Fjellandbruk i Meråker. Utgangspunkt for Fjellandbruket i Meråker  Bonden lav status – Meråker industrikommune  Nedgang i antall bønder  Få heltidsbønder.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
1 Utstillingsvindu for kvinner i lokalpolitikken Trøndelag For økt kvinneandel i kommunestyrene! Presentasjon i Verdal kommunestyre Marit Voll.
Advertisements

Senter for Velferdsteknologi
Veiledning i gevinstrealisering ved innføring av elektronisk handel
Hva er Fretex ?.
Vi får Norge til å gro! Jordbruksforhandlingene innspill fra Nordland Bondelag Fokus på inntekt.
Strategisk ledelse og IKT
Utdanning og oppvekst i Larvik fra en politisk vinkling.
Større fokus på ledelse i toårig teknisk fagskoleutdanning Ørsta 15. og 16. august 2013.
Vannforvaltning og landbrukstiltak Bjørn Gimming Østfold Bondelag Son,
«Bedriftsutvikling tradisjonelt landbruk»
Hilde Tokle Yri Prosjektkoordinator, NTFK
Den ideelle kommunesammenslåing
Landbrukspolitikk Nils T Bjørke 11. November 2010.
Praksiskonsulentordningen i Norge
Arbeidsgivers losteam Arbeid og psykisk helse
Et samarbeidsprosjekt i Grimstad kommune mellom renholdstjenesten, Kvalifiseringstjenesten og NAV-Grimstad.
RHS Erfaringskonferanse 19. og 20.november VEILEDNINGSGRUPPENE EVALUERING.
KOMMUNEPLANENS SAMFUNNSDEL
Organisasjonsgjennomgang i NFF Landsmøte 2010 Landsmøtet 2010 vedtar at det foretas en total gjennomgang av NFFs organisering i kommende landsmøteperiode.
Grønn framtid 1000 muligheter i landbruket Ett rekrutteringsprosjekt i regi av 4H Nordland Prosjektet er finansiert av Nordland fylkeskommune, Fylkesmannen.
Framtidsretta kufôring
Ny stortingsmelding om landbruk og mat
Møte på Mære 16/ Av Nils T. Bjørke
VEFSN KOMMUNE Landbruksseminar på Helgeland - Framtidsbonden i lokalmiljøet Fru Haugans Hotell, 1.-2-februar 2011.
Vi får Norge til å gro! Prosjektplan på 4 Styrking av saueholdet i Buskerud Prosjekteier: Buskerud Bondelag Prosjektleder:Eldor Bjerke.
Samhandlingsprosjekt psykisk helse Samarbeidsutvalget 01. mars 2010
”Tremånederskontroll” UNN, 27. og 28. sept Viktig problemstilling - slik handlingsplanen ser det Ventetiden er lang ved mange hørselssentraler.
Lierne II - en ekstraordinær satsing på næringsutvikling og bolyst Lierne II - fremtidens Lierne.
PROSJEKTSAMARBEID Samordning av
Betaling av informanter Forskningsrådets politikk og praksis Norges forskningsråd Avdelingsdirektør Hege Torp.
Grønt Flagg, - Nord Trøndelag Disposisjon: Kort presentasjon, - av foreleser Kort gjennomgang av krav / kriterier, - 6 lysark Gjennomgang av arbeidsprosessen.
Noen sentrale kjennetegn ved plan- og budsjettprosessen: Det ble jobbet lite med mål og strategier. Kortsiktighet, dårlig sammenheng mellom planer, budsjett.
Prosjektavslutning og sluttrapport
