Drammen kommunes tros- og livssynspolitikk Høring

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Finansieringsordninger
Advertisements

Tilskuddsordninger Hedmark fylkeskommune. Generelle kulturmidler  Praktiske opplysninger - Søknadskriteriene, skjema, retningslinjer - Frister  Bakgrunn.
Idrettspolitisk dokument
NÆRINGSVENNLIGE ASKVOLL SEMINAR FOR POLITIKERE 22.APRIL 2013.
• Med rikelig rom for tros- og livssynsutfoldelse • Med åpenhet for borgernes ulike livssyn, religiøse så vel som sekulære, minoritetenes så vel som majoritetens.
Frivilligpolitikk i Askim
Frivilligheten en ressurs i folkehelsearbeidet, men til hva og hvordan? • Det offentlige og frivilligheten i et mangeårig og skiftende fellesskap • Veksten.
8 Det politiske systemet i Norge
Forutsetninger – barrierer - strategier VIRKNINGSFULLE TJENESTER - om å bygge opp og utvikle en virkningsfull tjeneste.
Den ideelle kommunesammenslåing
Eksternfinansiert virksomhet F Avd. dir. Arne Lunde, Kunnskapsdepartementet.
DEMOKRATI - UENDRET STRUKTUR FORDELER _____ ULEMPER
Formannskapsmodellen og det politiske systemet i Stavanger kommune
Den norske kirke i Drammen Bystyrekomitemøte 4.september 2012.
Overføringer til kirke, tros- og livssynssamfunn
Den norske kirke i Drammen Bystyrekomitemøte 7.februar 2012.
Økonomiplan Presentasjon av rådmannens forslag i bystyrekomiteen 9. november 2011.
Faste kunstverk i offentlige uterom Behandling av enkeltsaker om anskaffelse og plassering Bystyrekomiteen for byutvikling og kultur 5. februar
BMS på gausdøl BUKERUNDERSØKELSER DIALOG VIRKSOMHETSSTYRING
Politiinspektør Leif Ole Topnes
Lovens formål Rundskriv Q-21/2012
130206jpj.
Hvorfor Kulturplan? Vedtak oppfølging Forny ”Kulturstrategier for Levanger kommune”. Behovet for å lage Levanger kommunes første kulturplan. Behovet.
Prinsipp- og handlingsprogrammet Debatt frem mot landsmøtet 2014.
Programområde 6 Kultur + idrett Økonomiske utfordringer Analyse på grunnlag av Kostra-tall for Drammen og de ni andre største kommunene i landet.
Samhandlingsreformen i et kommunalt perspektiv
EØS-avtalen og kommunalt handlingsrom Innlegg på Åpen landskonferanse, Nei til EU Stavanger 11. mars 2007 Av Seniorforsker Arild Aurvåg Farsund International.
Styringsprinsipper Styringssystem
HORDALAND MUSIKKRÅD Konferanse for lokale musikkråd Bergen, 12. – 13. mars 2010.
Kultur og samarbeid Kultur i strategisk folkehelsearbeid Deltakelse og opplevelse.
Idrettsglede for alle – en åpen og inkluderende idrett
DKFU Kunnskapsbyen Drammen - et godt sted å bo, med Norges beste skole 2006: Norges billigste skole 2011: Norges beste skole 2011: Norges billigste skole.
Vivian Abbi Johnsen prosjektleder Groruddalssatsingen Bydel Stovner
Samvirke innen offentlige tjenester Pleie- og omsorg FoU-prosjekt nr
Kommuner for folks behov Tid for systemendringer Kommunal- og regionalminister Erna Solberg KS ordførerkonferanse i Oslo
« KUNNSKAP HJELPER BRIKKENE Å FALLE PÅ PLASS » VELKOMMEN SOM RÅDSMEDLEM I DEN NORSKE KIRKE Valgt til å styre, Del 1.
Gravferdsvirksomheten og tilrettelegging for gravferd Møte med tros- og livssynssamfunn Forslag til foiler for kontaktmøte med tros- og livssynssamfunn.
NIFS LOV OM IDRETTSRÅD I ALLE KOMMUNER MED MER ENN TRE IDRETTSLAG SKAL DET VÆRE IDRETTSRÅD FOR IDRETTSLAG SOM ER MEDLEM I NIF. (NIFS LOV § 8) Idrettsrådet.
BESTILLERKONTORET Pårørendeskole
Søndre Innherred Revisjonsdistrikt FROSTATING Sammenligninger mellom kommunene: Eldreomsorg, barnehager og grunnskoler Basert på tall fra KOSTRA
Norges største gruppearbeid -høring om Gjønnes-utvalgets innstilling om stat og kirke.
Kunstnerisk utsmykning av kommunale bygg
Kommunale reformer – virkninger og bivirkninger
Prosjektleder Inger Svendsrud
NBBLs landsmøte 2003 Oslo 11. –12. juni 2003 Tale til landsmøtet Kommunal- og regionalminister Erna Solberg.
Idrettsrådets ansvar og rolle
1 Statsråd Erna Solberg, Utfordringer for kommunesektoren: Strukturreform, regionalisering og moderniseringsbehov.
Tilskuddspolitikken på kulturområdet Orientering i bystyrekomiteen for byutvikling og kultur 6. mars Jfr. bystyrets vedtak , sak 17 og seinere.
Da debatten kom til Drammen Hamar 7. januar 2015: Biblioteket tar den lokale debatten. Monica Nyhus, Biblioteksjef Drammen bibliotek.
Pressekonferanse 9. mai 2003 Statsråden St.meld. nr. 31 ( ) Storbymeldingen Om utvikling av storbypolitikk.
IK Bygg, et verktøy for kommunene
Bosetting av flyktninger. Anmodningen IMDI har anmodet Asker kommune om følgende bosettingstall for 2016 og 2017: > Bosetting i 2016: 135 flyktninger,
Forholdet mellom stat og org. I Norge er det lang tradisjon for at de som blir berørt også skal bli hørt før myndighetene gjør viktige vedtak. De store.
AKTUELLE VIRKEMIDLER FOR Å SKAPE EN HELHETLIG KIRKEORGANISASJON FOR DEN NORSKE KIRKE AUGUST 2015 FOREDRAG AV DIREKTØR I KIRKERÅDET JENS-PETTER JOHNSEN.
Samarbeid ordfører og rådmann Fast møte hver mandag Forarbeid til møter Etterarbeid etter møter Løpende avklaringer rundt representasjon og deltagelse.
Eldrerådsopplæring Øygarden eldreråd Sigmund Olsnes 1Arna Rådgivning Sigmund Olsnes.
Hva er Akasia? Akasia er en virksomhet under Bergen kirkelige fellesråd som ivaretar en del av områdene som i henhold til Kirkelov og Gravferdslov er.
Naturskadeloven – de neste 50 år ! Utredning av ny naturskadelov Seniorrådgiver Tron R. Bøe Statens landbruksforvaltning.
Livssynshumanismen.
Hedmark fylkes flerkulturelle råd HFFR
Dosent Ingun Sletnes Presentasjon 6
Norges største gruppearbeid
Livssynshumanismen.
Statlig styring av kommunesektoren via rettigheter/minstestandarder/pålegg er for omfattende, (%) (n=88)
Livssynshumanismen.
RULLERING HOVEDPLAN FOR FYSISK AKTIVITET, IDRETT OG FRILUFTSLIV
Pensjonistforbundet Møre og Romsdal Høstkonferansen 2015
Tros- og livssynsfrihet i Norge
KS Folkevalgtprogram Innbyggermedvirkning og samhandling med lokalsamfunnet Kurt Orre.
Gravferdsforvaltningen og tilrettelegging for gravferd Møte med tros- og livssynssamfunn En gjennomgang av aktuelle bestemmelser i gravferdsloven (gl)
Utskrift av presentasjonen:

Drammen kommunes tros- og livssynspolitikk Høring Presentasjon i Informasjonsmøte rådmannsseksjonene 15. februar Informasjonsmøte virksomhetslederne 16. februar Eldrerådet 29. februar Rådet for funksjonshemmede 1. mars Ungdomsrådet 5. mars Bystyrekomiteen for byutvikling og kultur 6. mars Drammen og omegn tros- og livssynsforum 7. mars Menighetsmøte Fjell menighet 11. mars

KIRKE-, TROS- OG LIVSSYNS-SAMFUNN 67 % Den norske kirke 18 % andre tros- og livssynssamfunn 15 % ikke medlemmer INNBYGGERNE BRUKERNE Styring og utvikling av lokalsamfunnet KOMMUNEN KIRKE-, TROS- OG LIVSSYNS-SAMFUNN Aktører i samfunnet og i forhold til enkeltmennesker Forholdet mellom kommunen, innbyggerne og kirke-, tros- og livssynssamfunn 13.2.2012 Høring, Drammen kommunes tros- og livssynspolitikk

I motsetning til hva man kan få inntrykk av gjennom media … Rådmannen foreslår ikke … at Drammen bør avkristnes at kommunen skal blande seg inn i folks tro og livssyn at kommunen skal være verdinøytral at kommunen skal blande seg inn i kirkens myndighet at kommunen skal bryte lover og regler at kommunen skal gi mindre penger til kirken at kommunen vil tvinge ulike religioner til å dele gudshus at kommunen skal overta ansvaret for begravelser Drammen kirkelige fellesråd har vært informert og har påvirket saken i utredningsfasen 13.2.2012 Høring, Drammen kommunes tros- og livssynspolitikk

