Inkludering og mangfold. Hva betyr inkludering? Inkludering Når enkeltmennesker eller ulike sosiale grupper blir del av et nytt fellesskap som består.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Inkludering i skole og fritid
Advertisements

Inkludering i skole og fritid – en utfordring
Kunnskapsløftet – hvordan skal det bli regional virkelighet? Kunnskapsminister Øystein Djupedal Regjeringens kontaktkonferanse med fylkeskommunene 7. mars.
Fagforeningens arbeid for mangfold
Deltaking, inkludering og velferd
Nordlandsløftet Forum Nordlandsløftet 7. – 8. november, Skagen Hotel
Gjennomføring i videregående opplæring høst 2013 Foto: Bjarne Eriksen.
Deltasenteret Foto: Einar M. Aslaksen
Inkludering i skole og fritid – en utfordring
…og ingen sto igjen Tidlig innsats for livslang læring
Meld. St. 18 (2010–2011) En inkluderende skole – hvorfor og hvordan
To undersøkelser: 1.Registeranalyse: –En sammenligning av utvalg med fysisk funksjonsnedsettelse og tilfeldig befolkningsutvalg i samme alder (25-45 år.
MetARR Metodeutvikling – arbeidsrettet rehabilitering Jostein Stensrud Køhn Utvikling av faglig og metodisk tilnærming i arbeidsrettede rehabiliteringsløp.
Hva er et bærekraftig lokalsamfunn?
Kommunedelplan oppvekst – mot 2020
Skoleringssamlinger Knut Alfarnæs, avdelingsdirektør prosjektleder
«Samhandlende lederskap for tjenester til utsatte barn og familier»: Hvem, hvordan og hvorfor? Hans A. Hauge Høgskolen i Telemark.
Kommentarer til rapportene «En av flokken?» og «Langt igjen?» v. Pia Paulsrud, Utdanningsdirektoratet.
Meld. St. 18 (2010–2011) En inkluderende skole – hvorfor og hvordan
Inkluderingsutvalget
Hvorfor Kulturplan? Vedtak oppfølging Forny ”Kulturstrategier for Levanger kommune”. Behovet for å lage Levanger kommunes første kulturplan. Behovet.
Folkehelse, idrett og friluftsliv Handlingsplan for Troms 2008 – 2013
Barn og unge Barn og unge er en sentral målgruppe i forhold til arbeidet med sosial og økonomisk inkludering, noe som også gjenspeiler seg i bl.a. formålsparagrafen.
Stolt og unik Liv Overaae KS nfu konferanse 4. november 2008
Ungdomstiltak Tiltak mot fattigdom blant barn, unge og familier Drevet med tilskudd fra kap. 857 post 60 ”Støtte til barne- og ungdomstiltak i større bysamfunn.
Planlegging 12 år frem i tid! Kommuneplanens samfunnsdel Plan- og utviklingsenheten.
Det nytter - når vi gjør ting i fellesskap Home-Start Familiekontakten – samling for landets familiekontakter Kjell Erik Øie Statssekretær
Horten vidergående skole
SKOLETINGET Olav Ulleren, administrerende direktør Kunnskap for kommende generasjoner.
INTRO 2 år – regjerings mål for arbeidet Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.
KURS FOR INSTRUKTØRER 4.DESEMBER 2014 Bli kjent med og avklare rollen som lærebedrift i et 4-åring utdanningsløp.
Hvorfor MAKKERSKAP? Hanne Gry og Katinka. Målsettingen for Makkerskap Å skape et inkluderende klasserom der færre elever skal oppleve at de faller utenfor.
Høring kommunedelplan folkehelse
1 Samling for kommunene 2. juni 2015 Nytt fra Fylkesmannen.
Ordfører Lene Conradi, Asker kommune Kommuneøkonomikonferansen 2015
Konst. direktør for oppvekst og utdanning Terje Larsen Tjenesteområde oppvekst Introduksjon til Komité for oppvekst 27. oktober 2015.
Bosetting av flyktninger. Anmodningen IMDI har anmodet Asker kommune om følgende bosettingstall for 2016 og 2017: > Bosetting i 2016: 135 flyktninger,
Utenforskap Et nasjonalt problem som må løses lokalt.
Røyken alene? Eller sammen med en eller flere nabokommuner? Kommunereformen - folkemøter.
Geiranger. Go Campus Hjelpe unge med psykiske helseplager i overgangen mellom videregående og høyskole/ universitet.
Tranøy kai Foto: Bjørn-Are Melvik Livsmestring – arbeid med psykisk helse i videregående skole Merethe Schjem desember 2015.
KIF-planens innhold og formål Innspill til Handlingsprogram Kommuneplan Kunnskapsgrunnlag Kartvedlegg Vedlegg fra Asker Idrettsråd Strategier, mål og.
Strategisk næringsplan for Rana Kommune SATSNINGSOMRÅDE MARKEDSFØRING OG OMDØMME PROSESSEN OG FREMDRIFTEN.
ALLE MED Nasjonal dugnad mot fattigdom og utenforskap blant barn og unge (NDFU)
Temaplan Mennesker med nedsatt funksjonsevne Kommunalt råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne 19. august 2015.
Psykisk helsearbeid i lokalpolitikken i Bergen Bjarte Bønes Bruntveit, leder Hordaland lokalavdeling.
Sammen for bedre: LEVEKÅR INKLUDERING NÆRMILJØ PSYKISK HELSE AKTIVE ELDRE
Du och jag, Alfred! «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en Alfred for noen barn?» «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en «Alfred» for.
Orientering til komiteen Fattigdomsplanen 2016 – 2020 Saksordfører Marit Brochmann.
Sluttanalyse Boligsosialt utviklingsprogram i Asker kommune
Vedtak fra KS Hovedstyre om oppgaveoverføring til kommunene sier bl.a. På barnevernsområdet bør statlige hjemmebaserte hjelpetiltak og fosterhjem.
Prosjekt vår 2016 Samlokalisering av allmennlegetjenester og kommunale helse- og omsorgstjenester Økt tjenestekvalitet?
Vest-Agder fylkeskommune en drivkraft for utvikling
Kompetanse for mangfold
Bremanger utan utanforskap
God stim! Sammen for økt gjennomføring
God stim! Tilstandsrapport for videregående opplæring i Nordland – 2016 Rådgivernettverk 24 april 2017.
Orientering Rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne
God stim! Sammen for økt gjennomføring
Plan for universell utforming i Asker kommune
God stim! Sammen for økt gjennomføring
UNGES FORUTSETNINGER FOR VIDERE UTDANNING OG FREMTIDIG YRKESDELTAKELSE
Hvordan står det til med folkehelsen i kommunene i NG?
Hva er kommunenes utfordringsbilde ? Perspektiver fra Lindås kommune
Nettverksmøte den
Velkommen til dugnad i kommunen
Innspillskonferanse folkehelsemeldingen
ALLEMED Nasjonal dugnad mot fattigdom og utenforskap blant barn og unge.
ALLEMED Nasjonal dugnad mot fattigdom og utenforskap blant barn og unge.
Utskrift av presentasjonen:

Inkludering og mangfold

Hva betyr inkludering? Inkludering Når enkeltmennesker eller ulike sosiale grupper blir del av et nytt fellesskap som består av både de som var der fra før og de som kommer til.

Hva gjør vi i Asker

4

Hvis vi ikke lykkes med inkluderingen, bidrar vi til utenforskap!

Hva er utenforskap ? Utenforskap betegner mennesker eller grupper som står på utsiden av fellesskapet. Det kan være personer som står utenfor skole- og arbeidsliv, som har et svært begrenset sosialt nettverk eller som ikke opplever tilhørighet til storsamfunnet.

Utenforskap på ulike arenaer Barnefattigdom Omsorgssvikt Frafall i videregående opplæring Omfanget av spesialundervisning Integrering av barn og unge med nedsatt funksjonsevne Unge Innvandrere Personer med nedsatt funksjonsevne Manglende integrering Mangel på sosiale nettverk Sosial ulikhet i deltakelse

Utenforskap i det norske samfunnet barn i Norge har foreldre som har psykiske lidelser eller alkoholmisbruk som gjør at de sliter i hverdagen barn vokser opp i familier med vedvarende lavinntekt elever som begynner på videregående skole i Norge, har ikke fullført utdanningen etter fem år– dette tallet har vært stabilt over tid 1 av 3 personer i arbeidsfør alder mottar helserelaterte ytelser elever mottar spesialundervisning personer med ulik grad av funksjonshemming står ufrivillig utenfor arbeidslivet

Rus Omsorgssvikt Fattigdom Frafall i utdanning Ensomhet Langvarig sykefravær Psykiske helseproblemer Nedsatt funksjonsevne Manglende integrering Mobbing Arbeidsledighet Veier til utenforskap

Konsekvenser for enkeltmennesket Vanskelig å komme inn i ordinært arbeid Tapt barndom Fullfører ikke utdanning Psykiske helseproblemer Rus Vold i nære relasjoner Mister lokalt nettverk Ensomhet

Konsekvenser for samfunnet Omsorgssvikt Frafall Trygdebudsjettet øker Helsebudsjettet øker Segregering i skolen Tapt kompetanse i arbeidslivet

Hva gjør vi i Asker? En rekke faktorer er viktige for å tilrettelegge for god inkludering. Vi må jobbe sammen på flere arenaer.

Aktuelle planer

Strategiplan for inkludering og mangfold > Regjeringen vil i løpet av våren 2016 legge frem en ny stortingsmelding om inkluderingspolitikk. > Asker kommune vil høsten 2016 starte arbeidet med en overordnet og helhetlig strategiplan for inkludering og mangfold, med fokus på flyktninger og innvandrere. > Strategiplanen skal blant annet inneholde: –Nasjonale føringer og statlig politikk på området –Utfordringsbildet i Asker kommune, inkludert et analysegrunnlag basert på sentrale nøkkeltall og statistikk –Mål, strategier og tiltak

Organisering og medvirkning > Arbeidet med strategiplanen organiseres som et prosjekt i samsvar med Asker kommunes prosjektmetodikk. > Rådgiver for inkludering og mangfold blir prosjektleder for arbeidet. > Det legges opp til bred medvirkning og deltakelse fra folkevalgte, berørte virksomheter, innbyggere, frivilligheten og næringslivet. > Det oppnevnes saksordfører for arbeidet med strategiplanen. > Det gjennomføres workshops med komiteene på relevante tidspunkter i planprosessen.

Overordnet fremdriftsplan TidspunktAktivitet September 2016Sak om oppnevning av saksordfører for strategiplanarbeidet September – desember 2016Kartlegging og analysegrunnlag Januar – mars 2017Workshops med komiteene Juni 2017Strategiplanen vedtas av kommunestyret