Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Joker 20 Oktober2017 Tor Chr. Aure.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Joker 20 Oktober2017 Tor Chr. Aure."— Utskrift av presentasjonen:

1 Joker 20 Oktober2017 Tor Chr. Aure

2 Bandol

3 Hvorfor Provence ?

4 Svaret gir seg selv

5 Elver. Argens og Capeaux, Åsrygg mellom Brignoles og kysten, Lac St
Elver . Argens og Capeaux, Åsrygg mellom Brignoles og kysten, Lac St. Croix Provence har åtte vinområder med AOC klassifisering. Côtes de Provence er størst og følges av Coteaux d'Aix-en-Provence på andre plass. De andre er Les Baux-de-Provence, Coteaux Varois en Provence, Coteaux de Pierrevert, Bandol, Cassis, Bellet and Palette

6

7 AOC - Bandol I Bandol-området lages det viner som har fått klassifiseringen Appellation d’Origine Controlee. Dette klassifiseringssystemet ble innført i 1935, og Bandol var blant de første til å bli klassifisert, allerede i Det er en rekke krav som må tilfredsstilles, bl a om hvordan druene skal dyrkes, sammensetningen av druetyper, etc. Rødvinen i Bandol har Mourvèdre -druen som hovedbasis . Mourvèdre må utgjøre minst 50 % for å imøtekomme klassifiseringskravet. Som regel vil vinen herfra inneholde mer Mourvèdre enn dette minstekravet. Kravet gjelder både rødvin og rosevin. Bandol-vinen er alene om å ha denne druen som hovedbestanddel. Det er det solrike klimaet i hellingene ned mot Middelhavet som gjør at denne druen utvikler seg så bra akkurat her. Bandol er ansett som et av de aller beste vinområdene i Provence. Bandol AOC ligger nær kysten øst for Marseille og Cassis. Det ligger vest for Toulon og består av 8 kommuner rundt fiskelandsbyen Bandol. Jordsmonnet er preget av silisium og kalkstein. Jorden og det varme kystklimaet er ideelt for Mourvèdre druer. Mourvèdre blandes ofte med med Grenache og Cinsaut . Tilsetning av Syrah og Carignan er begrenset til maksimalt 15% av blandingen eller 10% individuelt. Nesten 70% av produksjonen er rødvin og rosé og en liten mengde hvitvin gjør resten av produksjonen. Rød bandolvin kjennetegnes av sin mørke farge med rike smaker av svart frukt, vanilje, kanel og skinn og krever vanligvis minst 10 års aldring før den er fullt utviklet. Noen produsenter leverer og viner som er produsert for å kunne drikkes etter 3 år. Vinen må lagres minst 18 måneder i eik. Hvite viner fra Bandol består hovedsakelig av Clairette blanche, Bourboulenc og Ugni blanc. Tidligere ble Sauvignon blanc brukt og er ikke forbudt av AOC-reglene. Rosévinene fra Bandol er preget av krydrede og jordiske smaker som kan ligne roséviner fra Tavel AOC i Rhône.

8 Mourvèdre kommer opprinnelig fra Spania og er der kjent som Monastrell
Mourvèdre kommer opprinnelig fra Spania og er der kjent som Monastrell. Monastrell dom er dyrket i områder som Jumilla og Alicante har skjelden den brutale karakteren som viner fra Bandol har. Mourvèdre passer spesielt godt til Bandols spesielle terroir. Jorden i de nordvestlige delene (kommunene mellom Évenos og Saint-Cyr-sur-Mer) består av små småstein og produserer lettere, mer delikate viner. Spredt over hele regionen er det røde leire som som gjør vinen svært tannisk og må de må tempereres med økt blanding av Cinsaut og Grenache. Grenache-druen er vanligvis plantet på kjøligere nordvendte bakker for å forhindre at druen blir overmodne noe som vil gjøre vinen alkoholisksterk. Jordens relative ufruktbarhet i hele regionen gjør at utbyttet er lavt og Bandol-regionen har noen av de laveste utbyttene i Frankrike. Bruken av mekanisk høsting er upraktisk på grunn av måten terrasser brukes på åssidene, og er forbudt av AOCs regler. Hva er typisk for Bandol-vinene Det er rødvinen som er mest anerkjent - for sine smakskvaliteter og sin lagringsevne. Vinen skal ligge på eikefat i minst 18 måneder før den tappes på flasker. Deretter bør den få utvikle seg i minst 5 år, gjerne mer. Vinen har høyt innhold av garvestoffer som bløtgjøres gjennom lagring. Når vinen er moden, fremstår den fyldig, rund og fløyelsmyk. Det lages og drikkes mye rosevin i området. Bandol rosevin er blek rosa på farge og frisk i smaken. Ypperlig drikke i sommerhalvåret. I motsetning til andre roseviner, kan Bandols roséviner gjerne lagres – innholdet av Mourvèdre gir også her god lagringsevne. Det produseres også Bandol hvitviner, selv om det er i mye mindre skala og mindre annerkjent enn rødvinen. Allikevel har hvitvinene sitt særpreg og de er absolutt verdt å smake.

9 Mourvèdre Hvordan Bandol-vinen først fikk sitt gode rykte
Da det franske imperiet var på sitt største på 1800-tallet ble det nødvendigvis fraktet ut mye vin til de franske bosetterne i koloniene. Transporten over havet til de fjerne koloniene var lang og strabasiøs. Det var ikke uvanlig at vinen hadde blitt til eddik innen den kom fram. Men vinen på tønnene merket med stor B tålte transporten bra. Mange mente at vinen ble bedre av å gynge over havet. Slik ble det stor etterspørsel etter Bandol-vin. Mourvèdre

10 GOD SMAKING!

11 Kilder Linker http://www.ferieiprovence.no/bandolvin
JAME SUCKLING AIS 2012 91/100 WINE SPECTATOR 2013 WINE SPECTATOR 2013 Kilder Linker


Laste ned ppt "Joker 20 Oktober2017 Tor Chr. Aure."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google