Afrika m/omegn - Eystein Drønnesund - 13.9.021 Hvor skal vi?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Rosèvin.
Advertisements

GILBERG ENGROS MENYPARTNER AS
Loire. Områdene: • Vestre Loire Ut mot Atlanterhavet finner vi Muscadetvinene. Som oftest enkle, lett og friske, men kan også være komplekse, mineralske.
R ØDVIN FRA R IOJA Vinum Stavanger 8 Januar 2010.
GILBERG ENGROS MENYPARTNER AS
Spania 5 regioner.
VINLÆRE GB Eriksson.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Mye av Spanias vinmarker ligger i svært varmt og tørt klima.
What is a good text? And how do we get pupils to write them?
Introduksjon.  ITIL står for Information Technology Infrastructure Library.  Det er mye snakk om ITIL i næringslivet for tiden, og veldig mange bedrifter.
BÆREKRAFTIGE EPLER. Læringsmål Bærekraftig utvikling – refleksjon – kritisk tenking – ta beslutninger – handlingskompetanse Utarbeidet av Bård Knutsen.
Livsmot og livsmestring -Kunnskap om sunnhet som grunnlag – Martha Bjelland Bø – Sagavoll folkehøgskole.
M&L2 Kap. 7, del 1 Prisstrategier Oslo, januar 2010.
Observasjonstema: Glede av hverandre. Denne gangen har vi valgt å lage en power point presentasjon, vi håper dette gir dere enda bedre mulighet til å se.
ULIKHETSKARTET. Hva betyr fattigdom, og hva er det som avgjør om en person er fattig? Finnes det fattigdom i Norge ? Primær fattigdom: Helt essensielt.
Toscana 11 Mars 2016 Tor Chr. Aure. Quiz Hva var Montalcino kjent for før 1865 og hvilke drue var hoved-druen i området da? Søte og ofte musserende viner.
Rosévin er: Rosa Laget på rødvinsdruer, med skånsom og kort kontakt med drueskallet. Fremstilling av «rosévin» ved å blande rødvin og hvitvin er ikke.
Nattverd – del 1 Matt Mens de nå holdt måltid, tok Jesus et brød, ba velsignelsesbønnen* og brøt det, ga disiplene og sa: Ta, et! Dette er.
Fem viktigste tips Som hjelper deg med å vinne i online Bingo Innsendt av :
Velkommen til Vintreff for Portugal Fredag 18 november Torodd og Bjørn.
+ Mestringstro Lise Andersen – Sykepleier Vårkurset i Oslo 22.April 2016.
Orkla Matbarometer - en nordisk kostholdsundersøkelse
New Zealand.
Skolefruktskolen – «kurs» for skoler med Skolefrukt
3 STRESSMESTRINGSTIPS FOR LEDERE
Brøk Brøkbegrepet.
The Avanti Group- Japan finner sjeldne jord innskudd brukes for
Château Coucheroy THE WINERY   Belonging to Les Vignobles André Lurton, Château Coucheroy has a lovely history. Its Gascon name « Couchiroy » comes from.
4/12/2018 Bjørn Songe-Møller Grants Subcommitee Chair Hei! Jeg er…
Vinliste Italia 14 okt Planeta la Segreta Bianco ,90 Velkomst/Presentasjon Planeta la Segreta Rosso ,80 Vin 1 Santagostino Nero.
Gang.
Ingerid S. Straume, PhD Akademisk skrivesenter Universitetsbiblioteket
CAMPAIGNING From vision to action.
Statistikk 2 Sentral- og spredningsmål
Hvordan forberede meg til tentamen?
The Scoutmaster guides the boy in the spirit of another brother.
Joker 20 Oktober2017 Tor Chr. Aure.
1 Egenomsorg og helse.
Er han god, da vil han. Kan han så vil han
Teorier om universets begynnelse
Topplederne i kommunesektoren
Kapittel 32 Forholdet til læreren.
Hva vet vi om barn og smak
Samfunn og produksjon Det er to generelle trekk som preger utviklingen av de ulike samfunnsformene: Samfunnene har blitt stadig mer spesialisert. Både.
Kapittel 27 Kommunikasjon med hjemlandet og å sende pakker
Lær deg druesortene med Toralf Bølgen
Hva vet vi om barn og smak
HVA GJØR KIRKENS NØDHJELP?
Undersøkelse blant synshemmede For Norges Blindeforbund
KOMPETANSE FOR MANGFOLD
Gruppeoppgaver.
Oppgave 42 Finn feilene i setningene, og gi forslag til riktige setninger. Her finnes det selvsagt mange muligheter og ikke én fasit.
Être et avoir / Å være og ha
12/29/2018 Bjørn Songe-Møller Grants Subcommitee Chair Hei! Jeg er…
Ha evig liv Joh
AUSTRALIAS MOST FAMOUS WINE.
Vi har kjøpt en liten hytte på fjellet, og lurte på om du ville ta med deg familien eller noen venner og komme en tur i påsken for en liten påskepils.
RFID på Deichmanske bibliotek [Petter gjør foil 1-10]
Kapittel 6 oppgave b Sett inn riktig form av adjektivene, med artikkel hvis nødvendig.
LANGUEDOC OG ROUSSILLON 29 FEBRUAR 2008
Kapittel 1, oppgave a) Sett inn riktig form av substantivene
Brøk Brøkbegrepet.
Fysisk og psykisk helse
Grønnsaker, frukt, bær og poteter.
Kirkens Nødhjelp og Fasteaksjonen
Hvordan få forståelse for smidige metoder i organisasjonen – eller Mellommenneskelige og ”myke” utfordringer i smidige prosjekter Vidar Moe, mars 2006.
Vitaminer og mineraler
Tannhelseundervisning for innvandrere
Utskrift av presentasjonen:

Afrika m/omegn - Eystein Drønnesund Hvor skal vi?

Afrika m/omegn - Eystein Drønnesund  Flagget har bilde av sedertre i sitt midtre  Fransk innflytelse er sterk -fransk protektorat fra 1920 og frem til reelle selvstendighet (1946) -fransk fortsatt obligatorisk i skolen  Vinprodusenter fra Libanon – et utvalg med informasjon på internett: Wineries Chateau Fakra Kouroum de Kefraya Chateau Kefraya Chateau Ksara Chateau Musar  NOR M East AS - Handelssfirma med tilholdssted i Oslo og drives av en libaneser Etablert i Importør til Norge av viner fra Kouroum de Kefraya Vinlandet Libanon

Afrika m/omegn - Eystein Drønnesund Libanon og Bekaa-dalen

Afrika m/omegn - Eystein Drønnesund Libanon og Bekaa-dalen

Afrika m/omegn - Eystein Drønnesund kilometer lang som en høyslette i nesten meters høyde 7Tidligere også kjent for hasjisj-produksjon 7Nå kjent for sin vinproduksjon 7Romerne betraktet dalen som Romas forrådskammer 7Det er nok også mer enn en tilfeldighet at hovedtemplet i prangende korintisk- romersk stil, er viet livets og vinens gud Bacchus! Bekaa-dalen

Afrika m/omegn - Eystein Drønnesund Vinmarkene i Bekaa-dalen 7Produksjonslokalene ligger nær Beirut (må gjennom krigssonen) Vinmarker: 130 hektar Bekaadalen i Libanon, 1000 meter over havet. Druetyper: Cabernet Sauvignon, Cinsault, Carignan, Grenache, og Mourvedre. Produksjon: Vinmarkene gir bare 25 hektoliter per hektar. Det er halvparten av det vanlige nivået i land som Italia og Frankrike. Det resulterer i en produksjon på flasker av hovedvinen Château Musar. Vinmaker: Siden 1959 har Serge Hochar utdannet fra Universitetet i Bordeaux laget Château Musar. Fatlagring: Vinene lagres på fat av fransk Neverseik, hvorav 20 til 30 prosent er nye fat. Alle fatene har lav brenningsgrad for å unngå den åpenbare kaffe og vaniljesmaken av eikefat. Jordsmonn: Grus og kalkstein  Annet: Vinen har vært produsert på tross av krig og kamphandlinger i vinmarkene. Årgangene kalles gjerne for krigsvinene. Ch. Musar

