SMIL – styrket mestring i livet

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Verveaksjon mars starter verveaksjonen i morgenrushet på Oslo S • Øke medlemstallet med 1% årlig • 8. – 24. mars ekstra innsats • Filmsnutter.
Advertisements

I.
Behandlingsansvarlig i spesialisthelsetjenesten
Noen tema for samtaler om vennskap (Barnetrinnet)
ROLLEN SOM BARNEANSVARLIG
De dårige følelsene. Veiene ut..
HVORFOR VELGER ELEVEN Å DELTA NÅ?
FAKTA om barn i Norge: mottok tiltak fra barnevernet
Hønefoss politistasjon
Veiledning av elever / lærlinger
REKRUTTERING TIL SMIL GRUPPER
Velkommen DET ER MITT VALG Et utviklingsprogram for arbeid
Kapittel 28 Norgeskartet
Forandringsfabrikken
Gutter i fokus Et Samhandlings Prosjekt Tannhelse- tjenesten
Livsstilskolen for hele familien Små skritt -store forandringer
En måte å lese Bibelen på
Mestring og forebygging av depresjon
Foreldresamarbeid Kan vi gjøre det enda bedre ?
NASJONAL KONFERANSE NAFO
Barnevernsbarns erfaringer- utdanning og helse
Mette Grytten, prosjektleder for BIRUS 2009 – 2012
Den store ID-quizen Hvem er du? - Ta testen nå!.
Ordentlig Julekort.
ZIPPYS VENNER Et program fra Organisasjonen Voksne for Barn.
Taushetsplikt for frivillige
”Jeg har ikke gjort leksene mine-min mor fikk kreft i går” Hvem ser og hvem tar ansvar når barn blir pårørende? Randi Værholm, spesialrådgiver i Kreftforeningen.
Samarbeidspartnere RVTS Sør Familiekontoret i Kristiansand KUP
PÅ SAMME LAG for å bedre læringsutbytte for alle
Kapittel 10 På treningssenteret.
Sett inn synes eller tro.
Kapittel 19 Hva er klokka? Vet du hvor mye klokka er? Har du klokke?
HVEM ER GUD, EGENTLIG? Salem
Mestring og forebygging av depresjon
Et sjeldent kurs for mennesker med en sjelden sykdom
Kim er en jente som er fem år gammel. Hun bor i et land som heter Vietnam sammen med familien sin. Kim har tre storesøstre og en lillebror. I huset til.
SMIL – styrket mestring i livet Oslo,
RUS OG UNGDOM Jobbet på av: Sarem,Sander,Joakim,Johannes,
I dag snakker vi om psykiske problem:
ZIPPYS VENNER Et program fra Organisasjonen Voksne for Barn.
Hjertelig velkommen! Til pasienter på sykehjemmet og i hjemmetjenesten, deres pårørende, støttespillere, ansatte og venner! Lunner omsorgssenter
Oslo Universitetssykehus HF Nærmere barn og unge i Norge har foreldre som sliter med psykisk sykdom eller rusproblemer. Mange av disse barna får.
Samtale 2.
mottok tiltak fra barnevernet vokser opp i fattigdom opplevde at foreldrene skilte seg barn vokser opp med alkoholmisbruk.
Er uglen smart? Vi har forsket litt og her er svarene.
Hvilke familietilbud trenger de yngste
Barne-og familietjenesten Levanger kommune, Barne- og familietjenesten 2008.
Foreldre- undersøkelse 2011 BARNEHAGE. Det var 52% som svarte på undersøkelsen! Grafen under viser snittet på hvert spørsmål, i en skala fra 1-6 hvor:
Barne- og familiesamtaler i psykisk helsevern for voksne Erfaringer fra Tiller DPS Intro Barne- og familiesamtaler i psykisk helsevern. Erfaringer fra.
Nå forstår de meg Hvordan ungdom og unge voksne som står i fare for å utvikle psykose, opplever egen skole og sosial fungering, etter å ha deltatt i psykoedukativ.
Livsstilsending - uke 5 -
Triade teater - Dans, rytme & bevegelse
”Når jeg ser han får jeg sånn stikk i hjertet” Hverdagen for barn og ungdom når foreldre strever med rusmiddelproblemer En kvalitativ studie utført på.
Forebyggende arbeid En community-psykologisk studie av endringer etter forebyggende intervensjon Camilla Blestad og Tuva Engen.
BOF Barneorientert familieterapi
Øyeblikk - om å gjøre det beste ut av her og nå 24. sept Marit Elin Hansen.
Byrådet har følgende overordnede mål for det psykiske helsearbeidet ( ) i Oslo kommune:
Møteplassen – gruppetilbud for barn og foreldre
Periodeplan for Minsten Uke Sosial kompetanse
Hilde Lindby-Aas, spesialutdannet sosionom, Søndre Oslo DPS
Jeg føler meg bedre fordi jeg vet at jeg er ikke den eneste!
Bapp gruppe Bapp gruppe er et forebyggende kurs for barn år(barn) og for ungdommer 13– 17 år(ungdom) som lever nært mennesker med psykiske vansker.
Fagseminar for sykepleiere 11.feb. 2015
Tilbakemeldinger fra deltakere på
Bli elevmentor i Drømmeskolen!
Fest & følelser Velkommen
Sosial kompetanse og psykisk helse.
Da kan gruppe tilbudet «Du er ikke alene» være noe for deg.
Fysisk og psykisk helse
GRUPPE FOR UNGDOM GRUPPE FOR UNGDOM
Utskrift av presentasjonen:

SMIL – styrket mestring i livet Opplæring av pasienter og pårørende er én av Spesialisthelsetjenestens 4 hovedoppgaver. Det er allment kjent at medisinsk behandling ikke er tilstrekkelig ved langvarig eller alvorlig sykdom. Man må i tillegg lære å leve med og mestre situasjonen. Et forebyggende gruppetilbud for barn- og unge som har en mor eller far med psykiske- og/ eller rusproblemer Regional dagskonferanse – Barn som pårørende 1.Juni 2015 Scandic Hell, Stjørdal 1

Gruppetilbudet SMIL Prosjekteier: Nasjonal kompetansetjeneste for læring og mestring innen helse (NK LMH) Oppdragsgiver: Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) Oppdrag: Utvikling av lærings- og mestringstilbud for barn med psykisk syke og/eller rusmiddelavhengige foreldre (jfr lovendringer 1.januar, 2010) Prosjektperiode: Utviklingsperiode 2008/ 2009, pilotprosjekt i Oslo og Mo i Rana Etableringsperiode 2010/ 2011 i alle helseregioner Nidaros DPS høsten 2011 Samarbeidspartnere: Bruker- og interesseorganisasjoner, kommunehelsetjeneste, spesialisthelsetjeneste.

SMIL lokalt i Trondheim Samarbeid med Trondheim Kommunen v/ BFT Østbyen Rekruttering av barn i samarbeid med BFT Henvisere fra flere instanser Gruppe 1: Våren 2012 ( 6 - 9 år) Gruppe 2: Høsten 2012 (10 – 13 år) Gruppe 3: Høsten 2013 ( 9 – 12 år ) Gruppe 4: Våren 2014 (9 – 12 år) Gruppe 5: Våren 2015 (9 – 12 år)

Teoretisk og metodisk grunnlag Forebyggende tiltak for barn som pårørende (jfr lovendring jan 2010) Et familie- og systemperspektiv, men med fokus på barneperspektivet Utgangspunkt i prinsipper for psykoedukasjon, og risiko- og beskyttelsesfaktorer (Resiliens) Gruppefellesskap med andre i lignende situasjoner

Gruppetilbudet SMIL Til sammen 11 ukentlige samlinger: 2 familiesamlinger (foreldre og barn sammen) 2 foreldresamlinger (aktivitetssamling for barna) Gruppelokaler Tre gruppeledere For- og ettersamtaler

Fast struktur på gruppesamlingene Evaluering av uka: ”Hvordan har du det?” (KOR- skjema) Velkommen, tenne lys i ”ringen” Følelses- termometer -

Forts..Fast struktur på gruppesamlingene Tema for dagen Felles måltid Aktivitet/ avspenning KOR- skjema: ”Hvordan var Gruppesamlingen for deg?”

Åpenhet omkring psykisk sykdom Noen virkemidler i gruppa Åpenhet omkring psykisk sykdom Bevisstgjøring av følelser m/visuelle hjelpemidler Synonymhistorier Forklare sykdom på barns premisser Aktivitet og lek

Fokusområder Forebygge utviklingsvansker hos barnet Validerer barnets virkelighetsoppfattelse Styrket positivt syn på seg selv og familien Forståelse omkring psykisk sykdom Bli kjent med egne følelser Opplevelse av ikke å være alene Aktiviteter og lek Fokus på foreldrerollen ved psykisk sykdom og rusproblemer

Sitater fra barn som har deltatt ” Mamma e en sånn person som ser gla ut utenpå, men som er lei seg inni seg” (gutt 11 år) ”Æ skjønne no at det ikke e æ som ska pass på mamma. Mamma må jo ta ansvar for sæ sjøl” (jente 10 år) ”Æ syns at alle unga ska få mulighet te å gå i sånn SMIL gruppe!” (gutt 6 år) «Jeg ønsker meg at mamma og pappa skal ta vare på seg selv»

Sitater fra foreldre som har deltatt ”Jeg var vel egentlig ikke klar over at han hadde så mange tanker rundt det at jeg har vanskelige perioder…” ”Vi ser at det har vært så nyttig for sønnen vår at han fikk treffe andre i samme situasjon – og ikke minst få hjelp til å sette ord på følelser han har med tanke på min sykdom” ”Å få møte andre i samme situasjon, har vært veldig nyttig for oss som familie” ”Det var fint å få delta på foreldresamling, og lære å kommunisere om vanskelige ting i mitt liv…har hatt så mye dårlig samvittighet, så fint å få høre at hun kan ha det bra og være trygg selv om det blir litt trøblete for meg innimellom” ”Vi er veldig fornøyde med å bli så godt ivaretatt - også som foreldre”

Vil du vite mer om SMIL? www.mestring.no Eller ta kontakt med: Lærings- og mestringssenteret, Nidaros DPS eli.valas@stolav.no tlf: 73865453 eller Barne- og familietjenesten, Østbyen may-loan.berg@trondheim.kommune.no tlf: 91112878