Dårlig luftkvalitet, en utfordring for helse- myndighetene Bedre byluft forum 28. april 2011 Anders Smith, seniorrådgiver/lege.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
bortsetting av arbeid og innleie av arbeidstakere
Advertisements

Advokat Ann Helen Aarø ADVOKATFIRMAET HESTENES OG DRAMER & Co MNA
Forslag til ny havressurslov Innledning til representantskapsmøtet i Sør-Norges Trålerlag 4. februar 2008 Seniorrådgiver Gunnar Frogner Dahl.
Nye lover og forskrifter relatert til planlegging og ansvar
B/A-bransjen er en høyrisikobransje
Opplæring for representanter i skolemiljøutvalget
Bioteknologinemda
Attføringsbedriftene og Ernæring – hva har vi gjort? •5. oktober 2006 arrangerte vi et dagsseminar om ernæring sammen med GIAX hvor om lag 20 medlemsbedrifter.
Folkehelsemeldinga Implikasjoner for samfunnsmedisinere i kommunene
Hvor i verdikjeden ligger ansvaret dersom uhellet har skjedd?
Eldrerådskonferansen mai 2013 FOLKEHELSE GÅR IKKE UT PÅ DATO!
Pasientrettigheter: Selvbestemmelse, medvirkning, informasjon
Prosessuell Materiell Personell
Copyright Sissel Eeg-Larsen HiO/SU Lov om helsetjenesten i kommunene av 1982, med endringer av 21.desember 2000.
Lov om helsetjenesten i kommunene
Personalseminar Avdeling for IT Høgskolen i Østfold 18.mars 2005
Forskrift om skadedyrbekjempelse – kommunens rolle Kurs på Folkehelseinstituttet, 17. april 2007 v/førstekonsulent Mona Keiko Løken
Informasjon til elever og foreldre skolemiljøutvalg
Komite for helse og sosial Kommunaldirektør Finn Strand
Innføring av ”lovbrotsgebyr” – hva betyr det for deg?
Planbestemmelser.
Ot.prp. nr. 15 ( ) Om lov om dyrevelferd Høring i næringskomiteen 22. januar 2009.
Miljørettet helsevern - hvordan kan helse- og avfallsetater i kommunene samarbeide Arild Øien Rådgiver i Helsedepartementet.
Om myndigheter som har med ivaretakelse av personvern å gjøre Dag Wiese Schartum, AFIN.
Norsk mal: Startside fullfarge Tips engelsk mal Klikk på utformingsfanen og velg DEPMAL – engelsk. Eller velg DEPMAL– engelsk under ”oppsett”. Overtredelsesgebyr.
Klikk for å legge inn navn / epost / telefon Folkehelsetilsynet i Oslo og Akershus 2014 Møte for ledende helsesøstre og kommunejordmødre i Akershus
Gjennomgang av miljørettet helsevern
FOR nr 1127: Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (Internkontrollforskriften)
©Helsevernetaten Bergen kommune Hvilken rolle og hvilket ansvar har helsevernetaten ved denne type branner? Ingvar Tveit, leder Helsevernetaten.
Om myndigheter som har med ivaretakelse av personvern å gjøre Dag Wiese Schartum, AFIN.
© DET JURIDISKE FAKULTET UNIVERSITETET I OSLO § 14 – Inngrep gjennom forskrift Kongen kan ved forskrift gripe inn mot konkurransebegrensende atferd –Er.
Taushetsplikt og andre begrensninger i tilgangen til personopplysninger Dag Wiese Schartum, AFIN.
Reguleringsplaner OMRÅDE – OG DETALJREGULERING Grete Sildnes
Kommunens plikt til å forfølge ulovlige forhold
Støy – hvem har ansvar? STØY I ET JURIDISK PERPEKTIV = PLAGE/ULEMPE SOM OVERSTIGER TÅLEGRENSEN STØYEIER (KILDEN) ALLTID DEN PRIMÆRT ANSVARLIGE.
Om myndigheter som har med ivaretakelse av personvern å gjøre Dag Wiese Schartum, AFIN.
Offentlige anskaffelser 4 Leverandørkrav, dokumentasjon og utvelgelseskriterier (av leverandør) Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning.
O.prp. nr ) Ny plan- og bygningslov Byggesaksdelen.
Offentlige anskaffelser 1 Innledning og oversikt Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning Dosent Ingun Sletnes Høst 2016.
Plan og bygningsloven Proposisjon 43 L ( ) behandles i Stortinget litt senere i år. Ble gjennomført en kort høring i kommunalkomiteen om denne.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Seksuell trakassering og overgrep – litt juss. Strakstiltak Ber vedkommende tre til side, men vedkommende nekter – hva da? Suspensjon Ulemper: – Grunn.
Arbeid ved dataskjerm -Om forskriften og veiledningen Hilde Bernhardsen og Håvard Sandberg 20. Februar 2008 i Tromsø.
Kvalitet, risiko og avvik
Nye lover fra 1. juli 2016 og Forskrift fra 1. januar 2017
Nye føringer – nye muligheter
Hva er et "vedtak", og hvem er "part" i en sak?
Pilotering av tilsyn Introduksjonsprogrammet Gro Sevheim, rådgiver
Dosent Ingun Sletnes Delegasjon 27. januar 2016.
Finn Martinsen, avdeling miljø og helse
Samfunnsmedisinsk enhet
Kurs i forvaltningsrett
Reaksjoner ovenfor helsepersonell
Administrative reaksjoner
Dosent Ingun Sletnes Presentasjon 8 Delegasjon 29. januar 2015.
Om myndigheter som har med ivaretakelse av personvern å gjøre
Om myndigheter som har med ivaretakelse av personvern å gjøre
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Dag Wiese Schartum, AFIN
Om myndigheter som har med ivaretakelse av personvern å gjøre
Dosent Ingun Sletnes Delegasjon 14. februar 2017.
Endringer i plan- og bygningsloven
Helse- og omsorgstjenestelovens Kap. 4A
Havne- og farvannslov- utvalgets forslag til ny lov
Delegasjon i stat og kommune 31. januar 2018
Arbeidsmiljøloven En oversikt over relevante paragrafer i lovverket relatert til sakkyndig kontroll og sertifisert sikkerhetsopplæring.
Forskrift om Internkontroll
Fylkesmannen i Buskerud
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Om myndigheter som har med ivaretakelse av personvern å gjøre
Utskrift av presentasjonen:

Dårlig luftkvalitet, en utfordring for helse- myndighetene Bedre byluft forum 28. april 2011 Anders Smith, seniorrådgiver/lege

| Bedre byluft forum | 2 En brå utfordring! Danmarksplass i Bergen januar 2010

| Bedre byluft forum | 3 Akutt luftforurensing januar

| Bedre byluft forum | 4 Hvilke styringsmål hadde vi? Forurensningsforskriften (med grenseverdier) Regjeringens nasjonale mål for lokal luftkvalitet Luftkvalitetskriterier fastsatt av Klif og Folkehelseinstituttet

| Bedre byluft forum | 5 Grenseverdiene i forurensningsforskriften er rettlig bindende. Overskridelse av minstekravene utløser krav til tiltak.

| Bedre byluft forum | 6 I Bergen var NO 2 -verdiene i perioder over dobbelt så høye som grenseverdien

| Bedre byluft forum | 7 Hvilke tiltak skulle settes i verk og hvilken lovhjemmel skulle tiltaket forankres i? Redusere trafikken! Partalls-/oddetallskjøring Hjemmel i samferdselslovgivningen? Hjemmel i kommunehelsetjenesteloven? Sanksjonsmuligheter?

| Bedre byluft forum | 8 Var samferdselslovgivningen klar for dette? Januar 2010: Vegtrafikkloven gir Kongen hjemmel til å fastsette forskrifter. Kongen kan også delegere forskriftsmyndigheten til Samferdselsdepartementet, men det ville forutsette et R-notat og interdepartemental høring. Konklusjon: alt dette ville ta tid!

