Vilkår for regional samfunnsutvikling

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Strategi for forsknings- og utviklingsarbeidet ved HiSF Frode Olav Haara.
Advertisements

Forprosjekt Verdiskaping 2010 Sogn og Fjordane Torbjørn Årethun.
SAK SFU 28/06 Referat og informasjonssaker – 13 Forskingsportalen i au.no Presentasjon på møte 24. april Alf Holmelid.
Stjernø-utvalgets møte i Sogndal 12.september 2007.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Torhild Rio Finvik og Torstein Rønningen
Prosjektområde Ytre Oslofjord Kjell Løkke Leder i Styringsgruppen.
Avdeling for ingeniørutdanning
Arbeidstidsavtalen.
Sak 10/14: Kommunereforma. Bakgrunn for saka Sak 13/14 i representantskapen, Spørsmål til fylkeslaget frå lokallag Manglande politikk på saka(treng.
Folkehelse på dagsorden Hordaland fylkeskommune si rolle i partnarskap for folkehelse.
Arbeidstid SFS 2201.
Revisjon av kommunikasjonsstrategien for Møre og Romsdal fylkeskommune Presentasjon for OD-møte september 2014.
Kommunereformen - ei løypemelding v/ Astrid Aarhus Byrknes.
Effektiviseringsnettverk - Oslo Fjell kommune Nær innbyggjarar Kommune i vekst - ung befolkning Matriseorganisasjon - 5 tenesteavdelingar.
Hardangerbiblioteka. Målsetjingar Å gi brukarane av biblioteka i Hardanger eit betre tilbod. Best mogeleg bruk av den samla kompetansen ved biblioteka.
Kommunestruktur Frå viljeserklæring til handling.
Regjeringens kontaktkonferanse Regjeringens kontaktkonferanse med fylkeskommunene Oslo 23.mars 2004 Organisering av forvaltningsnivå og oppgavefordeling.
Inn på tunet som moglegheit i velferdstenestene Karoline Bjerkeset, prosjektleiar, Inn på tunet-satsinga Bruk av Ipt innan rusomsorg.
Kreativ planlegging for en kreativ region?. Evalueringen av Felles fylkesplan Startet rundt årsskiftet 2004/2005 Har fulgt planprosessen fram til høsten.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Jostedalen – naturleg aktiv Marifjøra 15. september 2010.
Vurdering av konsekvensar av klimaendringer i Sogn og Fjordane Innleiing på arbeidsseminar om klimasårbarheit arrangert av Sogn og Fjordane.
Kunnskapsløftet og kroppsøvingsfaget v/ Reidun Nerhus Fretland Konferanse i Loen mars 2006.
1 Kunnskapsløftet og utfordringar for lærarutdanninga Peder Haug Høgskulen i Volda.
Loen 23. og 24. mars Anne K F Midtbø Barnehagen som læringsarena Utfordringar i ny rammeplan for barnehagen sett frå kommune- administrasjon Anne.
Språk og språkpolitikk i Norden
Møreforsking; «Alternativer for regionalt folkevald nivå» Møreforsking; Tore Eriksen Politikardag, 24.november 2014.
1 Kvalitet i opplæringa – om tilpassa opplæring (KIO) Høgskulen i Volda.
PROGRAMFAG TIL VAL Om faget og førebuing til oppstart
Visjon: Sikt høgare! Kjerneverdiar: Kompetent Aktiv Tett på.
Velkomen til Sogn og Fjordane Helsing til Stortinget sin kommunal- og forvaltningskomite 27. oktober 2014 Fylkesordførar Åshild Kjelsnes (AP)
FYLKESMANNEN I SOGN OG FJORDANE Høyringskonferanse 7. mai 2007 Fylkesmannen og den regionale inndelinga –Basis for Fylkesmannen –Prinsipp –Stoda i Sogn.
SkipingsmøteeHandel Skei Hotell, 11. mars. Dagsorden 10.00Velkommen – v/innkjøpssjef Siri Ringheim Heggenes Presentasjon av deltakarane v/deltakarene.
Regional planstrategi
KS si rolle i kommunereforma Jenny Følling KS Sogn og Fjordane Stortingsbenken
Verdiskapingsforum Østfold Forventninger Aktuelle saker Aktuelle arbeidsmetoder.
Ny infostrategi Forslag til prosess Presentasjon for leiargruppa i Møre og Romsdal fylke 11. mai 2009.
Søking til skuleåret Opplæringsavdelinga, inntak og formidling Rådgjevarkonferansen 2014.
-Ein tydeleg medspelar Verktøykassa Møre og Romsdal fylkeskommune, plan og analyseavdelinga, november Ein tydeleg medspelar.
Foto: Bjørn Erik Olsen Kommunal planstrategi Tim Chr. Tomkins-Moseng Dato Plannettverk Salten.
Planstrategitorg 21. september 2011 fylkesvaraordfører Svein Christoffersen Styringsutfordringer, prioriteringer og samhandling.
Kommunane i Sogn regionråd ”Sats på skulen - Snu Sogn!” Utviklingsprogram
Plan for utarbeiding av veileder for akuttpsykiatri Akuttnettverket 18. oktober 2010 Torleif Ruud, avdelingssjef/professor FoU-avdeling psykisk helsevern,
Energi- og klimaplan Odd Svein Hjertø. Organisering Styringsgruppe - STH utvalget som består av ordførere og rådmenn Arbeidsgruppe - Adm. og økonomisk.
Frå tilpassing til omstilling i Sogn og Fjordane Samhandling for Grønt skifte.
VURDERING FOR LÆRING MÅLSETJINGAR, KJENNETEIKN PÅ GOD PRAKSIS OG ORGANISERING AV LÆRANDE NETTVERK.
KS 10 råd 10 RÅD FOR ET VELFUNGERENDE OG EFFEKTIVT PLANSYSTEM
Grunnskulen, - prosjekt betre læringsresultat
Prosjekt betre læringsresultat
Fysioterapirapporteringa i Skjema 1
Tips, råd og verktøy til kommunenes planstrategier
Forventningene fra Fylkesmann
fylkesmannens prosjektskjønnsmidler – relevant for fylkeskommunen?
FAGGRUPPER OG PROSJEKTGRUPPER
Splitting av årsverk i helsestasjons- og skulehelsetenesta
Ny kommune i indre Sunnfjord
Kommunereforma - møte med stortingsbenken
Gjennomgang av ei satsing i næringsforum
BTI- Stord kommune.
Hvordan støtte kommunene med å få oversikt over folkehelsen – og kommer vi videre fra oversikt til handling? Sigri Spjelkavik – rådgivar folkehelse.
utfordringer i en ny region
Lokal samfunnsutvikling i kommunene (LUK)
Frå tilpassing til omstilling i Sogn og Fjordane
Program for folkehelsearbeid i Trøndelag Planlegge tiltak
Sogn og Fjordane i ei brytningstid
Strategisk nærings- og utviklingsplan for Ulvik
Regional plan for kultur

