Hvordan sikre materiell levestandard

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Statens pensjonskasse gir deg trygghet i alle livets faser
Advertisements

For foreldre og lærere til barn som har fått stilt diagnosen ADHD
Et rettighetssystem ute av balanse Aksel Hatland Innledning på frokostseminar 10.September 2010.
Informasjon om rettigheter
Virkemidler fra NAV Dialogen som verktøy NAV som støttespiller
Nye krav til oppfølging av sykmeldte fra 1.mars 2007
Arbeidsplassvurdering på oppdrag fra NAV
24. juni Trygghet for deg og din familie også i privatlivet.
Advokatforsikring Fra er også Advokatforsikring inkludert i medlemskapet i SAFE! Du får nå ennå mer igjen for medlemskapet! SAFE har fremforhandlet.
Rolf Barlindhaug Norsk institutt for by- og regionforskning
HJELPEMIDDELSENTRALEN I AUST-AGDER
Fiksjon eller virkelighet? Boligplanlegging Alle med på laget.
Rettigheter og muligheter for pasienter og pårørende
Eldrid Hodneland Rasmussen
Viktige lover og regler
Vibeke Bjarnø, Avdeling for lærerutdanning og internasjonale studier
4 NYE HELSELOVER Lov om pasientrettigheter Lov om psykisk helsevern
NY LOV OM HELSEPERSONELL
KOMMUNALE BOLIGADMINISTRASJONERS LANDSRÅD Med fokus på boligpolitikk og boligsosialt arbeid.
Oslo kommune bydel Stovner Boligenheten ARBEID MED STATLIG BOSTØTTE LOKALT Ida Mboge – Boligenheten Bydel Stovner. Seminar Trondheim 12 november 2010.
v/ Therese Småland & Elfrid Sundqvist
Ny vergemålslov.
YRKESSKADE/YRKESSYKDOM
NAV Hjelpemiddelsentral Oppland
Noen virkemidler Hvilke finnes? Når kan de benyttes?
Arbeid med bistand Rapportering.
Landsorganisasjonen i Norge Et mer inkluderende arbeidsliv: Det skal være godt å jobbe Inkluderende arbeidsliv.
NAV og flyktningearbeidet ”Nytt oppdrag – nye muligheter!”
Hvilke rettigheter har vi? Lov om folketrygd
Ny uføretrygd og alderspensjon til uføre - Prop. 130 L
NAV Ny arbeids- og velferdsforvaltning Samordning av velferdstjenester
Fibromyalgi og trygd Hvilke utfordringer ser NAV ved denne diagnosen
Seatrans Trade and operators 12 Chemical tankers 1 TC 2 Seismic 3 Paper/Industry 2 RO-RO 4 TC 3 Newbuildings.
HÅNDTERING AV SYKEMELDTE
Trygdemedisin for dummies
Om regjeringens politikk for Inkludering av mennesker i utkanten av arbeidsmarkedet Spesialrådgiver Bjørn Halvorsen
1 Rapport fra Uførepensjonsutvalget EISS 7. juni 2007 Faksimile av forsiden.
NAV-reform Arbeidsevnevurdering Arbeidsavklaringspenger
HUSBANKENS VIRKEMIDLER
Utbedringslån og utbedringstilskudd
Barn som pårørende –lovendring
Medlemskap i folketrygden ved opphold i utlandet
HELFO Statens helseøkonomiforvaltning Stønad til helsetjenester i utlandet Puja Anand og Martin Rutherfurd, januar.
HELFO utland Helserettigheter utenfor EØS/Sveits Utvidet stønad
Lotte Lundby Kristiansen Namsfogden i Oslo
Åpning av gjeldsordning Geiranger 2010
Det norske velferdssamfunnet
Forsøk med Utdanningspermisjoner/ Utdanningsvikariater Seniorrådgiver Kirsten Nieuwejaar, Arbeids- og velferdsdirektoratet 14. Oktober 2008.
Arbeid er førstevalget
J.G. Mæland, august Trygdemedisin – en oppdatering J.G. Mæland Seksjon for sosialmedisin Institutt for sammfunnsmedisinske fag.
August 14 1 Presentasjon av Inkluderende Arbeidsliv Personalforum ved UiB, 26.mai 2004 Ved rådgiver Ingvild Eikeland Trygdeetatens Arbeidslivssenter.
Muligheter og begrensinger når utdanning finansieres av NAV
Det norske rettshjelpsystemet
© Bergen kommune Opptakskriterier pr A. Barn med nedsatt funksjonsevne knyttet til §13 i Lov om barnehager B. Barn som oppfattes av §§4-4 annet.
Forskriften har regler om
Komite for helse og sosial Kommunaldirektør Finn Strand
Vergemålslovgivningen  I dag:  Lov om vergemål for umyndige ( omfatter også hjelpevergemål for voksne )  Lov om umyndiggjøring.
Opptak til høyere utdanning
”Fjellfolk-kommunen” 1 NAV Hattfjelldal Kommunale og statlige tjenester. NAV-visjon; VI GIR MENNESKER MULIGHETER ! Rett ytelse til rett person til rett.
Ny Gruppeforsikring Forsikringsordning for alle medlemmer av Fagforbundet fra
Fagforbundets Gruppeforsikring Hva blir nytt fra
Senter for sjeldne diagnoser
Det norske velferdssamfunnet. Velferdssamfunnet En velferdsstat eller et velferdssamfunn, er en betegnelse på en stat som yter sine borgere en rekke grunnleggende.
En pasient / tjenestemottaker Den ”påstått hjelpetrengende” → Pasientrettighetsloven § 1-3, a (om hvem som anses som pasient i helselovgivningens forstand)
Nettverksmøte Nina Westby Evensen. Mål for dagen ≡ Erfaringsdeling og økt kompetanse ≡ Etablere kontakter på tvers av kontorene.
Oppbygging NAV NAV lokalkontor NAV fylkesnivå
Kortvarig og langvarig fravær fra arbeid - Opplandstall
Råd for personer med nedsatt funksjonsevne
Forsvar dagens uføretrygd
Forsikringer 2018.
Utskrift av presentasjonen:

Hvordan sikre materiell levestandard for psykisk syke? Om konkrete muligheter for inntektssikring og inntektsstyring

Innledende kommentar En kortfattet og forenklet framstilling har ikke plass til unntaks- og tilleggsbestemmelser – kan være misvisende i noen tilfeller Noen i salen kjenner ordningene godt – for andre kan det være komplisert Offentlig ansatte har en veilednings- og informasjonsplikt etter Forvaltningslovens bestemmelser – ikke vær redd for å spørre Velferdsordningene er i sterk endring. Noe av det som nevnes i dag kan være utdatert om kort tid.

Arbeid - tilrettelegging Viktig å opprettholde kontakten med arbeidslivet. Sykepenger kan ytes i 4 uker under arbeidstrening hvis det forventes helt eller delvis arbeidsførhet Ved langvarig/kronisk sykdom kan trygden etter søknad dekke utgifter i arbeidsgiverperioden (Folketrl. § 8-20) Kan ytes stønad til bedring av funksjonsevnen i arbeid (§10-5) Kan ytes stønad til opplæring, trening, arbeidstilvenning, fadder og praktisk hjelp m.m. (Folketrl §11-8) ”Storbysatsingen” – mange arbeidsalternativer for mennesker med psykiske vansker Sykmeldte med lettere psykiske vansker skal nå komme raskt til hos psykolog, inntil 18 uker - mål fort tilbake til arbeid

Søknadsprosedyren – NAV trygd NAV trygd har innført en ordning med brukermedvirkning Søkeren må bestille time på NAV trygd for å få utlevert kravskjema og skjema for legeerklæring (søknadstidspunktet) Det hender at de blir informert om at de ikke fyller vilkårene og ikke får utlevert skjemaene Må selv innhente erklæringene og fylle ut kravskjema, deretter bestille time for levering. Dersom saksbehandler mener at opplysningene er mangelfulle kan søkeren bli sendt tilbake til legen Et kravskjema som mottas i posten uten legeerklæring, kan bli returnert til siste kjent hjemmeadresse selv om søkeren er innlagt Brukermedvirkning er ikke lovbestemt – mulig å be om fritak

Sykepenger – Folketrygdloven § 8 Formålet er å kompensere for tapt arbeidsinntekt for yrkesaktive som er arbeidsuføre p.g.a. sykdom skade eller lyte. Må ha vært i arbeid i 4 uker før inntektsbortfall. Viktig med sykmelding så fort som mulig – unntaksvis muligheter for tilbakedatering. Det er også viktig med sykmelding for den som ikke har sykepengerettigheter. Kan ha betydning for andre trygdeytelser på et seinere tidspunkt. Sykepenger ytes i et år. NAV: http://www.nav.no

Rehabiliteringspenger – Folketrygdloven § 10 Formål – sikre inntekt og kompensere visse typer utgifter til bedring av inntekts- og funksjonsevne i dagliglivet for medlemmer som har sykdom, skade eller lyte. Inntekten går ned i forhold til sykepenger. Krav til forutgående botid i Norge – hovedregel 3 år – 1 år dersom fullt arbeidsfør det siste året. Ved varig nedsatt evne til å utføre arbeid eller fungere i dagliglivet på grunn av sykdom, skade eller lyte, kan det gis lån/tilskott til hjelpemidler – f.eks. bil Den som har vært mer enn 50% syk i over et år kan få rehabiliteringspenger i 1år (2 år hos spes.) som kompensasjon for tapt inntekt. Må være i aktiv behandling med utsikt til bedring av funksjonsevnen. Gjelder også personer som ikke har arbeidet.

