Fornybar energi, komparative fortrinn for Sogn og Fjordane.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Produksjon og forbruk av elektrisk kraft i Norge
Advertisements

Ole-Petter Kordahl & Roar Amundsveen Seksjon for økonomisk regulering
Mobile løsninger i EB Bent Gabrielsen 2. okt
Lansering Oslo 16. mars 2009 Jørgen Randers, BI Sverre Aam, SINTEF Steinar Bysveen, EBL.
Snåsa Geir Rannem Nord-Trøndelag fylkeskommune Strategi for små vannkraftverk i Nord-Trøndelag Status – muligheter – interesser - strategier.
Statssekretær Anita Utseth, OED. SINTEF-seminar 13. mars 2007, Oslo
Program 08:45 – Grønne investeringer i industrien
PLANLEGGING SMÅKRAFTVERK AV EN STØRRE GRUNNEIER
Nettilkobling av små kraftverk
Energiegewinn.de Landbruks Biogass og Bio-Energi-Regioner: Status og Framtid i Tyskland Olaf Schätzchen Landwerk e Initiative Bioenergieregion Mecklenburgisk.
ENERGISEMINAR I HARDINGTINGET
BKKs energisatsinger Strategiseminar HOG - Energi, 18. august 2009 Konsernsjef Atle Neteland.
Konferansen ”Energi, miljø og industri” Førde, 16. november 2007
Energi.
Kommunens engasjement og kommuneplanen
Vi leverer framtidens energiløsninger
Den Norske Turistforening Vassdragsvern, bruk og næring Jan Olav Nybo Den Norske Turistforening.
Morten Fossum, Trondheim Energi Fjernvarme AS
Erfaringer med dampleveranse til industri - basert på avfallsforbrenning Fjernvarmedagene september, Oslo.
Jon Hindar Administrerende direktør
Bondens gull •Et historisk CO2 nivå på 240ppm er økt til 390ppm. •Det brukes 84,7 millioner fat olje om dagen i verden, og 1 million fat bioetanol/diesel.
Omstilling og nyetablering Er det plass for ein frittståande organisasjon for teknologi og innovasjon? ÅTI Forskingsdagane September 2007.
Bærekraftig bruk av skogen som energileverandør og karbonlager
Miljø Klima Regional utvikling Sysselsetting
UDs Topplederkonferanse 2007 Fornybar energi: Verdensbildet og Norges plass i dette Divisjonsdirektør Anne Kjersti Fahlvik.
Hafslund - en stor framtidig produsent og bruker av bioenergi Jon Iver Bakken Avdelingssjef Miljø og samfunnsansvar.
Hvordan taklet fjernvarmeselskapene vinteren 2010 ? Jon Tveiten Norsk Energi 1.
Snåsa kommune Småkraft i Indre Namdal Innlegg på planseminar Snåsa hotell torsdag 13. oktober 2011 Truls Eggen, Snåsa kommune.
Kraftsituasjonen i Midt Norge -hvordan påvirker det landbruksnæringa
Miljøutfordringer løst i andre land ? VRI Rogaland Sola 20. januar 2012.
Innhold Kort om CenBio Bioenergi i verdens energimiks Bioenergi i EU
Dag A. Høystad Energirådgiver.
Fornybar energi: Bra for næringslivet, men hva med miljøet?
Fornybar verdiskapning Hardangerrådet Ulvik, 13
Vann, vind, sol og bio: Alt for Norge
TrønderEnergi Kraft AS
Bjørn Berge Hydro Industrial & Business Parks Molde Møte med Molde Næringsforum.
Norsk skogbruk - Hvordan unngå at Norge etter oljen, blir som Finland etter Nokia? Chr. A. Smedshaug Mange mener det går bra i Norge – men hva om det er.
En bedre kraftsituasjon i Midt-Norge
Fornybar energi i Nord-Norge
Fjernvarme og fjernkjøling i Norge – drivere og utfordringer
Nede til venstre: Gamle Glomfjord Kraftstasjon som ble sprengt under
Ny klima og energistrategi i Troms
1 KLIMA Innen 2020 skal utslippene av klimagasser i Trøndelag reduseres med 30% sammenlignet med Trøndelag skal spille en ledende rolle i forhold.
Energisystemet 2050 Klima  Global oppvarming -> ekstremvær  Kulde i nordområdene Demografi -økonomi  Befolkningsvekst mot 7 mill  Sentralisering og.
Norge – svingkraft for europa.
Bioenergioppvarming av Mo og Jølster vgs Politikardag, Leikanger 18. mai 2010.
Alternativ og ikke riktig så alternativ energi
Hva blir Trøndersk landbruk sin viktigste rolle de kommende tiårene? Hvordan videreutvikle potensialet for verdiskaping? Sør-Trøndelag Fylkesting 14. april.
ENERGI FOR FRAMTIDA - på veg mot ein fornybar kvardag.
Fornybar energi-utbygging - hjelper det klimaet? Professor Ånund Killingtveit CEDREN/NTNU SRN-seminar: Natur, klima og energi Håndtverkeren, Oslo 29. april.
Østfold som energifylke Innlegg på Østfoldkonferansen 2010 Tommy Fredriksen Direktør strategi Østfold Energi AS.
1 Snart kommer vinteren - har vi nok kraft i Midt-Norge på kort sikt? 22. september 2006 Odd Håkon Hoelsæter Konsernsjef, Statnett SF.
Store kontroversielle kraftliner Alvar Melvær Sogn og Fjordane Turlag/ FNF Sogn og Fjordane.
Norge mot 2030 Hvilken rolle får vindenergi? Bjart Holtsmark Statistisk sentralbyrå.
Nye Oterholtfoss kraftverk Melding om planlegging – åpent folkemøte Ditt lokale energiselskap - et kraftsenter i lokalsamfunnet 1.
Energi- og klimaplan i Rendalen kommune. Vedtatt i slutten av 2010 Mål: – Å redusere utslipp med i over 10 % i forhold til 1990 nivå – Dette betyr en.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Høringsmøte fylkesdelplan for vindkraft i Nordland Mosjøen 4. september 2009.
Mulighetsstudie landbasert vindkraft Prioritering i saksbehandlingen Inger Helene Waagaard NVE.
til Newton energi- og havbruksrom i Midt-Troms
Natur- og miljøvernstrategien for DNT
Dialogmøte Hafs Korleis arbeider vi med kvaliteten i grunnopplæringa i Sogn og Fjordane?
Dialogmøte Sogn Korleis arbeider vi med kvaliteten i grunnopplæringa i Sogn og Fjordane?
Martin Emblem, krafthandler/business controller
Hvordan taklet fjernvarmeselskapene vinteren 2010 ?
Wenche Teigland,
Har vi energi* og effekt nok?
Fakultetet for Miljøvitenskap & Naturforvaltning
Tilknytning av Gilja vindkraftverk til strømnettet
Utskrift av presentasjonen:

Fornybar energi, komparative fortrinn for Sogn og Fjordane

Fylkesdelplanar Småkraft Vindkraft Miljø og klima

Klima – og energiplan Vasskraftpotensialet som finst i fylket er eit viktig bidrag til den reine og fornybare energien i landet. Restpotensialet i fylket må kunne byggast ut

Fortrinn for vasskraft Fallhøgde og vassmengde Nedbøren, ”godt” fordelt over året –Mykje nedbør. Brekke: 3600 m.m., Ålfoten : Solheim i Gloppen:2500. Jostedal : Tyinosen: Lom: 320 mm. Store deler av året som regn, gunstig for elvekraftverk. Deler av året som snø, snømagasin for vår/sommar

Etablerte kraftselskap –innafor både produksjon og overføring Kompetanse: –planlegging, utbygging og drift Leverandørar og entreprenørar –spesielt for mindre anlegg Fortrinn for vasskraft, forts.

Installert effekt, produksjon. i fylket MW13,6 TWh Samla forbruk, innafor fylkesgrensene 6,7 TWh (ca. ¾ av forbruket går til kraftintensiv ind.) Overskot, ut av fylket6,9 TWh (nok til husst.) Effekt-topp, produksj. i Norge, MW120 TWh Samla forbruk i Norge121 TWh Vasskraftproduksjon i fylket og landet (2006)

Ny produksjon, større kraftverk Gamle Tyin kraftverk, Årdal Opprusting/utviding. Innst. frå NVE 74 GWh Eriksdal kraftverk. Høyanger Opprusting/utviding. Innst. frå NVE 92 GWh (uten Isvotni i Balestrand) Feios kraftverk, Vik (søknad) 98 GWh Østerbø kraftverk, Høyanger. (utkast, søknad) 175 GWh Mork kraftverk, Lærdal (melding) 60 GWh

Småkraftverk potensiale for ny produksjon til under 3 kr/kWh Sogn og Fjordane –1,3 i Samla plan for vassdrag –4 TWh i NVE sin ressurskartlegging –Sum: 5,3 TWh Landet –7 TWh i Samla plan for vassdrag –18 TWh i NVE si ressurskartlegging –Sum: 25 TWh

Naturvern –inkl. biologisk mangfald Landskapsvern –”turistfossane” Manglande kapasitet i kraftlinjenett Hovudkonfliktar/problem vasskraft

Fortrinn for vindkraft Lang kystlinje Svært gode vindforhold –spesielt offshore Store ubrukte areal –på land langs kysten Store ubrukte sjøareal –innaskjers og til havs Spreidd busetnad, dvs. moderate konfliktar

Godt utvikla maritimt miljø: –Skipsbyggingsindustri –Plastindustri –Godt utvikla vare- og tenesteleveranse til kystbasert næringsliv Ny 420 kV kraftlinje vil gje eit sterkt nett som vil kunne ta imot ny vindkraftproduksjon Fortrinn for vindkraft, forts.

Hovudkonfliktar/problem vindkraft Naturvern, landskapsvern, kulturminnevern Manglande kapasitet i kraftlinjenett. –Nettet er bygt for forbruk ikkje for produksjon Produksjonen vil vanlegvis ligge langt frå store forbruksstader. Ekstra kostnader på grunn av dårleg kapasitet i kraftlinjenettet

Fortrinn for bioenergi, brensel Trevirke som brensel –Fylket gror over av skog –Småskala vedproduksjon –Vanskeleg tilgjengeleg terreng for hausting Avfall –Ulemper på grunn av små volum og lange transportvegar –Ordningar for brenning av avfall med energigjenvinning

Spreidd busetnad –godt grunnlag for tradisjonell fyring med ved Små konsentrasjonar av busetnad/næringsliv –ikkje spesielt gunstig for bygging av anlegg for vassboren varme Topografien ligg heller ikkje godt tilrette Fortrinn for bioenergi, bruk av varme

Fortrinn for bølgeenergi, sjøvarme Bølgeenergi –Mange fellestrekk med fortrinn for vindkraft –Teknologien er for fersk til at det er grunnlag for å spå om framtida Sjøvarme –Mange av våre tettstader ligg verd sjø/fjord. Nordfjordeid er sjøvarmen nytta ut. Erfaringane frå dette prosjektet bør kunne nyttast av fleire

Fortrinn for solenergi? Neppe særlege fortrinn Kan bli store innafor industriell produksjon –utstyr for å samle solenergi (Norsun i Årdal, evt. Elkem Solar i Svelgen)