Sosiologi ovenfra: Pål Repstad(2007) Hva er Sosiologi? Dag Østerberg. I: sosiologoske nøkkelbegreper (2002)og samfunnsformasjonen(1991). Og Zygmunt Baumann.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Parsons og Merton Dahrendorf Luhmann, og differensiering
Advertisements

Organisasjonskultur Lars Klemsdal Arbeidsforskningsinstituttet.
Normer, verdier og holdninger
Tina Åsgård, kvinnepolitisk leder i SV
KRL Av Karina Schjølberg
Forelesning 11: Moderne Politisk Teori
Sosiologi i barnehagen
Introduksjonssenteret
Marx og Weber Sentrale klassikere knyttet til konfliktorientering innen sosiologien. 1.
Kulturbegrepet "Med kultur forstår vi et samfunns normer av alle slag, dets kunnskaper og trosforestillinger, dets kunnskaper og trosforestillinger, dets.
Perspektiver i sosiologien
11. Legitimitet og makt Påstandene:
Hvor tidlig? Hvor viktig?
Oversiktsforelesning-2003
Er Norge et klassesamfunn?
Nyere sosiologisk teori
Sosial kapital og velferd
Samfunnvitenskapelige begreper
Makt og maktesløshet.
Metakommunikasjon Kommunikasjon på flere plan
Minoritetsspråklige barn og unge
Geimeinschaft Gesellschaft Kommunitarisme
Å bruke praksisfortelling En måte å lære på
1 Jeg og samfunnet.
Forelesning 9: Den Klassiske Liberalismen I
Kriminalitetsforståelser
Den bevisste opplevelsen av seg selv som menneske
Introduksjon til samfunnsgeografi SGO 1001
Morten William Knudsen
"Hva skal vi med samfunnsfaget?”. Bidra til å utdanne en yrkesgruppe som setter barnet i sentrum = utdanne barnepolitiske mennesker = sosialt engasjerte.
Institusjonalisering av ulikhet Formelle eksempler: Inntektssystemet, herretoalett og dametoalett, utdanningssystemet - kanskje de tre mest iøyenfallende.
Kollektivisme og individualisme i historiske fag
Exfac for historieprogrammet Gruppeundervisning våren 2005
HABITUS Habitus – våre sosiale og kulturelle disposisjoner.
Prieur og Identitet Mattias Øhra 2008.
Familiens endringer og utfordringer i det nye årtusenet.
An-Magritt Hauge (2007): Den felleskulturelle skolen
Identitet og subkultur SAM 1
Om Å være som andre og samtidig være seg selv.
Makt og medier Mattias Øhra* 2008
Berit Bratholm: Utdrag fra Mattias Øhras forelesning:
Likeverd som prinsipp, utfordringer og muligheter Pedagogiske konsekvenser for likestillingsarbeid og toleransebygging i barnehager (og ellers) Forelesning.
Hvorfor være sammen? Noen sosiologiske grunnbegreper Dag Østerberg. I: sosiologoske nøkkelbegreper (2002)og samfunnsformasjonen(1991). Og Zygmunt Baumann.
CLAUDIA SCHIFFER PLAKATER
Makt og Hersketeknikker
Med utgangspunkt i Frederik Engelstad(2006)og Dag Østerberg (2000)
Pierre Bourdieu ( ).
”Arbeid med flerkulturelle spørsmål i barnehagen.”
PED2300 – høsten Rønnaug Sørensen
MAKT OG ORGANISASJONER
Bourdieus kapitalbegrep
Hva er ledelse? Intro org ledelse 2009.
Den samfunnskapte virkelighet (2) Berit Bratholm.
Pierre Bourdieu ( ).
Hva er demokrati Litteratur: Engelstad (2005)Hva er makt. Larsen og Slåtten (2006)En bok om oppvekst Forelesning 8 mars - 07.
Sosiale systemer og sosial struktur Et sosialt system er et sett av roller som står i et gjensidig definert forhold til hverandre. Sosiale strukturer er.
Kapittel 1. Tilpasning til samfunnet Del 1: Individ og samfunn Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 2a definere.
Normer, sanksjoner og internalisering Normer:  forventninger til et individs atferd i en bestemt situasjon Sanksjoner:  ros eller straff som har til.
Sosial ulikhet og goder Goder og byrder fordeles av noen Og noen har mer makt til å bestemme fordelingen enn andre I alle samfunn er godene ulikt fordelt.
Om sosiologi og sosialantropologi Fagene har det menneskeskapte som studieobjekt Vi studerer sosiale fenomener = et trekk eller en side ved samfunnet Fagene.
Sosiologiens grunnbegreper: Dag Østerberg. I: sosiologoske nøkkelbegreper (2002)og samfunnsformasjonen(1991). Og Zygmunt Baumann og Tim May (2004):Å tenke.
Sosial ulikhet i barnehagen Larsen og Slåtten(2006),Prieur 1996.Boudieu (1996,2000)
Hva er makt? Med utgangspunkt i Frederik Engelstad(2006)og Dag Østerberg (2000)
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag)
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag)
Pierre Bourdieu ( ).
Er svart økonomi en trussel mot velferdsstaten?
12. Organisasjonsutvikling
12. Organisasjonsutvikling
Utskrift av presentasjonen:

Sosiologi ovenfra: Pål Repstad(2007) Hva er Sosiologi? Dag Østerberg. I: sosiologoske nøkkelbegreper (2002)og samfunnsformasjonen(1991). Og Zygmunt Baumann og Tim May (2004):Å tenke sosiologisk. Aksel Tjora og Evan Willis(2006)På sosiologisk spor.

