Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD) Arbeider for å fremme økonomisk vekst i og handel mellom medlemslandene. Om OECD:

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Vår elektriske verden kap 5
Advertisements

Nyttig energi og fantastisk elektronikk
Trygg økonomisk styring. Bilder: VG/Na24 Krevende tider i våre naboland - Over 25 millioner mennesker i Europa er uten jobb.
Bygg web på Opplæring Presentasjon Idium AS Bygg web på Opplæring.
ELEKTRISK ENERGI FRA FORNYBARE OG IKKE-FORNYBARE ENERGIKILDER UNGDOMstrinnet vurderingskriterier til underveisvurdering Navn:____________________________________________________________________.
Kapittel 2: Sammensatte system
Hva er energi? Energi er det som får noe til å skje.
9(4) Energi Mål for opplæringen er at du skal kunne
Distriktssamling Sortland Hotell. Gode råd til klubbene fra Distriktsguvernør 2008 – 09 : •Bruk distriktets håndbok flittig ! •Den har svar på.
Engia.
Velkommen til Newtondag!
Side Av Karina Schjølberg
Velkommen til 2. dag på Engia
Oppsummering til eksamen Kap.1, 3, 4 og 5
Fysikk og teknologi - Elektrisitet
Energieffektivisering – fokus på bygget eller systemet ?
Fornybar energi: Bra for næringslivet, men hva med miljøet?
Kulebane Energi er stikkordet når kula skal følge en 4,5 m bane uten å falle ut. Energiloven sier at energi ikke kan oppstå eller forsvinne, men kun overføres.
Kjære forskere! Dere er invitert til øya Engia i forbindelse med prosjektet IEA – Energi for framtida. Som dere kanskje skjønner har dere en viktig jobb.
Kulebane Energi er stikkordet når kula skal følge en 4,5 m bane uten å falle ut. Energiloven sier at energi ikke kan oppstå eller forsvinne, men kun overføres.
Kompetansemål Mål for opplæringen er at dere skal kunne:
Elektrisk energi fra fornybare og ikke-fornybare energikilder
Etter forarbeid, undervisning i Newton-rommet og etterarbeid ønsker vi at dere har lært:
Velkommen 7. klasse til Newtondag!
Magnetisme og elektrisitet – nære slektninger
Fysikk 1: Elektrisitet og energitransport
Industrisamfunnet – energi, teknologi og samfunnsutvikling
Elektrisitetslære Vitensenteret, Trondheim
dekke opp innenfor egen 16-meter
Forelesning Fremgangsmåten ved arbeidet med laborasjon.
Velkommen til Newtonrommet!. Tema Energi og miljø Fornybar energi Økologi Robotstyring.
Kap 1:Arbeid med stoffer Først litt repetisjon:
Kap. 3 Energi og krefter - se hva som skjer!.
Gallileo’s pendelforsøk
Engia.
Alternativ og ikke riktig så alternativ energi
Naturfag /8 Elektrisitet (og magnetisme)
Ap Arbeiderpartiet mener at vi skal fortsette oljeboringen på en konsekvent måte, de vil ta i bruk ressursene vi har. De mener oljepengene skal gå til.
Energi og krefter.
Enova-quiz Spørsmål og svar fra Enova-heftet Energi for framtiden.
ENERGI FOR FRAMTIDA - på veg mot ein fornybar kvardag.
ELEKTRISITETELEKTRISITET KAPITTEL 11. ELEKTRISITET.
Bygg en kulerullebane - - om Stillingsenergi og Kinetisk energi En praktisk mekanisk øvelse som introduksjon til elektrisitetslæra av Nils Kristian Rossing.
Olje som verdens blod. Olje i internasjonal politikk 95 prosent av all transport med fly, båter og biler er basert på drivstoff fra olje. Derfor er nesten.
Internasjonal handel og komparative fortrinn De varene og tjenestene vi kjøper fra andre land, kalles import. Eksporten er de varene og tjenestene vi.
Økonomisk vekst i industrilandene Det er først de 200 siste årene teknologiske fremskritt og økt produksjon har ført til økt velstand for folk flest.
«Hvorfor går strømmen motsatt vei av elektronene?»
Elektrisitet. Hva er elektrisitet? Det er ikke lett å forklare hva elektrisitet er.  Vi ser den ikke fordi at den er usynlig  Vi lukter den ikke og.
til Newton energi- og havbruksrom i Midt-Troms
Kjære forskere!   Dere er invitert til øya Engia i forbindelse med prosjektet IEA – Energi for framtida. Som dere kanskje skjønner har dere en viktig.
Booking av Newtondag Øvrige tema GPS:
Produksjon av elektrisk energi
Elektrisitet.
Elektrisk energi Kapittel 12.
VIS DETTE LYSBILDET: INTRODUKSJON
6. Elektriske kretser Mål:
Velkommen til skyteskole - Kveld 4 -
Velkommen til Newtonrommet!
Velkommen til forskerøya Engia!
Elektrisitet og magnetisme
Elektrisitet og magnetisme
Kulebane Innledning: Energi er stikkordet når kula skal følge en 4,5 m bane uten å falle ut. Energiloven sier at energi ikke kan oppstå eller forsvinne,
Vannrakett med fallskjerm
Spørsmål og svar fra Enova-heftet Energi for framtiden
ENERGIKJEDE På dette bildet ser vi hele energikjeden i kulebanen, - fra energien i sola til at melkekartongen beveger seg. Første energikilde er sola som.
Pendelforsøk Hvor høyt kommer kula når den slippes?
Kom i gang med programmering!
Pendelforsøk Hvor høyt kommer kula når den slippes?
Arbeid, energi og effekt
Energi – hva er det? - evnen til å utføre arbeid. - det som får noe til å skje. Dere har arbeidet med fart og akselerasjon tidligere i dag, og nå skal.
Utskrift av presentasjonen:

Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD) Arbeider for å fremme økonomisk vekst i og handel mellom medlemslandene. Om OECD:

Det Internasjonale Energibyrået (International Energy Agency – IEA) Grunnlagt som et samarbeid mellom OECD-landene for raskt og effektivt kunne håndtere og redusere sin avhengighet av olje. Har siden starten opprettet en rekke programmer (forskning, informasjonsspredning etc.) knyttet til ulike energitemaer. Programmene er åpne også for ”ikke-medlemmer” som ønsker å bidra til teknologiutvikling og dra nytte av den. Om IEA:

Klima eller velstand?

Klima eller miljø?

Klima eller olje?

Kompetansemål Mål for opplæringen er at dere skal kunne: -forklare forklare hvordan vi kan produsere elektrisk energi fra fornybare og ikke-fornybare energikilder. -forklare hvordan råolje og naturgass er blitt til, og hvordan disse stoffene anvendes. -diskutere hvilke miljøeffekter som følger med ulike måter å produsere energi på.

Grupper - ungdomsråd Hvert ungdomsråd består av fem grupper, som har fokus på hvert sitt land: Frankrike, Polen, Iran, Norge, Danmark Samlet konkurrerer dere mot andre ungdomsråd som har vært eller kommer til Norsk Oljemuseum. Når prosjektet Energi til evig tid er ferdig, kåres det beste ungdomsrådet!

Læringsportal Rapporten føres inn i Newton Læringsportal hvor hver gruppe har egen innlogg

Ansvarsområder Medlemmene i gruppene har hver sine ansvarsområder: Gruppeleder Informasjonsansvarlig Beredskapsansvarlig Tidsansvarlig Materialansvarlig

Ansvarsområder Gruppeleder Har ansvaret for at arbeidsoppgaver blir fordelt innad i gruppa, slik at alle på gruppa bidrar. Materialansvarlig har et overordnet ansvar for at gruppa får hentet aktuelt utstyr til aktivitetene, at alt ryddes på plass etter bruk, og at alt utstyret er i orden og inntakt. Tidsansvarlig har et overordnet ansvar for at gruppa overholder tidsfrister. Informasjonsansvarlig har overordnet ansvar for at laget fyller ut og sender inn rapporten (husk å trykke lagre-knappen). Sikkerhetsansvarlig har overordnet ansvar for at laget overholder sikkerhetskrav. F.eks. at vernebriller og hansker brukes der det er påkrevd. NB! Alle skal likevel ta del i å svare på oppgavene, rydde og lese oppgaver.

Oppdragene

Hva er energi?

Foto: kraftskolen.no

Energiloven Energi kan verken oppstå eller forsvinne, men omformes fra en form til en annen.

Bygg en kulebane Dere skal bygge en kulebane og en bil, med påfølgende konkurranse. Posisjon for start og slutt er bestemt. Banen skal ha minst en loop. Når kula forlater banen skal den skyve bilen lengst mulig langs gulvet. Velg en av kulene. I konkurransen har dere tre forsøk

Hvor er det lurest å plassere loopen? Det er lurest å ha loopen på midten. Da har kula nok fart til å gå rundt, samtidig som den ikke mister så mye fart på slutten. Det er lurest å ha loopen så langt nede som mulig. Da vil kula ha størst fart og mister derfor minst fart. Det spiller ingen rolle hvor loopen plasseres. Det er lurest å ha loopen så høyt som mulig, da mister kula minst fart.

Er det lurest at kula blir med bilen, eller bare støter bort til? Det er best om kula bare støter borttil bilen, da slipper den å frakte kula, som tapper den for energi. Det beste er om kula blir med bilen. Da vil mest mulig av energi en fra kula bli overført til bilen. Det spiller ingen rolle om en gjør det ene eller det andre.

Elektrisitet fra ulike energikilder DanmarkFrankrike IranNorge Per 2010, kilde: iea.org

Nils Kristian Rossing Mekanisk energikjede

Nils Kristian Rossing

Elektrisk energikjede

Nils Kristian Rossing Lag elektrisitet med magnetisme

Effekt, energi overført per tid Wattstyrken forteller hvor mye energi som blir overført til lysenergi og varmeenergi per sekund. En 40 watts lyspære gir fra seg energien 40 J hvert sekund. Når vi måler den elektriske energien vi bruker hjemme, blir energienheten kilowatt-time (kWh) brukt.

Energikjede

Dampkraftverk

Vannkraftverk

Vindturbin og generator