Priskontroll og erfaring fra kommunene

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Norges Bondelag - vi lager maten din
Advertisements

DRIVEPLIKT.
Rettslige krav for offentlige eiendomsselgere - et utvalg
Hvorfor produsere mat i Norge?
Verdiutvikling på landbrukseiendommer
EBL – drivkraft i utviklingen av Norge som energinasjon EBLs synspunkter på hjemfall LO, KS og LVK- seminar 20. januar 2005.
Personlig og upersonlig boplikt
Hvordan fungerer ulike typer finansieringskilder i urolige tider? Bente A. Landsnes – FNHs årskonferanse.
EIENDOMSSEMINAR FIRST HOTEL MARIN
Hovedstrategi for Statsbygg
Befolkningsundersøkelse – energimerking av boliger Juni 2011.
Markedet: •Tillegg for stasjonsvogn har nådd toppen •Farge/fargekombinasjon betyr fortsatt mye •Diesel fremdeles mindre avskrivn. enn bensin •Kilometer.
Cicignon – Fra gammelt sykehus til ung bydel i Fredrikstad
Finanskrisen Arbeidsledighet i reiselivsnæringen Innvirkninger på Krødsherad kommune Ordfører Olav Skinnes, Krødsherad kommune.
Endringer i odelsloven, konsesjonsloven, jordloven
Hamarøymodellen Presentasjon ved ordfører Rolf Steffensen
10Velstand og velferd.
Allinfo AS Green/Zetterstrøm
Ved Ola T. Heggem Statssekretær Landbruks- og matdepartementet Jordvern og arealpolitikken.
Forelesninger over fast eiendoms rettsforhold V11 Endre Stavang
LYS I ALLE GLAS NES KOMMUNE 13. mars 2008  Hvorfor – Bakgrunn for prosjektet  Mål – hva vil vi oppnå  Organisering – hvem er med  Hva skal vi gjøre.
Levanger kommune Kommunens større ansvar og myndighet for landbrukssektoren - Øystein Lunnan Øystein Lunnan Kommunen får større ansvar og myndighet.
Ny lov om eiendomsmegling – til beste for forbrukerne Seminar i regi av Eiendomsmeglerforetakenes Forening Kjell Erik Øie Statssekretær
Inn på tunet – en del av det aktive landbruket. Asbjørn Helland Fylkesleder Nord-Trøndelag Bondelag.
Eksp. sjef Frøydis Vold, Landbruks- og matdepartementet
Landbrukskriteriet, og finansiering av landbruksforvaltning
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Grønn framtid 1000 muligheter i landbruket Ett rekrutteringsprosjekt i regi av 4H Nordland Prosjektet er finansiert av Nordland fylkeskommune, Fylkesmannen.
Vi får Norge til å gro! BONDELAGET OG GRUNNEIERRETTEN Møte Melhus Rådhus 25. juni 2012.
Generasjonsskifte – Hva kan IN bidra med? Anders Melleby Fremmerlid
VEFSN KOMMUNE Landbruksseminar på Helgeland - Framtidsbonden i lokalmiljøet Fru Haugans Hotell, 1.-2-februar 2011.
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
Foreløpig uttalelse fra Norges Bondelag Stortingets næringskomité 6. Januar 2012 Landbruks- og matpolitikken Meld. St. 9 ( ) Velkommen til bords.
Sammenlikning av resultater på tvers av tjenester (utvalgte skalaspørsmål) Innbyggerundersøkelsen 2013 Prosjektnummer TNS /
FONDSFINANS SIDE 1 Hvordan sikre verdiskapningen i Norge Erik Must Samfunn og økonomi 2002.
Kommunalminister Erna Solberg, Oslo, 26. mai 2005 Hvorfor kommer mange EØS- arbeidstakere til Norge?
Jordbruksforvaltninga Boplikt
Statens landbruksforvaltning Norwegian Agricultural Authority Åpning på arealsamlingen for Fylkesmennenes Landbruksavdelinger 21.september 2004 Adm. direktør.
Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk September 2010 Eiendomsmeglerforetakenes Forening og Norges Eiendomsmeglerforbund ECON Poyry og FINN.
Christian Grorud
Evaluering av rådmannen ved Finn Christian Brevig
Informasjonsmøte for Planteknisk utvalg
Landbruk på dagsorden i Karlsøy kommune Ass. fylkesmann Bård M. Pedersen.
PLAN OG BYGNINGSLOVEN LOVEN HAR BESTEMMELSER OM Arealformål
Konsesjons- og meldeplikt Datatilsynets og Personvernnemndas oppgaver og myndighet Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
Bedre byrom der mennesker møtes Rune Breivik – Ski- et attraktivt knutepunkt, intro til diskusjon , Ski rådhusteater, Rune Breivik.
Konsesjons- og meldeplikt Datatilsynets og Personvernnemndas oppgaver og myndighet Prof. Dag Wiese Schartum.
Politisk påvirkning.
1 GRUNNVILKÅR FOR PRODUKSJON- OG AVLØSERTILSKUDD.
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag) lokus.no/open/samfunnsfag.
Økonomiske systemer En markedsøkonomi er en økonomi der bedriftene bestemmer hva de vil produsere, produksjonen selges til forbrukerne, og forbrukerne.
Finansmarkedene Finansmarkedet er markedet for finanskapital. I finansmarkedet kan privatpersoner og bedrifter plassere formuer eller skaffe kapital.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Nye former for deltakelse Fortsatt bruker rundt tre av fire velgere stemmeretten ved stortingsvalg, men valgdeltakelsen er på et lavt nivå sammenliknet.
Kapittel 1 – Hva er samfunnsøkonomi?. I kapittel 1 skal du blant annet lære: Hva samfunnsøkonomi er Om forskjellen mellom mikroøkonomi og makroøkonomi.
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag)
Dosent Ingun Sletnes Delegasjon 27. januar 2016.
Klimasmart bruk av drivstoff i landbruket
Ny skogbruksforskrift i Marka
Dosent Ingun Sletnes Presentasjon 8 Delegasjon 29. januar 2015.
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag)
Dosent Ingun Sletnes Delegasjon 14. februar 2017.
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning høst 20167
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning høst 2016
Grunnlaget for all produksjon er jorda!!
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Driveplikt etter jordloven § 8 - Leie av jord
Jordvern og leiejord Hvordan vi som landbrukskontor jobber med disse tema Stein-Even Fjellaksel, Plan- og landbruksrådgiver i Evenes kommune.
Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN
Utskrift av presentasjonen:

Priskontroll og erfaring fra kommunene V/Jordbrukssjef Olav Magne Tonstad, Hå kommune, Rogaland Konsesjonsloven – miniseminar Fra odel til adel? AgriAnalyse og Norges Bondelag Oslo, 3. desember 2014

Lovgrunnlaget for priskontroll Konsesjonsloven § 9.1 Ved avgjørelsen av søknad om konsesjon for erverv av eiendom som skal nyttes til landbruksformål skal det legges særlig vekt på: 1. om den avtalte prisen tilgodeser en samfunnsmessig forsvarlig prisutvikling, «en samfunnsmessig forsvarlig prisutvikling» Sikre rekruttering til næringen Sikre eierskap som gir grunnlag for langsiktig og god ressursforvaltning

«en samfunnsmessig forsvarlig prisutvikling» Legge til rette for inntektsmuligheter og sosiale forhold som skaper stabile heltids- og deltidsarbeidsplasser i landbruket Den som overtar en gard skal betale en pris som gir muligheter for brukbar økonomi ved drift av garden Generell formulering i loven, som konkretiseres i de mange rundskrivene. Jungel av prisrundskriv, som bør samles i et rundskriv

Prisrundskriv Rundskriv M- 3/2002 – prisrundskrivet Rundskriv M- 7/2002 – kapitaliseringsrentefot på skog og tilleggsverdi ved kjøp av skog Rundskriv M-4/2004 – kapitaliseringsrentefot på jord (fra 7 til 4 prosent) og nedre beløpsgrense på 750 000 kroner. Vilkår bolig med brukbar standard Rundskriv M-1/2010 – bebygde eiendommer må oppfylle lovens arealkrav for å omfattes av kontrollen, ubebygde eiendommer må bestå av produktive arealer

Prisrundskriv fortsetter Rundskriv M-1/2010 forts.: Boverdi oppjustert til 1,5 millioner kroner. Oppjustering av nedre beløpsgrense til 1,5 millioner kroner (ikke priskontroll) Brev 23.11.2010: Presisering av hvordan nedre beløpsgrense i M-4/2004 og M-1/2010 er å forstå. Rundskriv M-2/2012: Nedre beløpsgrense for priskontroll på bebygde eiendommer med brukbart hus, som skal brukes til boligformål hevet (under 2,5 millioner kroner), jf. landbruksmeldingen

Priskontroll for ubebygd eiendom Eiendommen må bestå av produktive jordbruks- eller skogbruksarealer Må bruke eiendommen til landbruksformål Ingen nedre arealgrense når eiendommen er ubebygd. Ikke krav om 25 dekar fulldyrka jord eller 500 dekar skog.

Priskontroll for bebygd eiendom Konsesjonsgrense. Bebygd eiendom, 100 dekar totalt, 25 dekar dyrka og overflatedyrka jord Priskontroll når eiendommen har mer enn 25 dekar dyrka jord og/eller mer enn 500 dekar skog og eiendommen skal nyttes til landbruksformål. Unntak for eiendom med brukbart bolighus, som kan brukes til boligformål, med pris under 2,5 millioner kroner. Ikke priskontroll. Areal under 25/500. Bebygd eiendom (ikke krav om bolighus i brukbar stand. Ikke priskontroll på jakt- og utmarkseiendommer

Boverdi og tillegg for tilleggsjord Boverdi-tillegg – maksimalt 1,5 millioner, jf. M-1/2010. Eiendommen må ha bolighus. Hovedsakelig på mindre eiendommer Høyest boverdi i bynære og sentrale strøk Inntil 50 prosent tillegg til prisen (avkastningsverdien) for tilleggsjord. Skal foreta marginalverdibetraktning ved kjøp av tilleggsjord,jf. M-3/2002 s.10

