Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

«Barnehagemillionærene» Foredrag, Offentlighetsutvalget 3. mars 2011 Av Ingunn Andersen Journalist VG Nett Slik lagde vi gull av skattelistene.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "«Barnehagemillionærene» Foredrag, Offentlighetsutvalget 3. mars 2011 Av Ingunn Andersen Journalist VG Nett Slik lagde vi gull av skattelistene."— Utskrift av presentasjonen:

1 «Barnehagemillionærene» Foredrag, Offentlighetsutvalget 3. mars 2011 Av Ingunn Andersen Journalist VG Nett Twitter: @ingunna Slik lagde vi gull av skattelistene

2 Utgangspunktet • Et overordnet redaksjonelt ønske om å bruke skattelistene til å belyse et dagsaktuelt tema. • Temaet måtte være bredt nok til å bære VG Netts skattedekning. • Vi ønsket å produsere så mye som mulig på forhånd for å kunne holde trykket oppe gjennom dagen.

3 Ideen • Våren 2010 foreslo regjeringens å begrense muligheten for private barnehageeiere til å ta ut utbytte. • Forslaget vakte harme blant eierne, og fikk stor oppmerksomhet i pressen. • I statsbudsjettet for 2011, som ble presentert kort tid før skattelistene ble lagt ut, foreslo regjeringen å bevilge 92,5 millioner kroner til opptrapping av tilskuddet til ikke-kommunale barnehager.

4 Spørsmålet Hvor mye tjener eierne?

5 Kilder • Skattelistene • Purehelp.no • Bizweb • Atekst

6 Hovedsaken

7 Oppfølginger og reaksjoner

8 Leserengasjement

9 Bernt Olufsen 8.11.2010 Hvis Stortinget slutter seg til forslagene om sterkt begrenset offentlig innsyn i skattelistene, vil det innebære at listene ikke lenger blir tilgjengelig for søk på ulike nettsteder. Listene skal bare være tilgjengelig i tre uker på skatteetatens eget nettsted, og medieredaksjoner skal deretter få tilgang etter godkjennelse fra Skattedirektoratet. Det er også aktuelt med tilgangskontroll til listene og begrensninger i antall søk. Dette er en trist utvikling. Åpenheten rundt våre skattelister representerer en viktig demokratisk verdi. Offentlighet er en vesentlig forutsetning for allmenn tillit til vårt skattesystem og tiltroen til at det virker rettferdig. At alle bidrar til fellesskapet etter evne. Listene er også en god kilde for undersøkende og kritisk journalistikk. Vi trenger å vite hva kjedeeierne til for eksempel matvaredistribusjonen tjener på sin virksomhet. Det kan være nyttig å se inntekt, skatt og formue til eiere av private skoler og barnehager som mottar offentlige tilskudd, slik f.eks. VG Nett presenterte i høst.


Laste ned ppt "«Barnehagemillionærene» Foredrag, Offentlighetsutvalget 3. mars 2011 Av Ingunn Andersen Journalist VG Nett Slik lagde vi gull av skattelistene."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google