Sammenhenger, problemstilling og forklaringer Forelesning 6/9 2012.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Eksamen i Treningslære 2
Advertisements

Fra prøving og feiling til
Fra ide til problemstilling
Forholdet mellom variabler: Kausalitet og korrelasjon
Fra prøving og feiling til
Pedagogisk analyse.
Hva trenger jeg av data, og hvordan skal jeg innhente disse?
Grunnleggende spørsmål om naturfag
STATISTISK GENERALISERING
Vitenskapelige arbeidsmåter En innføring
Forskningsdesign Bjørnar Sæther SGO 4001.
Å overleve oppgaveskriving: Litteraturgjennomgang
LÆRING Grunnleggende prosesser
SEMESTEROPPGAVEN Design og detaljer Referanser Temavalg
Kvantitativ forskning
Om semesteroppgaven Krav til den avhengige variabelen
Kvalitativ metode i markedsforskning
Analyse og tolkning av datamaterialet
BESKRIVELSE, FORKLARING OG FORSTÅELSE
DATAKVALITET, RELIABILITET OG VALIDITET
Oppgaver 1)Vi anser hvert av de seks utfallene på en terning for å være like sannsynlig og at to ulike terningkast er uavhengige. a)Hva er sannsynligheten.
Statistikk på 20 2 timer PSY-1002
Bærekraftig utvikling - forskerspiren
Flåtestyring og kontroll med ansatte utenfor fast arbeidssted
Kvalitative og kvantitative metoder
Fire problemer Operasjonaliseringsproblemet (måling/begrepsvaliditet)
Om å skrive masteroppgave MEVIT4000, vår Skriveutfordringer ifb. med masteroppgave Mengdetrening: tidligere erfaring er viktig Storstrukturens betydning.
Induktivt og deduktivt design, metodevalg.
Om å disponere masteroppgaver i forvaltningsinformatikk
Levanger kommunestyre "Hvorfor har Levanger et stort omfang av barneverntjenester?" - Sigrid Hynne Gjennomgang av barneverntjenesten i Levanger.
FLiK Forskningsbasert læringsmiljøutvikling i barnehager og skoler i Kristiansand.
Skrive masteroppgave: Valg av emne, vinkling og problemstilling
Matkjedeutvalgets analyseramme
Skrive masteroppgave (1): idéskisse og problemstilling
Problemstillinger og metodebruk i utvalgt masteroppgave
Kvalitativ metode i medisinsk forskning
Om personopplysningslovens betydning for systemutvikling Dag Wiese Schartum, Avdeling for forvaltningsinformatikk (AFIN), UiO.
Kvalitative forskningsmetoder
Forskning – 3 grupper (OECD 1981) Grunnforskning Originale undersøkelser som har til hensikt å skape ny kunnskap og forståelse Karakteriseres ved at den.
Hypotesetesting, og kontinuerlige stokastiske variable
Oppgaveskolen -V07_1 Innledning Arild Jansen, AFIN Oppgaveskolen 2007 Introduksjon Organisering av seminaret [Gjeste]forelesninger – hva er behovene ?
Masterskolen 2012 : Introduksjon Opplegget for Masterskolen –Opplegget, timeplan med mer Elementene i en masteroppgave –Teori, metode og empiri (data)
Forskningsopplegg og metoder
2010 Introduksjonsforelesning Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk Steinar Holden Økonomisk institutt, UiO 18. august.
Hvordan skrive en oppgave: Innledning: skrives helt til slutt.- hva skal jeg gjøre. Problemstilling: Hva skal jeg undersøke og kanskje litt om hvorfor;
Validitet og reliabilitet: Fra teori –> via operasjonalisering –> til empiri Et teoretisk utsagn er en framstilling av sammenhengen mellom abstrakte begrep.
Vitenskapsteoretisk fundament Hypotetisk-deduktive metode: Teori Empiriske Hypoteser sammenhenger Observasjoner (Kilde: Ringdal, 2007: 41) ‏
Gangen i en undersøkelse Prosjektplan og problemformulering Vi kan formulere:  Et tema – f.eks. ”Ungdom og bruk av data”  En hypotese – ”Gutter bruker.
Operasjonalisering: målenivå for variabler
Samfunnsvitenskapelig metode – innføring Forelesning 4/
Utvalg og datainnsamling Typer av data: Data innhentet for å belyse en spesiell problemstilling (egne data)‏ Data frambrakt uavhengig av problemstillingen.
Utvalg og datainnsamling For å gjennomføre en test av hypoteser i kvantitativ metode trenger vi et utvalg deltakere for å gjennomføre datainnsamling –
En kvantitativ medarbeiderundersøkelse som gir deg innsikt i din organisasjons tilstand og råd om hva du bør jobbe med. HR-Innsikt.
En kvantitativ medarbeiderundersøkelse som gir deg innsikt i din organisasjons tilstand og råd om hva du bør jobbe med. HR-Innsikt.
Sammenhenger, problemstillinger og forklaringer
Sammenhenger, problemstillinger og forklaringer
Arbeidet med prosjektskissen
Kvalitative og kvantitative metoder
Les læringsutbyttene i Kommunikasjon og samhandling
DRI 3001 – 2.forelesning Prosjektplan, litteratur og metode
Skriv inn prosjekttittelen her Navn Lærerens navn Skole
Prosjekttittel Ditt navn | Lærerens navn | Skolen din
Introduksjonsforelesning Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk
Samfunnsvitenskapelig metode – innføring
Forskningsprosjekt, tittel
Korrelasjonelle metoder
Måling, målefeil Forskningsmetoder Frode Svartdal UiTø H-2006
Gangen i en undersøkelse Prosjektplan og problemformulering
Undersøkelsesprosessen
Sensorveiledninger på MN
Utskrift av presentasjonen:

Sammenhenger, problemstilling og forklaringer Forelesning 6/9 2012

Viktige momenter fra sist Enheter, verdier og variabler Ulike typer variabler: – Mikro, meso og makro – Kontinuerlige, diskrete og dikotome – Avhengige og uavhengige Kausalitet (årsak-virkning) og korrelasjon

Uttalelser ”Norske arbeidstakere tillit til at arbeidsgiver ikke misbruker opplysninger om dem” ”I en undersøkelse sier 50 % av de spurte at de er imot norsk medlemskap i EU”

Dagens forelesning Mer om sammenhenger mellom avhengige og uavhengige variabler Krav til problemstilling (pluss validitet, reliabilitet og operasjonaliseringer) Hovedperspektiver på forholdet mellom teori og data/empiri

Positive og negative sammenhenger Beskriver forholdet mellom variabler (egenskaper) Positiv sammenheng: Verdien ”god” på variabelen ”eksamensforberedelser” går sammen med verdien ”god” på variabelen ”eksamensresultat” (og motsatt) Negativ sammenheng: Verdien ”høy” på variabelen ”alkoholinntak” går sammen med verdien ”lav” på variabelen ”kjøreferdighet”

Direkte og indirekte sammenhenger Beskriver forholdet mellom avhengige og uavhengige variabler Direkte sammenheng: Mer kameraovervåkning fører til færre butikktyverier Indirekte sammenheng: Elektroniske kontrolltiltak i arbeidslivet fører til frykt blant de ansatte om hva opplysningene brukes til og svekker tilliten til arbeidsgiver

Problemstilling Det konkrete spørsmålet (eller spørsmålene) som drøftes/besvares i masteroppgaven Eksempel: ”I hvilken grad fører kameraovervåkning til færre butikktyveri?” Krav til problemstilling: – Presis – angi tydelig hva som skal drøftes – Avgrensende – angi tydelig hva som ikke er relevant å drøfte – Relevans – begrunne hvorfor problemstillingen er viktig å drøfte/besvare

Problemstilling og metodebruk Metodebruken skal føre til at besvarelsen av problemstillingen preges av: Høy validitet – opplysningene vi samler inn er godt egnet til å gi svar på problemstillingen Høy reliabilitet – opplysningene vi samler inn er ikke/lite påvirket av måten datainnsamlingen gjennomføres på Høy validitet forutsetter ofte gode operasjonaliseringer – hvordan flertydige eller uklare begrep gjøres entydige og målbare

Operasjonaliseringer Begrepet ”personvern” kan være flertydig, for eksempel integritets-, beslutnings- og maktperspektivet Hva er det konkrete meningsinnholdet i (hva legger vi mer presist i) begrepet ”personvern”? Dette vil i noen grad avhenge av problemstillingen Hvis vi skriver om kameraovervåkning, kan dette ha betydning for meningsinnholdet: – Maktperspektivet på personvern får noe større betydning enn integritets- og beslutningsperspektivet?

Forklaringer – to perspektiver Teori = forklaringer på årsakssammenhenger (kausalitet), for eksempel hvorfor variabel X påvirker variabel Y Teorier lages og testes ved hjelp av systematisk innsamling og analyse av data/empiri To perspektiver på forholdet mellom teori og data/empiri

Det induktive perspektivet Handler om å lage teorier (forklaringer) etter at datamaterialet er innsamlet (først datainnsamling, så teoribygging) Eksempel: 1.Samler inn data om personvernutfordringer innenfor et bestemt samfunnsområde 2.Dataene viser en nedgang i personvernutfordringer over tid 3.Denne tendensen brukes til å lage følgende teori (forklaring): ”Årsaken til nedgangen er trolig at personvernlovgivningen er blitt strengere”

Utfordringer For at denne teorien skal sannsynliggjøres, må særlig tre forhold demonstreres: 1.Personvernlovgivningen er blitt strengere 2.Nedgangen startet etter at lovgivningen ble strammet inn (eller skjøt fart etter innstrammingen) 3.Lovgivningen blir etterlevd av de som omfattes av den Hva skjer med teorien hvis vi finner et område i samfunnet hvor alle de tre betingelsene overfor er oppfylt, men hvor personvernutfordringene ikke er redusert?

Det deduktive perspektivet Handler om å lage teorier (forklaringer) og så samle inn data for å teste om teorien er korrekt (først teori, så datainnsamling og testing) Eksempel: 1.Kriminalstatistikken viser en nedgang i alle typer kriminalitet i og omkring Karl Johan i Oslo i løpet av de siste fem årene 2.Vi lager en teori om at dette skyldes bruk av kameraovervåkning (Karl Johan er landets mest kameraovervåkede gate) 3.Hvordan kan en slik teori utformes/beskrives? 4.Hvilke data trenger vi for å teste om teorien er sannsynlig eller ikke?

Utfordringer For at teorien om kameraovervåkning og kriminalitet skal sannsynliggjøres, må særlig fire forhold demonstreres/drøftes: 1.Det er en nokså nær sammenheng i tid mellom økende kameraovervåkning på Karl Johan og nedgangen i kriminalitet (årsaken må komme før virkningen) 2.Kan det være andre forklaringer på nedgangen i kriminalitet i og omkring Karl Johan? 3.Kan vi på bakgrunn av våre data avvise de alternative forklaringene, eller er de like eller mer sannsynlige enn vår opprinnelige teori? 4.Gjelder vår teori bare for Karl Johan eller har vi grunn til å mene at den kan brukes andre steder? 5.Hva hvis data viser at teorien gjelder for Karl Johan, men ikke for Torgallmenningen i Bergen – må vi endre/forkaste teorien da?