| Bedre byluft forum | 9 Var kommunehelsetjenesteloven egnet? Stansevedtak (khtl- § 4a-10)? - Problem: vedtaket ville være å anse som et enkeltvedtak rettet til enhver bilist i området (d.v.s. noen hundre tusen enkeltvedtak) - Problem: hvordan håndheve vedtaket? - Problem: bøter eller fengselsstraff inntil 3 måneder som sanksjonsmiddel Konklusjon: vi valgte ikke å følge opp dette!

| Bedre byluft forum | 10 Kommunehelsetjenesteloven for øvrig? Lage hasteforskrift (hjemmel i khtl §4a-1, 2. ledd) - Fordel: kunne skje raskt - Problem: hvordan håndheve vedtaket? - Problem: bøter eller fengselsstraff inntil 3 måneder som sanksjonsmiddel Konklusjon: vi fikk laget hasteforskriften, men valgte ikke å snakke for mye om sanksjonsmulighetene (!) Vi savnet muligheten for å bruke overtredelsesgebyr som sanksjonsmiddel.

| Bedre byluft forum | 11 Utover i 2010: Samferdselsdepartementet ble den 15. oktober 2010 delegert kompetansen i vegtrafikklovens § 7, 1. ledd til å forby bruk av bestemte grupper kjøretøy. Regionvegkontorer og kommuner ble gitt muligheten til å iverksette midlertidige kjøreforbud og andre trafikkregulerende tiltak med hjemmel i vegtrafikkloven § 7, 2. ledd. Fordel: kan tas i bruk raskt! Problem: Håndhevelse Problem: Sanksjonsmulighet (mangler fortsatt!)

| Bedre byluft forum | 12 Fortsatt aktuelt å basere seg på helse- lovgivningen? Høringsnotat med forslag til ny folkehelselov tar opp mangelen på bestemmelser om administrative sanksjoner: ”Departementet foreslår derfor at det tas inn en bestemmelse om overtredelsesgebyr i loven, jf. lovforslagets § 17. Dette er en sanksjon som i mange tilfeller vil være mer hensiktsmessig enn straffeforfølgning. Det kan være riktig å påføre lovovertrederen et onde, men det er ikke alltid at et slikt brudd bør være kriminalisert. Overtredelsesgebyr er også mindre tungvint å få gjennomført og forutsetter ikke påtalemyndighetens og domstolens medvirkning. Behovet for å kunne ilegge et admini-

| Bedre byluft forum | 13 strativt gebyr så man for eksempel i februar 2010 da Helse- og omsorgsdepartementet fastsatte midlertidig forskrift 5. februar 2010 nr. 99 om tiltak for å hindre helseskader på grunn av luftforurensning i Bergen kommune. Siden forskriften kun var hjemlet i kommunehelsetjenesteloven, hadde man ikke et effektivt sanksjonsmiddel ved brudd på kjøreforbudet...”

| Bedre byluft forum | 14 Prop. 90L Lov om folkehelsearbeid (folkehelseloven) Kapittel 3 Miljørettet helsevern § 8 Virkeområde og forskrifter Miljørettet helsevern omfatter de faktorer i miljøet som til enhver tid direkte eller indirekte kan ha innvirkning på helsen. Disse omfatter blant annet biologiske, kjemiske, fysiske og sosiale miljøfaktorer. Departementet kan innenfor formålene etter § 1, gi forskrifter om miljørettet helsevern, herunder bestemmelser om innemiljø, luftkvalitet, vann og vannforsyning …..

| Bedre byluft forum | 15 Prop. 90L Lov om folkehelsearbeid (folkehelseloven) §17 Overtredelsesgebyr Departementet kan i forskrift fastsette at kommunen kan ilegge overtredelsesgebyr overfor den som forsettlig eller uaktsomt overtrer bestemmelsene i §§10 til 14 og §16. Det samme gjelder ved overtredelse av forskrifter gitt i medhold av §§8 og 10 når det er fastsatt i forskriften at overtredelse kan medføre slik sanksjon. ……