Asker Kommune Svangerskapsomsorgen Barne- og Familieenheten

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
UNGDOM OG PSYKISK HELSE
Advertisements

Individuell Plan Palliasjon
«På lag med familien» En fokusgruppeundersøkelse om helsesøsters arbeid med overvekt blant barn Gerd Olaug Kallevik Presentasjon: Gerd Olaug Kallevik,
Arbeid mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse i Drammen kommune.
Birkenes kommune Tidlig intervensjon.
KOLLEGASTØTTEORDNING VED SYKEHUSET I VESTFOLD
FAMILIENS HUS Hvor: Hoff Terrasse 20 (Senter for familiebarnehager)
Oppfølgingstjenesten Psykisk helse og rus
LOVGRUNNLAG LOV OM PASIENTRETTIGHETER § 2-5: Pasient som har behov for langvarige og koordinerte helsetjenester, har rett til å få utarbeidet individuell.
Tidlig inn- opplæringspakka Barn i rusfamilier Barn som bekymrer
Bakgrunn for stillingen
Tverrfaglig samarbeid Skien kommune
Kari Reine, mor og jurist Landskonferansen om Down Syndrom 2012
Foreldresamarbeid Kan vi gjøre det enda bedre ?
Rehabilitering innen psykisk helsevern Midt-Norge Brukerkonferansen november 2013 Laila H. Langerud.
Aksjon mot fødekaos Aksjon mot fødekaos Aksjon mot fødekaos  Start: Opprop mot for få fødeplasser, videresendinger og dårlig.
Erfaringer fra Kristiansand kommune Ved psykolog Kenneth Haugjord
Prosjekt ”Mestring av hverdagen” Utvikling av aktivitetstilbud tilpasset personer med nevrologiske skader eller sykdommer.
Erfaringskonferanse om Funksjonsvurdering i Attføringsbedrifter for IA bedrifter Elsa Sæbø, Rådgiver NAV arbeidslivssenter Akershus.
Buskerudregionens incestsenter
“FØRSKULEVUKKU “ ... Bygger på ordinært Helsestasjons program
Helsestasjons- og skolehelsetjenesten
Felles innsats mot mobbing
”Jeg har ikke gjort leksene mine-min mor fikk kreft i går” Hvem ser og hvem tar ansvar når barn blir pårørende? Randi Værholm, spesialrådgiver i Kreftforeningen.
Unge gjengangere Et samarbeidstiltak mellom Oslo kommune og Oslo politidistrikt Soria Moria 14 oktober 2008 sammen lager vi et trygt Oslo.
VERDIER GOD HELSE Helhetlig & optimal tilnærming / veiledning.
Lbg/RHS- Evalueringskonferanse 19. og 20. november Midtveisevaluering høst 2002 Resultater fra en brukerundersøkelse Seilet/ Molde/ 19.nov.03/lbg.
Ambulant oppfølging etter traumatisk hjerneskade
Levanger kommune enhet Kommunedelplan oppvekst Visjon: Livskvalitet og vekst Kommunedelplan, oppvekst 1.
Veksthuset Molde. Veksthuset Molde Veksthuset Molde.
Drammen kommunes arbeid for å forebygge kjønnslemlestelse hos jenter
’Skolens navn’ ’Tittel på samlingen’.
