Definisjon av ulike HMS-begreper

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
4.3 FORSKRIFT OM ORGANISERING, LEDELSE OG MEDVIRKNING
Advertisements

Risiko Sannsynlighetsgradering:1 = Lite sannsynlig (kan inntreffe mindre enn én gang hvert 100. år) 2 = Mindre sannsynlig (kan inntreffe mellom én gang.
Hva er forsvarlighet i LAR?
Systematisk HMS arbeid
Et sjeldent kurs for mennesker med en sjelden sykdom
Nye lover og forskrifter relatert til planlegging og ansvar
HELSE OG LIVSSTIL.
Å opprettholde et godt immunforsvar
Hva kan kommunehelsetjenesten gjøre for å sikre innleggelsesprosessen i sykehus slik at pasienten får et best mulig behandlingsforløp ? Lene L. Østebrøt.
AVLASTNING Melhus
Fysisk aktivitet og helse
Risikovurdering Systematisk HMS – arbeid dreier seg om mestring av risiko, for å unngå skader og sykdom Mestring av risiko- redusere eller fjerne.
Først vil jeg takke for at Arbeidstilsynet er invitert hit til å holde innlegg om hvordan vi jobber med på å sette fokus på helsefremmende arbeidsplasser.
NY IA-AVTALE MED FOKUS PÅ NÆRVÆR
Helse og sykdomsbegrepet
”Å lære å leve på jobben – å lære å jobbe med livet”
Læring av uønskede hendelser – for bedre pasientsikkerhet
Forelesning, Litteratur: se undervisningsplanen side
Prioritering i helsetjenesten
Levende HMS-system – hva betyr det i praksis?
Å lykkes eller være lykkelig?
H-verdi, F-verdi og RUH Betongelementbransjen
Er farlig avfallsbransjen kvalitetsbevisst nok
Risiko Sannsynlighetsgradering:1 = Lite sannsynlig (kan inntreffe mindre enn én gang hvert 100. år) 2 = Mindre sannsynlig (kan inntreffe mellom én gang.
Livskvalitet Randi Andenæs SU.
Undervisning om Joyce Travelbee
PREOPERATIV SYKEPLEIE. 2t 2003 kull 2001 kurs 1.2
Oppgave gjennomgang Kap. 3 og 4.
Pasientsikkerhet i et brukerperspektiv
Hva skal vi snakke om? IA arbeid Ny IA avtale og tidsaksen
IKP – basert på risiko- og sårbarhetsvurderinger i egen virksomhet
IKP basert på risiko- og sårbarhetsanalyser i egen virksomhet
Velferdsteknologi og ergoterapi
Folkehelsestatistikk – muligheter, hensyn, begrensninger
HMS i de lokale og regionale energibedriftene Hvordan ivaretar bedriftene helse, miljø og sikkerhet? KS Bedriftenes Møteplass 2011, 17.februar.
Risikostyringsprosessen
Kultur og samarbeid Kultur i strategisk folkehelsearbeid Deltakelse og opplevelse.
Er farlig avfallsbransjen kvalitetsbevisst nok? Forstår vi risikoen vi har tatt? Nordisk Bedriftsutvikling AS Interesserte partnereØnske og forventninger.
Legemiddelhåndtering
J.G. Mæland, august Trygdemedisin – en oppdatering J.G. Mæland Seksjon for sosialmedisin Institutt for sammfunnsmedisinske fag.
Folkehelseoversikter – Én for alle – alle for én!.
Ungdom og helse Berit Bratholm:
1 Utvikling av kritiske systemer Kort sammendrag Kap. 1 og 2.
Helsestasjon og skolehelse tjenesten har som mål å nå alle foreldre, barn og unge fra 0 –20 år Skole helsetjeneste.
ROS-analyse.
Mulighetenes Oppland Oversikt over helsetilstanden og påvirkningsfaktorer som grunnlag Folkehelseloven stiller krav til fylkeskommuner og kommuner om å.
Krisepsykiatri. Gjennom lovverket er kommunene pålagt å hjelpe mennesker i krise Kommunale kriseteam, består av bl.a. prest, fastlege, politi, helsesøster.
DETTE MÅ JEG KUNNE - gode tjenester til personer med utviklingshemming Del 1 Hva er utviklingshemming? 1.
Hva er risiko ? Med ” risiko” menes sannsynligheten for og konsekvensene av at noe uønsket skal hende eller utvikle seg.
Spjelkavik omsorgssenter Hvorfor gjør vi som vi gjør? En bedre hverdag gjennom økt kompetanse Avdelingsleder Kjerstin Holen og Virksomhetsleder Fredrik.
Vurderingskompetanse klinisk blikk og ansvar Hensikten er å styrke og videreutvikle medarbeidernes kliniske blikk og ansvar i den tjenesten de utøver.
Samfunnssikkerhet i ny plan- og bygningslov Geir Henning Hollup Fylkesmannen i Østfold.
Mennesker med nedsatt funksjonsevne En funksjonshemning oppstår når en person har nedsatt funksjonsevne i forhold til de krav som omgivelsene stiller Hva.
Eg ser at du e trøtt men eg kan ikkje gå alle skrittå for deg Du må gå de sjøl men eg vil gå de med deg Eg vil gå de med deg.
Drammen 30. september 2016 Bjørg Th. Landmark Velferdsteknologiens plass i helsetjenesten Hvilke refleksjoner gjør du deg i forhold til ordet velferdsteknologi?
Kvalitet, risiko og avvik
Fysisk aktivitet, livsstil og helse
H-verdi, F-verdi og RUH Betongelementbransjen
Forebyggende og helsefremmende arbeid
Kapittel 1 Helse og sykdom
Livsstil og god helse Tekst, figur, bilder etc..
Presentasjon for Lokalsjukehuskonferansen
Risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS)
Arbeidsmiljøloven En oversikt over relevante paragrafer i lovverket relatert til sakkyndig kontroll og sertifisert sikkerhetsopplæring.
Utskrift av presentasjonen:

