Paul Veyne All historie er begivenhetshistorie Historiens eneste utvikling er utvidelsen av begrepet ”begivenhet”.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Landskonferanse LEVE Lillehammer 28. mai 2005
Advertisements

Den vesle gutten og julenissetoget
I.

Hva slags spørsmål skal man stille på hvilke nivåer?
«[Revenge is] like a poison, it can take you over
… som skulle arrangere en løpekonkurranse.

Et Moderne Eventyr Froskekongen.
Verdens 7 underverk.
UT PÅ TUR I RAMMEPLANEN FOR BARNEHAGER HETER DET AT NATUREN SKAL GI ROM FOR ET MANGEFOLD AV OPPLEVELSER TIL ALLE ÅRSTIDER OG I ALL SLAGS VÆR, OG AT DET.
Bokanmeldelser..
Lilandspeiderne Informasjon.
Året var 1987, i en liten by med navn Sussex, ble et lite hus totalt til intetgjort. Alt ble kastet ut, inkludert en liten brun bamse... Den ble liggende.
KVINNER… For noen dager siden var jeg inne på Statoil. Da kom det en kvinne inn og spurte etter en sjuhundreogti. Vi tittet alle forundret på hverandre.
Lars OpdalHøgskolen i Buskerud Hvorfor Google? ”Jeg lurer på hva som egentlig er bra med en søkemaskin på Internett som kommer tilbake med
Fra ord til liv mai 2009 “Tjen hvernadre, hver og en med den nådegave han har fått, som gode forvaltere av Guds mangfoldige nåde.” (1. PT. 4,10)
Seilturen En sommerfortelling…...
Sett inn riktig tid/form av verbet
Kapittel 5 oppgave a) Fra presens til preteritum 
Helseforum – 27. Januar 2004 Allan Andreassen Februar 2004.
Spøken som gir deg lykke!
EPISK DIKTNING inkl novelle
O PPGAVE 38 Side 165 – 169. FN S KLIMAPANEL MENER DET ER MER ENN 90 % SIKKERT AT KLIMAENDRINGENE ER MENNESKESKAPT. N OEN MENER FORSKNINGEN TAR FEIL. likevel:
Velkommen til lederkurs kveld 2 på BMB
Foreldresamarbeid Kan vi gjøre det enda bedre ?
"Ting er ikke altid slik, de synes å være."
Kommaregel 2 Vi setter komma etter en leddsetning som står først i en helsetning.
Sterkere: Normisjons diakonale mulighet v/ Arne Kristian Rokseth.
Richard Dawkins ”Hvisker du en hemmelig bekjennelse til deg selv? Ville du ikke likt å bli klonet? Jeg har aldri innrømmet det før, men jeg tror jeg ville.
Vi dro til Sverige med store forhåpninger – ikke bare forhåpninger om det å få kunnskap om det vi skulle gjøre på skolen, men også det å få være litt.
Johannes 16, Om sorg og glede
Skattejakt-samling på torsdag
En dag bestemte en kvinne seg for å sjekke om hennes 3 svigersønner virkelig likte henne, eller om de bare lot som det for å gjøre henne til lags.
Ansvar i teori og praksis Fagdag, Grimstad 24. mai 2010 Dag G. Aasland.
Forside Korteste sti BFS Modifikasjon Dijkstra Eksempel Korrekthet Analyse Øving Spørsmål Dijkstras algoritme Åsmund Eldhuset asmunde *at* stud.ntnu.no.
Dijkstras algoritme Åsmund Eldhuset asmunde *at* stud.ntnu.no
Bokpresentasjon Bergen
Kapittel 5 oppgave d Bruk riktig ord på riktig plass i riktig form.
Bind setningene riktig sammen og med logisk innhold. 
Sett inn nok på riktig plass.
Side 162 Sett inn riktig preposisjon eller adverb
Sett inn riktig form av det refleksive pronomenet eller eiendomspronomenet Kapittel 10 oppgave c.
”Fra utsiden og inn, og innenfra og ut”
Getsemane – Matteus 26,36-56.
Matteus 2,1-12.
DÅP - hvem? - hva? - hvorfor?.
”Fra utsiden og inn, og innenfra og ut”. Forandring fryder Ap.gj. 9,1-20 Saulus fnyste ennå av trusler og mord mot Herrens disipler. Han gikk til ypperstepresten.
Kjartan Sjøthun Gjensidige Forsikring Smidig 2009.
My Samien Sijte Tore Sætre Arbeidskrav ved HiOA, ZARK 1, 2012 vår.
… som skulle arrangere en løpekonkurranse.
VERDENSROMMET VI HAR NÅ JOBBET MED VERDENSROMMET I HELE NOVEMBER, OG DET HAR VÆRT KJEMPE VELLYKKET. DET HELE BEGYNTE MED AT TO GUTTER HADDE FUNNET BØKER.
Møte med veiledere og kontaktpersoner Informasjon om en ukes praksis på fjerde semester av Lektorprogrammet.
Jesu Kristi Gud Ef 1,17 Jeg ber om at vår Herre Jesu Kristi Gud, herlighetens Far, må la dere få den Ånd som gir visdom og åpenbaring, så dere lærer Gud.
Etikk i pedagogisk arbeid
Og.
Kapittel 2 oppgave c Preteritum eller perfektum?
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
«Verden er grunnleggende urettferdig.»
Litterær antropologi HIS2132 Høst sept
Arbeidsløs En arbeidsløs søker stilling som toalettvasker hos Microsoft.
Kjønn i historien Kjønn som historisk problemstilling
Slik lager du sjablonger med Gimp!
JESUS FRA ” LANDSBYGDA ” I M IDDELHAVS - SAMFUNNET Problemet med å beskrive Jesus Hvilke modeller bruker vi? Hvilke forutsetninger har vi mht menneske-
Kapittel 2 oppgave i Kjenner disse personene ansvarsfølelse?
Hvorfor være sammen? Noen sosiologiske grunnbegreper Dag Østerberg. I: sosiologoske nøkkelbegreper (2002)og samfunnsformasjonen(1991). Og Zygmunt Baumann.
Den røde regndressen Likestilling i barnehagen. Sandefjord
Anna Kristine Halvorsrud, Symra barnehage
Han sier: Jeg kaller dere ikke lenger tjenere, men venner.
O PPGAVE 28 Side 151 – 152 Sett inn riktig form av det refleksive pronomenet eller eiendomspronomenet.
Utskrift av presentasjonen:

