Veileder i Trepartssamarbeid

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Spørsmålsstillinger Er trepartssamarbeidet liv laga?
Advertisements

Prosjekt ”Kompetansetillitsvalgtes rolle og kompetanseprofil” Fellesforbundet, konferanse om fag- og yrkesopplæring 30.november 2010.
Fra modellkommune til kvalitets- kommune - og ny kamp "Ta tjenestene tilbake" - konferanse Sørmarka Dag Christiansen, rådgiver.
Medvirkning til utvikling Anja Kildal Gabrielsen, LO www. fellestiltak
Saman om ein betre kommune
IA i kommunal sektor Liv Overaae, November KS Arbeidsgiverutvikling 2008 Status IA k. sektor •Sykefravær: –Fortsatt store utfordringer –Lyspunkter.
”Sammen om en bedre kommune”
Treningsleir på Stiklestad Hotell - Forbedringsarbeid i egen bedrift
Hva var utgangspunktet?
Dialog mellom Jens Garbo og Jan Sivert Jøsendal. Ledelse der kjernevirksomheten realiseres • Hva er den gode utdanningsledelse? Det er hensiktsmessig.
Levanger og Verdal som kvalitetskommuner
Velkommen til felles opplæring, 2008
L O S Ledelse, organisasjon og styring i Bærum kommune
Hvem er vi? Hva skal Bydel Grünerløkka være?
Prosjektleder Bjørn Pettersen bjorn.
ATB kurs 14. oktober Ingeniørenes Hus Ingvild Aga
UTDANNINGSFORBUNDET FINNMARK/FINNMÁRKKU OAHPPOLIHTTU s2.
«Sammen om Kvalitet» Informasjon om kvalitet, kvalitetssystem og avvikssystem Kurs tillitsvalgte Utdanningsforbundet 23.mai 2013 Kjell Meen, kvalitetssjef.
Medbestemmelse gjennom samarbeid Regionale kurs 2012
Ungdomstrinn i utvikling
«Forbedringsprosess(en)»
1 Kvalitetsarbeid, trepartssamarbeid og veien videre.... Hva nå? Notat til styringsgruppen i Kvalitetskommuneprogrammet 18. mai 2009.
Hvorfor kommuner? SOBK- opplæring Gardermoen Torstein Amdal og Dag Christiansen, rådgivere omstillingsenheten Fagforbundet.
Det grenseløse oppdraget Kan et godt samarbeid bidra til å løse Oppdraget? Mette Nord, Fagforbundets arbeidsutvalg 13.mars.
Organisering av elektronisk samhandling – hvordan få det til ? Svein Erik Wilthil, KS.
Kommunen som arbeidsgiver
God kommunikasjon – vær trygg
MEDBESTEMMELSE OG ROLLEN SOM TILLITSVALGT PÅ ARBEIDSPLASSEN
FOKUSKLUBB november 2008 SEH
Lederens rolle i systematisk etikkarbeid og noen erfaringer…. Sandefjord, Stokke, Larvik Kommune Larvik, Leni Klakegg, KS.
Fagforbundets Internasjonale Trepartssamarbeid Arbeidsseminar august 2014 Anne K Grimsrud.
Lokal tjenesteyting og kommunale omstillingstiltak Statssekretær Frank Jensen Solstrand oktober 2003.
Kvalitet i møtet med brukeren Hvordan lykkes med kvalitetsforbedring?
Tillitsvalgtes medvirkning i budsjettarbeidet
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
Kommunereformen Noen tips til tillitsvalgte. Sørg for å bli med i prosessen! Dersom du som tillitsvalgt hører om lokale prosesser og arbeidsgiver ikke.
IA-ledelse – 2 nye tilbud fra KS WORKSHOP
Modellkommunene Hva er unikt?
Hovedavtalen – Et rammeverk for god samhandling
