Psyk-IT 08.11.2011 Torhild Holthe Ergoterapeut MSc, forsker Velferdsteknologi i demensomsorgen.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Bruk av GPS for personer med demens – erfaringer fra Trygge spor
Advertisements

O4: Mennesker med demens og bruk av ny omsorgsteknologi
Status for iverksetting av velferdsteknologi i Helse og omsorg
Teknologi som støtte til personer med demens og deres pårørende
Bruk av velferdsteknologi – Hvor trykker skoen?
v/Oversykepleier Jan Erik Fosmark
Kan teknologi erstatte hender?
Teknologi som støtte til personer med demens og deres pårørende
Et totalkonsept for å bo lenger hjemme
Jeg vil bo hjemme så lenge jeg kan! Et besøk i fru Paulsens leilighet
Fremtidens Alderdom og ny teknologi -hvilken politikk trengs
Velferdsteknologi og ergoterapi
Smilende roboter... Japan satser stort på at roboter skal avlaste behov for selskap og hjelp i huset for en aldrende befolkning.
Kurs Falck Vital, Hjelpemiddelsentralen
Velferdsteknologi i Værnesregion Boligkonferansen 2014 innlegg 8. Mai
Høstkonferansen 2014 Kløveråsenseminaret
Prosjekt velferdsteknologi Trygghetspakke
Tale Teisberg, Helse- og omsorgsdepartementet
Støttekontakt til personer med demens
Hei mitt navn er HH og velkommen
Stavanger kommunes satsing på Velferdsteknologi
Selv om det er forskjellig hvor langt de ulike kommunene har kommet i VFT satsingen så er mange store utfordringer der samme. Mange ulike fagsystemer.
Bonde i medgang og motgang. Kleiva Halle Arnes Distriktsleder HMS Nord Norge. 1.
Solrunn Hårstad Prosjektleder Velferdsteknologi GLOPPEN KOMMUNE JANUAR 2015 BRUK AV VELFERDSTEKNOLOGISKE LØSNINGER I PLEIE OG OMSORGSETATEN PROSJEKTER.
Varslings- og lokaliseringsteknologi « Samarbeid om velferdsteknologi på Agder 2016» Gro Anita Fosse Rådgiver eHelse og velferdsteknologi HELSE OG SOSIAL.
Gjennomgang av anbudsprosess for innkjøp av ny mottakssentral for trygghetsalarm i Kristiansund kommune P rosess og vurderinger Atle Betten, Rådgiver/Prosjektleder.
Bilag 5 Strategier for HELFO mot HELFO har vært gjennom en spennende reise fra etablering av Trygdeetatens oppgjørsorganisasjon i 2004 og fram til.
Ergoterapeut Linda Gjøra Hjelpemidler og demens PSYK IT 14.september 2010.
Hva er SFO Tilrettelagt omsorgs og fritidstilbud for barn fra 1-4 kl. Gi barna trygghet og et gode aktivitetstilbud med vekt på lek. SFO er en viktig arena.
Legeplan Eldrerådet Meera Grepp kommuneoverlege. Overordnet mål Kommunen skal sikre at innbyggere har tilgjengelige legetjenester av god kvalitet og som.
Tilbudskonferanse v/Elisabeth Solberg og Bjørn Eivind Berge Byrådsavdeling for helse og omsorg Oppdragsgivers spesifikasjon Bilag 1.
Koordinerende enhet Farsund kommune. Fra kommunens helse og omsorgsplan (vedtatt 2012) Kommunen manglet en tydelig, åpen og tilgjengelig koordinerende.
Teknik & demens i Norden. Mål Samle kunnskap om hvordan kognitive hjelpemidler kan være til nytte for personer med demens og deres pårørende i dagliglivet.
Velferdferdsteknologi – Hva er det helhetlige bilde? Velferdsteknologiseminar 19. november 2015, Honne konferansesenter Åshild Sæther Engen, Terningen.
Drammen 30. september 2016 Bjørg Th. Landmark Velferdsteknologiens plass i helsetjenesten Hvilke refleksjoner gjør du deg i forhold til ordet velferdsteknologi?
Hverdagsrehabilitering Porsgrunn kommune
Kommunalt råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne
Andøy kommune Pleie og omsorg
Brukermedvirkning i formidling av aktivitetshjelpemidler og hvordan har vi på NAV Hjelpemiddelsentral Møre og Romsdal valgt å gjøre denne formidlingsprosessen.
Velferdsteknologi.
VELFERDSTEKNOLOGI I SØR-ØSTERDALEN
Helsefremmende tilbud til eldre - Evaluering av ny metode 2017
Statusrapport Velferdsteknologi
Periodeplan for Sommerly Uke Høst, Skoguke og brannvern .
Berit Lien seniorrådgiver
Velferdstekn ABC program
(Parent Management Training - Oregon)
HMS © Caritas Norge..
Hvorfor – Hvem – Hvordan?
Valgfag Bjørnsletta Foreldremøte 8.trinn.
Gevinstrealisering – hva og hvorfor? En enkel innføring
Velkommen!.
Innovation Camp Terningen Arena 17. – 18.april 2013
Målbildet Stavanger kommune har som mål at flest mulig har et aktivt liv og klarer seg selv best mulig. Vi kaller det Leve HELE LIVET! Leve HELE LVET startet.
Elektroniske dørlåser
Matematikk på ungdomstrinnet
Selvstendig, trygg og aktiv med GPS i Larvik
Smilende roboter... Japan satser stort på at roboter skal avlaste behov for selskap og hjelp i huset for en aldrende befolkning.
Erfaringer med bruk av sengesensorer
Implementeringsprosjekt - velferdsteknologi i Tønsberg kommune
Læringsreiser Mandat Veien fremover Organisering
REGIONALT PROSJEKT OM AMBULANTE TENESTER OG TIDLEG STØTTA UTSKRIVING
EN KORT PRESENTASJON AV PROSJEKTET
Elektroniske dørlåser
Nasjonalt velferdsteknologiprogram
anskaffelse av pasientvarslingsanlegg og trygghetsskapende teknologi
Velferdsteknologi i Førde kommune
Enkel brukerveiledning
Inkluderende bruk av digitale hjelpemidler.
Utskrift av presentasjonen:

