Sosial-lagdeling Marte Ree Nolet.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Parsons og Merton Dahrendorf Luhmann, og differensiering
Advertisements

Inkluderingsarbeid i idrettslaget. INKLUDERINGSKONFERANSE januar – 2011 Svein Femtehjell.
Kapittel 5: Sivilisasjoner
Finansieringsordninger
LÆREPLANEN Sosiologi og sosialantropologi – hovedprinsipper.
Likestilling mellom kjønnene
Samfunnskunnskap - Makt
Familien DEFU 1-v09 Marte Ree Nolet.
Historien om Lebara • Etablert 2001 • Ledende på mobilsamtaler til utlandet, selger mobiltelefoni og telekort • Sterk vekst – betydelig kundebase • Bred.
Fortsatt systematiske forskjeller i Oslo? Inntekstforskjeller i noen utvalgte bydeler i Oslo. Basert på Samfunnsspeilet, Statistisk sentralbyrå, 2001.
Lørenskog Idrettsforening
Inkludering (av jenter) i idretten – et antropologisk perspektiv
Sosiologi i barnehagen
Perspektiver i sosiologien
Leken i et samfunnsperspektiv
Oversiktsforelesning-2003
De russiske revolusjonene 1917
Er Norge et klassesamfunn?
Makt og maktesløshet.
Øving 6: Med utgangspunkt i Internett/Web teknologi skal vi se på hvordan vi kan opprette nye foretningsmodeller. Vi skal ta utgangspunkt i lærebok-produksjon.
SAMFUNNSVITENSKAPELIGE FAG OG TRADISJONER
ROLLELEK ”Lekens kjennetegn er at den er en frivillig aktivitet som barnet selv velger å delta i, leken er ”på liksom”, den ligger utenfor det vi oppfatter.
INNFALLSVINKLER Styringsmekanismer Skolens funksjoner
Prinsipp- og handlingsprogrammet Debatt frem mot landsmøtet 2014.
Elevråd er makt Elevrådet er elevenes viktigste organ i skoledemokratiet Elevene har tillit til tillitselevene Tillitselevene fremmer elevenes interesser.
Tiller videregående skole
BERGEN APRIL 2009 SIDE 1/13 Senter for Byøkologi © 2008 Hvordan påvirke samfunnsutviklingen? Kari Anne K. Drangsland Senter for byøkologi Byfriksjoner.
1 NITO Studentene, Hvem som blir og hvem som ikke blir Hvem som blir og hvem som ikke blir Emanuel Rygg leder NITO Studentene.
LOKALT KULTURLIV Offentlig, frivillig og privat Hånd i hånd OG hver for seg?
Dr Carl Fredrik Dalaker Spesialiserende lege i allmennmedisin MBA i strategisk ledelse (NHH) Styreleder ved Cort Piil Helsesenter as CPH – 3 fastlegehjemler/4leger.
Kriminalitetsforståelser
Hvorfor det utvidede likestillingsbegrep – presentasjon av LDOs veiledning Av Mona Larsen-Asp underdirektør Høgskolen i Lillehammer 24. april 2008.
Kritisk teori: Habermas og Skjervheim