Helseforetakene og kommunalt selvstyre i skjønn forening
Fagforbundet - ulike roller og oppgaver "Sammen om en bedre kommune" - opplæring Omstillingsenheten, Fagforbundet.
Involvering og forankring av arbeidsgiverpolitikken i Gjøvik kommune. HR – sjef Elin G. Limoseth
Utdanningsforbundet Nord-Trøndelag 1S PARTSSAMARBEIDET Kurs for styrere og tillitsvalgte i Steinkjer kommun April 2016.
Roller og spilleregler. Du skal representere innbyggerne Du har en styringsrolle Du har en folkevalgt lederrolle Du har en arbeidsgiverrolle Du er en.
Arbeidsgiverpolitikk gir gode resultater Strategikonferansen i Akershus Spesialrådgiver Hanne Børrestuen.
Fra ”helvete” til himmelen - eksempel på oppstart og prosess Arbeidsgiverstrategi Grue kommune v/ Anne Berit Gullikstad Kommunalsjef oppvekst (tidligere.
Kvalitetskultur ”Litt bedre i dag enn i går” Kvalitetsstrategi for Helse Midt-Norge
Foto: Bjørn Erik Olsen Medarbeiderplattform. Lederplattform og medarbeiderplattform Verdigrunnlaget i Nordland fylkeskommune –Åpenhet, tillit og lojalitet.
Inkluderende arbeidsliv som integrert del av arbeidsgiverpolitikken Prosess, plan og oppfølging IA-rådet i Oppland
Politisk ledelse og rollen som folkevalgt FNs internasjonale migrasjonsdag Dag-Henrik Sandbakken, fagsjef KS.
Fagforbundets kvalitetsbegrep  Alle innbyggere skal gjennom det offentlige ha tilgang på tilpassede velferdstjenester av god.
Nettkurset i samarbeid og medbestemmelse Dilemma: Omstillingsprosess – fra god start til dårlig gjennomføring.
Øygarden kommune Driftstilpasningsprosjekt 2013.
Arbeidsgiverstrategi og ledelse i Elverum kommune v/Arbeidsgruppa for arbeidsgiverstrategi i Elverum kommune For KS-nettverkssamling
Kvalitetskommune- programmet.
Kvalitetskommuner Hva er unikt? Trepartssamarbeid Aktiv medarbeiderdeltagelse Fokus på kvalitet i omsorgssektoren og oppvekstsektoren.
Elverum kommune: Arbeidsgiverpolitikk, -strategi, ledelse og Ugleskolen v/Arbeidsgruppa for arbeidsgiverstrategi i Elverum kommune For KS-nettverkssamling.
VELKOMMEN TIL Fellesopplæring i Hovedavtalen – Trondheim | 14.sept. 2016| Bjørn Holmli, LO-K og Karsten Langfeldt, KS.
VELKOMMEN TIL Fellesopplæring i Hovedavtalen – Trondheim | 14.sept. 2016| Bjørn Holmli, LO-K og Karsten Langfeldt, KS.
1 Verdier til hverdag og utvikling Nettverk for arbeidsgiverpolitikk Arne Skogsbakken.
Skranker i arbeidslivet
Oppdragstaker: Utviklingspartner DA
Teamsammenseting i forbedringsarbeid
Prosjektleder Kari Andreassen
Gode styringsgrep og metoder for folkevalgte
Trepartssamarbeid Et avtalefestet samarbeid mellom politikere, administrasjon og fagbevegelsen Gjensidig forpliktelse i forhold til programmets mål.
Samarbeid og medbestemmelse
Gode styringsgrep og metoder for folkevalgte
Kommunikasjon ≠ garnityr
Tillitsvalgte og verneombud - vår rolle i omstillingsprosesser
Utskrift av presentasjonen:

Veileder i Trepartssamarbeid Oslo 19.20 august Dag Christiansen Torstein Amdal

Tema i denne innledningen. Bakgrunn for veilederen Hva er trepartssamarbeid ? Hvorfor skal vi ha ett trepartssamarbeid? Hvordan lykkes med trepartssamarbeidet? Hvordan forankre trepartssamarbeidet?

Bakgrunn for en veilederen Behov for å lage en type ”oppskrift” på hva er trepartssamarbeid. Skille i mellom trepartssamarbeid og annet partssamarbeid. Veilederen er ett hjelpemiddel for å fremme trepartssamarbeid som arbeidsmetode.

Hva er trepartssamarbeidet?

Hva er trepartssamarbeid på lokalt nivå? Et konstruktivt samarbeid mellom politikere, administrasjon og tillitsvalgte for fornyelse i kommunesektoren

Forts: hva er trepartssamarbeid ? Særegen møteplass der de formelle avtalepartene møter de folkevalgte Rokker IKKE ved rådmannens og politikernes beslutningsmyndighet Gir beslutningstakerne et bedre beslutningsgrunnlag Gir grunnlag for et mer utvidet partssamarbeid

Hvorfor trepartssamarbeid? Det er mer å hente i ett konstruktivt samarbeid i mellom de folkevalgte, ledere og ansatte (Kvalitetskommuneprogrammet) Bruke ansattes kompetanse og kreativitet på en systematisk måte

Forts. Hvorfor trepartssamarbeid ? Samarbeid og samhandling på tvers. Krever helhetstenking og tilrettelegging Involvering og myndiggjøring av ansatte øker motivasjonen, nærværet og det blir færre omkamper og konflikter Effektiviteten og tjenestetilbudet blir bedre

Forts: hvorfor trepartsamarbeid? Politikerne kommer tettere på og øker forståelsen for verdier og utfordringer i kommunen. De blir bedre i rollen som ombud for innbyggerne og en bedre arbeidsgiver. Det lønner seg ikke minst økonomisk.

Hvordan lykkes med trepartssamarbeidet ? Å bygge en samarbeidskultur mellom de tre partene i kommunen

Forts:Hvordan lykkes med trepartssamarbeidet ? Rolleforståelse, og gjensidig respekt mellom partene for de ulike rollene Solid forankring av trepartssamarbeidet hos partene Det må settes av tid til både formelle og uformelle møte, og partene må prioritere oppmøte

Forts: Hvordan lykkes med trepartssamarbeidet? Et formelt forum med klart definert mandat og oppgaver Kontinuitet , likeverdighet og gjensidig TILLIT er en forutsetning Bygging av gode relasjoner og felles opplæring Resultater kommer av rett fokus på arbeidsoppgavene

Forts: Hvordan lykkes med trepartssamarbeidet? Full verdi av trepartssamarbeidet får vi når hele organisasjon drar i samme retning.

Hvordan forankre trepartssamarbeidet? Trepartssamarbeidet må ikke bare involvere noen få( de på toppen)

Hugge stein eller bygge katedraler.

Forts:Hvordan forankre trepartssamarbeidet? Det må lages en strategi for å involvere ledere og ansatte på virksomhetsnivå Det er viktig at alle ansatte får komme med sine forlag til forbedringer og ideer. Dette må skje i dialog med sin leder og arbeidskollegaer

Forts: Hvordan forankre trepartssamarbeidet? Lederstøtte er et nøkkelord. Lederne må legge til rette for ansatte. De må støtte opp under ideer til forbedring og de som ansatte som fremmer dem Resultater og rutineoppfølging må kontinuerlig etterspørres fra rådmann og de folkevalgte

Forst: Hvordan forankre trepartssamarbeidet? Kommunens politikere har en viktig dobbelrolle De er både folkevalgte ombud for innbyggerne, og arbeidsgivere for kommuneansatte Politikerne må involveres i utviklingsarbeidet

Forst: Hvordan forankre trepartssamarbeidet? Det kan skje ved deltakelse i arbeidsgrupper, eller ved jevnlig adgang til informasjon og påvirkning Politikerne skal fatte beslutningene

Lunner Øvre Eiker Verdier Avtale: om trepartssamarbeid Verdimanifest. Skjema som viser hvordan Lunner og Øvre Eiker kommuner organiserer samarbeidet: Lunner Øvre Eiker Verdier Avtale: om trepartssamarbeid Verdimanifest. Sammen skaper vi Sentrale dokumenter Arbeidsgiverdokument. Lea´n i Lunner Arbeidsgiverpolitikken Trepartsorganer Trepartssamarbeidsorganet Partssammensatt organ LMU Sentrale metoder Medarbeiderskap Stillingsbank Tjenesteoptimal Medarbeideropplæring Innbyggerinvolvering/ grendeutvalg

En utviklingsprosess.