Driftsoperatørfagtreff Tyrifjord hotell, Vikersund

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Bergen Vann Mai 2014.
Advertisements

Mobile løsninger i EB Bent Gabrielsen 2. okt
IK-Bygg på web: Formål IK-Bygg web skal bidra til å avdekke avvik i forhold til helse, miljø og sikkerhet. Det stilles strenge krav til hvilken forfatning.
Erfaringer fra internrevisjon
27. januar 2004TDT4285 Planl/drift IT-syst (M10)1 Vedlikeholdsvinduer TDT4285 Planlegging og drift av IT-systemer Anders Christensen, IDI.
1 31. januar 2006 TDT4285 Planl&drift IT-syst Forelesning nr 11: Vedlikeholdsvinduer TDT4285 Planlegging og drift av IT-systemer Våren 2006 Anders Christensen,
Markedsinfo fra Bergen kommune – vann- og avløpsetaten
 Arbeidsgiver skal sørge for at BHT bistår med planlegging og gjennomføring av fysiske og organisatoriske endringer i virksomheten, herunder etablering,
Stock Optimiser Beslutningsstøtteverktøy for optimalt reservedelslager
BRUKERVEILEDNING - AquaLog 05. MARS Brukerveiledning - AquaLog  Denne presentasjonen skal gi brukeren en innføring i bruken av vedlikeholdsprogrammet.
BIS PP Maintenance Management System Infor EAM Enterprise Edition
Kompetanseheving VA • Hvorfor •Ønsker å bidra til generell kompetanseheving •Vanskelig å rekruttere fagpersoner innen VA •Ønsker å øke muligheten for avansement.
STATOIL VEDLIKEHOLDSSTYRING.
Hva skal vi snakke om? Hva er IK – Akvakultur? Hva er internkontroll?
1 Valg av system •Hadde et elektronisk ”hjemmelaget system” med en del begrensninger. •Overbevise ledelse om behov for nytt system. •Opprettet en prosjektgruppe.
Dialogkonferanse Svartediket Onsdag 14.mai 2014 Margrethe Wold – Mattilsynet Distriktskontor for Bergen og omland Viktigheten av sikker vannforsyning.
V/ Knut Huseby. V/ Knut Huseby Fakta om anlegget: Anlegget ble bygget av Bio-waz og tatt i bruk høsten 2010   Totalkostnaden komplett anlegg med fjernvarmeledning:
Pims i Statoil 3. mai 2000.
Bruk av høydebasseng i vannforsyningen
Fylkesmannen i Møre og Romsdal
HTV- konferanse 5. – 6. desember 2011
Stoffkartotek-veileder
GVD-Sommerseminar , Haugestad Rekruttering fra utlandet: •Hvorfor dro jeg til Norge? •Hvordan var m ø tet med VA Norge/Drammensregionen? •Hva var.
23. januar 2004TDT4285 Planl&drift IT-syst1 Tjeneroppgraderinger TDT4285 Planlegging og drift av IT-systemer Anders Christensen, IDI.
NASJONAL GODKJENNINGSORDNING FOR INN PÅ TUNET – slik kvalitetssikrer vi tjenestene. Steinkjer 1.mars 2013.
1 FOU-prosjekt Bruk av forsikringsskadedata. 2 En typisk VA-kommune? 5000 innbyggere Sentrumsbebyggelsen: ett vannverk og ett avløpsrenseanlegg Grendesamfunn:
Alle ansatte må involveres Hvordan tilrettelegge HMS-arbeidet i mindre energibedrifter? Rica Nidelven Hotel Trondheim, 26. – 27.januar 2011 Eirik.
HMS i de lokale og regionale energibedriftene Hvordan ivaretar bedriftene helse, miljø og sikkerhet? KS Bedriftenes Møteplass 2011, 17.februar.
Kvalitetssikring av byggeprosjekt – del 4
Økonomiplan Rådmannens forslag 25. november 2008.
Hvorfor vernerunder Kurs i vernearbeid/vernerunder 23. januar 2013
Per Bruvold Sikkerhetssjef IKT/Personvernombud
