BUCS Utfordringer og valg av fokus Tor Stålhane. Rammebetingelser Første spørreundersøkelse viser at det vi gjør må kunne: Brukes sammen med UML Passe.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Av Reidar Kvalvaag Beerenberg
Advertisements

Sommervikar i Blend.
Nettprosjekt Kundeservice på nett •Bakgrunn –SiT hadde gamle nettsider med mye og utdatert innhold og funksjonalitet •Formål –Bidra til at.
- Avslutningsseminar prosjekt Fallende gjenstander
PARALLELL MOTIVASJON VIA INSPIRASJON. ERFARINGER Merchandising er en total presentasjon av butikken og varene ut mot kunden. Dette omfatter markedsføring,
Kundesenteret – en gullgruve for brukerinnsikt. Bruk kundesenteret for å lage en bedre tjeneste! 1.Kundesenteret kjenner brukerne best, utfordring å formidle.
Forskerspiren Åpne forsøk: nye læringsmål?
UML & object models av gruppe 8
- Fast tilbud om brukertester som støtte til smidig – prosessen!
Prototyping & Use Case Software Engineering Gruppe
Ideutvikling - Problemdefinisjonen. Hva gjør de erfarne problemløserne? •Samler og analyserer informasjon og data •Snakker med mennesker som kjenner problemet.
Risiko Sannsynlighetsgradering:1 = Lite sannsynlig (kan inntreffe mindre enn én gang hvert 100. år) 2 = Mindre sannsynlig (kan inntreffe mellom én gang.
Veiledet lesing Mørkved skole
Eksperiment for TDT25 Tor Stålhane.
Oppgave gjennomgang Kap. 3 og 4.
1 Oppgave gjennomgang Kap Oppgaver -Kap 12: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 11, 18, 19.
Innføring i fagdidaktikk – samfunnsfag 1
Grunnleggende testteori
«Sammen om Kvalitet» Informasjon om kvalitet, kvalitetssystem og avvikssystem Kurs tillitsvalgte Utdanningsforbundet 23.mai 2013 Kjell Meen, kvalitetssjef.
Programvare-prosesser
Prototyping In 140 Sommerville kap. 8. Mål Forstå hensikten med prototyping i forskjellige utviklingsprosjekt Forstå forskjellen mellom evolusjonær og.
4/4/2017 IMT2243: 17.februar 2011 Domenemodellering / Konseptuelle Klassediagram Monopol- eksempel SSD : System Sequence Diagram Kort repetisjon av teknikken.
Hovedprinsipper i Rational Unified Process
Bendik Bygstad Høgskolen i Vestfold RUP-prosjekt Sammenhengen med UML 1.Hovedstruktur i RUP-prosjekter 2.Faser og iterasjoner 3.Sammenhengen med.
Prognose av framtidig etterspørsel
I dag snakker vi om: Brukergrensesnitt med kvalitet Bruksegenskaper Normans 7 stadier Testing med papirprototyp.
Oppsummering av hovedområdene i kurset LO 135A Kirsten Ribu
1 Skal vi snakke sammen? Jan Håvard Skjetne SINTEF / University of Melbourne
Empiriske metoder Oppgaveanalyse, observasjon
UML og grensesnitt UML er standard for modellering innen objekt-orientert programvare kan UML også brukes til modellering av grensesnitt? fordel: bedre.
Forside/oversikt Fag / tema Forming, matematikk, symmetri, geometri
Kodegjennomgang Thommy Bommen & Jarle Søberg Computas AS.
Software Requirements Elicitation
Testing av system Gruppe 6 Henrik Bækhus Morten A. Iversen Mathias Bondeson Gunnar K. Kulleseid Svein Ivar Kristiansen Ronny Hulthin.
Teknikker for å bedre design- prosessen -Design by contract -Prototyping design -Fault-tree analyses.
ROOTS Johannes Brodwall, Kløne Steria Norway
Læring prosjektpraksis Førsteamanuensis Prosjektledelse,
TEKO - bransjen IT som strategisk virkemiddel
Problemstyring Problem Management
Kvalitative og kvantitative metoder
Induktivt og deduktivt design, metodevalg.
Skjemaendringer i systemer bestående av XML-data i relasjonsdatabaser Høgskolen i Gjøvik Master i Medieteknikk, Marianne Brattrud.
Spørsmål og aktiviteter på ulike nivåer
PUG-NORWAY OKTOBER 2008 THOMAS SKJØRTEN, HILDE ANDREASSEN UML og OpenEdge OOABL.
Objektorientert utforming In 140 Sommerville kap. 12.
Forstudie Nå situasjonen: dagens situasjon med ulemper og fordeler
JavaFX i kodeklubben Apps i Java. Programmering og programmeringsspråk Alle programmeringsspråk er egentlig like... men alt som følger med språket (verktøy,
Drop-In metoden En metode for å veilede elever til en mer positiv elevrolle Fra bekymring til forandring gjennom samtale, veiledning og oppfølging Utviklet.
Objektorientert design
Konstruksjon og Testing Torsdag 30. september 2004 Av Even Aasland Harald Ueland.
Objektorientert utforming In 140 Forelesning Nr 11 Sommerville kap 12 – del 1.
N ORWEGIAN U NIVERSITY OF S CIENCE AND T ECHNOLOGY D EPARTMENT OF C OMPUTER AND I NFORMATION S CIENCE Risk Assessment of Safety Critical Systems An approach.
Skriving og lesing som grunnleggende ferdighet
Objektorientert design In 140 Sommerville kap 12 – del 1.
Use case realisering Designmodellering Kirsten Ribu Kapittel 4 UML Distilled.
LOPOT Lokasjonsbasert ProfilOppdateringsTjeneste.
Brukbarhetstesting og feltstudier INF 1500; introduksjon til design, bruk og interaksjon 7 november 2010.
Kvalitet, risiko og avvik
I den prosessorienterte organisasjon spør man
Verktøy for å kartlegge holdninger
Bygg 21 Digitalisering av byggebransjen Rapport
Identifisere behov – og etablere krav
RUP-prosjekt Sammenhengen med UML
Brukbarhetstesting og feltstudier
Ting Forbindelser Ting og forbindelser blir til sammen et diagram
Programvareprosessen styrer utviklingen
Produksjonssetting i Cerebrum
IN3030 – Effektiv parallellprogrammering Uke 1 2. del, våren 2019
Utskrift av presentasjonen:

BUCS Utfordringer og valg av fokus Tor Stålhane

Rammebetingelser Første spørreundersøkelse viser at det vi gjør må kunne: Brukes sammen med UML Passe inn i RUP Hjelpe utviklere og kunder / brukere til å kommunisere bedre om systemrisiko Gi en demonstrerbar gevinst for utviklingsbedriften

Kommunikasjon For å fremme kommunikasjon er det viktig at de metodene vi bruker Er enkle å bruke Gjør at kunde og utvikler kan etablere –en felles forståelse av problemene –et felles sett av begreper for å snakke om risiko og sikkerhet Kan brukes tidlig i utviklingsprosessen

Tidlige faser - 1 Problemer rundt risiko / farer må introduseres tidlig i prosessen. Vi må vise tre ting samtidig: At det finnes farer At det er mulig å gjøre noe med de At vi har løsninger som kostnadseffektive

Tidlige faser - 2 Starter ofte med en ide / et konsept: Problem – relatert til kundegruppe. Dette vil gi oss: –overordna funksjonalitet –Systemomgivelser Løsning – et datasystem Dette er tilstrekkelig for å gjennomføre en grovanalyse eller en preliminær HazOp

UML Det er en økende interesse for koblingen risiko / sikkerhet og UML. Vi bør se på metoder som Passer sammen med use case diagrammer og sekvensdiagrammer Kan brukes til å beskrive og analysere scenarier – ”Hva skjer viss…”

UML – Use Case Use case og HazOp: Enkel teknikk som kan brukes tidlig i utviklingsprosessen. Utviklerne kan identifisere problemer sammen med kunden. –skape tillit. –vise interesse for kundens problemer. –vise hvordan utviklingsfirmaet kan gi en trygg løsning.

