Nye forskningsprogrammer fra 2006  AREAL-programmet  Fellessatsing TRE  HAVBRUK  Matprogrammet Bergen – 7. juni 2005.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Norges Bondelag - vi lager maten din
Advertisements

Seniorrådgiver Katrine Rese Shadidi, Forskningsrådet
Forskning og Teknologiutvikling for Olje og Gass Virkemidler i Forskningsrådet PETROMAKS, et stort program for petroleumsforskning Norsk Offshore dag.
Forskningsrådets policy for FoU ved høgskolene Møte med Høgskolen i Telemarks styre 19. september 2013 Spesialrådgiver Berit Hyllseth.
Revisjon av FoU-policy for høgskolene Problemstillinger – plan for arbeidet Januar 2013.
Gauldalskonferansen 2. november 2011 Lars E. Onsøyen.
Kompetanseprogram for FoU-strategi og –ledelse i sjømatnæringa Landskonferansen 2013 Astri Pestalozzi, prosjektleder (tel )
Nye programmer i Forskningsrådet innenfor utdanning, helse og velferd
Arealavgift AqKva 2008 Havbrukskonferansen Geir Magne Knutsen.
Tromsø, 1. juni 2012 Spesialrådgiver Trond Einar Pedersen
Bioenergiprogrammet 2009/ Biogass Ørlandet 11.mai 2009.
Lønnsom og bærekraftig vareproduksjon i framtidens Norge Innovasjon i vareproduserende industri - hvilken rolle skal forskningen spille? Eirik Normann,
Norge inn i kunnskapssamfunnet - tiltak for bedre forskning og mer innovasjon Paul Chaffey Abelia.
CIP – Competitiveness and Innovation Programme KS 10. september 2009 Marthe Haugland.
Internasjonalt perspektiv Oslo, Audun Lågøyr Næringspolitisk direktør Byggenæringens Landsforening.
Eksp. sjef Frøydis Vold, Landbruks- og matdepartementet
NY FORSKNINGSMELDING – NY GIV FOR NÆRINGSLIVETS FOU? Finn Bergesen jr. Administrerende direktør Næringslivets Hovedorganisasjon.
NHO støtter ”stramt budsjett” for å gi norsk næringsliv et nødvendig løft… …innenfor et stramt budsjett må det i tillegg gjøres prioriteringer som stimulerer.
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
Møte i Nasjonalt Råd for Teknologisk utdanning - Høgskolen i Oslo oktober 2007 Forskerrekrutteringsbehov i Norge - Framskrivninger til 2020 basert.
Forskningsrådets policy for forskning ved de statlige høgskolene Bakgrunn: Nye rammebetingelser Universitets- og høgskoleloven av 2005 Rådets høgskolestrategi.
Regionale satsinger i EUs 7. rammeprogram Sverre Sogge Norges forskningsråd.
Anne M Jervell Strategiske veivalg? Anne M Jervell STYREMØTE Tema:Strategi.
Forskningsrådets visjon Forskning flytter grenser større innsikt flere muligheter nye løsninger.
Hvorfor satser Forskningsrådet på Innovasjon i offentlig sektor? Sogndal Jesper W. Simonsen, divisjonsdirektør.
Norwegian Ministry of Fisheries and Coastal Affairs Rammebetingelser for skalldyrnæringen seniorrådgiver Martin Bryde Skalldyrkonferansen november.
"Hvordan lykkes som småbedriftsledere og bønder ?
Forsker og bedrift- et lykkelig ekteskap? Sven Samuelsen P2005 konferansen 9./10. februar 2006.
Forsker og bedrift- et lykkelig ekteskap? Sven Samuelsen P2005 konferansen 9./10. februar 2006.
1 Innovasjon og regional utvikling. - Den regionale dimensjonen i innovasjonspolitikken. Statssekretær Frank Jenssen. KNUS 2003, Oslo 29. oktober 2003.
Regionale fortrinn som grunnlag for marin næringsutvikling Andreas Stokseth, Fiskeri- og kystdepartementet.
Hvordan kan offentlig sektor – kommuner, fylker, stat – jobbe for små og mellomstore bedrifter– trenger vi en ny regionalinndeling ? Innlegg av kommunal-
Sammen skal vi gjøre Stavanger-regionen åpen, energisk og nyskapende Vi arbeider med strategisk næringsutvikling i en flerkommunal.
Samspill mellom akademia og næringsliv - Utfordringer og virkemidler.
Fra IT for funksjonshemmede til IKT for alle – i et samfunn for alle 1998: Et oppdrag under regjeringens Handlings- plan for funksjonshemmede Finansiert.