Drikkevannsforsyningen i Troms - basert på Vannverksregisteret Tilbakeblikk - status - utfordringer Jens Erik Pettersen Finnsnes, Oktober 2005.
Handlingsplan for VA i Svelvik kommune
KOSTNADSPROGNOSER: Signalene fra diskusjonen av de 7 gruppeoppgaver den 25. mars, pluss andre vedtatte og antatte ambisjoner, er lagt til grunn: Vannledningsnettet.
Godt Vann Drammensregionen (GVD)
Oslo kommune Sykehjemsetaten Arbeidsmiljøloven Kai Jensen.
Utsatte barn: Kommunenes tilrettelegging for samarbeid Funn fra landsomfattende tilsyn i 2008 Regional konferanse i Stavanger 2. desember 2009 Avdelingsdirektør.
HANDLINGSPLAN FOR UNIVERSELL UTFORMING Prosjektleder: Oddrun Helen Hagen, SWECO Samferdsels- etaten.
Bravida IK-Web Internkontrollsystem i praksis – En presentasjon av IK-Web Et nytt forretningsområde i Bravida.
…når resultater betyr noe
Bilfinger Maintenance Management System Infor EAM Enterprise Edition
Overvåking Feilhåndtering
Klikk for å legge inn navn / epost / telefon Folkehelsetilsynet i Oslo og Akershus 2014 Møte for ledende helsesøstre og kommunejordmødre i Akershus
Planlegge og prioritere tiltak
SINTEF Raufoss Manufacturing AS
Internkontroll ved Setesdal vgs Mål: ”Å få til felles rutiner og dokumentasjon”, virksomhetsplanen Hele internkontrollsystemet ligger i Fronter, rom.
Vann og avløp i Båtstø vel
IK Bygg, et verktøy for kommunene
Arbeidsmiljøet for ansatte
Står politiet i Vestoppland bedre rustet etter 22.7? Beredskapsmøte i Gjøvikregionen, Sillongen, 16. november 2012.
1 Fagkonferanse for VA- sektoren 31. mars – 1. april Kompetanseutvikling/fagopplæring/rekruttering til VA-sektoren Svein Erik Moen, Norsk Vann BA.
– 1.1 Presentasjon av Undervisningsbygg Tilbudskonferanse vaktmestertjenester Runar Berget –
Vannleveranse og beredskap Tilfeldigheter eller planer……..? Erling Aass Drammen kommune, vann og avløp.
ANLEGGSLEDER KAIA CONRADI ENTREPRENØRBRANSJEN.
VA –teknikk. Samarbeid Organisering Av Samarbeid mellom HIN og VA - bransjen Årsmøte i Driftsassistanse Nordre Nordland Andenes 26 – 27 mars Ved Førstelektor.
1 Risiko- og sårbarhetsanalyser i kommunen. v/ konstituert rådmann/organisasjonssjef Randi Rasmussen, Malvik kommune Fylkesmannens kommunesamling 12. november.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Eidsvoll kommune -på historisk grunn inn i fremtida s ide 1 Bårlidalen RA – fra kloakkrenseanlegg til miljø og energianlegg.
Resultater fra delprosjekt 1:
Tips og råd Til hva dere bør tenke på når dere setter samme et business case (basert på innspill fra seminar )
Erfaringer med bruk av BedreVANN i kommunen Vi ønsker å få inn eksempler på bruk fra deltakerkommunene - Frist: Vi vil formidle tips og erfaringer.
Et bærekraftig renseanlegg?
Strategiplan 2019 – 2022 For et bedre miljø og en grønnere hverdag
Alternativ vannforsyning for Ålesundsregionen
Hensynssoner rundt Borregaard
Arbeidstilsynet syn på verneombudenes plass og rolle i virksomheten
Eiendomsforvaltning Kort introduksjon til modulen.
Møte med seksjonssjefene 10. januar 2017
Utskrift av presentasjonen:

Driftsoperatørfagtreff 2014 17.9.2014 Tyrifjord hotell, Vikersund FDV dokumentasjon Bruk av Isy Jobtech. v/ Drammen kommune