Afrika m/omegn - Eystein Drønnesund DNs vinanmeldere har smakt 11 årganger av Château Musar tilbake til årgangen. Konklusjonen er klokkeklar: Dette er stort! Men det er utvilsomt spesielle viner for de mer viderekomne vinelskerne. 7På Château Musar prøver Serge Hochar å lage en så naturlig vin som mulig. Han bruker naturlig gjær, lite svovel og filtrerer ikke vinene - alt for å beholde mest mulig smak og aroma. De kan derfor avsette bunnfall i flasken. 7Château Musar sammenlignes nesten alltid med bordeauxviner. Det er litt merkelig. Musar har sin egen helt spesielle smak. Hvis den først skal sammenlignes med noe, må det være en gammeldags Châteauneuf-du-Pape. De har tydelige og søtlige aromaer av tørket frukt, lær, skogbunn og krydder, og minner overhodet ikke om solbær- og eikesmakene i bordeauxviner. 7Grunnen til sammenligningen skyldes antagelig av vinen er delvis laget på bordeaux- druen cabernet sauvignon. Da Musar ble oppdaget på 1970-tallet, sammenlignet man alltid alle gode viner med bordeaux. Ch. Musar

Afrika m/omegn - Eystein Drønnesund Jeg er en vinprodusent, ikke en fruktprodusent sier Serge Hochar, den legendariske eier og vinmaker på Château Musar. 7Han er ikke spesielt begeistret for den rådende vinmoten i dag. I dag lager nesten alle viner som bare smaker frukt og er helt uten finesse og kompleksitet. De er laget for unge og uerfarne mennesker. Det er ikke noe for meg. Jeg lager vin for voksne mennesker." 7Luft og kvinner. En av de viktigste forskjellene mellom en klassisk Château Musar og en "moderne high tech" vin er tilgang på luft. Château Musar luftes og "oksideres" en del før den tappes på flaske. Det gir mindre fruktsmak, men større kompleksitet og paradoksalt nok mer lagringskraft. 7- Oksygenet beskytter faktisk vinen, fremholder Serge Hochar. 7Det er imidlertid ikke alt Serge Hochar sier som er like veloverveid. Han prøver også å overbevise oss om at kvinner ikke må være i vinkjelleren under gjæringen.  - Jeg gjærer med naturlig villgjær, forklarer Serge. - Den er ømfintlig, og når kvinner som har "perioden" kommer ned i vinkjelleren kan gjæringen stoppe opp og vinen bli ødelagt. (DN ) Ch. Musar - Serge Hochar

Afrika m/omegn - Eystein Drønnesund Ch. Musar - Bortfall årganger

Afrika m/omegn - Eystein Drønnesund Ch. Ksara 7Selve vinmakingen har siden 1908 skjedd inne i en gigantisk grotte. Vinene er ikke akkurat moderne i stil og smak, men nyskapningen Ch. Ksara Reserve du Couvent 1998 er lovende. 7Ch. Ksaras vinmarker var opprinnelig beplantet med vinstokker som en sydfransk vineiendom med Grenache-, Cinsault- og Carignan-druer. På slutten av 70-tallet begynte de å beplante med Bordeaux-druene Cabernet Sauvignon, Merlot og Petit Verdot. Det var sikkert et lurt trekk rent markedsmessig, men i noen av deres viner har noe av særpreget blitt borte. 7Vi smakte nylig Ch. Ksara tilbake til 1979-årgangen. Det var en variabel opplevelse. Den mest vellykkede av vinene i gammel Ksara stil var Den hadde holdt seg bemerkelseverdig frisk, og kunne faktisk minne om en gammel Chateauneuf-du- Pape i stil. En rik, fyldig, glatt og sødmefull vin med typiske aromaer av lær, gummi, tørkede frukter og noe råtten skogbunn. 7Den nye tiden ble varslet med 1985-årgangen som innholdt 20 prosent av Cabernet- druen. Den hadde holdt seg flott og ville sikkert ha blitt en virkelig flott vin hvis Cabernet-vinstokkende hadde vært eldre da vinen ble laget. DN