Psyk-IT Torhild Holthe Ergoterapeut MSc, forsker Velferdsteknologi i demensomsorgen

Innhold Bakteppe Definisjon av velferdsteknologi Hvilke produkter snakker vi om? Erfaringer med produkter og implementering Hva må til for at velferdsteknologi skal være en del av tjenesten til personer med demens?

Vi blir flere eldre….

Det blir færre ansatte i helsesektoren

Håp om at moderne teknologi kan avhjelpe….

Magasinet, 28. aug. 2010: Helseministeren: ”… vi må se det som positivt uttrykk for velferdsstaten at flere lever lenger.” ”Innovasjon og omsorg” skal se på bruk av teknologi innen eldreomsorgen….

”Mer omsorg med ny teknologi” ”- Omsorgsteknologiene fins. Ta dem i bruk! Teknologi kan gi viktig trygghet til gamle mennesker og frigjøre varme hender i eldreomsorgen”. Teknologirådet [ ]

Teknologirådet anbefaler Ta i bruk omsorgsteknologier -Fallsensor -Røyk og vannvarsling -GPS-sporing -Kropps-sensorer -Dørkontroll -Medisineringsautomat Forslag om trygghetspakker etter modell fra Skottland og Danmark.

Tekniske hjelpemidler Velferdsteknologi Omsorgsteknologi Smarthus-teknologi Begreper som brukes

Kjente eksempler på teknologi Frittstående produkter (elektronisk kalender, fjernkontroll, dørvarsler, robotsel osv.) Internett-baserte produkter (digital kalender) Produkter som er integrert i et system (Smarthus og sensorteknologi) Produkter som kan viderekobles (sende alarmer til hjelpere utenfor huset) Satellitt-støttet teknologi (GPS )

Velferdsteknologi ”… teknologisk assistanse som bidrar til økt trygghet, sikkerhet, sosial deltakelse, mobilitet og fysisk og kulturell aktivitet, og styrker den enkeltes evne til å klare seg selv i hverdagen til tross for sykdom og sosial, psykisk eller fysisk nedsatt funksjonsevne. VT kan også fungere som teknologisk støtte til pårørende og ellers bidra til å forbedre tilgjengelighet, ressursutnyttelse og kvalitet på tjenestetilbudet. VT løsninger kan i mange tilfeller forebygge behov for tjenester eller innleggelse i institusjon” NOU 11:2011

Grenser mot eHelse Telemedisin IKT-utviklingen i kommunen Hjelpemidler fra NAV

Velferdsteknologi skal Tjene den enkelte bruker Løse et faktisk og opplevd problem

NOU 11:2011 Trygghets- og sikkerhetsteknologi –Komfyrvakt, fallalarm, sensorer Kompensasjons- og velværeteknologi –Klimakontroll, GPS-sporing, husholdningsapp., syns- /hørselshj.m., tidsansvisere/dagsplan, medisindosetter Teknologi for sosial kontakt –Bildetelefon, Paro, sosiale medier, Teknologi for behandling og pleie – PC med berøringsskjerm og kamera for kommunikasjon med helsepersonell, helsedagbok og IP, biosensorer

Prosjekterfaringer TED – Teknikk, Etikk og Demens – ASTRID – En sosial og teknologisk tilnærming til bruk av hjelpemidler i demensomsorgen ENABLE - Enabling technologies for persons with dementia MPOWER – Middleware platform for Empowering cognitively disabled and elderly Teknik & demens i Norden Yngre personer med demens og hjelpemidler