Yrkesrettet attføring – Folketrygdloven § 11 Formål: - sikre inntekt under attføring (attføringspenger) - kompensere for utgifter under attf.(attf.stønad) Krav om 3 års botid i Norge, eller helt arbeidsfør siste år Alder – attføringspenger 18-67 – attføringsstønad 16-67 Det må foreligge sykdom, skade eller lyte som har ført til varig nedsatt inntektsevne, eller vesentlige innskrenkede muligheter til å velge yrke eller arbeidsplass. Tiltakene må være nødvendige og hensiktsmessige Fordel å komme i gang så fort som mulig – gjerne rett fra sykepenger

Tidsbegrenset uførestønad og uførepensjon Formål: Sikre inntekt ved varig nedsatt arbeidsevne på grunn av sykdom, skade eller lyte Tre års medlemskap før uføretidspunktet. Noen unntak Må ha gjennomgått hensiktsmessig behandling/attføring Sammenhengen mellom sykdom, skade eller lyte og nedsatt arbeidsevne må være dokumentert Ved mulighet for bedret inntektsevne– tidsbegrenset uførep. Høyere skatt og mindre supplerende sosialhjelp ved TU Ung ufør: De mest alvorlige tilstandene og ufør før 26 år

Grunn- og hjelpestønad Grunnstønad kan gis til å dekke – helt eller delvis - ekstrautgifter som er oppstått på grunn av en lidelse. Med ekstrautgift menes utgifter som friske ikke har. Ikke til engangsutgifter, men til tilbakevendende utgifter. Utgiftene må ha en minimumsstørrelse. Hjelpestønad kan gis dersom det er et særskilt behov for pleie og tilsyn på grunn av sykdom, skade eller en medfødt funksjonshemming. Et privat pleieforhold er en forutsetning.

Sosialhjelp Samarbeide med andre deler av forvaltningen (§ 3-2) Boliger til vanskeligstilte (§ 3-4) - Opplysning, råd og veiledning (§ 4-1) – finne fram til rett instans, hjelp med gjeld m.m. Økonomisk stønad (§ 5) – ytes når andre muligheter er brukt. Tenkt som en korttidsytelse

Bostøtte Bostøtte fra staten er en økonomisk støtteordning knyttet til høye boutgifter. Administreres av stat og kommune. Husstanden må ha lav inntekt og høye boutgifter Boligen må som hovedregel være selvstendig, med egen inngang, kjøkken, bad, soverom og oppholdsrom Krav om at boligen skal være minst 40 kvm gjelder kun for alders, uføre, etterlatte- pensjonister med inntekt lik eller over minstepensjon tillagt 30%. Egen kommunal bostøtteordning i Bergen kommune knyttet til kommunale boliger. Bostøtte fra Staten vil inngå som en del av den samlede bostøtten.

Gjeldsrådgiving Gjeldsrådgiving på sosialkontor – for eksempel første kontakt med kreditorer, få oversikt, få stoppet urimelig høyt trekk, søke om rente- og avdragsfrihet når det er grunnlag for det. Gjeldsrådgiver i Bergen kommune – kontor på rådhuset Gjeldsordning etter gjeldsordningsloven – namsfogden eller lensmannen Må være varig ute av stand til å betjene gjeld Skal ikke kunne innvilges dersom det vil virke støtende på andre skyldnere eller samfunnet for øvrig Gis som hovedregel bare en gang

Fri rettshjelp Visse typer saker – bl.a. trygd og pensjonssaker http://www.frirettshjelp.no Enkelt å komme i gang. Kontakt den advokaten du ønsker. Spør om det kan gis fri rettshjelp til den aktuelle saken ut fra vedkommendes økonomiske situasjon Inntektsgrenser for enslig er 230 000 - for ektefeller 345 000 Formuesgrense 100 000. En egenandel med inntekt over 100 000. Dersom inntekten er under 100 000 – ingen egenandel Tilsynelatende positive trygdevedtak kan inneholde elementer av avslag

Disponering av inntekt Faste oppdrag i bank kan være til god hjelp Interimskonto – sosialkontoret - ikke et tjenestetilbud som Bergen kommune har. En administrativ ordning som benyttes når sosialkontoret finner det hensiktsmessig Hjelpeverge – kan oppnevnes når det er et økonomisk eller rettslig behov. Legeerklæring med diagnose. Samtykke fra den hjelpetrengende eller medisinsk dokumentasjon på at det ikke er mulig å få samtykke. Verge – kan oppnevnes etter umyndiggjøring av voksen Utbetaling av trygdeytelse til sosialkontor – folketrl. §22-6 dersom vedkommende ikke er i stand til å disponere ytelsen på grunn av sinnslidelse, psykisk utviklingshemming, alvorlig mental svekkelse, hjerneskade eller misbruk av berusende midler

Nyttig på nett Rettskilder for trygdeetaten: http://rundskriv.nav.no/rtv/lpext.dll?f=templates&fn=main-j.htm Sosialhjelp: http://www.lovdata.no/all/nl-19911213-081.html Lov om rettshjelp: http://www.lovdata.no/all/nl-19800613-035.html Fri rettshjelp: http://www.frirettshjelp.no/ Privat firma med nettside som skal være oppdatert med viktige nøkkeltall med mer http://www.sosialtjenesten.no/n02.asp Gjeldsordning: http://forbrukerportalen.no/Publikasjoner/1023824302.54/1023973322.12 http://www.regjeringen.no/nb/dep/bld/tema/andre/Gjeldsordning_og_gjeldsradgivning.html?id=988