Verdier og roller Kommunen STYRING OG UTVIKLING AV LOKAL-SAMFUNNET Kommunen TIL RETTELEGGING FOR KIRKE-, TROS- OG LIVSSYNSSAMFUNN Økonomiske tilskudd Dialog og medvirkning Samarbeid om kulturtilbud og sosialarbeid Den norske kirke og andre tros- og livssynssamfunn SAMFUNNSAKTØRER TILSKUDDS-MOTTAKERE Innbyggerne og brukerne av kommunale tjenester Mangfold og integrering, tilhørighet og identitet Frivillighet Kulturtilbud Sosiale tilbud Gravferdsforvaltning Seremonilokaler Mangfold og integrering, tilhørighet og identitet Frivillighet Kulturtilbud Sosiale tilbud Gravferdsforvaltning Seremonilokaler Byutvikling Mangfold og integrering, tilhørighet og identitet Frivillighet Kulturarbeid Sosialarbeid Gravferdsforvaltning Seremonilokaler TROS- OG LIVSSYNS-NØYTRALITET (likebehandling) Kommunen TIL RETTELEGGING FOR INNBYGGERE OG BRUKERE Innbyggere: Via tilskudd Elever, beboere institusjon, brukere hjemmetjenester: Også praktisk TRO OG LIVSSYN TRO OG LIVSSYN SAMFUNN POLITIKK FAG TROS- OG LIVSSYNS-NØYTRALITET (likebehandling) TROS- OG LIVSSYNS-FRIHET 13.2.2012 Høring, Drammen kommunes tros- og livssynspolitikk

Tema for høringen Hvilke verdier skal danne bærebjelker i kommunens forhold til Den norske kirke og andre tros- og livssynssamfunn? Hvordan bør dialog og medvirkning i saker som berører forholdet mellom kommunen og Den norske kirke og andre tros- og livssynssamfunn styrkes og organiseres? Hvordan bør gravferdsforvaltningen for byens innbyggere organiseres, slik at hensynet til tros- og livssynsnøytralitet ivaretas best mulig? Hvordan kan kommunen og Den norske kirke og andre tros- og livssynssamfunn samarbeide om tilrettelegging for utøvelse av innbyggernes og brukernes tros- og livssynsfrihet? Hvordan sikre god prioritering av tilskuddsmidlene mellom religiøs / livssynsmessig aktivitet og eiendomsforvaltning? Hvordan sikre likebehandling og transparens i beregning, budsjettering og utbetaling av tilskudd til Den norske kirke og andre tros- og livssynssamfunn? Hvordan sikre uavhengighet for Den norske kirke når kommunen finansierer hovedtyngden av driften? 13.2.2012 Høring, Drammen kommunes tros- og livssynspolitikk

1) Verdier Ansvaret for innbyggerne Ansvaret for Den norske kirke og andre tros- og livssynssamfunn Ansvaret for helhetlig styring av samfunns-utvikling og tjenesteyting Tros- og livssynsfrihet for kommunens innbyggere og brukere av kommunale tjenester. Økonomiske rammevilkår som sikrer Den norske kirke mulighet til å realisere statlige mål for kirken. Kommunens tros- og livssynspolitikk bidrar til realisering av kommunale mål for samfunnsutvikling og tjenesteyting. Tros- og livssynsnøytralitet i kommunal forvaltning og tjenesteyting. Økonomisk likebehandling av Den norske kirke og andre tros- og livssynssamfunn. Grunnmuren: Statlig tros- og livssynspolitikk og menneskerettighetene 13.2.2012 Høring, Drammen kommunes tros- og livssynspolitikk

Verdier (forts) Kirke-, tros- og livssynssamfunn har en viktig samfunnsrolle og stor betydning for enkeltmennesker Mangfold og integrering i den flerkulturelle byen Dialogarbeid, tilhørighet og trygghet Frivillighet Omfattende ”dugnadsånd”, viktig for både giver og mottaker Byutvikling og kulturvern Signalbygg, kulturbærere Kulturarbeid og sosialt arbeid Omfattende tilbud og innsats fra kirke-, tros- og livssynssamfunn Gravferdsforvaltning Gjelder hele befolkningen, ritualer har stor betydning Seremonier og seremonilokaler 13.2.2012 Høring, Drammen kommunes tros- og livssynspolitikk Tilbake