UML - Sekvensdiagrammer Sekvensdiagrammer og FMEA Fokus på meldingsutveksling i overordna scenarier. Analysere –Mulige feilmoder for hvert objekt. –Konsekvensen av feilmoden på totalsystemet. Dette kan hjelpe oss til å identifisere behov for barrierer

UML – klassediagrammer Klassediagrammer og FMEA. Fokus på metodene i klassene. For hver enkelt metode: Hvilke feilmoder har den Hva blir konsekvensene for systemet Hva kan vi gjøre for å fjerne feilmoden eller konsekvensen

CRC kort Dersom CRC kort blir brukt er dette en god anledning til å gjøre sikkerhetsanalyser. Vi kan ta utgangspunkt i hver klasses ansvar og samarbeid for deretter å spørre: Hva skjer viss vi får en feil i en klasse som denne klassen er avhengig av? Hva skjer viss denne klassen ikke leverer sine tjenester?

RUP - 1 Det vi gjør må passe inn i RUPs måte å tenke prosjektgjennomføring på. Iterativ utvikling Kontroll over kravprosessen Komponentbasert arkitektur Visuelle modeller Kontinuerlig verifisering av kvalitet Kontroll over endringsprosessen

RUP - 2 Vi må Huske på at i noen tilfeller sier bedriftene RUP når de egentlig mener UML. Være åpne og unngå en streng tolking av hva som er / ikke er RUP. Selv om vi fokuserer på RUP, må det vi tilbyr også kunde brukes i andre prosesser.

Et produkt i endring RUP konsepter – iterasjoner, kontinuerlig verifisering og endringskontroll. Våre utfordring - å lage metoder som det er: Enkelt å lære Enkelt å gjennomføre iterativt Enkelt å lage støtte til – maler, sjekklister, enkle verktøy

Komponentbasert utvikling FMEA passer godt for komponenter. Vi trenger støtte for å Se komponentene og systemarkitektur i sammenheng. Identifisere feilmoder Vurdere konsekvenser på systemnivå. Identifisere mulige, praktiske barrierer.

Visuelle modeller Visuelle modeller i sikkerhetsanalyse: Feiltrær (FTA) Hendelsestrær (ET) Årsak – virkningsanalyse (CCA) Praktisk erfaring indikerer at folk oppfatter info i form av bilder lettere enn info i form av tekst.

Feiltrær - FTA God grafisk notasjon. Kan inkludere programvare, prosedyrer, mennesker osv. på en enkel måte. Gir en god oversikt over problemene. Kan analyseres kvalitativt og kvalitativt. Usikker på hvor lett det er å få utviklere og kunder til å forstå notasjonen.

Hendelsestrær - ET Enkel og intuitiv metode. Viser hvor vi kan sette inn barrierer. Kan analyseres kvalitativt og kvantitativt. Lett å lese og lett å lage. Kan konstrueres ved å ta utgangspunkt i scenarier. Kan derfor lett kombineres med use case diagrammer og sekvensdiagrammer.

Årsak – virkningsanalyse - CCA Stor og ganske kompleks notasjon som kombinerer hendelsestrær, feiltrær og modellering av tid. Kraftig verktøy for å analysere komplekse og parallelle hendelsesforløp. Vanskelig å lære bort til utviklere og kunder.

Demonstrere gevinst Det er flere områder der vi har muligheter for å vise gevinst: Bedre prosjektgjennomføring –raskere –billigere Kundetilfredshet – mer fornøyde kunder Markedsføring – nye kunder

Bedre prosjektgjennomføring Salgsargumenter: Bedre oversikt over produktrisiko gir bedre kontroll over krav og testing Identifisering av behov for barrierer og ”wrapping” gir mindre behov for å reparere på koden etter som vi eller kunden oppdager problemer

Kundetilfredshet Vi kan bidra til økt kundetilfredshet ved å vise kunden at: Vi tar hans problemer på alvor Han har problemer og at vi kan gjøre noe med de på hans premisser. Han får et sikrere system

Markedsføring Utviklingsbedriften kan bruke resultatene fra BUCS i sin markedsføring ved å legge vekt på: Kundens behovet for risikoanalyse. Sine egne kunnskaper om risikoanalyse. At de har metoder og verktøy som lar utviklere og kunder sammen løse risikorelaterte problemer.