 Står opp om natta  Glemmer avtaler  Forveksler dag og natt  Klarer ikke slå et telefonnummer  Glemmer å ta medisiner  Dusjer ikke  Kan lese klokka, men forstår ikke tidspunktet  Utfører ikke huslige sysler eller vedlikehold  Finner ikke veien dit de ønsker å gå utendørs, av og til også innendørs HVERDAGSPROBLEMER Teknologi & demens i Norden

kan ønske å:  Mestre daglige aktiviteter som før  Holde på gamle vaner og rutiner  Pleie sosial kontakt  Oppleve seg som kompetent  Gå turer i nærmiljøet uten følge  Holde styr på døgnet DEN SOM HAR DEMENS Teknologi & demens i Norden

K kan ønske å:  Slippe å bekymre seg for at ulykker skal skje med den som er hjemme  Sove, uten å få avbrutt nattesøvnen  Få noe tid for seg selv PÅRØRENDE Teknologi & demens i Norden

Kan teknologi støtte bruker og pårørende i møtet med disse utfordringene?

Ester hadde nylig flyttet til et eldresenter. Hadde vansker med å holde styr på natt og dag. ”Hun passer ikke her!” Ester fikk en kalender som viste når det var morgen, dag, kveld og natt. ESTER VEKKET NABOENE

Fred hadde vansker med å holde styr på nøkkelen til ytterdøra, og med å låse døra pga nedsatt syn og finmotorikk. Kona var redd han gikk fra huset ulåst. Fred fikk en elektronisk dørlås, som var åpen når han bar med seg en brikke innenfor en radius av 3 m. FRED VILLE UT OG GÅ TUR

ELLA GIKK SURR I DAGENE MPOWER

Typer hjelpemidler Sikkerhet og trygghet Forenklede grensesnitt Visuelle strategier Auditive strategier Sensorer og sporing KompensererSe informasjonVerbale påminnelser Komfyrvakt og timer Automatisk dag og natt kalender White boardTalende klokke GPSEnkel fjernkontroll til TV Digital kalenderBeskjed-boks Electronisk dørlås Merking (farge eller tekst) Talepåminner TingleterAutomatisk kalender Huskeklokke Enkel mobil telefon Medisindosett med alarm Yngre personer med demens og hjelpemidler

GPS-sporing § Fru Larsen Datter Hj.tj.

Konklusjon? Teknologi kan støtte personer med demens og pårørende…. så fremt det adresserer et behov! Og så fremt brukerne har en støtteperson.

Brukerbehovsanalyse Hjelpemiddelet må ’treffe’ et behov for å bli brukt Individuell tilpasning (person og situasjon) Ergoterapeuter er gode støttespillere

Tilbud utenfor institusjon Tilbud i institusjon Funksjonsnivå Velferdsteknologi?

Implementering Installasjon i hjemmet Opplæring i bruk Montering Testing Oppfølging regelmessig

Hva skal til for at omsorgsteknologi skal tas i bruk? Teknologiens driftssikkerhet –Robust, pålitelig –Brukervennlig Infrastruktur –System og prosedyrer –Hvor går alarmen – hvem rykker ut? Opplæring –Av bruker og pårørende –Av helsepersonell HVA VIL VI HA?

Hvor begynner vi? Helsefag og IT-fag møtes Prosjekter = læring Vi har en del erfaringer fra smarthus, men det går tregt med implementeringen (InnoMed) Leverandører har sviktet Infrastruktur ligger ikke til rette i kommunene – det mangler IT-kunnskap i omsorgssektoren

Nye stier skal tråkkes…. Ildsjeler er nødvendige En kommune som kan gå foran? Ledelsen ønsker løsningen Skreddersøm Kompatibilitet Et pålitelig system

Litteratur Bjørneby S (2007)ALMA – hjelpemidler for personer med demens (kr 320,- fra NKAH) Johansson M, Nygård L (1999) Tid og tidshjälpmedel vid demens, Best. nr , Hjälpmedelsinstitutet, Sverige Dahlenborg I, Lundström K (2007) Lilla Hjälpmedelsboken. Ett stöd för personer med demenssjukdom, Best.nr , Hjälpmedelsinstitutet, Sverige Vidje G (red) (2001) Hjelpemidler og etikk, Trygdeetaten Starkhammar S, Dahlenborg I (2002) Demens och teknik – kunskapsläge och förslag på åtgärder, Best.nr , Hjälpmedelsinstitutet, Sverige Bjørneby S, Topo P, Holthe T (red) (2001) Teknologi, etikk og demens. En veiviser for bruk av teknologi i demensomsorgen, Nasjonalt kompetansesenter for aldersdemens Marshall M (red) (2003) ASTRID: hvordan møte behov hos personer med demens og deres pårørende – En sosial og teknologisk tilnærming. En håndbok i bruk av teknologi i demensomsorgen, Nasjonalt kompetansesenter for aldring og helse Høegh M, Jensen L (2006) Hjælpemidler til mennesker med demens. Hjælpemiddelinstituttet, Danmark ( Socialministeriet, Danmark: (2007) Guide til alarm- og pejlesystemer for demente. Styrelsen for specialrådgivning og social service

Nyttige lenker project.euhttp:// project.eu

TAKK FOR OPPMERKSOMHETEN!