Glede, helse og fellesskap – bare i idrettslaget? Brukerseminar 29.11.2002 Kari Steen-Johnsen, NIH og Anne-Lene Bakken Ulseth, ISF.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Blikkets betydning Blikkene mellom personalet
Advertisements

Kapittel 10 På treningssenteret.
Fysisk aktivitet i institusjonen
Mellom frihet og forpliktelse Har idrettsforbundet potensiale til å møte individbaserte mosjonsbehov blant kvinner og menn? Kari Steen-Johnsen Norges Idrettshøgskole.
Deltakende læring.
Bevegelse I samlingen snaket vi om bevegelse. Hva tenker barna når vi sier ordet bevegelse? De reiser seg og forklarer at når vi gjør sånn og sånn med.
Velkommen til foreldremøte høsten Overgang fra felles del til avdelingsvis……  Vi går gjennom stokken  Viser konkretene som støtter hverdagens.
Bonde i medgang og motgang. Kleiva Halle Arnes Distriktsleder HMS Nord Norge. 1.
FAIR PLAY I BARNEFOTBALLEN ASKØY FOTBALLKLUBB 2016.
EN SYNLIGGJØRING AV UNGDOMSARBEID I PRAKSIS Beskrevet av Kristina Vestveit Nervold Lesja 2.august
WORLD SKILLS Skolekonkurranser som metode.. Hvorfor kan dette gi bedre læring? Å konkurrere kan være et virkemiddel for å sette fokus på bil og yrkesfag.
HORDALAND FOTBALLKRETS Fair Play i Barnefotballen.
Samarbeid med frivillig Organisasjoner  Det å flytte og etablere seg på nytt er spesielt belastende for barn og unge som må lære et nytt språk, beherske.
Observasjonstema: Glede av hverandre. Denne gangen har vi valgt å lage en power point presentasjon, vi håper dette gir dere enda bedre mulighet til å se.
«En god barnehagehverdag» Bergheim Friluftsbarnehage Oktober, 2014.
Hva har vi gjort i August? - Vi har blitt kjent med de barna og voksne som har begynt på Regnbuen. - Vi har gått tur og sett hvor alle barna på Regnbuen.
Barn som deltakere i et demokrati? Grunnloven,menneskerettigheter,lov om barn og foreldre,barnehage loven og opplæringsloven. Larsen og Slåtten(2006) Dalberg.
TRENINGSVENN FOR PERSONER MED DEMENS. Et pilotprosjektet i regi av Nasjonalforeningen for folkehelsen Møre og Romsdal og Møre og Romsdal idrettskrets.
Valg av verdier bilde. Våren 2015 SSK fotball ønsket å bli mer bevisst på hva vi vil og hvordan vi vil ha det. Alle lag ble bedt om å diskutere verdier.
Bruk av livshistorie til personer med demens Astrid Håland april 2016.
Myke trafikanter Falkeid idrettslag ønsker å legge til rette for myke trafikanter og vil ha mest mulig av trafikken bort fra selve idrettsområdet.
Plan for 1.klasse Uke november Fylket vårt Rogaland.
Betingelser for frivillig innsats – motivasjon og kontekst Dag Wollebæk, Synne Sætrang og Audun Fladmoe Presentasjon av rapport, Funkis Studieforum 31.
Sokrates.
Fritid med Bistand V/ Seniorrådgiver Anders Midtsundstad
GIL konferansen 2017 ‘Flest mulig – lengst mulig’ Hvordan kan GIL beholde ungdommen i idretten?
ELEVUNDERSØKELSEN Høsten 2016.
Tips til gjennomføring av «Temakveld: Ungdomsidrett»
for psykisk helse 2017 tirsdag 10. oktober
Periodeplan for Minsten Uke Sosial kompetanse
Hundetrening skole Levert av:
Konkurranse grupper Januar 2017
Delevaluering av prosjektet Haugalandsløftet
Periodeplan for Minsten Uke Sansing, fysisk aktivitet og karneval
Familieråd En for alle, alle for en
Periodeplan for Minsten Uke Sansing, fysisk aktivitet og karneval
Samarbeid og medbestemmelse
Idretten er så stor del av identiteten min.
v/Kristina Ness og Selma Pedersen NBF Kick Off 2017
Hvordan samtale om barnas seksuelle utvikling -erfaring fra helsestasjonen og hvordan forebygge at grensene krenkes. Barns seksualitet 0-6 år Sissel Irene.
Å leve med assistanse Denne bolken holdes av noen som selv lever med assistent i parforholdet. Ca 1time brukes på dette. Veldig fint med dialog mellom.
Rekruttering og deltakelse i korps
FLiK Forskningsbasert læringsmiljøutvikling i barnehager og skoler i Kristiansand.
PIA - HVEM ER VI? Oppvekstkomitemøte
PRESENTASJONER Minutter Foiler Font 10 –
1 Egenomsorg og helse.
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Norsk frivillighet og organisasjonsliv: hvor, hva, hvem, hvorfor, hvordan… Hvorfor er utviklingstrekkene i norsk frivillighet og organisasjonsliv tema.
Toleransevinduet Lærer forklarer. Snakke om at læring, vennskap og deltakelse får vi bare til når vi er inne i toleransevinduet. Noen har smale, noen har.
Misunnelse Har dere vært misunnelig på en ting noen andre hadde noen gang? Fortell om det Hvor i kroppen kjenner du misunnelse? Hvordan kjennes følelsen.
KOMPETANSE FOR MANGFOLD
Velkommen – presentasjon av deg selv
Sinne Kraivalee Arnesveen.
Vennskap for 1. og 2. klasse.
Evaluering eBorger Pilot
Velkommen til foreldremøte
Hva mener Arkivverket? 19. november 2018 Fagdirektør Kjetil Reithaug
Sokrates.
Base 1 sine kurs på Aks Uke
Arbeid, verdiskaping, kompetansebygging, læring Ringvirkninger
Serious Privacy Game Workshop
Base 1 sine kurs på Aks Uke og 7.
Voldsforebyggende opplæring
Fysisk og psykisk helse
Høstrapport – tall og statistikk
Når du blir «pusha» til å gjøre noe du egentlig ikke vil…
Klubbutvikling Visjon Virksomhetsidé Verdier (3V)
Tilpasset opplæring Kurs 5
Base 2 sine kurs på Aks Uke og 46.
Utskrift av presentasjonen:

Glede, helse og fellesskap – bare i idrettslaget? Brukerseminar Kari Steen-Johnsen, NIH og Anne-Lene Bakken Ulseth, ISF

Bakgrunn Den frivillige idretten fokuserer på konkurranse fremfor mosjon Treningskjedene vokser frem på midten av 1990-tallet Individualisering og konsumkultur:  Fra deltager til kunde?  Fellesskap i oppløsning?

Et bilde av treningssenteret ”Jeg har havnet blant idrettsutøverne uten idrettslag…Vi er fortsatt mange. Men den kollektive bevegelsen er brutt. Treningsmoralen er individuell. …Vi er ikke bare blitt individualiserte, men også atomiserte. Sidemannen angår meg ikke. Jeg skaper min kropp i mitt bilde.” (Skårderud 1991:108)

Det tradisjonelle fellesskapet Mennesker som kjenner hverandre godt, som engasjerer seg og gjør ting sammen, og som har felles verdier og oppfatninger på viktige områder.

Spørsmål: Hvor forskjellige er treningssenteret og idrettslaget som sosiale arenaer? Hva skaper fellesskap? Hvordan skape moderne tilbud som bevarer fellesskapet?

Treningssenter og idrettslag: representativ kunnskap Spørreskjema til treningssentrenes kunder over 18 år SATS, Elixia og Friskis & Svettis Spørreskjema til norske idrettslagsmedlemmer over 18 år

Treningssenter og turnforening: dybdekunnskap Studium av et kommersielt treningssenter og et idrettslag som tilbyr aerobic/mosjon Dybdeintervjuer med deltagere mellom 30 og 65 år Deltagelse i trening

Fellesskapet på treningssenteret Har det å trene en slags sosial dimensjon for deg, eller er det bare deg og treninga? Aerobic har ikke noen sosial dimensjon i det hele tatt. Jeg hater å snakke med folk når jeg er der, det er det verste jeg vet (latter). For det at da tar det så lang tid! Hilde 30

