Gyrodactylus salaris i Ranelva Vurdering av situasjonen nå og soneforskrift Konferanse i Rana rådhus 26.05.15 Ivar Hellesnes, veterinær/seniorrådgiver.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Per Harald Pettersen, Helseavdelingen, Fylkesmannen i Nordland
Advertisements

Hvor godt følges regelverket opp i praksis? Erfaringer etter kontrollaksjoner Aksjonsleder Qno Lundkvist.
Hva er et "vedtak", og hvem er "part" i en sak?
Samarbeid mellom barnehage og barneverntjeneste
Jakt, fiske og friluftsliv som næring
Stans spredning av PD til Midt - Norge
Hva skal vi snakke om? Hva er IK – Akvakultur? Hva er internkontroll?
Sentralt regelverk om skadedyr - etter matlovgivningen
Smittevern på legekontoret
Høring om fiskeforskrifter-laks  Hva skal vi uttale oss om?  Fiskeforskrifter som gjelder elvene(frist 15 januar)‏  Fiskeforskrifter som.
Forvaltning av PD ; er dagens regelverk godt nok ? Havbrukskonferansen AqKva, Stord, Paul Negård Mattilsynet Nasjonalt Senter for Fisk og Sjømat.
Levende HMS-system – hva betyr det i praksis?
IK – Akvakulturforskriftens krav og innhold
Personalseminar Avdeling for IT Høgskolen i Østfold 18.mars 2005
Mattilsynets oppgaver og ansvar
Helsemessig status i Møre og Romsdal
Smittevern – lover og forskrifter Regional smittevernlege
Ot prp nr 79 ( ) - ny lov om universiteter og høyskoler 1 Lovens fellesbestemmelser (I) Lovens formål og virkeområde - Institusjonenes virksomhet.
Forskrift om skadedyrbekjempelse – kommunens rolle Kurs på Folkehelseinstituttet, 17. april 2007 v/førstekonsulent Mona Keiko Løken
Muligheter og utfordringer med Operativ leder i klubb.
Helse- og miljøtilsyn Salten IKS
Mattilsynets arbeid med PCN – status Samling for Norsk Landbruksrådgivning – Sarpsborg 10. nov 09 Terje Røyneberg Mattilsynet, Hovedkontoret Seksjon planter.
Hvorfor vernerunder Kurs i vernearbeid/vernerunder 23. januar 2013
Komite for helse og sosial Kommunaldirektør Finn Strand
Royal Norwegian Ministry of the Environment Frist for behandling av private forslag om regulering12 uker Rapporteringsplikt i reguleringssaker som tar.
IK – Akvakulturforskriftens krav og innhold
NIFES er nasjonalt referanselaboratorium for kvalitetsreduserende og humanpatogene parasitter i fisk NIFES overvåker pelagisk råstoffkvalitet mht parasitter.
Forslag til Helseforskningslov Blir det enklere for forskere som bruker biobankmateriale? Forslag til Helseforskningslov Blir det enklere for forskere.
Prosjekt tidlig innsats
Kapittel IV Fremmede organismer Kartlegging, hva er viktig?
Fremmede arter i norsk natur – forskrift og handlingsplan
Håndtering av avviksmeldinger
Handlingsplan – forslag til tiltak mot Pankreassjukdom (Pancreas Disease – PD) Paul Negård. Seksjon fisk og sjømat.
Strategi for en miljømessig bærekraftig havbruksnæring
Bevaring av sjøørret i gyrovassdrag Sjøauren – fra rogn til voksen fisk Sunndalen Ketil Skår.
Forskrift om skadedyrbekjempelse
FOR nr 1127: Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (Internkontrollforskriften)
”Legionelloseforskriftene” Smitteverndagene 31. mai – 1. juni Jens Erik Pettersen Avd. for vannhygiene.
Fugleinfluensa Bekjempelse Cecilie Ruud, Mattilsynet.
Forskrift om skadedyrbekjempelse – kommunens rolle Kurs på Folkehelseinstituttet, 11. september 2006 v/underdirektør Hege Johansen.
Nytt fra forvaltningen
Jordbærsvartflekk - overvåking og kontroll
Fakta om LA-MRSA LA-MRSA er gule stafylokokker som har utviklet motstand mot flere typer antibiotika. I 2014 har det.
Kommunens plikt til å forfølge ulovlige forhold
Alkoholpolitisk handlingsplan Orientering > Eldrerådet 18.5 > KRFF 18.5 > Komite Helse og omsorg 25.5 Behandling > Formannskapet 7.6 > Kommunestyret.
Blir Vefsnaregionen noen gang friskmeldt Jarle Steinkjer, Miljødirektoratet.
Hvorfor er ikke regelverket for kjæledyr strengere Dyrenes dag 4. oktober 2013 Kari Bryhni Mattilsynet.
Bjørn Brodtkorb Vefsnlaks. Selskapet ble stiftet i 1992 Formål: Ta vare på laks- og sjøørretstammen i Vefsna og Fusta Legge til rette for fiske. Drive.
VEFSNAKONFERANSEN 2016 Vefsna - en fantastisk viktig faktor for å berge villaksen Vefsna - en fantastisk mulighet for næringsutvikling, rekreasjon og tilbud.
Skulpturlandskap Nordland - Ballangen Foto: Vegar Moen Ofoten Studiesenter Siv Lysvold 30. mars 2016.
Hva sier samelovens språkregler Konferanse om bruk av diakritiske tegn i offentlig forvaltning mars 2005 v/ Per Edvard Klemetsen.
Fremtidens fiskeforvaltning Om å stå på egne bein etter reetableringen.
Brukermedvirkning i helseforskning i Norge Regional brukerkonferanse november 2015 May Britt Kjelsaas, rådgiver Helse Midt-Norge RHF helsefagavdelingen.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Vefsnaprosjektene og trappene i Vefsna Thomas Bjørnå, MON KF.
Kvalitet, risiko og avvik
Hva er et "vedtak", og hvem er "part" i en sak?
VANNSKUTER - UTFORDRINGER
Dag Wiese Schartum, Senter for rettsinformatikk, UiO
Nasjonalt seminar for beredskap mot akutt forurensning 2017
Livssyklus til laks og sjøørret
Helse- og omsorgstjenestelovens Kap. 4A
Forskrift om Internkontroll
Pukkellaks (Onchorynchus gorbuscha)
Gjensidige Forsikring ASA Møtet for grøntprodusenter
Høringskonferanse 21.mai
Regional høringskonferanse 14.mai
Oppsummeringsmøte 2019.
Sentrale lover og regler
Utskrift av presentasjonen:

Gyrodactylus salaris i Ranelva Vurdering av situasjonen nå og soneforskrift Konferanse i Rana rådhus Ivar Hellesnes, veterinær/seniorrådgiver Hovedkontoret, seksjon fiskehelse og -velferd

Mattilsynets ansvar – Handlingsplan 2000, 2008, 2014 og Tiltaksplan 2002 Overvåkingsprogram, vs mistanke om sjukdom Vedtak om fristatus – EØS/EU Smittebegrensende tiltak Epidemiologisk kartlegging Smitteforebyggende tiltak ved behandling Informasjon om smittestatus og smitteforebyggende tiltak Soneforskrifter Forskning

Mattilsynets ansvar – mht aksjoner Beslutning om behandlingsform og rekkefølge Hovedkontoret, seksjon fiskehelse og -velferd ved repr. i Nasjonal styringsgruppe Vedtak om behandling Aktuelt Regionkontor (Jf for Vefsnregionen vedtak , behandling 2011 og 2012) Regionen – vil være representert i aksjonsgruppe Arbeid under behandling, tilsyn (desinfeksjon og dødfiskhåndtering) Aktuelt avdelingskontor

Informasjonsmateriell Brosjyrer – kan kopieres fra internett – revidert vår 2014 Bokmål og Nynorsk Samisk Tysk Engelsk Finsk Russisk Plakater – revidert vår 2014 Nordkalotten – med og uten finsk frisone og buffersone Nordland Midt-Norge Sør-Norge Padling

Regelverk Matloven (2003) § 19. Dyrehelse (…) b)oppretting av soner med ulik helse- og sykdomsstatus samt epidemiologisk atskilte regioner, (…)

Sjukdoms- og omsetningsforskriften Kapittel 12. Ville akvatiske dyr – tiltak ved påvisning av listeført sykdom § 47. Kontrollområde – ville akvatiske dyr Når det er påvist listeført sykdom i vassdrag eller sjø, kan Mattilsynet fastsette forskrift om opprettelse av kontrollområde bestående av bekjempelsessone og overvåkningssone, for å hindre spredning av sykdommen. Forskriften kan inneholde påbud, forbud og tiltak som er nødvendige for å begrense eller bekjempe sykdommen, herunder: (…)

Forskrift om kontrollområde for å forebygge, begrense og utrydde lakseparasitten Gyrodactylus salaris hos akvatiske dyr, Rana, Hemnes, Saltdal, Beiarn, Meløy og Radøy kommuner, Nordland FOR

Kapittel I. Formål, virkeområde og definisjoner § 1.Formål Formålet med denne forskrift er å forebygge, begrense og utrydde sjukdom på grunn av lakseparasitten Gyrodactylus salaris hos akvatiske dyr innenfor forskriftens virkeområde.