Hva er ovenfra? Teorier som tar utgangspunkt i at samfunnsstruktur preger mennesker. Metodisk kollektivisme Samfunnet kom først! En sosial realitet som øver press på oss og setter rammer for oss

Institusjoner og samfunnsformasjonen. Institusjoner kjennetegnes gjennom deres tydelige struktur.Ser vi alle institusjoner som et hele kaller vi det; samfunnsformasjonen. Skiller ofte mellom produksjon og reproduksjon. Integrerende institusjoner er bla.: rettsvesenet og militæret. Språket som integrerende sammen med symbolske institusjoner som: religion,kunst,naturdyrkelse og idrett for eksempel. Som alle skaper ritualer.

Sosial integrasjon; felles mening.(Durkheim) Mekanisk og organisk solidaritet. Desintegrasjon = felles mening går i oppløsning. eks: Globaliseringen svekker nasjonene. Tvangsintegrasjon eller Over integrasjon – mangel på autonomi. eks: Tyranni og diktatur.

Ulike samfunn og handlingstyper. (Tönnies) Gemeinshaft- fellesskap med stabilitet, av nære relasjoner. Gesellshaft – sekundærrelasjonene har større betydning. Mer foretningsmesssige og kalkulerende

Sosialisering: betegner den prosessen et individ gjennomgår når det internaliserer normer og regler i det samfunnet de lever i. uformelt: i primærsosialiseringen som ofte betegnes som sosialisering inn i familien, men også barnehagen mener noen kan betegnes som en primær sosialiserings instans. Formelt: sekundærsosialisering, som betegner andre institusjoner og organisasjoner som for eksempel skolen.

Sosial rolle;funksjonalisme Hva som er nyttig for samfunnet Sosiale forventninger. Stillinger i grupper Roller er under utforming Bestemt av makt og konfliktforhold Er også fundert i materielle forhold.

Norm og avvik: Sosial norm – riktige handlinger. Styrer den sosiale integrasjonen. Felles oppfattning som deles eller bør deles av alle. Normløshet – betyr ikke alltid oppløsning men forandring Avvik – noe som ikke samsvarer med normen. Normløshet kan framtre som avvik. Konteksten bestemmer om avviket ses på som en fornyelse eller et normbrudd hvor det blir satt inn sanksjoner.

Sosial kontroll: stempling Stigmata formell uformell synlig Usynlig Sosial isolasjon Selvoppfyllende profeti

Kritikk av funksjonalismen; For stort fokus på stabilitet Konservative For stor vekt på normer og verdier Vårherre posisjon – kom med politiske anbefalinger. Alt eksisterer fordi det er funksjonellt – eks kjønnsroller Lovbrudd som nødvendig

En modifisert utgave: Merton Manifeste funksjoner - Å oppdra til gode samfunnsborgere Latente funksjoner -Aksept av sosial ulikhet Dysfunksjoner – gode hensikter med dårlig resultat. Davis og Moore(1945) – ny liberalismen legitimerer sosiale forskjeller

Samfunnsklasser og klassekamp: Karl Marx(1818-1883) Historisitet Påvirke sin egen skjebne Kamp Klasser: eiendom til produksjonsmidlene. Fremmedgjøring

Konflikt som drivkraft Hegel – tese, anti-tese Kaptalismens iboende konflikt vil gjøre at den faller sammen Staten som borgerskapets redskap- staten vil miste sin funksjon ”Profittratens fallende tendens” Fra Klassekamp – til nord sør Klassebegrepet blir kritisert

Makt og herredømme; Legitime maktformer: tradisjonelt herredømme Max Weber(1864-1920). ”mulighetene for å påtvinge andres atferd ens egen vilje,” uansett på hvilken måte. Legitime maktformer: tradisjonelt herredømme Karismatisk herredømme Legalt herredømme. Rasjonaliseringsprosesser som fører til en markant sekularisering – byråkratiet. Kulturelle hegemonier – heller enn økonomi.

Den protestantiske etikk Cavin- ”ikke samle sine lader på jorden..” Individet og Gud Brudd med det kollektive og hirarkiske. Kapitalismens vogge

Pierre Bourdieu (1931-2002) Fransk sosiolog . Oversatt til norsk: Om fjernsynet :1994 Den kritiske ettertanke:1995 Distingsjonen:1995 Symbolsk makt:1996 Den maskuline dominans:2000.

Forholdet mellom kjønn og klasse. Av Annick Prieur En samtidig analyse av kjønn og klasse. Forholdet mellom kjønns hierarkiet og klasse hierarkiet. Symbolsk vold – en ny forståelse av sosialiseringen.

En samtidig analyse … Bruk av det sosiale rommet som analyse redskap: Regresjonsanalyse. Rommet for sosiale posisjoner Rommet for livsstiler 1.Økonomisk kapital= penger og eiendom 2.Kulturell kapital= kunnskap + Ansinitet i sosial klasse

Kjønn og klasseforskjeller: Habitus: Vår kroppslige væren i verden. - hvordan vi oppfatter verden - estetikk hvordan vi forholder oss til andre- god/dårlig Kroppslige disposisjoner som virker ubevisst – kroppslig huskelapp - resultat av vår personlige og kollektive historie.

Den maskuline dominans. P.Bourdeiu (2002) Symbolsk vold – dominans oppattes som naturlig En sosialisering av det biologiske og en biologisering av det sosiale Dominasstrukturene er et produkt et ustoppelig, historisk, arbeid av familien, kirken, skolen og staten.