Krafttak for dem som har minst Utgangspunkt: -Pensjonistforbundet og SAKO-organisasjonene viste i drøftingene i desember 2014 til at statsbudsjettet for.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
HISTORISK OG FREMTIDIG OVERSIKT OVER:
Advertisements

© EL & IT forbundet, søndag, 22. juni 2014 Lysbilde nr.: 1 Hvordan er kravene fra LOs representantskap innfridd?: •Krav: •”- at AFP-tillegget skal utformes.
1 1 Pensjonsreformen Modifiserte effekter på grunn av opplegget for offentlig sektor og nytt system for skattlegging Ved Dennis Fredriksen og Nils Martin.
Ny AFP NHO – Forsikringskonferansen / Stein Stugu
Pensjonsreformen Vil den få oss til å jobbe mer? v/ Axel West Pedersen Institutt for samfunnsforskning.
Befolkningsundersøkelse – energimerking av boliger Juni 2011.
Endret skattlegging av pensjonister Forsvar offentlig pensjon, 10. mai 2010 Jan Mønnesland.
Test av skjermer på fergene Horten - Moss
Skatter og fordeling Ådne Cappelen Forskningsavdelingen Statistisk sentralbyrå.
8 Det politiske systemet i Norge
«Barnehagemillionærene» Foredrag, Offentlighetsutvalget 3. mars 2011 Av Ingunn Andersen Journalist VG Nett Slik lagde vi gull av skattelistene.
Hva er vitsen med å gifte seg?
Siv.agr. Dag Åsmund Bilstad1 Evaluering – en oppsummering Tilbakemelding fra en del av mottakerne av næringsfondmidler fra Nore og Uvdal kommune
Levanger kommune Rådmannen Presentasjon av foreløpig forslag 1 Økonomiplan , supplert noe med forslag til Statsbudsjett 2006 og gjetninger om.
Historisk løft for minstepensjonister og unge uføre Trygdeoppgjøret 2008 (28. mai 2008)
IPLOS –sammenstilling av ferske indikatorer for kommunene og hva betyr disse for egen tjeneste/omsorgstrapp, ressursbruk etc. v/Geir Halstensen, KS.
TANKESMIA AS Medieanalyse for Helse Sunnmøre 06. feb 2008.
Samarbeidsprosjekt Svømmeaksjonen..  GjensidigeStiftelsen er en uavhengig stiftelse, som har som formål å tildele midler som gagner Trygghet og Helse.
Mini gaiden Informasjon fra Arbeidsutvalget Nr. 9 Uke Ansvarlig redaktør: Erling Mathisen Redaktør: Hans Olav Kirknes Et produkt fra redaksjonsutvalget.
O PPGAVE 41 Side 173 og 174 Sett inn ord som passer, både innholdsmessig og grammatisk.
Våre mål iår (sånn omtrentlig pr nå):
Nanna Maries hjem har vært et senter for foreldre og barn i regi av Kirkens Bymisjon i 27 år. Vårt arbeid består i å støtte foreldre slik at de kan ta.
© EL & IT forbundet, tirsdag, 15. juli 2014 Lysbilde nr.: 1 Forsvar AFP konferanse Sørmarka 13. september 2007 Innledning ved Hans O. Felix Forsvar AFP.
Undersøkelse om undervisningsmateriell for psykisk helse
Kontakte meg... ● E-post: ● Hjemmeside: – Klikk på kontakt for MSN og ICQ detaljer. – Klikk på fag for informasjon.
Dagens- og fremtidens pensjonssystem Fevik, 25. okt 2007 Gro Handal, SpareBank1 Livsforsikring.
Det norske velferdssamfunnet
Presentasjon AFP – eller Alt For lite Pensjon Roar Eilertsen Stein Stugu Tirsdag 24/ De Facto.
Litt om offentlig sektor Jon Fiva, Aug
Hvor kan vi søke midler? Hvordan sette opp en søknad?
S LÅR ALARM OM FATTIGE Side 27 – S VAR PÅ SPØRSMÅLENE MED UTGANGSPUNKT I TEKSTEN. 1. Hva er en slumstasjon? 2. Hvorfor slås det alarm om fattige.
Ny likepersonsordning
Regjeringens tanker om fattigdom Framfylkingens nordiske fattigdomskonferanse Kjell Erik Øie Statssekretær
Pensjon i historisk perspektiv
els-fredrikstad En moderne industripolitikk for innovasjon og konkurranseevne Nærings- og handelsminister Ansgar Gabrielsen Sunndal 3. desember.
Informasjon om Lånekassen Til foreldremøter. Store endringer i behovsprøvingen av grunnstipendet – færre vil få Grunnstipendet skal gå til elever fra.
NORSKKURS GRUPPE A.
Presentasjon Fra Finnmark – bor i Bærum 50 år gammel Gift, en datter og en hund Utdannet journalist og masterutdannelse innen kommunikasjon og ledelse.
1 2006: tredje år med høy vekst i norsk økonomi og ledigheten har kommet markert ned Framover –lavere vekst –enda litt lavere ledighet –noe høyere lønns-
Tjenestepensjonens Uføretrygd Utdanningsforbundet Gunnar Rutle
Fattige og rike land Av Elisabeth Slaaen Blikstad.
Offentlig tjenestepensjon Et kritisk blikk på rapport fra ASD av desember 2015 Forsvar Offentlig Pensjon Oslo 11/1 – 2016 Stein Stugu.
Sosial ulikhet og fattigdom For referanser, se boka; ” Har vi råd, mamma? – om inntektssikring og fattigdom”. Per-Arne Stolanowski og Karin Gustavsen Tvetene.
En befolkning er mengden mennesker, innen et avgrenset område. F.eks: De som bor i Norge, er Norges befolkning. De som bor i Afrika, er Afrikas befolkning.
De Facto Framtida for AFP Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund Tirsdag 23/10 – 2007 Stein Stugu.
© Telemarksforsking telemarksforsking.no Knut Løyland Strukturelle endringstrekk ved etterspørsel etter utlån fra folkebibliotekene – erfaringer.
Ungdomsskoleelever og skolemotivasjon Bakgrunn for dette innlegget er rapporten: Bakgrunn for dette innlegget er rapporten: Øia, T.: Ungdomsskoleelever.
Inntektsforskjeller I 2004 tjente de 5000 rikeste personene i Norge gjennomsnittlig nesten 40 ganger så mye som gjennomsnittet for hele befolkningen.
Omsorg Solidaritet samhold © Fagforbundet Vest-Agder høsten 2005 Fagforbundet Vest-Agder Velkommen Representantskapsmøte 27.september 2005.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Forslag til statsbudsjett Budsjettmøter - med formannskapet og komiteer, strategisk ledelse, enhetsledere og økonomienheten Strategisk ledelse.
Den økonomiske situasjon Fylkesråd for plan og økonomi Beate Bø Nilsen Fylkestinget Foto: Geir Johnsen.
1 Pensjonsreformen – Effekter på offentlige finanser og arbeidsstyrken Ved Dennis Fredriksen og Nils Martin Stølen Statistisk sentralbyrå Artikkel i Økonomiske.
Foto: Thor-Wiggo Skille Riksrevisjonens undersøkelse av oppfølging av ungdom utenfor opplæring og arbeid. Knut M. Nikolaisen 6. November 2015.
Fattige og rike land Kapittel 6. Rike land  Vest-Europa, USA, Canada, Australia og Japan  Også mennesker som lever under fattigdomsgrensen i disse landene.
Kjennskap til etablering av «Innbyggerservice» og inntrykk av informasjon fra kommunen generelt Bergen omnibus Januar 2017.
Pensjonsreformen og AFP
Trender i norsk og internasjonal forskning fra indikatorrapporten
Undervisningsopplegg Perspektivmeldingen 2013
Råd for personer med nedsatt funksjonsevne
Prognoser for arbeidsmarkedet i Oppland i 2015
Kongsvinger - Kommunesammenslåing.
Rådmannens budsjettfremlegg
Grue - Kommunesammenslåing.
Sør-Odal - Kommunesammenslåing.
Budsjett og økonomiplan
Rekruttering og inkludering FROKOSTMØTE 15.februar 2019
Samlivsdebatten i Den norske kirke
Årsberetning 2018 OG REGNSKAPSRAPPORT 1/2019
Utskrift av presentasjonen:

