Hva er penger? Penger er gyldig betalingsmiddel for økonomiske transaksjoner. Både sedler og bankkort regnes som penger Penger har tre funksjoner i økonomien.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Om grunnlaget for inntektsoppgjørene 2013
Advertisements

Markedsutsikter: Begrenset produksjonsvekst og sterk etterspørsel
Copyright © 2009 Pearson Prentice Hall. All rights reserved. Chapter 3 The International Monetary System.
10Velstand og velferd.
Corporate Finance Dividende. Dividendebeslutninger • Aksjeselskaper betaler vanligvis ut en del av det årlige overskuddet til sine aksjonærer. • Generalforsamlingen.
Gjennomføringen av pengepolitikken Hilde C. Bjørnland Universitetet i Oslo K onferanse om pengepolitikk i Norges Bank, 26. mars 2004.
International Economics Internasjonal økonomi tar som fagområde opp økonomisk samkvem land imellom. Kurset er inndelt i to hovedeler Internasjonal handel.
Module 11: International Financial Management
International Economics Internasjonal økonomi tar som fagområde opp økonomisk samkvem land imellom. Kurset er inndelt i tre hoveddeler: Internasjonal handel.
Kapittel 7: Gjeldsgrad og verdi
Norges Bank 1 Hovedstyremøte 30. juni Norges Bank 2 Anslag for BNP-vekst i 2005 hos Norges handelspartnere. Prosent Kilde: Norges Bank.
Figur 1. Langsiktige renter Prosent
Økonomiske perspektiver, årstalen 2009 Figurer til tale av sentralbanksjef Svein Gjedrem Penger og Kreditt 1/09.
Figurer til artikkel i Penger og Kreditt 1/10
1 Passer inflasjonsmålstyringen Norge? Per Richard Johansen Samfunn og økonomi, Sparebankforeningen, 22. oktober 2004.
Konjunkturutsiktene for Norge − sett fra ulike prognosegivere Oppdatert pr 5/10-10 Dette materialet kan brukes fritt. Seriene i figurer og tabell er sammenstilt.
Norsk økonomi i verdenssammenheng
Stabiliseringspolitikk – hvorfor og hvordan?
2010 Introduksjonsforelesning Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk Steinar Holden Økonomisk institutt, UiO 18. august.
Passer inflasjonsmålstyringen Norge? Hilde C. Bjørnland Universitetet i Oslo Foredrag på konferansen Samfunn og Økonomi i regi av Sparebankforeningen i.
Økonomi.
LUT2, høst 2008 Høgskolen i Vestfold
Modul 1 Økonomi og psykologi Handelshøyskolen BI
Pengepolitikken i Norge Jan F. Qvigstad Forelesning ved BI oktober 2004.
Internasjonale finansmarkeder Fra midten av 80-tallet har finansmarkedene stadig blitt mer internasjonale. Dette betyr blant annet at problemer lett beveger.
1 2006: tredje år med høy vekst i norsk økonomi og ledigheten har kommet markert ned Framover –lavere vekst –enda litt lavere ledighet –noe høyere lønns-
Hvordan sette inn bakgrunnsbilde: 1.Høyreklikk på lysbildet og velg «Formater bakgrunn» 2.Velg «Fyll» > «Bilde eller tekstur» 3.Trykk «Sett inn fra Fil…»
Kapittel 3 Diskontering. Læringsmål Etter å ha jobbet med lærebok og hjemmeside til kapittel 3 skal du kunne: 1.Forklare begrepene kapitalkostnad, tidskostnad,
Store forskjeller i arbeidsledighet Arbeidsledigheten varierer mye mellom ulike land:
Lønn Lønn er den betalingen du mottar fra arbeidsgiver for den jobben du utfører. Lønnen avhenger blant annet av alder, utdannelse, arbeidstid og arbeidsoppgaver.
Økonomiske systemer En markedsøkonomi er en økonomi der bedriftene bestemmer hva de vil produsere, produksjonen selges til forbrukerne, og forbrukerne.
Finansmarkedene Finansmarkedet er markedet for finanskapital. I finansmarkedet kan privatpersoner og bedrifter plassere formuer eller skaffe kapital.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Internasjonal handel og komparative fortrinn De varene og tjenestene vi kjøper fra andre land, kalles import. Eksporten er de varene og tjenestene vi.
Makroøkonomi Samfunnsøkonomi og økonomisk politikk 4. utgave.
Kapittel 2 – Tilbud og etterspørsel. I kapittel 2 skal du lære: Hvilke forhold som bestemmer etterspørselen etter en vare Hvilke forhold som bestemmer.
Kapittel 1 – Hva er samfunnsøkonomi?. I kapittel 1 skal du blant annet lære: Hva samfunnsøkonomi er Om forskjellen mellom mikroøkonomi og makroøkonomi.
Inflasjonsmål I 2001 ble det innført et inflasjonsmål for pengepolitikken i Norge. Norges Bank fikk i oppdrag å holde inflasjonen nær 2,5 % på årlig basis.Norges.
Økonomiske utsikter for 2015
Kapittel 1 Hva er samfunns-økonomi?
Introduksjonsforelesning Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk
Mikroøkonomi og makroøkonomi
Hva er inflasjon? Inflasjon er en vedvarende stigning i prisnivået. Et fall i prisene kalles deflasjon. Inflasjon innebærer ikke at alle varer stiger like.
Kapittel 23 Valutamarkeder og valutakurser
Kapittel 22 Penger.
Inntektsbestemmelsen i en åpen økonomi. Multiplikatorprinsippet
Chapter 2: The International Monetary Environment
Nasjonalregnskapet Regnskapet for AS Norge Hovedformål
Kapittel 4: Valutamarkedet
Kapittel 6: Transaction Exposure
Kapittel 14 – Valg av valutakursregime
Kapittel 6 Valutamarkedet.
Det internasjonale valutamarkedet
Kapittel 13 - Valutakursteori
Penger og pengemarked I dette kapitlet skal vi se på følgende forhold:
Finanspolitikk og utenrikshandel
Using the Economic Fluctuations Model
Uten virkemidler? Makroøkonomisk politikk etter finanskrisen
Inntektsbestemmelsen i en åpen økonomi. Multiplikatorprinsippet
Valutakurser og kapitalbevegelser
Norge - en oljenasjon i solnedgang?
Using the Economic Fluctuations Model
Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K7.6 Steigum
Pengepolitikk og realinvesteringer
Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K7.5 Steigum
Inflasjons kostnader (og fordeler)
Nettoeksportfunksjon med flytende valutakurs
Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K7.3 Steigum
Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K2.6 Steigum
Intro: Det finansielle systemet
Utskrift av presentasjonen:

Hva er penger? Penger er gyldig betalingsmiddel for økonomiske transaksjoner. Både sedler og bankkort regnes som penger Penger har tre funksjoner i økonomien. Penger er – Et betalingsmiddel ved økonomiske transaksjoner – Et målemiddel for priser – Et verdioppbevaringsmiddel

Pengemengden Pengemengden tilsvarer de verdier husholdninger og bedrifter har i penger, dvs. i sedler, mynt og bankinnskudd. Inflasjon er vedvarende stigning i prisnivået. Renten er prisen på penger. Dersom renten er for lav kan det føre til at folk bruker for mye penger slik at etterspørselen blir høy og prisene stiger mye, dvs. at vi får høy inflasjon.

Penger og inflasjon Høy inflasjon innebærer at penger blir mindre egnet til sine tre funksjoner – som betalingsmiddel, målemiddel og verdioppbevaringsmiddel. Høy inflasjon innebærer betydelige kostnader for økonomien, og det er derfor et poeng å holde inflasjonen på et lavt og stabilt nivå. Hvorfor kan ikke sentralbanken bare trykke en haug med penger å dele ut til folk? Dette ville ført til økt etterspørsel og økende priser (Mao høy inflasjon)

Valuta og valutakurs Valutakursen er prisen på pengene i andre land målt i norske kroner. Må vi for eksempel betale 8 kroner for å få en euro er valutakursen for norske kroner mot euro 8. Når valutakursen stiger (slik at kronen blir mindre verdt) sier vi at kronen depresieres. Dersom valutakursen synker (slik at kronen blir mer verdt) sier vi at kronen appresieres. Av og til ser vi på det motsatte forholdet: hvor mange dollar må jeg betale for å få en krone? Dette forholdet kalles kronekursen.

Fast og flytende valutakurs Fast valutakurs innebærer at sentralbanken annonserer hva kursen for norske kroner skal være, målt mot en valgt ankervaluta. En endring i en fast valutakurs slik at kronene blir svakere kalles devaluering. Hvis kronen blir sterkere kalles det revaluering. Flytende valutakurs innebærer at valutakursen bestemmes av tilbud og etterspørsel. (Se neste lysbilde for figur)

Etterspørsel etter og tilbud av valuta

Virkninger av en endring i valutakursne En depresiering av kronen (dvs. at kronekursen synker) fører til: Utenlandske produkter blir dyrere for oss. Norske produkter blir billigere for utlendingene. Overnevnte effekter gjør at importen synker og eksporten øker. Det fører til at handelsbalansen styrkes. Høyere inflasjon En appresiering av kronene vil ha motsatt effekt av det som er nevnt overfor.

Svingninger i valutakursene Valutakurssikring innebærer at en bedrift kjøper eller selger valuta på termin i samme omfang som de valutainntektene eller valutautgiftene bedriften har. Dermed vil bedriften verken tape eller vinne dersom valutakursen endres.