet til å konsentrere seg om lærerprofesjonens kjerneoppgaver. En avtale som gir dem et profesjonelt handlingsrom til å prioritere de oppgavene som de mener er viktigst for utvikling av elevenes faglige og sosiale kompetanser. Avsetting av tid til faglig og pedagogisk veiledning som bringer nyutdannede inn i lærerrollen og reduserer risikoen for tidlig frafall fra yrket.

KS ønsket større lokal frihet og ville i sine krav fjerne sentrale bestemmelser som sikrer lærerne tid til for- og etterarbeid og gi skolens ledelse større styringsrett over lærernes arbeidstid. KS ønsket også å spre skoleåret over flere uker.

Mekling, anbefalt forslag og uravstemning Meklerens forslag til ny tariffavtale (inkl. lønnsendringer m.m., datert 26.5) og forslag til ny arbeidstidsavtale for undervisningspersonalet ble anbefalt av sentralstyret. Uravstemning (juni 2015)– Utdanningsforbundets medlemmer i KS-området ( barnehage, skole, voksenopplæring, ledere….) skulle ta stilling til hele tariffavtalen.

Uravstemning Stor aktivitet og debatt under uravstemningsperioden. - Ikke minst på sosiale medier. Svært høy deltakelse – 67 prosent – høyest deltakelse i Utdanningsforbundets historie. 73 prosent nei.

25. Juni varslet ledelsen streik Og uttalte blant annet : Avstemningsresultatet er et kraftig signal fra landets lærere om manglende tillit til sin arbeidsgiver både sentralt og lokalt. Lærerne har sagt nei til en avtale som krever et tillitsfullt lokalt samarbeid for å fungere godt. De vil ha en avtale som tydeligere sikrer den fleksibiliteten de trenger for å kunne gjøre en god jobb.

Streik Strategiske valg ved uttak og opptrapping av streiken. Kun 33 lærere i streik gjennom sommerferien. Opptrapping ved oppstart skoler (planleggingsdager). De yngste barna ble skånet – ikke uttak 1. klasse. Startet med ungdomsskole og videregående opplæring. Beholde støtte i opinionen.

Enhetlig budskap Kamp for en arbeidstidsavtale gir oss muligheten til å gjøre en best mulig jobb for elevene. La lærerne være lærere - Mer tid til hver elev. - En fleksibel arbeidstid tilpasset elevenes behov. - Mer tillit og mindre detaljstyring av arbeidshverdagen.

Støtte i opinion – press på KS « At ein ved inngangen til streiken hadde opinionen på lærarane si side og at mange medier og kommentatorar i avisene med tyngde uttrykte støtte til lærarane var svært viktig – både for indremedisinen for dei som var i streik og for å legge press på KS» (klubb, videregående skole).

For Utdanningsforbundet sentralt var mandatet gitt: Streiken måtte pågå til man var sikre på at en ny avtale ivaretok lærernes viktigste krav og at dette ble godtatt ved uravstemning. Politiske kommentatorer, politiske partier og KS sine egne medlemmer pekte i økende grad på at KS måtte fravike kravet om økt tilstedeværelse. Våre budskap bidro til at sentrale aktører mente nøkkelen til en løsning først og fremst lå hos KS.

Løsning og ny uravstemning Etter sonderinger mellom KS og lærerorganisasjonene ble det lagt fram et nytt forslag til avtale 1. september. Forslaget fikk tilslutning fra alle lærerorganisasjonene. Om lag halvparten av medlemmene stemte og 79 prosent sa ja til den nye avtalen. Ny avtale gjelder fra skoleåret 2015/2016 og fram til

KOMMUNENES HUS (VG) Etter nesten 80 dager med streik har KS gått med på at lærerne selv får bestemme om de ønsker å være mer på skolen.

Utviklet, brukte og var troverdige i vår profesjonsargumentasjon. «La lærerne være lærere» - et slagord som uttrykker et klart profesjonsbudskap. Et enkelt profesjonsbudskap versus utdatert styringslogikk. Medie- og opinionsmakt. Respekt og støtte i opinionen, hos viktige kommentatorer og fagfolk i utdanningsfeltet. Hvorfor vant vi opinionen?

Vi klarte å uttrykke hva vi er for – ikke bare gjenta hva vi er i mot. Vi må klare å uttrykke klart og presist, og uten stammespråk, hva vi vil og hvorfor dette er viktig. Det handler om kvaliteten på retorikken vår.

Lytt til medlemmene Rapport 1/ Utdanningsforbundet

To veivalg: Vi må tåle og dyrke intern meningsbrytning for å utvikle vår politikk. Eller vi kan velge å legge lokk på debatten slik at vår politikk ikke blir utfordret.

Fellesskolering i SFS 2213 – Undervisningspersonalet i kommunal og fylkeskommunal grunnopplæring

HOVEDAVTALEN Hovedavtalen skal være et virkemiddel for å sikre og legge til rette for: gode prosesser mellom partene utvikling av kvalitativt gode tjenester samarbeidet må baseres på tillit og gjensidig forståelse for partenes ulike roller

HOVEDAVTALEN FORTS. Hva kjennetegner godt samarbeid? At man  respekterer den andre part  har en felles forståelse av at samarbeid handler om å finne løsninger  prøver å skape vinn/vinn-situasjoner  holder ord  forstår hverandres roller  kan stole på hverandre  tåler å bli motsagt