Krafttak for dem som har minst Utgangspunkt: -Pensjonistforbundet og SAKO-organisasjonene viste i drøftingene i desember 2014 til at statsbudsjettet for 2015 med tydelighet har vist en dreining mot et klasseskille hvor de som har mye, får mer og de som har lite, får mindre. -Statsråden bad om en dokumentasjon på dette og at denne ble lagt frem i forbindelse med møte nummer 2 i møterekken for statsbudsjett for Rapporten ble oversendt statsråden 26. mars

Hvem «fikk» i Statsbudsjettet 2015? Store lettelser i formueskatten Endringer i minstefradragene Lettelser i avgifter ( påhengsmotor og campingvognavgift) Sum: Noen fikk mye, andre litt og noen ingenting -Alle lettelsene relatert til skatt. Betaler du ikke skatt..så ingen lettelser heller -Minstepensjonisten er pr definisjon ikke i skatteposisjon. 2

Fakta Bakgrunn: i pensjon til enslige minstepensjonister(+minstepensjonister der den ene ektefellen har inntekt under 2 G og ikke pensjon) EUs fattigdomsgrense tilsvarer en inntekt etter skatt på

Fakta personer mottok minstepensjon i % av minstepensjonistene er kvinner minstepensjonister var enslige eller bodde sammen med partner med svært liten inntekt ( pensjon) innenfor høy sats er definert som fattige Grep tatt i 2008 med gjennomføring med økning til 2 G for enslige minstepensjonister 4

Minstepensjonister er fattige Tilleggsinntektene(tjenestepensjon, overføringer og kapitalinntekter) er ikke høye nok til å heve det store flertallet over fattigdomsgrensa Underreguleringen øker avstanden mellom lønnsmottakere og minstepensjonister – flere vil altså bli fattige 5

Svært høy andel er definert som fattige ifølge SSB 6 Kilde: Fattigdom og levekår i Norge. NAV rapport nr. 3, 2014.

Andelen fattige eldre ifølge OECD (2010-tall) 7 Kilde: Pensions at a Glance, OECD, 2013

Konklusjon En heving av minstepensjon er rett og rimelig Ingen skal leve i fattigdom Tiltaket er kostbart i brutto (men gir positive etterspørselsvirkninger i økonomien) Antall minstepensjonister er ventet å gå kraftig ned I tråd med uttalte mål fra regjeringspartiene i pensjon(høy sats) til de vi ønsker å løfte Et tillegg på (brutto) må til for å heve alle over EUs fattigdomsgrense 8

Fremdrift Pensjonistforbundet og SAKO-organisasjonene krever at regjeringen allerede i 2016 budsjettet starter opptrapping av minste pensjonsnivå høy sats med mål om å oppnå 2,8G i forbindelse med 2017 budsjettet. 9

Øvrige krav for 2016 Pensjonistforbundet og SAKO organisasjonene anser dette som så viktig og nødvendig at organisasjonenes øvrige krav til 2016 budsjettet tones ned. Verken regjering eller organisasjonene som organiserer eldre kan stille se på at eldre lever i fattigdom. 10