DRAMMEN KOMMUNE- Vann og Avløp: Erfaringer fra implementeringer av ISY JobTech Bruk av systemet i dag Planer videre

Drammen kommune-en by i vekst ca. 65 Drammen kommune-en by i vekst ca. 65.000 innbyggere befolkningsvekst: 1,5%/år medfører behov for utvidelse av bla VA-tekkniske anlegg Drammen anno 1800 Drammen i dag Utvidelse=kvalitativt og mengde Stadig flere anlegg Beholde oversikt Registrere observasjoner i sammenheng med bedre kontroll på transportsystemets funksjon

Krav til Vann og avløp Drikkevann Avløp Nok vann - Vanntrykk i tilknytningspunkt - Tilstrekkelig kildekapasitet Godt vann Innhold av fysiske og kjemiske stoffer og bakterier Sikkerhet i vannforsyningen Tilgang til vann fra alternativ kilde Beredskap Avløp Overholde fylkesmannens krav i fht Tilføringsgrad Avløpsrensing Total- og restutslipp Tjenesteleverandør Drifte kostnadseffektivt

Krav til Vann og avløp Badevannskvalitet

Vann og avløp – mye utstyr Vannforsyning: 2 Høydebassenger 10 Trykkøkningsstasjoner 53 Reduksjonsventiler Avløpsrensing: 2 renseanlegg Avløpstransport: 65 Avløpspumpestasjoner 90 overløpstasjoner

Behov for bruk av FDV-system VA-virksomheten: Bidrar til folkets helse på mange måter Forvalter viktig og verdifull infrastruktur Samfunns krav om at vi har - kontroll med VA-anleggets tilstand - gode vedlikeholdsrutiner (vedlikeholdssystem)

Hva ønsker vi å få ut fra systemet? Kontroll over gjennomføring av systematisk vedlikehold Historikk som grunnlag for avgjørelser rundt investeringer Dokumentasjon på gjennomførte kontroll, service og vedlikehold for - å sikre garantikrav for ny anskaffet utstyr og reparasjoner - huske garantibefaringer - tilsyn (fylkesmann, brannvesenet, mattilsynet, …) Innsamling av driftsdata for analyser (f eks beregning tilføringsgrad) Forbedre bruk av personelle ressurser (planlegging)

Etablering av ISY JobTech JobTech etablert i 1991 med nybygg av Solumstrand ra Tidligere: lite bruk pga utilstrekkelig tilrettelegging Med oppstart rehabilitering Solumstrand ra økt fokus på vedlikeholdssystem Systemet ble oppgradert og tilrettelagt Forutsetning for å sikre garantikrav Litt om historien: Hvorfor JobTech???

Forutsetning for etableringen 1) Beslutning om at JobTech skal brukes videre som sentralt FDV- system i VA – Drammen kommune og forankring i KS-systemet 2) Krav om dokumentasjon for bruk i JobTech måtte forankres i tilbudsgrunnlagene for rehabilitering Solumstrand ra + permanent oppfølging av innlevering av dokumentasjon 3) Alt utstyr måtte tagges med enhetlig system 4) Følger opp oppgradering ISY JobTech for - Muusøya renseanlegg - Utestasjoner avløp - Drikkevannstasjoner

Flytskjema Solumstrand ra/forbehandling Masse utstyr!

Solumstrand ra – Tilrettelegging for bruk av ISY-JobTech Strukturere systemet: FOR = Forbehandling av avløpsvann mekanisk BIO = Biologisk kjemiske behandling av avløpsvann SLA = Slambehandling BYG = Bygning (dekker, vinduer, tak, dører, porter, …) BRA = Brannvern (branndører, rømningsveier, brannalarmanlegg, ledelyssystem, …) GAS = Gassanlegg STY = Styringsanlegg (undersentraler, kamera, …) VEN = Ventilasjon VVS = Varmeveksler/varmepumpe, sanitæranlegg, hydroforanlegg Viktig med ordentlig og oversiktlig struktur i systemet.