2) Dialog og medvirkning Styrket kontakt mellom bystyrekomiteen for byutvikling og kultur og kirke-, tros- og livssynssamfunn Årlige møter med Drammen kirkelige fellesråd og Drammen og omegn tros- og livssynsforum (DOTL) DOTL inviteres til å fungere som forum for medvirkning Ikke talerett i budsjettmøtene i politiske organer § Alle tilskuddsmottakere henvises til ordinære kanaler for påvirkning, ingen særbehandling av Den norske kirke Samfunnsutvikling – felles innsatsområder Saker som gjelder/berører kirke-, tros- og livssynssamfunn Kommunens budsjett, påvirkning av ressursbruk og prioriteringer Tilbake 13.2.2012 Høring, Drammen kommunes tros- og livssynspolitikk

3) Forvaltning og drift av gravplasser og krematorium Kommunen er gravferdsmyndighet, forutsatt avtale mellom kirken og kommunen § Normalmodellen: Den norske kirke er gravferdsmyndighet Tjenestene gjelder alle innbyggere Gravferdsloven Tilrettelegging for andre tros- og livssynssamfunn Tros- og livssynsnøytral språkbruk Tilbake 13.2.2012 Høring, Drammen kommunes tros- og livssynspolitikk

4) Tilrettelegging for utøvelse av tros- og livssynsfrihet Den norske kirke og andre tros- og livssynssamfunn ivaretar religiøse og livssynsmessige behov Elever, beboere og brukere skjermes for uønsket religiøs påvirkning Ingen begrensning på tradisjonell feiring av høytider, fornuftighet i forhold til symboler, klær og mat, fokus på brukernes behov Ryddige rammer rundt samarbeid om kulturarbeid og sosialt arbeid Tjenester i regi av kirke-, tros- og livssynssamfunn: Ordinære tilskuddsordninger Kommunale tjenester: Bestiller-utfører-organisering Kommunen tilrettelegger for utøvelse av tros- og livssynsfrihet Skoler, institusjoner, hjemmetjenester Kommunen er tros- og livssynsnøytral i sin forvaltning og tjenesteyting Alle behandles likt, uansett tro og livssyn Tilbake 13.2.2012 Høring, Drammen kommunes tros- og livssynspolitikk

5) Kjernevirksomhet og eiendomsforvaltning Den norske kirke oppfordres til å vurdere antall kirkebygg Kirkens egen vurdering og beslutning! § Kirke- tros- og livssynssamfunn oppfordres til å vurdere sambruk av bygninger og lokaler Deres egen vurdering og beslutning! Bygninger og lokaler er mye mer enn religiøse bygninger Innebærer ikke uønsket ”religionsblanding” Vedlikehold av kirkebygg er ressurskrevende Kapasitet til deling Mer til eiendomsdrift gir mindre til kjernevirksomhet Tilbake 13.2.2012 Høring, Drammen kommunes tros- og livssynspolitikk

6) Likebehandling og transparens i tilskuddsforvaltningen Tilskudd pr medlem synliggjøres Beregningsgrunnlaget synliggjøres ”Hodeprisen” blir en av faktorene som vurderes ved fastsetting av tilskudd til kirken § Ikke ”stykkprisfinansiering” Kirken tar opp lån selv Kommunen dekker kostnadene gjennom tilskuddet § Ingen forskjell for kirken. Kirken skaffer presteboliger selv § Tilskuddet til Den norske kirke og andre tros- og livssynssamfunn skal være like stort, regnet pr medlem (lovpålagt) Jevnere tilskudd fra år til år Tilbake 13.2.2012 Høring, Drammen kommunes tros- og livssynspolitikk

7) Uavhengighet for Den norske kirke når kommunen finansierer Prinsipielt bør ansvaret for finansiering av Den norske kirke og andre tros- og livssynssamfunn overføres til staten Forsøksordning? Statskirken er ”kommunekirke” Kommunen betaler 2/3 av kirkens driftsutgifter Kommunen betaler 100 % av kirkens investeringer Kirken er den største tilskuddsmottakeren i kommunen Kommunen har ingen mulighet til å påvirke bruken av tilskuddene Størrelsen på tilskuddet til kirken bestemmer størrelsen på tilskuddet til andre tros- og livssynssamfunn Tilbake 13.2.2012 Høring, Drammen kommunes tros- og livssynspolitikk

Videre behandling Når Hvor Hva 7. feb Bystyrekomiteen for byutvikling og kultur Beslutning om saksgang 8. feb - 31. mars Åpen høring Alle uttalelser følger saken 8. mai Behandling, innstilling 15. mai Bystyret Behandling, vedtak Implementering Økonomikonsekvenser innarbeides i økonomiplan 2013-2016 Nytt forvaltningsregime fra og med budsjettarbeidet høsten 2012 13.2.2012 Høring, Drammen kommunes tros- og livssynspolitikk