Afrika m/omegn - Eystein Drønnesund Vertikal testing av utvalgte viner fra Libanon Vertikal testing av viner fra Libanon Chateau Musar Ch. Musar rød 1990 Ch. Musar rød 1991 Ch. Musar rød 1993 Ch. Musar rød 1994 Chateau Ksara Chateau Ksara 1997 (Alc 13 %) Chateau Ksara Reserve du Couvent 1999 (Alc. 13 %) Arrangering: Vinene vil bli servert i tilfeldig rekkefølge.

Afrika m/omegn - Eystein Drønnesund Smaking/testing

Afrika m/omegn - Eystein Drønnesund Vinene i rekkefølge

Afrika m/omegn - Eystein Drønnesund Chateau Musar Red Clear ruby, not too dark, with forward aromas of black cherries, herbs and fragrant pepper and a distinct but pleasant whiff of the barnyard. 7Full and complex, fruit and earthy flavours are consistent with the nose; zingy acidity and soft tannins set up a very long finish with fruity and floral notes that seem to last for minutes. A very fine wine, capable of ageing well for years. Chateau Musar Red The Red 1993 is in the Bordeaux/Cabernet style, very supple and well balanced. Complex layers of rich berry fruits; mulberries, blackberries and redcurrants - there are also soft ripe fruits such as cherries and damsons with the characteristic "Musar" spiciness and cedar notes. Good acidity and long fine length - certainly a pleasure to drink. 7Deep orange/red to orange at rim. More animal on the nose than the 1994, layered with redcurrants and spicy notes. Big and sweet, with more balance than the 1994, and flavours of sweet strawberries, mushrooms, hay and subtle oak. Long, spicy and dry on the finish, this complex wine is drinking superbly now. Chateau Musar Red Dark ruby colour - bright and beautiful. 7The nose is chocolate, animal, tobacco and leather. Very complex and rich, red fruits, spices, olives and lots of fruits.  Very harmonious and well balanced. Very long length with chestnut flavours and long fine grain. A great year - combining sweetness and power. Etter testing: - Hva sier produsenten selv?

Afrika m/omegn - Eystein Drønnesund Château Musar Red 7From an unusually hot vintage. Warm, open, spicy nose: quite sweetly fruited and powerful. The palate is spicy with sweet fruit (yes, there is fruit here!), notes of tea and herbs, and a spicy, alcoholic finish. The sweet fruit is balanced by the tannins and acidity. Delicious and complex, with great concentration. Very good/excellent (£12.95 La Vigneronne) 1993 Château Musar Red 7A lighter style of Musar. Warm, raisined nose of eastern spices, herbs and some leafy notes. Attractive lighter-bodied palate is well balanced, with some tannin and lots of spicy southern-style character. I'd drink this soon rather than hold it. Very good Château Musar Red  Quite a clean, spicy, earthy nose showing good complexity. Balanced, firm palate with spice, some tannin and earthy, herby, leathery, tea leaf characters. This is a polished wine that is drinking really well; a more austere style but a very good example of how well Musar can age. Very good/excellent Wineanorak.com

Afrika m/omegn - Eystein Drønnesund Musar-smaken. 7Château Musar sammenlignes nesten alltid med bordeauxviner. Det er litt merkelig. Musar har sin egen helt spesielle smak. Hvis den først skal sammenlignes med noe, må det være en gammeldags Châteauneuf-du-Pape. De har tydelige og søtlige aromaer av tørket frukt, lær, skogbunn og krydder, og minner overhodet ikke om solbær- og eikesmakene i bordeauxviner. 7Grunnen til sammenligningen skyldes antagelig av vinen er delvis laget på bordeaux- druen cabernet sauvignon. Da Musar ble oppdaget på 1970-tallet, sammenlignet man alltid alle gode viner med bordeaux. 7Når de unge årgangene smakes, tror mange at vinene til Musar var mye bedre før og at de ikke bør lagres særlig lenge. Det er ikke riktig.  Musar er alltid relativt lyse i fargen, og virker nokså modne når de først lanseres omtrent fem år gamle. De vil imidlertid nærmest "forynges" i flasken, og blir stadig mer intense og komplekse. Vi har fulgt vinene fra 1977, 1978 og 1982 siden de var helt unge og de har utviklet seg forbløffende bra. Dagens Næringsliv - test av 1995 ( )

