Forelesning i mikroøkonomi.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Presentasjon av problemstillinger til utvalgsmøte Geir Arnulf Sak Et velfungerende forskningssystem.
Advertisements

ELEKTRISK ENERGI FRA FORNYBARE OG IKKE-FORNYBARE ENERGIKILDER UNGDOMstrinnet vurderingskriterier til underveisvurdering Navn:____________________________________________________________________.
Grunnleggende bedriftsøkonomisk analyse (3ØB112)
Grunnleggende spørsmål om naturfag
Imperfekt konkurranse (Monpol, Oligipol)
Nye økonomiske utfordringer
Introduksjon til samfunnsgeografi SGO 1001
Enkel Keynes-modell Lukket økonomi
Oppsummering Econ 3730 Høsten 2012.
Kap 08 Kontinuerlige stokastiske variable
Sigmund Grønmo: Samfunnsvitenskapelige metoder Kapittel 19
Grønn innovasjon og grønne arbeidsplasser i Oslo
Nils Eirik Stamland, INEOS Norge AS
Regional kapital i en global verden Noen innspill til lokaliseringsvalg.
Forelesning i mikroøkonomi.
Forelesning i mikroøkonomi.
Arbeidsmarked og likevektsledighet
Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk Econ1310
Forelesning i mikroøkonomi.
Meta- og grunnopplysninger Dag Wiese Schartum. Utgangspunkter “Infrastruktur” betegner et nett av ressurser for felles bruk i et samfunn Når ressursene.
Forelesning i mikroøkonomi.
Forelesning i mikroøkonomi.
Introduksjon til samfunnsgeografi SGO 1001
MarinePack - FOU- program for sjømatemballering Verdikjede- og strategianalyse av emballering av frosne hvitfiskfileter Jan Gjerde Ole Jørgen Hanssen Kjersti.
Natur - samfunn Bjørnar Sæther SGO 1001.
Eksamen i samfunnsøkonomi Oppgave 1
Enkel Keynes med endogene skatter
Forelesning i mikroøkonomi. Forelesning i mikroøkonomi Kapittel 6.
Forelesning 4 12.september 2012
Vitenskapelig revolusjon ESST august Shapins fokus Ending i kunnskap om virkeligheten og hvordan sikre denne kunnskapen: –Mekanisering av naturen.
Markedsmekanismen 2. Mikroøkonomi Teori og beskrivelse © Limedesign
Vekst og vern1 ECON 3910 Innføring i miljøøkonomi, vår 2008 Forelesning 12 Kapittel 7 Foreleser: Finn R. Førsund.
Kenneth Ruud Prorektor forskning og utvikling UiT 2020: Drivkraft i nord Foto: Geir Gotaas.
Samfunnsvitenskapelig metode – innføring Forelesning 4/
Ufullkommen konkurranse I kapittel 5 ser vi på markedsformer som ligger mellom fullkommen konkurranse og monopol. Det betyr at vi nærmer oss virkeligheten..
Internasjonal handel og komparative fortrinn De varene og tjenestene vi kjøper fra andre land, kalles import. Eksporten er de varene og tjenestene vi.
Økonomistyring Kjell Magne Baksaas, Øystein Hansen og Trond Winther Gyldendal Akademisk Produktvalg © Gyldendal Akademisk Innholdet i dette dokumentet.
Monopol og markedsmakt
Vitenskapelig usikkerhet Er det lett å se hva pH- verdien er? Hvilke andre metoder kan brukes til å måle pH? Foto: Cappelen Damm.
Kapittel 1 – Hva er samfunnsøkonomi?. I kapittel 1 skal du blant annet lære: Hva samfunnsøkonomi er Om forskjellen mellom mikroøkonomi og makroøkonomi.
Bærekraftig utvikling Viktige prinsipper for handling (fra Nasjonalbudsjettet): – Rettferdig fordeling (nåværende og fremtidige generasjoner) – Internasjonal.
Produktnavn Tittel på presentasjon. Oversikt Gi en kort beskrivelse av produktet eller tjenesten, brukerproblemene som løses, og brukerne produktet eller.
ATOMER Atomer har nøytroner og positivt ladde protoner i kjernen, og negativt ladde elektroner som svirrer rundt kjernen. C = karbon.
Kapittel 19 Verdiskaping, vekst og velferd
Kapittel 1 Hva er samfunns-økonomi?
Miljøproblemer. Miljøproblemer Miljøproblemer Miljøproblemene skyldes gjerne eksterne virkninger, dvs. virkninger av produksjon og forbruk som rammer.
Kapittel 5 Monopol, monopolistisk konkurranse og prisdiskriminering
Samfunnsvitenskapelig metode – innføring
Allmenningens tragedie
Ressursperiferier Bjørnar Sæther SGO 4016.
Inntektsbestemmelsen i en åpen økonomi. Multiplikatorprinsippet
The Nature and Causes of Economic Fluctuations
Microeconomics (ECON 1010) Førstelektor Ivar Bredesen
The Nature and Causes of Economic Fluctuations
Aggregert tilbud og aggregert etterspørsel
Kapittel 6 Tilbudskurven 1.
7 Økonomi og miljø Er forurensning en kostnad? Hvorfor ikke ha totalforbud mot forurensning av luft, jord og vann? Hva har økonomer å bidra med i forurensningsdebatten?
Finanspolitikk og utenrikshandel
Natur - samfunn Bjørnar Sæther SGO Natur - samfunn Bjørnar Sæther SGO 1001.
Inntektsbestemmelsen i en åpen økonomi. Multiplikatorprinsippet
Kap. 9 Organisasjonens omgivelse
Kapittel 6 Produksjon 1.
Kapittel 7 Kostnadsforløp og kostnadsstruktur
Kapittel 13 Prissetting Forklare hva som menes med kundeverdi
3 Kostnader og kostnadsteori
Del III: Relasjonsforhold mellom kunde og leverandør
Sett inn bilde av produkt her
Åpen økonomi aggregert etterspørsel
Årsaker til økonomisk vekst
Utskrift av presentasjonen:

Forelesning i mikroøkonomi. Lysark til Innføring i MIKROØKONOMI Viggo Andreassen (VA)

Forelesning i mikroøkonomi. Forelesning i mikroøkonomi Kapittel 1 og 2

Forelesning i mikroøkonomi. Tema Antall forelesninger Pensum Presentasjon av mikroøkonomi som fag.   1 VA kap. 1 og 2 Innledning til mikroøkonomi. 2 VA kap. 3 Produsentens økonomiske adferd. 5 VA kap. 4,5 og 6 Konsumentens økonomiske adferd. 4 VA kap. 7 og 8 Fullkommen konkurranse. 3 VA kap. 9 Ufullkommen konkurranse: Monopol. VA kap 10

Forelesning i mikroøkonomi. Pensum: Viggo Andreassen (VA)(2012). Innføring i Mikroøkonomi for økonomisk administrative studier: Cappelen Damm Akademisk.

Forelesning i mikroøkonomi. Samfunnsøkonomi er vitenskapen om hvordan samfunnets knappe ressurser brukes til alternative formål for å dekke behovene i samfunnet best mulig.

Forelesning i mikroøkonomi. Med ressurs menes en innsatsfaktor i en økonomi som brukes til å produsere og distribuere goder, dvs. varer og tjenester. Senere i boka vil vi også benevne ressurs som en produksjonsfaktor.

Forelesning i mikroøkonomi. Naturressurser er en fellesbetegnelse på de ressurser som naturen gir oss. Vi deler naturressursene inn i to forskjellige kategorier nemlig fornybare (skog, fisk, smolt og ulike former for fornybar elektrisk energi) og ikke-fornybare naturressursene (mineraler, olje og gass).

Forelesning i mikroøkonomi. Arbeidskraft er tjenester som menneskene selv yter. Kvaliteten på arbeidskraft påvirkes av humankapitalen som er oppsamlet kompetanse, kunnskap og tillærte ferdigheter i arbeidsstaben.

Forelesning i mikroøkonomi. Realkapital er en ressurs som kan beskrives som alle fysiske gjenstander som bidrar til produksjon. Den kan brukes over lengre tid og er menneskeskapt. Vi skiller mellom konsumkapital og produksjonskapital.

Forelesning i mikroøkonomi. Behov er egenskaper ved mennesker som gjør at de ønsker seg goder som legger beslag på ressurser for å bli produsert.

Forelesning i mikroøkonomi. Den store utfordringen til et samfunn med knappe ressurser er at den samlede mengden med goder som samfunnet ønsker seg, ikke er mulig å produsere med de ressursene samfunnet selv rår over. Samfunnet må derfor velge hvilke goder som skal produseres.

Forelesning i mikroøkonomi. Produksjonsmulighetskurve viser hva et land med gitte ressurser maksimalt kan produsere når alle ressursene utnyttes effektivt og fullt ut. Vi ser i utgangspunktet bort fra endringer i det teknologiske og det organisatoriske kunnskaps-nivået i samfunnet

Forelesning i mikroøkonomi.

Forelesning i mikroøkonomi.

Forelesning i mikroøkonomi. Alternativkostnad kan litt upresist definere som det samfunnet taper av andre goder når samfunnet bruker ressursene til å produsere en bestemt mengde av et gode.

Forelesning i mikroøkonomi.

Forelesning i mikroøkonomi.

Forelesning i mikroøkonomi.

Forelesning i mikroøkonomi. En økonomisk modell er en forenklet versjon av det virkelige økonomiske liv og er utviklet for å forklare komplekse økonomiske prosesser.

Forelesning i mikroøkonomi. Modellen fremstår som en teoretisk konstruksjon som viser de økonomiske prosessene gjennom et sett av variabler, som alle er knyttet sammen gjennom logiske relasjoner eller ligninger.

Forelesning i mikroøkonomi. Modellene forbedres kontinuerlig gjennom tilbake-meldinger til modellbyggerne pga. nye observasjoner i virkeligheten, erfaring fra testing av modeller og ny teoretisk innsikt som erverves gjennom den forsknings-innsatsen som foregår nasjonalt og internasjonalt.

Forelesning i mikroøkonomi.

Forelesning i mikroøkonomi. Med eksogene variabler mener vi variabler hvor verdien på variabelen blir bestemt utenfor modellen, mens endogene variabler er variabler som vi ønsker å bestemme verdien av i modellen