Thomas Angells (1692- 1767) testamente Trondheim bys mest gullkantede gavebrev gjennom alle tider Testamenterte hele sin formue til de fattige, forvaltet.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
IK-Bygg på web: Formål IK-Bygg web skal bidra til å avdekke avvik i forhold til helse, miljø og sikkerhet. Det stilles strenge krav til hvilken forfatning.
Advertisements

SALTEN KONTROLLUTVALGSERVICE
Møte med Levanger kommune Møte Levanger kommune 26. januar 2009 Arne U. Hoff Interessentanalyse Levanger Havn 2006.
Forelesninger i selskapsrett, NMBU vår 2014
Forelesninger i selskapsrett, UMB vår 2013
Hamar Energi Holding AS
Vårt samfunnsengasjement
Forstandere i trossamfunn
Corporate Finance Dividende. Dividendebeslutninger • Aksjeselskaper betaler vanligvis ut en del av det årlige overskuddet til sine aksjonærer. • Generalforsamlingen.
Fak. oppgave selskapsrett 3. avd
Kommunale foretak, hva og hvorfor?
HrU Hamarregionen Utvikling (HrU) ble etablert i 2006 som et frittstående og selvstendig rettssubjekt stiftet av kommunene Hamar, Stange og Løten HrU.
3 Jeg og mitt.
Samarbeidsprosjekt Svømmeaksjonen..  GjensidigeStiftelsen er en uavhengig stiftelse, som har som formål å tildele midler som gagner Trygghet og Helse.
Skolen – en kommunal virksomhet
Eierskapsmeldingen Byrådets melding om eierskap i kommunens virksomheter Finansbyråd Henning Warloe 4. mai 2005.
1 Klubbens lederplan Anbefalt administrativ struktur for rotaryklubber,
Den anbefalte banken! Presentasjon på RAFF Seminar V Erik M Throndsen.
Hamar kommunes eierskap i selskaper og foretak Folkevalgtopplæring 23
HeH - litt bakgrunn og prinsipper for styring Kommunestyrets eierdag 8. Februar 2012.
advokat Orwall Andersen Advokatfirma Orwall & Co
Norges Bank Investment Management Filname Etikk og eierskapsutøvelse Henrik Syse, Leder for Corporate Governance-gruppen, Norges.
Strategiplan Vedtatt av styret i Landbrustjenester Hedemarken 25.febr
Farlig avfall 2010 Nye krav til farlig avfallsbransjen og andre viktige budskap til de frammøtte 14. September 2010 Rica Nidelven Hotel i Trondheim Harald.
Støtteforeningen for omkomne etter ulykker i offshoreindustrien Oppsummering etter møte i Ptil den Sikkerhetsforum 8. Juni 2004.
JUS102 Advokat Lars Baklund.
Regnskap.
Fak.oppgave selskapsrett 3. avd. ”AS Åsveien 1” Stipendiat Hedvig Bugge Reiersen, 2. april 2009.
Momskompensasjon for frivillige lag og foreninger 2015 Brak,
2004 HUMSAM Etableringskurs Regnskap Tor Borgar Hansen & Erling Maartmann-Moe.
Statssekretær Åge Rosnes: Hvordan bidra til økt privat finansiering av forskning – myndighetenes politikk og virkemidler.
# Revisjon av stiftelsesloven Orientering for Stiftelsesforeningen 26. april 2016 Gudmund Knudsen.
Kapittel 3: Forretningsplanen Del 1 Læreplanmål Utforme mål og visjoner for en virksomhet Utarbeide en forretningsplan Entreprenørskap og bedriftsutvikling.
Utfordringer og muligheter for en ny stiftelse.
Kapittel 4: Del 2 Formelle krav til etableringen Entreprenørskap og bedriftsutvikling 1. Lærer: Roar Bjerkeli.
Tilsyn med stiftelser Seminar - Stiftelsesforeningen – Litteraturhuset, 26. april 2016 Bjarte Urnes, seniorrådgiver Stiftelsestilsynet.
Kapittel 4. Formelle krav til etableringen Entreprenørskap og bedriftsutvikling 1. Lærer: Roar Bjerkeli.
Nytt og nyttig fra Stiftelsestilsynet Stiftelsesforum i Trondheim – 18.sept 2014 Øystein Fosstvedt, seniorrådgiver.
Forvaltning Historien om oss. SR-Forvaltning ble etablert for å tilby kundene noe mer enn det som fantes i markedet. Vi tok noe som var basert på en sunn,
Konsekvenser av FIFAs forbud mot Tredjeparts eierskap i enkeltspillere Oslo, 16. februar 2016.
Kveldskurs for nybegynnere 10. februar 2015 Geir Egil Paulsen Arkitektbedriftene i Norge Arkitektkontoret Organisering og forpliktelser Arkitektbedriftene.
Presentasjon 22. februar : Sparebanken NOR 2011: DNB 2003: DnBNOR 1822: Christiania Sparebank 2002: Sparebankstiftelsen Sparebanktradisjonen.
Etikk og eierskap - filosofiske tanker om etikkens plass i aksjemarkedet Henrik Syse, tidl. leder for Corporate Governance-gruppen, NBIM E-post:
Kapitalforvaltning i stiftelser Stiftelsesforum 2014.
Økonomistyring Kjell Magne Baksaas, Øystein Hansen og Trond Winther (2015) Gyldendal Akademisk Introduksjon til bedriftsøkonomi © Gyldendal Akademisk Innholdet.
Regjeringens tiltakspakke – hovedtrekk Sterk vekt på sysselsetting og klima – 20 milliarder i nye tiltak arbeidsplasser Skattelette er tonet ned.
Kredittinstitusjoner i krise Sjur Swensen Ellingsæter, stipendiat ved Institutt for privatrett.
Eierstyring Sigdal kommunestyre 16. – 17. januar 2012.
Miljøfyrtårn Norges mest brukte sertifikat for virksomheter som vil dokumentere sin miljøinnsats og vise samfunnsansvar. Å være Miljøfyrtårn.
Rapport fra Egenkapitalgruppa Drag. Utgangspunktet 2 "For å sikre nødvendig soliditet i selskapet er hovedmålet å levere såpass gode løpende resultater.
Vedtekter kommunenivået Lokallag i Finnmark. Vedtektene  § 55 LOKALLAG  55.1 Utdanningsforbundet er inndelt i lokallag – ett i hver kommune.  55.2.
Stiftelsers kapital, stiftelsesloven og nyheter fra Stiftelsestilsynet Stiftelsesdag i Stavanger – 14.mai 2014.
Forvaltning i et langsiktig perspektiv Aksel Mjøs, NHH & Kavlifondet Stiftelsesforeningen 26. april 2016.
Stiftelsesdagen Rådgiverrollen Stavanger 14. mai 2014.
Forvaltningsplanen er sektorovergripende og skal bidra til å styre og samordne både vannforvaltning og arealbruk på tvers av kommune- og fylkesgrenser.
Styrets oppgaver og ansvar
NOU Stiftelsesforeningen BOØ
Arkitektbedriftene i Norge
Velkommen!.
Medlemskapital og tilleggsandelsinnskudd
Pål Vegar Storeheier Forskningsdirektør, dr.scient.
Ny stiftelseslov – konsekvenser for stiftelser og styrene
Domsanalyse Rt
Anskaffelser med fokus på Innovasjon Strategisk forankring
Fartøyvernets ABC 2017 Organisering og organisasjonsarbeid
Kometen - Nord-Norges forskningsfond
Rentabilitetsanalyser
Oppsummering Terrasaken
Innskuddsovergang 1. juli 2008 Kompensasjonsordningen for de som hadde ytelsespensjon i Aker Solutions.
Oversikt som danner grunnlag for et felles målbilde på kompetansebehov
Utskrift av presentasjonen:

Thomas Angells ( ) testamente Trondheim bys mest gullkantede gavebrev gjennom alle tider Testamenterte hele sin formue til de fattige, forvaltet gjennom en stiftelse Flere spesifiserte formål, testamentet opererer med 6-deler. 2/6 deler av overskuddet skulle tillegges kapitalen Dekket i nesten 200 år en stor del av Trondheims sosialutgifter, i starten endog størsteparten I tillegg er det i strid med testamentet brukt store beløp på gode offentlige formål helt fram til Tatt fra avsetningen til kapitalen Avsetning til kapitalen ble også omgått etter 1904 Thomas Angells Stiftelser er en gaveutdelende stiftelse med flere allmennyttige formål som også driver næringsvirksomhet. For historien og hva Thomas Angells Stiftelser gjør i dag, se vår hjemmeside: thomasangell.no

Problemstillinger Det er oppretters privilegium å fastsette vedtekter for en stiftelse, herunder bestemmelser om at deler av årlig avkastning skal tillegges kapitalen. Endring krever godkjenning fra Stiftelsestilsynet etter strenge krav, jfr § 46 Kan Stiftelsestilsynet eller andre myndigheter gripe inn i en stiftelses formål eller vedtekter, for eksempel ved å hevde at det gir skadelige virkninger å følge vedtektene? For stiftelser som skal tilgodese flere formål, og samtidig bevare kapitalen, kan det oppstå flere typer utfordringer. Primært styrene i stiftelsene som må foreta vurderingene. Mange gaveutdelende stiftelser har i perioder ikke delt ut midler fordi avkastningen har vært dårlig eller stiftelsene har gått med tap. Det ligger innenfor styrenes skjønn å beslutte å bygge opp grunnkapitalen slik at behovet for vedtektsendring ikke er til stede. Spesialtilfelle for Thomas Angells Stiftelser: Kan styret vedta et mål om å bygge opp grunnkapitalen med for eksempel 50 mil kr i et kapitalfond for senere utdeling til sosiale formål?

Hva er fordelene med stiftelse som organisasjonsform? Egner seg for virksomhet som skal være nøytral, uavhengig, forutsigbar og langsiktig Oppretters privilegium å fastsette vedtekter og formål Ikke utbytte til eierne kan være et konkurransefortrinn Skatterettslige fordeler, spesielt for allmennyttige stiftelser Byr stiftelsesformen på noen utfordringer? Stiftelser med liten kapital har spesielle utfordringer Stiftelser med formål som også det offentlige har ansvar for har spesielle utfordringer Styrene « bundet til masten» Problemer knyttet til å hente inn ny kapital Fravær av eiere som stiller krav kan lede til svekket fokus på effektiv drift og videre utvikling Kan være krevende å tilpasse seg endringer i samfunnet Stiftelser som skal tilgodese flere formål kan få problemer. Styrene kan velge å prioritere engangsstøtte framfor å binde seg til varig drift. Dette trenger ikke være det beste for å realisere formålet