Afrika m/omegn - Eystein Drønnesund Musar-mirakel. 7Vi testet 12 årganger av Musar tilbake til 1956 blindt. Vi blandet inn gamle bordeauxviner, gamle årganger av berømte Grange Hermitage fra Australia og topp Châteauneuf-du-Pape (Bonneau) for å kontrollere kvalitetsnivået og vinstilen. Verre konkurranse kunne han ikke ha fått. 7Resultatet var strålende for Château Musar. En god Musar tåler sammenligning med verdens aller beste rødviner Ch.Musar 1995 Libanon Kroner 242,00 (Basis) 90 poeng 7Dette er den årgangen som er til salgs i Norge for tiden (pr ). 7En flott vin med brunlig farge og rik og eksotisk aroma av tørket frukt (noe fiken), lær, treverk, hint av skogbunn og pepper.  Smaken er fyldig intens og myk, med lang tørr finish. Vinen er i basislisten. Den finnes derfor på mange utsalg, men omsetningen er liten. Du må derfor være oppmerksom på lagring i Vinmonopolets butikker. Vi testet en flaske fra et polutsalg med kjølelager og en tilfeldig flaske fra et mindre utsalg uten kjølelager. Forskjellen var skremmende stor. Gode flasker kan nok lagres i ti-femten år til, og det er det knapt noen annen rødvin i basislisten som kan. DN - test av forts.

Afrika m/omegn - Eystein Drønnesund Ch. Ksara Reserve du Couvent Kroner 129,50 (Bestillingsutvalget) 7Dette er et svært lovende produkt. Den inneholder 45 prosent Syrah, 30 prosent Cabernet og 25 prosent Carignan. Dette er en druemiks som synes å passe klima og jordsmonn i Bekaa-dalen. Her får du søte, men komplekse aromaer av bjørnebær, solbær, bark, med hint av noe som kan minne om nelikk. Smaken er robust og konsentert med tørr finish. En typisk matvin. Det kan høres ut som en klisjé, men vinen vil passe helt suverent til robuste arabisk/asiatiske kjøttretter med mye krydder og andre lignede matretter. Prisen er det ingenting å si på. (DN ) Ch. Ksara Cabernet Sauvignon Kroner 216,00 (Bestillingsutvalget)  Hva skal verden med nok en Cabernet-vin? Når det er sagt er dette ikke en dårlig vin,og den vil i motsetning til de fleste Cabernetviner fra resten av verden lagre godt og utvikle seg videre. Vinen har en søtlig aroma av solbær og tørkede frukter(svisker) og noe eik. Smaken er kanskje vel ekstraktrik og voldsom årgangen har bedre balanse. (DN ) Ch. Ksara - testet DN

Afrika m/omegn - Eystein Drønnesund Ch. Musar 1995/96 7Pris 235,- 7Karakteristikk: Dyp, rødbrun farge, konsentrert fruktighet, innslag av sjokolade og lær, svakt eikepreget (1995) 7Lagring: Opptil 24 mnd i fat (blanding av nye og gamle nevers-fat) 7Alk.: 14 % Ch. Ksara 1997/98 7Pris 205,- 7Råstoff: 60 % Cabernet Sauvignon, 30 % Merlot og 10 % Petit Verdot. 7Alk.: 13 % Ch. Ksara Reserve Du Couvent 1998/99 7Pris: 136,- 7Karakteristikk: Duft av skog og vanilje. Bløte avrundede tanniner. Lang ettersmak. 7Råstoff: 40 % Cabernet Sauvignon, 35 % Syrah, 5 % Cinsault og 20 % Cabernet Franc, Petit Verdot, Carignan og Merlot. 7Alk.: 12,5 % Vinmonopolet - Best.utvalg p.t.