Definisjon av ulike HMS-begreper H-verdi: Antall fraværsskader pr million arbeidstimer F-verdi: Totalt antall fraværsdager, samt antall omplasserte dager som følge av skade, pr million arbeidstimer. M-verdi: Sykefravær konkret knyttet til arbeidsforhold (identifiseres av personen selv eller lege) Uttrykkes i prosent av utførte dagsverk pluss fraværsdager. S-verdi: Totalt sykefravær i prosent av utførte dagsverk, pluss fraværsdager. RS-verdi: Angir pr. million arbeidstimer (event. pr. 200 000), = (antall fraværsskader) + (antall skader som har ført til alternativt arbeid) + (totalt antall fraværsdager) + (totalt antall dager omplassert i alternativt arbeid)

Ulykke: Nesten ulykke: Risiko: Risikoanalyse: En uønsket hendelse som medfører tap av liv, personskade, store miljøskader eller stort økonomisk tap. Nesten ulykke: En uønsket hendelse uten tap av liv og personskader, og små skader og tap forøvrig, men som kunne ha resultert i en ulykke ved mindre endringer i situasjonene eller i systemtilstanden. Risiko: Den fare som uønskede hendelser representerer for mennesker, miljø og økonomiske verdier. Risikoanalyse: En systematisk analyse (studie, kartlegging) av risiko.

Sikkerhet: Sikkerhetsstyring: HMS-ledelse: Evnen til å unngå skader og tap som følge av uønskede hendelser. Sikkerhetsstyring: Alle systematiske tiltak som iverksettes for å oppnå og opprettholde et sikkerhetsnivå i overensstemmelse med de mål og krav som er satt. HMS-ledelse: Styring/ledelse av sikkerhet.

Definisjoner på helse: Verdens helseorganisasjons (WHO) definisjon: «Helse er en tilstand av fullkommen fysisk, psykisk og sosial velvære – ikke bare fravær av sykdom eller svakhet» Begrepet helse inkluderer bl.a. forhold slik som bolig, vannkvalitet, kosthold, miljøfaktorer, forebyggende helsetjeneste, arbeid og skolegang. Videre har vi fysiske forhold som sykdom, vekt, fysisk aktivitet, søvn og hvile, røyking og rusmidler, og til slutt psykiske forhold slik som mental stabilitet, trygghet, frihet og stress.

Definisjoner på helse: Eksempler på andre definisjoner: Helse er å oppnå balanse mellom dagliglivets krav, funksjonsevnen og eksterne ressurser på en slik måte at det fysiske og psykososiale velværet blir fremskyndet. Det må resultere i en livskvalitet som er tilfredsstillende. Helse er en tilstand hvor vi verken lider av sykdom eller er hindret i våre daglige funksjoner.