Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Strategisk nærings- og utviklingsplan for Ulvik

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Strategisk nærings- og utviklingsplan for Ulvik"— Utskrift av presentasjonen:

1 Strategisk nærings- og utviklingsplan for Ulvik 2019-2024
Kva bør Ulvik satse på og kva er vårt og regionen sitt fortrinn? Kva er det samstundes viktig å verne om?

2 Mandat og mål Ny plan skal erstatte 1)Sektorplan for arbeidsplassar og 2)Landbruksplan. For å sikre engasjement og innspel vert det lagt opp til breide høyringar, dialogmøter og «workshops» Styrking av dei sosiale verdiane: Arbeida for at vi skal vera attraktive og gode for innbyggjarane, at vi styrkjer lokalsamfunnet, aukar tal arbeidsplassar og skaffar nye faste heilårsarbeidsplassar. Heilårsarbeidsplassar vil gje høgare skatteinntekter og tilflytting til regionen. Fleire innbyggjarar gjev større moglegheit for å driva god tenesteproduksjon og skapar høgare attraktivitet. Planen skal ta omsyn til vedtekne lokale, regionale og nasjonale planar og føringar, samt gjeldande lov og forskrift.

3 Spørsmål og problemstillingar
Skal tydeleggjere og kommunisere ut kva kommunale næringspolitiske verkemiddel som er tilgjengeleg på lokalt nivå Drøfte kva kommunen skal leggja tilrette for som utviklingsaktør sjølv - eller som pådrivar, og på kva måte ansvaret fordeler seg på dei ulike aktørane Utfordre politisk valde til å ta standpunkt og prioritere tydeleg, både i sjølve planen og i handlingsdelen til planen Peike ut ei retning til bruken av næringsfondet, gjennom budsjettet Stø opp om eksisterande næring og legge til rette for nye arbeidsplassar i heradet Planarbeidet skal konkludere i ein ny strategisk nærings- og utviklingspolitikk for Ulvik, med mål, tiltak og verkemiddel for perioden 2019 – 2024.

4 Korleis skal Ulvik herad legge til rette
Ulvik skal vere vertskap og pådrivar for utvikling. Kva for ambisjonar skal Ulvik ha for dette? 1. Korleis sikre ei lokal utvikling som samstundes er i tråd med kriteria for Cittaslow-filosofien som heradet har vedteke å fylgje? 2. Korleis skal heradet prioritere næringsfondet? 3. Korleis legge til rette for investorar og verksemder som ynskjer å etablere seg i regionen? 4. Kva for moglegheiter har Ulvik herad til å skaffe naudsynt næringsareal? 5. Korleis kan Ulvik herad handtere dilemmaet mellom jordvern og ønskje om areal til bustad-, fritid-, og næringsføremål, for å sikre framtidig matproduksjon og beredskap? 6. Skal Ulvik herad ha fokus på jordvern og ha nullvisjon om utbygging på landbruksjord? 7. På kva måte kan Ulvik herad bidra til auke entreprenørskap? 8. Realisering og gjennomføring av Strategisk nærings- og utviklingsplan: roller, mynde, ansvar?

5 B. Ulvik herad som aktiv utviklingsaktør
1. Kva forventar næringslivet og aktørane av heradet? 2. På kva måte skal dialog og møter mellom dei ulike avdelingane i heradet og næringslivet foregå? 3. På kva måte vil utviklinga av kunnskapsbaserte næringar, innovasjon og utviklingstakt kunne bidra til vekst og utvikling i Ulvik? 4. På kva måte kan næringslivet i kommunen bidra til at kommunen oppnår sine mål for Ulvik-samfunnet som heilskap? 5. Skal Ulvik herad vere pådrivar for utvikling av digitale løysingar og infrastruktur?

6 C. Bransjar og næringsmessige fyrtårn
Nokre områder er vurdert å vere særs viktige for næringsutviklinga i regionen og er å rekne som næringsmessige fyrtårn: I. Reiseliv, inkludert opplevingsturisme og agroturisme II. Småskalaproduksjon III. Landbruk IV. Kulturnæringar V. Bygg og anlegg Er dette dei strategisk viktigaste næringane også for Ulvik? Evt kva manglar? Er det desse Ulvik bør satse på, eller har Ulvik fortrinn/ større potensial også innan andre områder? I så fall kva områder?

7 D. Kompetanse og konkurransekraft
Kva slags strategi kan og skal Ulvik ha for å støtte næringslivet sitt behov for kompetanse og kompetanseheving? Kvar skal verksemdene rekruttere frå? Korleis sikre fleire lærlingeplassar? Kan Ulvik dra nytte av den digitale utviklinga i næringsarbeidet? Grøn omstilling – kva rolle skal heradet ha ovanfor næringslivet? Kva andre moment er avgjerande for å auke vår konkurransekraft, både i regionen og på Vestlandet?

8 E. Ulvik som del av Hardangerregionen/ Vestland(et)
Ulvik herad som del av regionen inkludert Voss og Hardangerrådet. Kven skal vi samarbeide med og kva skal vi samarbeide om? Kva potensiale er knytt til meir regionalt samarbeid? Kva skal til for at Ulvik skal vere ein attraktiv bukommune? Korleis skaffe fleire statlege arbeidsplassar til Ulvik og til regionen? Er det mogleg å sjå på meir samarbeid på utviklingsområder regionalt - til dømes felles stillingar? (Dette må sjåast i samanheng med pågåande større regionale prosjekt)

9 Gjennomføring Planarbeidet vert gjennomført med fokus på næringstreff, opne temamøter, dialog og workshops med lag/organisasjonar og innspel, fram til nyttår. Forslag til ny SNU plan skal ut på breid høyring med 4 vekers frist, gjeldande frå 16.oktober Innkomne innspel innarbeidast i planen. Førsteutkast til planen leggast fram for Heradstyret før nyttår. Arbeidsgruppa består av 5 politikarar, representant frå landbrukskontoret, representant frå næringslaget og representant frå administrasjonen. Planen skal, etter at den er vedteken, følgjast av ein årleg handlingsdel som rullerast kvart år og skal ha tydelege prioriteringar - inkludert budsjett. Oppstart av planarbeidet markerast med eit ope “avsparksmøte” Endeleg politisk handsaming skjer våren 2019 (juni-møtet)

10 Har du innspel? Vi vil gjerne høyre frå deg!
Delta på eit av dei opne temamøta eller workshops som arrangerast! Du kan og sende ditt bidrag (eller stille spørsmål) til oss på e-post: (Merkast «Ny Strategisk nærings- og utviklingsplan»).


Laste ned ppt "Strategisk nærings- og utviklingsplan for Ulvik"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google