Positive sider ved konsesjonsloven Hindrer oppsamling av landbrukseiendommer på få hender Eierskap gir stabilitet. Sikrer personlig eierskap til landbrukseiendommene Holder prisene på et samfunnsmessig forsvarlig nivå, ikke minst i de sentrale jordbruksområdene Sikrer bosetting på landbrukseiendommer av en viss størrelse Sikrer at aktive bønder får overta landbrukseiendommer

Positive sider ved konsesjonsloven Ivaretar kjøpernes interesser, «de som skal inn i landbruket» Priskontrollen er retningsgivende for omsetning av ikke-konsesjonspliktige eiendommer Sikrer et samspill mellom konsesjonslov, jordlov og odelslov. Boplikt og priskontroll viktigst

Utgangspunktet Gjennomregulert samfunn med mange lover og regler Behov for kontroll med eiendomspolitikken, særlig landbrukseiendommer Landbruket er en politisk næring som mottar tilskudd fra staten Høy pris på landbrukseiendommene fører til høye kapitalkrav og behov for større overføringer

Erfaringene med priskontrollen Gjennomgående positive Fungerer for omsetning av tradisjonelle landbrukseiendommer Unntak og grensetilfeller som får mest (negativ) oppmerksomhet Ikke alt kan reguleres ved lov Fremdeles stor respekt for priskontrollen Heving av boverdi og nedre beløpsgrenser har i liten grad ført til økt salg av slike eiendommer

Erfaringer med priskontrollen Rådmannen vanligvis noe strengere enn politikerne Fylkesmannen vanligvis noe strengere enn kommunene Noen vedtak overprøves, få rettsaker Takstmenn og meglere tilpasser seg prisene, men ligger vanligvis litt over Stor etterspørsel etter jord påvirker prisene

Forhold utenom priskontrollen som påvirker prisnivået Prisene har steget mer enn økning i avkastningsverdien Markedet presser prisene oppover Lågt rentenivå Gevinstbeskatning på salg av gardsbruk, fra 2005. Skatten kalkuleres inn i prisen. Aktive bønder betaler mer skatt enn passive bønder. Erstatningsnivået ved avståelse av arealer, f.eks. E18 gjennom Vestfold veier på Jæren

Ulike meninger om priskontrollen De fleste bøndene mener at de betaler nok for eiendommene Redd for konsekvensene av et pris-slepp Grensetilfellene med avslag på grunn av pris irriterer og får mye oppmerksomhet De fleste organisasjonene i landbruket vil beholde konsesjonsloven og priskontrollen Norskog vil fjerne konsesjonsloven

Statsråd Listhaugs priskontroll-brev Brev om å legge mindre vekt på priskontrollen Omstridt brev, muligens i strid med konsesjonsloven. Både loven og brevet gjelder? Statsråden er kritisert av kontrollkomiteen og opposisjonen. Stortinget har likevel ikke bedt departementet om å trekke tilbake brevet. Noen kommuner, fylkesmannsembeter og Landbruksdirektoratet tar hensyn til brevet. Brevet har ført til høyere priser. Uklar situasjon. Brevet overkjører loven og Stortinget

De problematiske sakene Eiendommer i grenseland mht. størrelse Loven har klare arealgrenser Krav til bebygd eiendom Høyere pris for grønnsakjord? Kjøper har risiko for konsesjon – videresalg Vurdering av størrelsen på boverdien Klagesaker der det vises til brevet fra Listhaug Verdi på rettigheter som ligger til eiendom

Pris på dyrka jord Prisen vurderes ut fra avkastningsverdien Dyrkingskostnadene er mange steder høyere enn prisen på jorda, bl.a. på Jæren Har i tillegg betalt for arealet som skal dyrkes Minus. Jordkjøp må aktiveres Pluss. Dyrkingskostnader utgiftsføres direkte og reduserer forskjellene

Følger av å fjerne priskontrollen Avhenger om hele konsesjonsloven fjernes Mer attraktivt å selge gardsbruk Åpner for mer spekulasjon Lettere for personer med kapital å vinne fram Prishopp på mindre eiendommer i sentrale strøk Høyere kapitalkostnader Selv Listhaug-sympatisører vil beholde priskontrollen og hele konsesjonsloven

Endre for å bevare priskontrollen Endringer er nødvendige for å beholde loven Vurderes ut fra formålet med konsesjonsloven Skreddersy loven for typiske gardsbruk Heve grensene for konsesjonspliktige eiendommer Heve grense for boverdi Heve nedre beløpsgrense Lempeligere behandling av grensetilfellene. Åpne for differensiert pris på ulike typer jord

Endre for å bevare fortsetter Gjennomgå begrepet «bebygd eiendom», som er sentralt, men noe uklart i prisrundskrivene Revidere prisrundskrivene og samle dem til ett rundskriv Tiltak for å bedre eiendomsstrukturen i skogbruket Redusere gevinstbeskatning på gardsbruk Departementet har handlingsrom

Takk for oppmerksomheten!