Paul Veyne All historie er begivenhetshistorie Historiens eneste utvikling er utvidelsen av begrepet ”begivenhet”.

Historiens nytte –Å lære av historien: Innsikt i stabilitet og foranderlighet Innsikt i mangfold Innsikt i bakgrunnen for dagens samfunn Beredskap for problemløsning og analyse

Historiens nytte –Identitetsdannelse –Legitimering –Kritikk og frigjøring

Historiens nytte/mening: –Terapi? –Skyld? –Destabilisering?

Historie skal handle om det viktige

Aktør og struktur Aktørperspektivet: –Intensjon –Handling –Metodologisk individualisme

Aktør og struktur Strukturperspektivet –Materielle, sosiale og kulturelle strukturer –Stabilitet –Synkron analyse

Thomas W. Laqueur: Solitary Pleasures: A Cultural History of Masturbation (2003)

Ignaz Jan Paderewski ( ) –Chopin: Vals i ciss-moll, Op. 64 nr. 2 (New York, 23. mai 1917)

Natalie Zemon Davis: The Return of Martin Guerre (1983)

Tu Fu ( ) Jeg gikk på den sandede veien med et barn i hånden Jeg går på den sandede veien alene I samme hånd som jeg holdt et barn holder jeg nå en stokk Jeg har begravd barnet mitt i sanden og vet derfor: at selv et sandkorn kan inneholde for mye sorg.

Det faktiske i fortiden Fantes det faktiske mønstre? Fantes det én virkelighet? Realisme Konstruksjon og rekonstruksjon –Om konstruksjon av virkeligheten –Om konstruksjon av historien –Historie forestiller fortid

Historiografi Nysgjerrighet Perspektiv på egne synsmåter Historieskriving er del av historien Se båndene mellom historieskriving, idehistorie og annen tekstproduksjon Realisme og litteratur

... motstanden mot fødselsdagsfesten var ikke slutt. De som hadde kjørt opp til Harmonien før [grev] Trampe, var blitt møtt av en stor truende skare, og [grosserer] Lorcks kusk hadde endog måttet bruke svøpe for å komme fram. Da greven selv svinget opp, ble han møtt av et slikt “larmende Hurra” at hestene hans ble skremt, og han kunne ikke som vanlig stige av sleden rett foran hovedinngangen. Da han litt senere trådte inn, ilte mektige grosserere og embetsmenn mot ham og spurte engstelig om han hadde merket noe. Damene fløy panikkskremte omkring i sine selskapskjoler og skrek at vinduene ville bli knust. Utenfor i mørket kunne stiftamtmannen skimte en grå, truende skare.

På den store plass foran hotellet, som var rikt opplyst av fakler og gassflammer, hadde det samlet seg en stor mengde mennesker. Ikke bare spaserende som var blitt stående, men hovedsakelig arbeidere, lediggjengere, fattige fruentimmer og tvilsomme damer stod tett sammenpakket på begge sider av vogn­rekken. Lystige bemerkninger og ufine vittigheter i det simpleste parisersprog haglet ned over de fine folk. (…) Hun visste at den mur som stod på hver side av henne, var villere og rovgjerrigere enn havets bølger; hun visste at det bare utfordredes en røst, en Moses, for å sette dette menneskehav i bevegelse så at det knusende veltet seg frem, overskyllende hele rikdommens og maktens glans med sin blodrøde bølge.

Politisk historie Historieskrivningens ”ur-tema” Tilknytning til det nasjonale perspektivet

Politisk historie Forblir lenge den dominerende sjangeren Politikk spores på stadig flere samfunnsnivåer Stadig flere temaer blir politisert Politikken er også kultur

Økonomisk historie En sjanger som lar seg isolere? Andre tverrfaglige bånd enn den politiske historien I praksis typisk innlemmet eller innvevd i andre sjangre

Sosialhistorie Etterkrigstidsfenomen Politisk progressiv Innlemming av nye subjekter Identitetsdannende Komplisert forhold til kvinne- og kjønnshistorien

Kultur- og mentalitetshistorie Kultur og mening Historisk antropologi Varighet og forandring Kommunikasjon og representasjon Det politiske i kulturen

Oppsummering Begrepsmotsetninger er anskueliggjørende, men forenklende: –Aktør/struktur –Politisk/økonomisk/sosial/kulturhistorie Begrepene sier kanskje mer om fagets utvikling enn om hvordan det er i dag Tvetydig utvikling: –Oppløsning av helheten –Syntetisering av perspektivene