Aktørene Innbyggerne, politikerne, forvaltningen,
Utskrift av presentasjonen:

Vilkår for regional samfunnsutvikling Oppdatert kunnskapsgrunnlag og nye arbeidsmetodar

Bakgrunn I Noreg, som i dei fleste andre land, er sentraliseringskreftene sterke. Store og varierte arbeidsmarknader og eit breitt utdanningstilbod i byane er viktige forklaringsfaktorar bak urbaniseringa. Dei seinare åra har òg politiske prioriteringar reflektert denne utviklinga. Dette syner seg til dømes i fordelinga av statlege midlar til fylkeskommunane, innretninga av landbrukspolitikken og den betydelege satsinga på infrastrukturtiltak i byar og bynære strok Mange held fram dei økonomiske og miljømessige føremonene ved urbanisering og legg tilsvarande vekt på kostnadene ved ein aktiv distriktspolitikk. Ein får inntrykk av at der føregår store overføringar frå sentrale strok til meir rurale delar av landet med låg verdiskaping. Men er det verkeleg slik at ein aktiv distriktspolitikk er meir kostbar enn den er verdiskapande? Både faglitteraturen og meiningsytringane om ulike tema knytt til sentralisering er like omfattande som lista over moglege forklaringsfaktorar, og det er ikkje alltid eit tydeleg skilje mellom fakta og myter i denne debatten Samstundes har fylkeskommunar i distrikta eit stort behov for eit relevant, oppdatert og faktabasert kunnskapsgrunnlag for å kunne drive ei målretta regional samfunnsutvikling. I tillegg møter både fylkeskommunane og kommunane strengare krav til omstillingsevne i måten dei løyser oppgåvene som tenesteytar og utviklingsaktør. I koplinga mellom eit oppdatert kunnskapsgrunnlag og behovet for omstilling opnar det seg mulegheiter for å utvikle nye og smartare måtar å drive planprosessar for regional og lokal samfunnsutvikling www.sfj.no