§ 2.Virkeområde Forskriften oppretter kontrollområde som består av bekjempingssone og overvåkingssone i elver og deres nedslagsfelt i Rana, Hemnes, Saltdal, Beiarn, Meløy og Radøy kommuner, Nordland fylke. Bekjempingssonen omfatter anadrom strekning av Ranaelva. Overvåkingssonen omfatter områdene ovenfor anadrom strekning i Ranaelva og elveløp og nedslagsfelt for andre elver/bekker med utløp i Ranafjorden innenfor Hemnesberget. Nedslagsfeltet til Ranaelva er inkludert i overvåkingssonen. I vedlagte kart er bekjempingssonen merket med rødt og overvåkingssonen er merket med gult. Nedslagsfelt er lyseblått.

§ 3.Definisjoner I forskriften menes med: Anadrom strekning: den strekning der laksefisk, inkludert yngel av slik fisk, kan vandre i et vassdrag opp til første vandringshinder. Nedslagsfelt: det området som bidrar med vann til et vassdrag. Tiltakshaver: instans som har fått i oppdrag av myndighetene å gjennomføre kjemisk behandling av vannforekomster. Vannsport: bruk av båt, padling, vindsurfing, rafting og dykking.

Kapittel II. Tiltak som gjelder i bekjempingssonen § 4.Forbud mot fiske og andre aktiviteter Det er forbudt å fiske med ethvert redskap eller drive vannsport i bekjempingssonen. Mattilsynet kan godkjenne fiske dersom rettighetshavere organiserer et nødvendig opplegg for å forebygge smittespredning, herunder desinfeksjon av utstyr. Vannsportaktivitet er likevel tillatt dersom utøverne ved skriftlig egenerklæring og gyldig klistremerking av utstyr, kan dokumentere nødvendig forebygging av smittespredning.

Kapittel II. Tiltak som gjelder i bekjempingssonen (forts.) § 5.Forbud mot flytting av vann Vann som er hentet fra anadrom strekning i Ranaelva skal ikke slippes ut i andre vassdrag eller ovenfor anadrom strekning. Uttak av vann fra anadrom strekning av Ranaelva skal meldes til Mattilsynet. Mattilsynet kan pålegge desinfeksjon av enheter som har vært brukt til slik henting.

Kapittel III. Tiltak som gjelder i hele kontrollområdet § 6.Restriksjoner på flytting og utsett Uten tillatelse fra Mattilsynet er det forbudt å flytte levende eller døde akvatiske dyr til andre vassdrag eller til andre deler av samme vassdrag i kontrollområdet. Det er forbudt å sette ut fisk i kontrollområdet uten tillatelse fra Mattilsynet. § 7.Kjemisk behandling av vassdrag Mattilsynet kan vedta kjemisk behandling av vassdrag i kontrollområdet for å begrense eller utrydde forekomsten av Gyrodactylus salaris.

Kapittel IV. Tiltak som gjelder i overvåkingssonen § 8.Tørking eller desinfeksjon av fiskeutstyr, båter og andre gjenstander Fiskeutstyr, båter og andre gjenstander som er brukt i ett vassdrag, skal tørkes fullstendig eller desinfiseres før de flyttes til andre vassdrag eller til andre deler av samme vassdrag.

Kapittel V. Tiltak ved kjemisk behandling § 9.Desinfeksjon av utstyr, personell og innretninger Desinfeksjon av utstyr, personell og innretninger og andre nødvendige smitteforebyggende tiltak, skal iverksettes av tiltakshaver. Mattilsynet behandler og godkjenner søknad om opplegg for smitteforebyggende tiltak. § 10.Oppsamling og håndtering av dødfisk Innsamling og forsvarlig håndtering av fisk som dør under kjemisk behandling i kontrollområdet skal iverksettes av tiltakshaver. Mattilsynet behandler og godkjenner søknad om detaljert opplegg for innsamling og håndtering av dødfisk.

Kapittel VI. Oppheving av bekjempingssonen § 11.Oppheving av bekjempingssonen Etter at kjemisk behandling i kontrollområdet er gjennomført, kan Mattilsynet oppheve bekjempingssonen og slå denne sammen med overvåkingssonen.

Ranaregionen – prøver og analyser Totalt uttatt og analysert: 3874 laksunger Alle negative for G. salaris

Region Rana – behandla 2003 og 2004

Epidemiologisk kartlegging høsten 2014 ( det følgende er basert på utkast til rapport fra Veterinærinstituttet etter bestilling fra Mattilsynet) Totalt 382 laksunger

Gårdsdammer påvist ved gjennomgang av foto fra internett

Eksempel på gårdsdam funnet ved gjennomgang av foto

Mulige smittekilder for påvist smitte i Ranelva  Eksisterende reservoar blant laks i anadrom strekning  Eksisterende reservoar blant røye  Eksisterende reservoar blant andre arter (regnbueaure?)  Ny introduksjon via sjøen  Ny introduksjon via flytting av fisk  Smitten opprettholdt i nedslagsfeltet som følge av  Tidligere utsettinger  Flytting av fisk