Kompetanseløft Trøndersk Landbruk (KTL) er et 3-årig prosjekt eid av Nord- og Sør-Trøndelag Bondelag. Målet med prosjektet er å øke konkurransekraften.
Utviklingstrekk og utfordringer for landbruket i Midtre Namdal. Namsos Kirsten Indgjerd Værdal Landbruksdirektør i Nord-Trøndelag.
Kulturstrategi for Oppland
28. januar 2015, Tynset Kulturhus
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nordland.
Medlemsmøte DF-02 Lørdag 10. november 2007 Clarion Royal Christiania Hotell Utviklingsprogram for klubbene i 2. divisjon menn.
Avlingsnivå i grovfôrdyrkinga – hvorfor er det viktig å vite? 1.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
- fra kjent kunnskap til praksis! ”Kornprogrammet 2015 – 2017 er et treårig prosjekt for å øke kornproduksjonen i Akershus og Østfold. Prosjektet rettes.
Klimaplan Hordaland Strategi 6c. Meir klima- og miljøvenleg landbruksproduksjon i Norge Tiltak 6.4 Klimagassrekneskap på gardsnivå Liv Lyngstad; dagleg.
Økt grovforbasert kjøttproduksjon i Troms og Finnmark
Utvikling av deltidsstudium for landbruk Studiet er støttet av Matmerk, KIL midler, Fylkesmannen i Troms Nordland og Troms fylkeskommune.
5 Handlingsplan kort sikt 6 Måling, oppfølging, sikre effekt
Samarbeidsstrukturer i Nord-Trøndelag Samhandlingsreformen Innherred Samkommune Levanger, Frosta, Verdal Ytre Namdal Bindal, Leka, Nærøy, Vikna Indre Namdal.
Mekaniseringsøkonomi Kolbjørn Eriksen Nov Kostnadsbildet generelt – momenter fra NILF Notat 2013 Stor variasjon i lønnsomhet Mekaniseringskostnader.
1 Den Europeiske dagen for hjelpepleiere, omsorgsarbeidere og helsefagarbeidere TIPSHEFTE.
Kompetanse for mangfold/ engelskfaget. Steinkjer videregående skole Presentasjon på fagdag MINO, 12. april 2016.
1 Strategisk nærings- og produksjonsutvikling (SNOP) Ester Helland – Økonomi- og Bedriftsrådgiver Kurs for deg som vil etablere ny næringsverksemd eller.
Stokmarknes 26. januar 2009 v/ Bård Larsen Daglig leder i HEVA.
Egenvurdering av økonomisk stønad og råd og veiledning til unge mellom 17 og 23 år Laholmen 16. juni 2016 Nina Westby Evensen.
Plan for satsning på Fjellandbruket. Mentorordning.
Dialogmøte vedrørende utredning skolestruktur Skarnsundet Redigert
Brukermedvirkning i helseforskning i Norge Regional brukerkonferanse november 2015 May Britt Kjelsaas, rådgiver Helse Midt-Norge RHF helsefagavdelingen.
Integrering gjennom landbruket
Det integrerte universitetssykehuset
Melkeprosjektet i Stjørdal, Meråker og Frosta sept. -15 – sept. -17
Vannområde Morsa – Hvordan jobber vi, hva legger vi vekt på?
Fredrikstad-Cup (pinsen)
Fremtidig budsjettutvikling ved UiS
Landkreditt og avlingsskade 21.august
Lokal samfunnsutvikling i kommunene (LUK)
Presentasjon Næringskomiteen
Hva med deg som vil satse, men ikke via Team Boligpartner?
VELKOMMEN TIL NETTVERSSAMLING!
Kompetansestrategi Agder 2030
Foto: Jernbanedirektoratet
Utskrift av presentasjonen:

Fjellandbruk i Meråker

Utgangspunkt for Fjellandbruket i Meråker  Bonden lav status – Meråker industrikommune  Nedgang i antall bønder  Få heltidsbønder  Mangler en sosial eller faglig arena for dem i landbruksnæringa.

Høsten 2013: Skal Meråker bli en del av «Fjellandbruksprosjektet i Nord-Trøndelag?  November 2013 – Kirsten Indgjerd Verdal informerte om status for prosjektet i Nord-Trøndelag så langt.  Desember 2013 – Representanter fra Fylkesmannen, politikere, næringsetat, jordbrukssjef og landbruksnæringen i Meråker møttes for å se på veien videre.  Februar 2014 leverer inn søknad om midler.

Organisering  Styringsgruppe  Meråker landbrukslag, styret  Meråker Beitelag, styret  Fylkesmannens landbruksavdeling  Prosjektledelse  Meråker landbrukslag  Landbrukskontoret Meråker kommune

Fjellandbruket i Meråker 2014 Hovedsatsing er grovfôr:  Øke avlingen i Meråker med 20 % innen  Bedre kunnskapsnivået om grovfôrproduksjon.  Øke lønnsomheten for bøndene i kommunen ved bedre bruk av lokale grovfôrressurser og økt utnytting av grovfôrarealene.

Fjellandbruket i Meråker 2014 Hva ble gjennomført?  Nok fôr metoder, jordkultur og frøblandinger  Hvordan øke grovfôrproduksjonen?, effektive og avlingsfremmende tiltak og gjødsling  Feltdag med fokus på innmarksbeite, omgjøring av skogsmark til beite og gjenlegg  Grovfôrøkonomi og grøfting

Fjellandbruket i Meråker 2015  Målsetting for 2015:  Følge opp satsingen på grovfôr, ta utgangspunkt i grovfôranalyser. Vi vil ha påmelding, det stilles krav om å ta grovfôranalyser fra egen avling. Med utgangspunkt i antall påmeldte har en samlinger i grupper hvor en sammen med rådgiver går gjennom prøvene. Diskusjon; optimal grovfôrkvalitet til de ulike dyreslagene og rasene deltagerne har i sin produksjon.  Grøfting var tema i mobiliseringsprosjektet og blir fulgt opp med en feltdag.  Motivere til økt fjøsbygging. Dette vil innebære alt fra nybygg til utvidelse/renovering av eksisterende bygg. Arrangere møte med gjennomgang av planlegging og utarbeidelse av kalkyler i denne prosessen.  Mentorordning der en følger opp den enkelte som ønsker å bygge/renovere. Her vil vi koble oss på det som gjøres innen Fjellandbruk i resten av Nord-Trøndelag. Mentorordningen synliggjøres ikke gjennom vedlagt budsjett da det finnes midler i eksisterende prosjekt.  Ekskursjon med hovedfokus på driftsbygninger for sau og ammeku. Dette kombineres med å møte representanter fra Fjellandbruket i Lierne, Røyrvik og Namsskogan.

Fjellandbruket i Meråker 2015  Målsetting for 2015, fortsettelse:  Driftsplanlegging o For dem som går med tanker om utvidelse og eller nybygg. o Generell planlegging og økonomisk rådgiving. o Mentorordningen kan komme inn som en del av dette arbeidet.  Meråker er blant de fem største kommunene i Nord-Trøndelag i antall søyer. Vi vil derfor legge til rette for å øke produksjonen på sau. Gjennom å utnytte beiteressursen bedre.  Vi vil arbeide for å kunne bli en del av erfaringsgruppene i prosjektet «Grovfôrbasert melk og kjøttproduksjon fram mot 2030». Dette kommer ikke frem i vedlagte budsjett, da vi regner med at det blir finansiert gjennom eksisterende midler i dette prosjektet.  Det vil rettes fokus mot miljø, miljøproblemer og miljøtiltak, dette vil være underliggende emne i de fagtema som tas opp.

Fjellandbruket i Meråker 2015 Hva ble gjennomført?  Grovfôranalyse og ensilering  Gjennomgang av grovfôrprøver  Økonomi og driftsplanlegging  Grøfting  Markadag  Fagtur, sau- og ammekufjøs  Informasjon om Fjellandbruket i Namdalen  Bruksutbygging

Fjellandbruket i Meråker 2016 og veien videre  Beiteprosjekt, fôring av ammeku  Driftsutbygging  Bonden som bedriftsleder  Kartlegging, Meråkerlandbruket 2030

Hva har vi oppnådd?  Økt grovfôrproduksjon?  Samarbeid og samhold  Rekrutering  Driftsutbygging  Stor oppslutting om prosjektet