Mål og oppgåver Målet med dette forprosjektet er todelt: Konkretisere problemstillingar for vidare forsking på kva som er myter og kva som er fakta i sentraliseringsdebatten Konkretisere sentrale tema for vidare forskings- og/eller utviklingsarbeid når det gjeld nye verktøy og smartare arbeidsmåtar for berekraftig samfunnsutvikling i distriktsfylka Resultatet frå forprosjektet skal på kort sikt nyttast som grunnlag i arbeidet med regional planstrategi for Sogn og Fjordane 2016-2020, og på lenger sikt til å utvikle nye verktøy og smartare arbeidsmåtar for berekraftig samfunnsutvikling i distriktsfylka. Denne prosjektplanen gjer greie for dei aktivitetane som må gjennomførast for å nå dette målet: HA1: Planlegge, administrere og koordinere prosjektet HA2: Gjennomføre ein litteraturstudie om sentrale tema HA3: Presentere resultata på eit seminar og i ein artikkel www.sfj.no

Organisering Prosjektleiar: Elisabet Kjerstad Bøe Ansvarleg: Fylkesdirektør Svein Arne Skuggen Hoff , Plan- og samfunnsavdelinga Arbeidsgruppe: Torbjørn Hasund, ny tilsett på planlegging, Håvard Teigen (HiL), representantar frå ulike avdelingar i fylkeskommunen Styringsgruppe: Leiargruppa www.sfj.no

Møteplan og oppfølging Tidspunkt Føremål/agenda Forarbeid Deltakarar 1 (AM) Februar Godkjenne prosjektplan Planlegge gjennomføringa Sikre ressursar til gjennomføring Arbeid til neste møte Gå gjennom utsend prosjektplan og andre ressursar Arbeids-gruppe Styrings-gruppe 2 (SM) Mars Gjennomgang av referat Status på arbeidet Behov for endringar? Referat Prosjektplan 3 (SM) Vurdere om ein når målsetjing 4 (AM) April Gjennomgang av aktivitetar Evaluere prosjektet Godkjenne sluttprodukt Sluttprodukt Styrings- gruppe www.sfj.no

Gjennomføring (1) Hovudaktivitet Delaktivitetar Ansvar Frist HA1: Planlegge, administrere og koordinere prosjektet 1.1 Planlegge og gjennomføre møter i arbeidsgruppa og styringsgruppa Løpande 1.2 Følgje opp dei enkelte avdelingane i fylkeskommunen i høve relevante tema som bør vere med i litteraturstudien, koordinere innhenting av ekstern bistand 1.3 Lage ein sluttrapport for prosjektet og legge fram for styringsgruppa April HA2: Gjennomføre ein litteraturstudie om sentrale tema 2.1 Konkretisere problemstillingar for eventuelt vidare forsking på sentralisering Mars 2.2 Konkretisere tema for vidare FoU om nye arbeidsmetodar for samfunnsutvikling www.sfj.no

Gjennomføring (2) Hovudaktivitet Delaktivitetar Ansvar Frist HA3: Presentere resultata på eit seminar og i ein artikkel 3.1 Presentere resultata i ein artikkel April 3.2 Planlegge og gjennomføre eit seminar der dei ulike tema i prosjektet kjem på dagsorden www.sfj.no

Framdrifts- og møteplan Hovudaktivitet Feb Mar Apr HA1: Planlegge, administrere og koordinere prosjektet HA2: Gjennomføre ein litteraturstudie om sentrale tema HA3: Presentere resultata på eit seminar og i ein artikkel Avgjerdsmøter X Statusmøter www.sfj.no

Kostnadsoversikt Hovudaktivitet Interntid Eksterne kostnadar 50 timar HA1: Planlegge, administrere og koordinere prosjektet 50 timar HA2: Gjennomføre ein litteraturstudie om sentrale tema 300 000 HA3: Presentere resultata på eit seminar og i ein artikkel 100 000 SUM 100 timar 400 000 www.sfj.no

Finansiering Finansieringskjelde Kostnad 100 000 300 000 400 000 Fylkeskommunen 100 000 Regionalt Forskingsfond Vestlandet 300 000 SUM 400 000 www.sfj.no