Drikkevann – status og planlegging Stasjonsoversikt for alle vannstasjoner opprettet Stasjonene legges inn med TAG kodemanual: - Stasjonsnummer - Stasjonsnavn - VIKTIGSTE komponenter Dokumentasjon kan legges direkte på komponenten Data tilhørende den enkelte komponent kan trendes. Eks:- sandvolum for det enkelte sandfang, - målerstand for den enkelte vannmåler Mulighet til å knytte driftskostnader til den enkelte stasjon Alle komponenter er tenkt tagget på samme måte både i Jobtech, driftsovervåkning og Gemini VA. Dette gir en god oversikt over komponentene som benyttes. Dette forhindrer også uoffisielle kallenavn på stasjonen som den enkelte kan.

Drikkevann – status og planer Målet med Jobtech på iPad: - Arbeidsordre og kvittering for utført arbeid er implementert det mangler mulighet til å lagre komponentdata få en fremtidig tilgang på tegninger og øvrig dokumentasjon når den enkelte er ute på stasjon Applikasjonen må videreutvikles slik at de viktigste dokumenteringsfunksjonene er tilgjengelig

Organisering av arbeidet Formann godkjenner hver fredag og lagrer jobbordre for hele uke Brukernivå Funksjon Stilling A Administrere/oppgradering av systemet, Fagleder   legge nye funksjoner/skjemaer inn i systemet B Administrere oppgavefordeling Formann Godkjenne kvitterte jobber og tiltak Legge inn/endre komponenter C Kvittere for utførte jobber og tiltak Driftsoperatør  Legge inn kommentarer og bilder

Hovedprosesser VA-prosess Driftsinstruks HMS Arbeitsmiljøloven Sikkerhetsinstruks FDV-syst JobTech DOS CACTUS/CITECT FM fordeler oppgavene til DO Alarmer Kurs/Opplæring Admin. Datablader EcoOnline Vernerunde DO utfører DO utfører DO utfører daglig kontroll DIBK følger opp VO utfører Avvik? DO kvitterer i JobTech ja FM registrerer inn i JobTech VO lager HMS- handlingsplan i samråd med FM og FL nei FM vurderer, evt. i samråd med FL og/eller DIBK Hendelse/avvik? ja DO kvitterer ”utført” i JobTech VO følger opp utførelsen FM kvitterer ”godkjent” i JobTech FM iverksetter tiltak, evt. i samråd med DIMP VO utkvitterer i HMS handlingsplanen Bestilleren (FM/DIMP) registrerer utførelsen inn i JobTech DIBK vurderer avviket i fht utslippstillatelsen, evtl registrerer utslippet inn i drifts- journalen DO…Driftsoperatør FM…Formann DIBK…Driftsingeniør Biologi/kjemi DIMP…Driftsingeniør Maskin/prosess FL…Fagleder VO…Verneombud EA…Elektroansvarlig Rensekrav, Totalutslipp/restutslipp, Tilføringsgrad

? Resultatdokumentasjon VA-prosess Resultatmøte 1x/mnd Drift Økonomi Utslipp fra ledningsnettet FL Budsjettoppfølging Rensekrav Totalutslipp Restutslipp Tilføringsgrad Hendelser på renseanlegg og utestasjoner ? Årsrapport

ISY JobTech- vedlikeholdsavtale programvare 18 navngitte brukerlisenser 7 navngitte brukerlisenser for Isy JobTech iPad Go - kr. 128.000 per år

Innsamling data for utestasjoner TAG-nr Område* Gruppe* Kompo- nent Fabrikat Type Kapasitet Leverandør Vedlikeholdsoppgaver Henvisning til FDV-dokumentasjon Garantitid Merknad   Firma Tel Beskrivelse Frekvens begynner ender

Veien videre ISY JobTech tas i bruk også for Elektro Tilrettelegging av ISY JobTech Go for innsamling av driftstimer for utestasjoner Undersøke mulig kobling JobTech mot GEMINI Undersøke mulig kobling JobTech mot CITECT

Takk for oppmerksomheten!