Fellesskap 1: Trening vs. sosialt samvær Trening

Fellesskap 2: Nye venner

Fellesskap 3: Sammen også utenfor treningen

Hva sier dette oss om treningssenteret og idrettslaget? Sosiale fellesskap er viktigere for de som trener i idrettslag enn for de som trener på treningssenter. Mange får nye venner gjennom idrettslag, få gjennom treningssenter. Både treningssenter og idrettslag brukes som arena for å treffe venner, men mer i idrettslag. Idrettslagets nettverk strekker seg ut over den fysiske aktiviteten, mens fellesskapet på treningssenteret begrenser seg til treningen.

Er dette hele bildet? På sporet av treningssenterets fellesskap.. Det er jo et ganske lite miljø der oppå FRISK, da. Og noen ganger når jeg bare er oppe for å handle, så treffer jeg jo noen av dem som jeg trener sammen med. Så hyggelig, så får man seg en liten prat. Ja, for da på måte så har man et fellesskap der, sånn at man, man kjenner hverandre når man treffes på gaten, så snakker vi om hvor hyggelig det er å gå på FRISK, da vet du. Karen 65

1: Fellesskap i mindre grupper Ja, for jeg går jo fast på onsdager, og da er vi en fast gjeng som går. Og da skulle vi ut og spise her forleden. Jeg kunne dessverre ikke være med, men da ble vi invitert med ut. Og det var med de tre instruktørene som også skulle være med. Så det er veldig sånn..det begynner å bli ganske sosialt det der, det er veldig hyggelig. Cecilie 36

2: Opprettholdelse av allerede eksisterende vennskap Når du trener på treningssenteret, gjør du det vanligvis... Prosent.

3: Etablering og opprettholdelse av løse lokale nettverk Og så er det noen du kjenner i og med at du har gått på skole her og sånn, så kjenner du jo ikke sant: noen har gått i klassen min, og noen har gått i Erik sin klasse, ikke sant, så kjenner du flere etter hvert. Vi har jo sett hverandre...ja, for du er vokst opp her..? Ja, vi har jo vokst opp her, ikke sant. Så du har jo sett mange av de, når du var mindre. Og så kommer du tilbake når du blir voksen, liksom, og, ja, trener på samme sted.

Hva er idrettslaget som fellesskap? Skaper og opprettholder tette nettverk Fellesskap som strekker seg ut over ren idrettsaktivitet :  Engasjement og tilhørighet  Likhet Kollektiv følelse og kollektiv handling

Hva er treningssenteret som fellesskap? Skaper og opprettholder løse nettverk Arena for dyrking av eksisterende vennskap Skaper sterkere former for fellesskap innenfor spesifikke grupper Skaper ikke kollektiv handling, men til tider tilhørighet og lokal forankring

Treningssenteret og idrettslaget som sosiale arenaer Former for fellesskap begge steder:  Idrettslaget: tette nettverk og potensiale for fellesskapsfølelse og felles handling  Turnforeningen: løse nettverk og felles verdier  Treningssenteret: løse nettverk og private vennskap

Hva skaper fellesskap? Skille mellom aktiviteter som  Skaper fellesskap  Opprettholder vennskap Avgrensede grupper Stabilitet Felles aktivitet:  Individuelt vs. lag  Serie vs. gruppe Felles verdier

Dagens treningsfellesskap – for hvem? TRENINGSSENTERIDRETTSLAG KjønnKvinnerMenn GeografiByBy og land AlderVoksneBarn/ungdom Annen trening 12 prosent aktive i idrettslag20 prosent trener på treningssenter

Fremtidens mosjonsfellesskap – for hvem? åringer: fleksibilitet og individualitet Småbarnsforeldre: stabilitet og ”full pakke” Godt voksne: stabilitet og nye fellesskap

Fremtidens mosjonsfellesskap – hva slags tilbud? Mosjon eller konkurranse? Stabilitet eller fleksibilitet? Fellesskap eller individualitet? Nye fellesskap eller dyrking av eksisterende? Dugnad eller høyere kontingenter?