R ETNINGSLINJER FOR KONTAKTFAMILIER : På sykehuset står det en perm fra oss med kontaktinfo om alle kontaktfamiliene, taushetsløfte, retningslinjer. Info.
Nanna Maries hjem har vært et senter for foreldre og barn i regi av Kirkens Bymisjon i 27 år. Vårt arbeid består i å støtte foreldre slik at de kan ta.
Oppfølging i 1.linjetjenesten
Samarbeid i svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen
Erfaringer fra modellkommuneforsøket
Tanker til den regionale samlingen for opplæringsprogrammet.
Ved Gunhild S. Eik og Elin Osmundsen
Informasjon til skolens ansatte om skoleprogrammet VIP
BAKGRUNN FOR PROSJEKTET
SAMBA småbarnsteam - sammen om barna –
Behandlingstilbudet for mennesker med spiseforstyrrelser, IKS erfaringer Møte i NKNS Notater til innspill til diskusjon, basert på IKS erfaringer.
Sør-Odal kommune Prosjekt barn og unge
FoU-dag 4.juni 2014 Copyrights prosjektleder Gunnbjørg Furuset 2013.
Bokollektivet Målgruppe:
Hva vet vi? Brukernes erfaringer og ønsker. 26. mai 2008Brukerkonferanse2 Offentlige brukerundersøkelser Legkvinnekonferansen fra 1999 –Arrangert av Helsetilsynet.
Fagsamling Prosjekt barn og unge i Hedmark
Seksualundervisning i asylmottak
Unge som begår seksuelle overgrep
Tidlig livsstilssamtale
EPDS – screening, erfaringer fra helsestasjonen Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering Landsgruppen av helsesøstre NSF Astrid Grydeland.
Helgeland Krisesenters jubileum 21. mai 2007 Kjell Erik Øie Statssekretær.
HELSESTASJONS-OG SKOLEHELSETJENESTEN
Kommunehelsereformen - lokale/regionale utfordringer
Bamble Kommune, STHF, og NAV 2009 – 2010 Satt i drift Fokus på det som virker.
Bakgrunn RISKBA prosjektet i Bydel Ullern
Seksualinformasjon i asylmottak
ET HELHETLIG OG TILPASSET TILBUD TIL RETT TID
Oslo universitetssykehus er lokalsykehus for deler av Oslos befolkning, regionssykehus for innbyggere i Helse Sør-Øst og.
Tema Introduksjon Identitet, følelser og relasjoner Kropp og kjønn
Forebygging, ungdom og alkohol Arbeidsseminar Nord-Troms oktober 2008 Førstelektor Øystein Henriksen.
LAR Helse Stavanger Gravide i LAR Vårseminar 2016, Bente Sikveland, leder LAR Helse Stavanger.
EPDS Erfaringsdeling. Edinburgh Postnatal Depression Scale Utviklet i 1987, for å oppdage depressive symptomer hos kvinner som nylig har fått barn. Studier.
Krisesenteret i Telemark
Helsesøster Revheim skole
Erfaringer med bruk av Tweak
Prosjekt: Hjemmebesøk til sårbare gravide i Frogner bydel
Orientering om Skolehelsetjenesten og Helsestasjon for ungdom
Frivillige til de som er alvorlig syke og deres pårørende
Utskrift av presentasjonen:

Asker Kommune Svangerskapsomsorgen Barne- og Familieenheten «Jordmødrene i svangerskapsomsorgen følger deg gjennom hele graviditeten….også når barnet ditt har kommet til verden»

Hvem er vi Seks jordmødre og en lege. (4,20% jordmorstilling + 0,25% lege) 2013 Asker Kommune. 654 fødsler år. 75% går til jordmor i kommunen. I 2012 gikk 65% til jordmor. 2014 økende % antall gravide som går til jordmor Organisert under enhet oppvekst. Barne- og familieenheten. Avdeling forebyggende barn.

Tidlig intervensjon Overordnet mål BFE: «Barn og unge og deres familie skal gis hjelp og bistand til rett tid på rett sted med riktig hjelp og så tidlig som mulig» Kvalitet Tidlig innsats Samordning av tjenester Sammen på veg.

Vårt tilbud Alle gravide som tar kontakt får tilbud om svangerskapsomsorg hos jordmor. Vi følger Nasjonale retningslinjer for svangerskapsomsorgen. Alle gravide får tilbud om livsstilsamtale, helst før uke 12. Første virkedag etter hjemkomst fra barsel, tilbys barselbesøk i hjemmet til de som reiser før 48 timer, eller dersom det er ønske / behov.

Livstilsamtalen Primært en kartleggingssamtale. Setter av god tid. Forteller om seg selv, familien og graviditeten Helse - fysisk/psykisk (Vold, overgrep, spiseforstyrrelser) Tweak Kost Mosjon Tidligere svangerskap, fødsler, amming Informasjon/ veiledning om videre oppfølging og tilbud i kommunen

kompetanse og kunnskapsstøtte Alle jordmødre og helsesøstre på småbarnhelsestasjonen har hatt heldagskurs med KoRus. (Tweak) Jordmødrene har gått på kurs MI metoden kompetansesenteret Rus Oslo. Veiledning MI. Halv dag hver 3 uke i 1 år. Vi har psykologisk veiledning en gang i måneden, hvor vi øver på MI Vi er godkjent som ammekyndig helsestasjon

God rådgivning Empatisk kommunikasjon Evne til innlevelse og evne til å formidle innlevelse på en måte som oppleves støttende

«Askerprosjektet» Samordning av tjenester i Barne- og familieenheten Tidlig livsstilsamtale Ja takk - Jordmor hjem

Ja takk - Jordmor hjem Differensiert tilbud. Tidlig intervensjon – Problemer og utfordringer fanges opp. Familien kan føle seg trygg hjemme, kan reise tidligere hjem fra sykehuset. Møter kjent jordmor. Brukervennlig tilbud, slipper å komme tilbake poliklinisk Mer samhandling i kommunehelsetjenesten og mellom kommunehelsetjenesten og helseforetakene. Ressursbesparende

2013 162 brukere av prosjektet i 2013. 10 har hatt mer enn ett hjemmebesøk Det har vært 3 re-innleggelser. 1 barn og 2 kvinner Det er gjort en evaluering av brukertilfredshet som viser høy tilfredshet. Samtlige viser at de ville takket ja til tilsvarende tilbud igjen Det er gjort en evaluering av helsesøstrene hvor 12 av 14 opplever at samarbeidet mellom jordmor og helsesøster blitt bedre etter at vi startet med «Jordmor hjem» 01.11.2014: 162 kvinner har fått ett eller flere barselbesøk av jordmor i kommunen.

Trygg barseltid- en evaluering av prosjektet «Ja takk, jordmor hjem» Marianne Heldaas, Høgskolen i Buskerud og Vestfold. Master i Jordmorfag. Mai 2014. Formål: Nådde prosjektet sin målsetting? Opplevde kvinnene økt trygghet etter hjemkomst? Metode: Evalueringsstudie. Kvalitativ metode. 15 dybdeintervju med kvinner som hadde fått barselbesøk av jordmor

Kvinnenes opplevelser: Trygt og praktisk – ville takket ja til tilsvarende tilbud igjen Avgjørende for tidlig hjemreise Viktig å bli møtt av en trygg og faglig dyktig jordmor, framfor det å bli møtt av samme jordmor i svangerskap- og barseltid. Viktig å bli behandlet individuelt og bli tatt på alvor, ut fra egne behov. Etterspør mer forberedelse til amming og foreldrerollen i svangerskapet

Resultater Vi jobber oftere på tvers i BFE. Andre yrkesgrupper kan komme inn eller ha en veiledende og rådgivende funksjon Vi samarbeidet tett med Samordnet Rus tiltak. Vi har en «Rus under graviditet» gruppe Svangerskapsomsorgen henviser «mange» målrettede brukere til Forebyggende Familieteam VVHF. Økt antall henvisninger til Bup og barneværn Vi fulgte opp dobbelt så mange med utfordringer innen rus og psykiatri i 2012/13 enn 2011. Positive tilbakemeldinger fra brukere

Synergieffekter Mer bevisst på å kartlegge mulige utfordringer også etter svangerskapet Fra bekymring til handling – økt samhandling og samarbeid med andre instanser Primærkontakt. Vi er ofte med i samtaler selv om andre instanser kommer inn. Opplever stor vilje til endring hos den gravide. De fleste ønsker frivillig hjelp og tiltak. Mer spennende og utfordrende å jobbe som jordmor i Asker kommune.

Veien videre Ingen skal oppleve å gi utrykk for problemer, og ikke få tilbud om oppfølging Vi vil gi den gravide et individuelt tilpasset hjelpetilbud så raskt som mulig. Vi skal implementere retningslinjene for barselomsorgen trygt og sikkert inn i kommunens tjenester Spre opplysninger om god helse under graviditeten Alle gravide skal bli møtt med en empatisk holdning. Vi vet at ingen ønsker å skade sitt barn.