Forskningsdelen av Fellessatsing TRE Samarbeid og synergi  Norges forskningsråd  Innovasjon Norge.
Tjenesteyting som næringsutvikling Statssekretær Helle Hammer Nærings- og handelsdepartementet PULS prosjektledersamling 29. april 2003.
Nytt fra Norges forskningsråd Kompetansemeglingssamling Stavanger 7-8. september 2005 Endringer i MOBIs administrasjon Ny organisering av Innovasjonsdivisjonen.
Grenland Arena, 26. februar 2015 Virkemidler for satsing i helsesektoren.
Forskningsrådet og nasjonale prioriteringer
Virkemiddelprosjektet har ført til behov for ny organisering Samler internasjonalt, nasjonalt og regionalt i en avdeling Divisjon for innovasjon fra reorganisering,
"Verdier fra havet - Norges framtid"
Havbrukspolitikk for økt norsk konkurransekraft Aqua Nor 9. august 2005 Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen.
Nytt MATprogram (2006 – 11) i Forskningsrådet Fokus på næringsutvikling og innovasjon innenfor: Fiskeri- og jordbruksbasert matproduksjon og foredlings-
Regjeringens satsing på utdanning, forskning og næringsutvikling Innlegg på Universitetskonferansen for Innlandet, Statssekretær Per Botolf Maurseth 20.
EU - nye markeder - Aquacity/Innovasjon Høstkonferansen i Stavanger 12. oktober 2004 Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen.
Utviklingsfondet for skogbruket Skogprogrammet Bidrag til FoU – fokus på fremtiden Kristin Danielsen Avdelingssjef Landbruk og marin virksomhet Norges.
Prosjektledesamling nHS, Molde okt 2005
Strategi for Puls-programmet Denne presentasjonen støtter kortversjonen av programmets strategi publisert på programmets nettside i juli 2003.
Nytt fra Norges forskningsråd Kompetansemeglingssamling Stavanger 7-8. september 2005 Endringer i MOBIs administrasjon Ny organisering av Innovasjonsdivisjonen.
Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land (2006 – 2011)
Regionale forskningsfond
VS2010: Intensjoner og perspektiver sett fra Forskningsrådets side Kristin Danielsen Avdelingsdirektør Norges forskningsråd Oslo, 29. november 2005.
Tjenesteyting, handel og logistikk - Puls Hvordan få frem gode prosjekter - søknadsprosessen og vurderingskriteriene Ulf Henriksen og Trond Knudsen 30.
1 Statsråd Erna Solberg, Viten og verdi, Oslo Utfordringer til Oslo-regionen.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Norwegian Ministry of Fisheries Lokal og regional næringsutvikling – fiskeriforvaltningens rolle Fylkesmannsmøtet i Florø 2. – 4. juni 2004 Fiskeriminister.
Årsmøte Fiskarlaget Vest Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen Bergen 12. mai 2005.
Finnmarksfakultetet – ambisiøs, raus og nær! Strategi for Finnmarksfakultetet, UiT Norges arktiske universitet,
Lars Holden Styreleder Forskningsinstituttenes fellesarena, FFA, adm. dir., Norsk Regnesentral NHO Oslo, 4. mars 2016 Forskning og innovasjon for omstilling.
Juni 2009 Regional FoU-strategi for Østfold ”Samspill og synergi”
Regionale konferanser - Utvikling av virkemidler for regional FoU og innovasjon (VRI)
Nordisk utdannings- og forskningssamarbeid i endring Internasjonal direktør Kari Kveseth Norges forskningsråd Om å utbygge Norden til en internasjonalt.
Investerer i Fremtidens internett Kjernekompetanse og verdiskaping i IKT - VERDIKT.
s. 1 Konsekvensutredning og naturmangfoldloven rådgiver Geir Davidsen
Virkemiddelprosjektet har ført til behov for ny organisering Samler internasjonalt, nasjonalt og regionalt i en avdeling Divisjon for innovasjon fra reorganisering,
Trender i norsk og internasjonal forskning fra indikatorrapporten
Nytt MATprogram (2006 – 11) i Forskningsrådet
Hvorfor regionale møter?
VS2010: Intensjoner og perspektiver sett fra Forskningsrådets side
Utskrift av presentasjonen:

Nye forskningsprogrammer fra 2006  AREAL-programmet  Fellessatsing TRE  HAVBRUK  Matprogrammet Bergen – 7. juni 2005

Forskningsrådets virksomhetsidé Vi skal øke verdien av samfunnets investeringer i forskning Hovedoppgaver  Gi råd om strategier  Finansiere  Skape møteplasser

Forskningsrådets nye strategi - større vekt på innovasjon En fokusert organisasjon Fem målsetninger Bedre kvalitet i forskningen Mer forskning for innovasjon Styrket dialog mellom forskning og samfunn Styrket internasjonalisering av norsk forskning Ta bedre vare på talentene Administrasjon VitenskapInnovasjon Store satsinger Adm.dir. Stab

Vitenskap Satsinger Innovasjon 4,6 mrd kroner - fagområder (2005) Fellesfunksjoner Disposisjonsfond

Stimulere til økt FoU i næringslivet Mål: en portefølje av virkemidler som…  er oversiktlig og attraktiv for næringslivet  treffer utfordringene – og derfor stimulerer næringslivet til å satse mer på FoU  bedre setter oss i stand til effektiv ressursbruk, både internt og eksternt

Hovedendring 1 Økt andel forskning med innovasjon og næringsutvikling som mål Hovedendring 2 Mer forskningsfinansiering fra næringslivet Brukerstyrt forskning Økt fokus på fond finansiert av Næringslivet Sammenfallende mål

Blågrønn sektor

BLÅGRØNT OG NYTT FRA 2006: Areal- og naturbasert næringsutvikling

AREAL-programmet har to deler Næringspolitikk for fiskeri, havbruk, jord- og skogbruk Arealbasert nærings- utvikling (unntatt mat og tømmer)

Areal- og naturbasert næringsutvikling Næringsutvikling basert på areal- ressursene (mat og tømmer unntatt) Næringspolitikk for landbruk, fiskeri og havbruk

Areal- og naturbasert næringsutvikling Budsjett 2006  40 mill kr Ledig til nye prosjekter 2006  mill kr

Landbruksdirektør Anne Kathrine Fossum (Leder) FMLA Hedmark Adm. direktør Arne Rørå, Oslo NORSKOG Avdelingssjef Knut A. Hjelt, Trondheim FHL Adm. direktør Knut Almquist, Oslo Reiselivsbedriftenes landsforening Ass. direktør Siw Heggedal Longvastøl, Førde Innovasjon Norge Programstyret – AREAL (1/2)

Bonde Agnar Hansen, Bogøy Norges Bondelag Rådgiver Aud Rautio, Bodø Norges Fiskarlag Vararepresentanter: Rådgiver Svein Knutsen, Oslo Norges Skogeierforbund Leder Solveig Horve, Sandnes Norsk bonde og småbrukarlag Programstyret – AREAL (2/2)

Areal- og naturbasert næringsutvikling Viktigste målgrupper er arealbasert næringsliv og myndigheter innenfor  Fiskeri  Havbruk  Landbruk (jordbruk, hagebruk og skogbruk)  Reindrift Reiselivet

Areal- og naturbasert næringsutvikling Mål: Programmet skal  Være en aktiv medspiller for næringslivet i produksjon av kunnskap som styrker innovasjon, lønnsomhet og markedsinnretning innen temaene  Utvikle kunnskap til støtte for bærekraftig næringspolitikk og forvaltning innenfor arealbaserte næringer, herunder fiskeri, havbruk, landbruk, reindrift og reiseliv  Bidra til at FoU-miljøene har kompetanse på internasjonalt nivå innenfor områder som er relevante for næringsliv og offentlig sektor

Faglige prioriteringer – tematiske satsingsområder I.Arealressurser, innovasjon og næringsutvikling  Arealer og landskap som næringsgrunnlag  Innovasjon og næringsutvikling  Markedsorientert produksjon  Organisering, kompetanse og ledelse II.Næringspolitikk og offentlige virkemidler  Næringspolitikk i landbruk, fiskeri og havbruk  Internasjonale rammebetingelser  Areal og miljøforvaltning  Innovasjon i offentlig sektor

Tematiske satsningsområder Arealer og landskap som næringsgrunnlag Nye produkter - nye produksjonsformer - nye tjenester og nye kombinasjoner av produkter og tjenester Innovasjon og næringsutvikling Nettverk - kobling og integrasjon av ulike typer næringsvirksomhet - sosioøkonomiske suksesskriterier Markedsforskning Forbrukeradferd - produktstandarder/kvalitetskrav - utviklingstrekk i markedene - markedstilpasning Organisering, kompetanse og ledelse Innovasjonsledelse - fagkompetanse, motivasjon og ledelse - produktorganisering/totalopplevelse

