Fleksibilitet og forutsigbarhet Professor Tom Colbjørnsen Norges Handelshøyskole NFR - konferanse 4. november 2004 ”Hva er nytt med det nye arbeidslivet?”

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Arbeid Trygd Bistans Attføring Trygdekontorprogrammet
Advertisements

5 åringen og sammenhengen barnehage – skole
ARBEIDSEVNEVURDRING I NAV
Ledelse i UB God morgen! På en skala fra 1-10 …
Norwegian Ministry of Labour and Government Administration Omstilling og inkluderende arbeidsliv Eirik Lae Solberg statssekretær Sørmarka
Hvordan skape lønnsomme IT-løsninger: Fortalt av den filosofiske teknologi- pessimisten, dot.com-optimisten og blårussrealisten.
Først vil jeg takke for at Arbeidstilsynet er invitert hit til å holde innlegg om hvordan vi jobber med på å sette fokus på helsefremmende arbeidsplasser.
7. Fysisk arbeidsmiljø Jeg er fornøyd med den ergonomiske utformingen av arbeidsplassen min Jeg er fornøyd med inneklimaet på arbeidsplassen.
Mestring.
Identifisere og tydeliggjøre kompetanse
Omstilling uten nedbemanning
En lærende organisasjon?
Tema 4: BEDRIFTEN SOM LÆRESTED Systematisk opplæring av framtidas fagarbeidere.
- roller og forventinger
Gauldalskonferansen 2011 Skal små og mellomstore bedrifter lykkes i årene som kommer må de skoleres innen ledelse, strategisk planlegging og innovasjon.
Frontlinjeserivce
1 Noen utfordringer for fagbevegelsen – særlig i instituttsektoren Espen Løken, Fafo Innledning for NTL Forskningsinstituttene 24. september 2008.
Tilpassede helsetjenester
KRITISKE SUKSESS FAKTORER I VALG AV TRANSPORTØR
TRAUMATISERING OG SEKUNDÆRTRAUMATISERING I ARBEIDET
HVEM TJENER PÅ ARBEIDSINNVANDRINGEN? OXLO-KONFERANSEN 2012.
Mangfold og fellesskap
Partnerskapet mellom stat og kommune i NAV-kontoret. Hvordan brukerne kan stimulere til utvikling av NAV- kontorene? Honoratte Muhanzi Kashale Samarbeidsforum.
Differensiering fordi…
VELKOMMEN TIL NORDPOLEN SKOLE !
11Jeg i arbeidslivet.
IA konferanse et friskere arbeidsliv
En beskrivelse av IKT i skolen Sett fra en lærers ståsted
Prinsipp- og handlingsprogrammet Debatt frem mot landsmøtet 2014.
1 Nye tider: endringer i arbeidslivet. 2 Samfunn i endring Stadig mer turbulente omgivelser Høyere endringstakt Større kompleksitet Slike omgivelser innebærer.
NAV og flyktningearbeidet ”Nytt oppdrag – nye muligheter!”
1 Jeg og samfunnet.
Side 1 Fornying, fleksibilitet, inkludering Øyvind Johnsen
Stolt og unik Liv Overaae KS nfu konferanse 4. november 2008
OTH – Åfjord 30.april. 2 faktorer som er kritiske for motivasjonen, og som læreren kan påvirke:
”Brukermedvirkning for mennesker med begrenset samtykkekompetanse”.
Elisabeth Gjerberg Nina Amble
M. Haanæs Slik kan det gjøres Eksempler og resultater fra ulike prosjekt i PRO tjenesten i Holtålen kommune.
Norwegian Ministry of Modernisation Fornyelse av velferdssamfunnet Morten Andreas Meyer Moderniseringsminister YS-konferansen oktober, 2004.
Arbeidsmiljøundersøkelse 2011
Vårkonferansen Norges Handelshøyskole 2005
FORELDREMØTE STALSBERG SKOLE
Omdømmebygging Hans Antonsen.
Forebyggende tiltak for å redusere sykefravær:
Foreldremøte 8.september trinn
Foreldremøte 8.september trinn
Tilvalgsfag 2004/05: Young Mentors Fagets forankring i L97 Praktisk prosjektarbeid.Praktisk prosjektarbeid. ”gir elevene mulighet til å opparbeide en allsidig.
Lyshovden Oppveksttun!
På Borregaards vis Bedriftskultur og verdigrunnlag Juni 2014.
Ansattes perspektiv på endring & omstilling
Personalsamarbeid Psykososialt arbeidsmiljø
Fritid med Bistand.
Bakgrunn for kloke valg Kjenne sine sterke og svake sider
Vedlegg 2 Organisasjonsendring
VERDISKAPING I NORSK NÆRINGSLIV 1 NESO BASSKOLE Arbeidsledelse Samling 4 klasse 19, Tromsø 20. – 23. januar 2015 Hanne Winther og Magne Beddari, VINN.
1 av Roger Iversen politisk rådgiver KRD BFO-konferanse Oslo, 18.november 2004 Hvordan skal man sørge for at de private og offentlige aktørene arbeider.
Karriereveiledning i grupper
Thomas moser/HVE-LU Ekstremsport – et senmoderne fenomen? Breivik, 2004 (  Det fascinerende ved sport og idrett: nye former for idrett.
Organisasjoner setter oss i en spesiell kontekst (sammenheng) som gjør at vi tenker og handler på spesielle måter. Dette kalles organisasjonsatferd.
Regional seksjon psykiatri, utviklingshemning/autisme
Hva er LEAN, og hvordan vil UiO bruke metodikken
Konflikthåndtering. Fra Inkluderende arbeidsliv.. Konflikter er en naturlig del av et arbeidsmiljø. Konflikten i seg selv er ikke en negativ arbeidsmiljøfaktor,
Fagforbundet - ulike roller og oppgaver "Sammen om en bedre kommune" - opplæring Omstillingsenheten, Fagforbundet.
Lønn Lønn er den betalingen du mottar fra arbeidsgiver for den jobben du utfører. Lønnen avhenger blant annet av alder, utdannelse, arbeidstid og arbeidsoppgaver.
Internasjonal handel og komparative fortrinn De varene og tjenestene vi kjøper fra andre land, kalles import. Eksporten er de varene og tjenestene vi.
Forebygging og tiltak. Hva gjør oss langtidsfriske? Innflytelse på arbeidssituasjonen Å føle seg sett, hørt og verdsatt Å oppleve arbeidet som meningsfylt.
Et dypdykk i arbeidsgiverperspektivet
Reformarbeidet i offentlig sektor
SLIK BRYTER VI MENSTABUET
Utskrift av presentasjonen:

Fleksibilitet og forutsigbarhet Professor Tom Colbjørnsen Norges Handelshøyskole NFR - konferanse 4. november 2004 ”Hva er nytt med det nye arbeidslivet?”

Hva er nytt i det nye arbeidslivet? wØkte krav til fleksibilitet òMer variasjon Kunder og brukere mer opptatt av skreddersøm, selvrealisering, individuelle behov og rettigheter Større variasjon i arbeidstakernes livsstil, familiære situasjon, selvrealisering og kultur òRaskere endringer Teknologi, arbeidsmåter, kompetanse, globalisering, lokalisering, konkurranse

Hva er nytt i det nye arbeidslivet? wSamtidig behov for forutsigbarhet òBedriftene trenger en viss tidshorisont for å sikre avkastning på investeringer, opplæring, nyskapning, osv òAnsatte trenger kontroll med ressurser som de er rimelig sikre på vil ivareta deres interesser når presset øker og omstillingene tiltar Forutsigbarhet gir trygghet til å håndtere fleksibilitet

Alt allikevel ved det gamle? wMange arbeidslivsforskere er opptatt av å vise at det meste er som før ò”Det meste snakket om fleksibilitet er myter og overflatisk management – retorikk” ò”Det nye gjelder så få” ò”De få det gjelder er det ikke så farlig med” òMEN: ”De som rammes av det nye er det farlig for” ò”Avvik fra det normale arbeidslivet er brutalt og skadelig, og i verste fall dødelig” Må passe oss for arbeid utenom 8 – 18, midlertidig jobb, ”outsourcing”, omstilling, flytting, prosjektarbeid, krav og forventninger, kunder, ……….. òAvviksforskning har blitt dominerende. Et blindspor?

Fra avvik til mestring wDet mangfoldige arbeidslivet òLevekårsundersøkelsen viser et svært sammensatt bilde. òNoen få eksempler 30 prosent har ikke tid til å utføre arbeidet skikkelig, men bare 9 prosent er utilfredse med for stor arbeidsmengde 27 prosent mener det blir stilt for store krav til nye arbeidsoppgaver, mens 90 prosent mener de har gode muligheter for utvikling i jobben òHva kan forklare dette mangfoldet?

Mestringsperspektivet wHypotese: Arbeidslivet oppleves ulikt fordi forutsetningene for å mestre fleksibilitetens utfordringer er forskjellige wMestringsbetingelser òPositiv responsforventning: Kontroll med ressurser som kan påvirke arbeidsmiljøet Kompetanse, evne til grensesetting, organisasjon, osv òPositiv resultatforventning: Bidrar til mål som er etterstrebelsesverdige Misjon, eierfølelse til målene, troverdighet utad

Mestringsperspektivet wVanskelig å redusere økte krav til fleksibilitet? Proteksjonisme, redusert vareutvalg, restriksjoner på folks handlefrihet, osv wMestring gir forutsigbarhet til å høste fleksibilitetens gevinster og unngå dens ulemper