SOS4000 – Moderne sosiologisk teori
Institusjonalisering av ulikhet Formelle eksempler: Inntektssystemet, herretoalett og dametoalett, utdanningssystemet - kanskje de tre mest iøyenfallende.
Idrettens kvinner og kvinners idrett: fakta og visjoner Ørnulf Seippel Institutt for samfunnsforskning Munthesgt. 31, 0260 Oslo, Norge
Forklaringsprinsipper, positivisme og falsifisering
Hypotesetesting, og kontinuerlige stokastiske variable
Realisme Bjørnar Sæther SGO 4000 H-05. Realismen i kontekst Realismen ble utviklet på 1970-tallet som et forsøk på å kombinere en strukturell analyse.
David Garland: The culture of control Kjersti Ericsson.
2010 Introduksjonsforelesning Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk Steinar Holden Økonomisk institutt, UiO 18. august.
Makt og medier Mattias Øhra* 2008
Likeverd som prinsipp, utfordringer og muligheter Pedagogiske konsekvenser for likestillingsarbeid og toleransebygging i barnehager (og ellers) Forelesning.
Med utgangspunkt i Frederik Engelstad(2006)og Dag Østerberg (2000)
MAKT OG ORGANISASJONER
Sosiologi ovenfra: Pål Repstad(2007) Hva er Sosiologi? Dag Østerberg. I: sosiologoske nøkkelbegreper (2002)og samfunnsformasjonen(1991). Og Zygmunt Baumann.
Bourdieus kapitalbegrep
Skolens oppgave og funksjon i samfunnet
Hva er demokrati Litteratur: Engelstad (2005)Hva er makt. Larsen og Slåtten (2006)En bok om oppvekst Forelesning 8 mars - 07.
Forelesning i Ungdomskunnskap 15. september 2004
Forholdet mellom stat og org. I Norge er det lang tradisjon for at de som blir berørt også skal bli hørt før myndighetene gjør viktige vedtak. De store.
Hva er en familie? Vi skiller mellom familie, slekt og hushold Familien er en sosial institusjon som vi finner i de fleste samfunn. Familie er en sosial.
Sosial ulikhet og goder Goder og byrder fordeles av noen Og noen har mer makt til å bestemme fordelingen enn andre I alle samfunn er godene ulikt fordelt.
Om sosiologi og sosialantropologi Fagene har det menneskeskapte som studieobjekt Vi studerer sosiale fenomener = et trekk eller en side ved samfunnet Fagene.
Sosiologiens grunnbegreper: Dag Østerberg. I: sosiologoske nøkkelbegreper (2002)og samfunnsformasjonen(1991). Og Zygmunt Baumann og Tim May (2004):Å tenke.
Fra fortid til fremtid Hvordan forandre Norge seg fra et bondesamfunn til et moderne samfunn?
Samfunn og produksjon Det er to generelle trekk som preger utviklingen av de ulike samfunnsformene: Samfunnene har blitt stadig mer spesialisert. Både.
Sosial ulikhet i barnehagen Larsen og Slåtten(2006),Prieur 1996.Boudieu (1996,2000)
Kapittel 1 – Hva er samfunnsøkonomi?. I kapittel 1 skal du blant annet lære: Hva samfunnsøkonomi er Om forskjellen mellom mikroøkonomi og makroøkonomi.
Hva er makt? Med utgangspunkt i Frederik Engelstad(2006)og Dag Østerberg (2000)
Statsmaktene i Norge Samfunnsfag Tirsdag
Definisjon av begrepet ”makt”
Talemål.
Religion i samfunnet.
Talemål.
Talemål.
Jeger- og sankersamfunn
Velkommen til foreldremøte, 28. februar
Hvorfor er noen land rike og andre fattige?
Utskrift av presentasjonen:

Sosial-lagdeling Marte Ree Nolet

Lagdelt samfunn Delt mellom økonomiske sjikt Delt mellom kjønn Delt mellom etniske grupper Delt mellom nasjoner og grupper av nasjoner

Strukturelt betinget Ikke skiftende og tilfeldig Fordelingen av goder er ulikt Mobilitet endrer ikke hovedstrukturen Reproduksjon av ulikhet er strukturell, opprettholder makt/funksjon

To lagdelingstyper Klasser, økonomiske grupper med noe sosialmobilitet, moderne samfunn Stender, kulturelle grupper med tradisjonelt lav sosial mobilitet. Ofte i tradisjonelle samfunn Kombinasjon av klasser og stender

Klassikerene Konflikt teori – Marx Funksjonalisme teori -Parsson (og Durkheim) Verdiperspektiv, Weber

Klasseteori - Marx Marxistene hevder at det er forholdet til produksjonsmidlene som bestemmer klassene. Produksjonsmidler er fabrikker, teknologi Kapitalister, ulike former for middelklasse og arbeiderklassen

Men hvem er arbeider? I trad.marxisme er det arbeiderklassen som har makt ”gjennom å skru av maskineriet”- de har skiftenøkkelen ”de” representerer framtidssamfunnet Kjerneproletariat? Serviceproletariat? Filleproletariat? Hva med pleiearbeidere? Butikkdama?

Stratifisering som funksjon Samfunnet fungerer ikke hvis alle er like Samfunnet er en maskin- vi er brikker Noen er intellektuelle, noen er fysisk sterke Alle har ulike funksjoner, som brikker i en mur Man blir lykkelig ved å realiserer seg selv (Maslow)

Webersk klasseperspektiv Weber var opptatt av klasser Så forholdet til markedet som utløsende Undersøkte stendersamfunnet Det skal vi snakke mer om uke 14

Oppgave til uke 14 Finn ulike klasser i Norge Er ikke-vestlige immigranter en egen klasse? Hvilken klasse mener du førskole lærerene tilhører Hvilken klasse mener du barnehageassistentene tilhører Hvilken klasse representerer statsministeren Hvilken klasse er Siv Jensen fra