Tematiske satsningsområder forts. Rammebetingelser for landbruk, reindrift, fiskeri og havbruk Nasjonal virkemiddelbruk innenfor internasjonale rammer – skatte- og investeringspolitiske virkemidler – eiendomspolitikk Internasjonale rammebetingelser Effekter av regionale og bilaterale handelsavtaler – handelstiltak legitimert som miljøpolitisk virkemiddel (biologisk mangfold, miljømerking, o.a.) Areal og miljøforvaltning Kulturlandskap – bruk/vern – arealbrukskonflikter (eks.: landbruk/rekreasjon/omdisponering og havbruk/reiseliv/rekreasjon Endringer i offentlig sektor Effekter av desentralisering av offentlige virkemidler

Næringsstrategier i departementene Landbruks- og matdepartementet Landbruk – mer enn landbruk Fiskeri- og kystdepartementet: Marin næringsutvikling – den blå åker

Grønne arealer – kvalitet gir gode opplevelser Lars Sponheim: -- Vi har en voksende opplevelsesøkonomi, der bygdene og landbruket må se mulighetene. -- Tradisjonell volumproduksjon vil bli konsentrert på færre og større gårder - men opplevelser, kultur og kvalitet kan ikke produseres billig, hverken her i landet, i Kina eller Øst Europa. Juni Bygdelivskongressen i Seljord

Blå arealer – nye bruksmåter, nye næringsveier Svein Ludvigsen: -- Fiske i tilrettelagte merder er en spennende forretningsidé som bidrar til et samspill mellom fiskeri og turisme. -- Turistfiske i merd en ny type virksomhet hvor det har manglet et regelverk som er forutsigbart for næringsutøverne og som legger til rette for en positiv næringsutvikling. Juni 2005 – nye retningslinjer for ”put and take”

Bruk av landbruks- eiendom, skogeiendom og kystsone i endring…

Hva er verdt å prise - høyt? National Geographic Traveler Magazine: Norwegian Fjords ”This place is wonderful: living traditional culture, wonderful landscape, not crowded. I am very happy with how this destination is managed. Excellent environmental quality, local people involved in a very smooth way.”

Kulturlandskapet som reisemål: Eplesunn opplevelsesturisme Levende vestlands- bygder med frukttrær i blomst lokker millioner av turister til Norge Men hva vil skje når kulturlandskapet endres eller gror igjen? Visner reiselivet uten bonden og gartneren? Ullensvang Hotel, Planteforsk, UiB, NILF Marked og samfunn: 2,8 mill kr ( )

Turistbasert næring: Marked for vernede områder? Vern kan være et kvalitetsstempel på naturområder Får grunneier utnyttet mulighetene — eller er hindringene for store? Hvilke betingelser sikrer hensynet til vern - og åpner for turistbasert næring? NORSKOG Marked og samfunn: 1 mill kr ( )

Virkemidler i de nye programmene Forskningen skal først og fremst møte brukernes behov  Virkemidlene skal være attraktive og hensiktsmessige for næringslivet  Forskningsrådets finansiering skal stimulere til økt investering i FoU i verdikjedene

Virkemidler i de nye programmene For næringslivet  Brukerstyrt forskning  Kompetansebyggende prosjekter  SkatteFUNN Forvaltningens behov  Forskerprosjekter

Virkemidler for næringslivet Brukerstyrt forskning  Skal utløse FoU-aktivitet i næringslivet rettet mot innovasjon  Bedrifter/organisasjoner er søkere – alene eller i fellesskap  Egeninnsats – minst 50 % Forskningsrådsk: BIP (Brukerstyrt innovasjonsprosjekt)

Virkemidler for næringslivet Kompetanseprosjekt med bruker- medvirkning  Skal styrke næringsrelevant kompetanse hos forskere og forskningsmiljøer  Forskningsmiljøene er søkere – i et reelt og forpliktende samarbeid med bedrifter  Egeninnsats fra bedriften – minst 20 % Forskningsrådsk: KMB

Virkemidler for forvaltningen Forskerprosjekt  Skal bidra til vitenskapelig utvikling av faget, og/eller gi ny relevant kunnskap  Forskerne utvikler selv prosjektet og er søkere – med forskningsinstitusjonen som ansvarlig

Forskningsmidler Utlysninger medio juni 2005 på internett  Søknadsfrister  Brukerstyrt forskning: 13. oktober  Kompetansebyggende: 1. september  Forskerprosjekt:

 / areal

Hittar du tvenne slantar - sade Li Ti på en resa - köp då ett brød och en blomma. Brødet er till för att eta. Blomman du köper betyder att livet er värd att leva.