Nytt fra NAV på boligfeltet Hege Løchen, KS storbyforum 23.10.2009.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Forslag til ny lov om kommunale helse- og omsorgstjenester Seniorrådgiver Liv Telle Stjørdal,
Advertisements

Fylkesmannens rolle i det boligsosiale arbeidet
Hvilke regler skal gjelde for Arbeid med Bistand og andre tiltak i 2006? Odd Wålengen, ASD.
Bakteppe. Definisjon av rehabilitering
© Bergen kommune TETT PÅ •Tett individuell oppfølging, et nasjonalt forsøk i perioden 2006 – 2008, knyttet til Handlingsplan mot fattigdom som sikter seg.
AVLASTNING Melhus
Sosialtjenestens utfordringer i NAV Statssekretær Laila Gustavsen Arbeids- og inkluderingsdepartementet 10. Oktober 2006.
NY ARBEIDS OG VELFERDSFORVALTNING
Først vil jeg takke for at Arbeidstilsynet er invitert hit til å holde innlegg om hvordan vi jobber med på å sette fokus på helsefremmende arbeidsplasser.
Hva gjør Arbeids- og velferdsdirektoratet?
Overordnet målbilde for nye arbeids- og velferdskontor
BOLIGER - eget hjem for mennesker med funksjonsnedsettelser
Kari Reine, mor og jurist Landskonferansen om Down Syndrom 2012
Samhandlingsreformen og nasjonal strategi for habilitering og rehabilitering Møteplass: Allmennhelse 13. Mai 2009 Mette Kolsrud forbundsleder.
Samhandlingsreformen – hvor står psykisk helse og rusfeltet?
1 ”På vei til egen bolig”: neste etappe i regjeringens satsing for å forebygge og bekjempe bostedsløshet Kommunal- og regionalminister Erna Solberg, 18.januar,
Arbeidsmarkedsbedriftene – veien videre
Kommunestyremøte Levanger 21. mai 2008 Jan Arve Strand NAV Partnerskap.
§12 konferanse Sandnes/Åna 1. Og 2. september 2011
Joachim Bjerkvik
Førsteamanuensis dr. juris Alice Kjellevold
KVALIFISERINGSPROGRAMMET Syretesten på samarbeid i NAV Ola Heen Strømmen, NAV Buskerud Samarbeidskonferanse Norefjell, 21 april 2009.
Veileder for helse- og omsorgstjenester til innsatte i fengsel
EN BEDRE HVERDAG MED GOD HABILITERING Stjørdal, november 2009 av Grete Müller.
Nettverkssamling om barnefattigdom
NAVs rolle i attføringspolitikken Ingar Heum Arbeids- og velferdsdirektoratet.
NAV – REFORMEN Innhold og utfordringer i NAV-kontorene. 12 K PLO-nettverk 27.september 2006 Live Jetlund, rådgiver, Fylkesmannen i Vestfold.
Nasjonal rusmestringskonferanse
Flyktningkonferansen 2008
NAV og flyktningearbeidet ”Nytt oppdrag – nye muligheter!”
Hvilke rettigheter har vi? Lov om sosiale tjenester
Side 1 Husbankens arbeid mot bostedsløshet Kriminalomsorgen Overgangsboligsamling Stavanger 13. – 14. mars 2006 Geir Barvik.
Samspill mellom stat og kommune i boligpolitikken Boligpolitisk konferanse i Bodø 25.mai 2009 Adm. direktør Geir Barvik.
Barn og unge Barn og unge er en sentral målgruppe i forhold til arbeidet med sosial og økonomisk inkludering, noe som også gjenspeiler seg i bl.a. formålsparagrafen.
Boligsosialt arbeid Formålet med det boligsosiale arbeidet er å motvirke og bekjempe bostedsløshet ”På vei til egen bolig” er regjeringens strategi for.
Stolt og unik Liv Overaae KS nfu konferanse 4. november 2008
Boligkonferansen i Tromsø mai Boligpolitikk i Tromsø boligsosiale utfordringer.
Kommunal- og regionaldepartementet Norsk mal: Startside Tips engelsk mal Klikk på utformingsfanen og velg DEPMAL – engelsk. Eller velg DEPMAL– engelsk.
Husbankens boligsosiale utviklingsprogram
Oslo – flest utfordringer – størst oppmerksomhet
HUSBANKENS VIRKEMIDLER
Arbeid er førstevalget
Boligkonferansen 2004 Politisk rådgiver Roger Iversen Kommunal- og regionaldepartementet 24. mars 2004.
Fra leie til eie Økt gjennomstrømning i kommunale boliger
© Bergen kommune Samarbeid mellom Kriminalomsorgen og Bergen kommune Komite for helse og sosial 11. mars 2009.
Etat for sosiale tjenester
Regjeringens tanker om fattigdom Framfylkingens nordiske fattigdomskonferanse Kjell Erik Øie Statssekretær
Drammen | Sosial- og helsedirektoratets rolle Et fagdirektorat underlagt HOD og AID  Fagdirektoratsrollen Følge utviklingen og samle inn kunnskap.
Statusrapport Boligsosialt utviklingsprogram fase 1 Kommunestyret 3
NBBLs landsmøte 2003 Oslo 11. –12. juni 2003 Tale til landsmøtet Kommunal- og regionalminister Erna Solberg.
Sosialtjenesten i Bergen
Prosjekt og Prosjekt Fokus på overganger Fra barnevernstiltak til voksentilværelse Målgruppe: Utsatt og sårbar ungdom – Ettervern –
På vei til egen bolig i Stavanger
Samarbeid mellom NAV Nord-Trøndelag og Nord-Trøndelag fylkeskommune (NTFK) om opplæring for l ærekandidater og lærlinger med behov for tilrettelegging,
Eva Buschmann Generalsekretær i CP-foreningen NAV og arbeidsavklaringspenger.
Flyktninger som ressurs Nordre Land kommune Fra bosatt til aktiv innbygger.
«Å komme sammen er begynnelsen, å holde sammen er fremgang, å arbeide sammen er suksess!» Henry Ford Torunn Dahlberg Frances Reardon Undervisning medisinerstudenter.
Opptrappingsplan for rusfeltet ≡ «Regjeringen vil ha en ny og forsterket innsats for mennesker med rus- og eller psykiske problemer, og vil derfor.
”Alle skal bo trygt og godt” Fylkesmannen i Troms v/ rådgiver Eva Angell
Rehabiliteringskonferansen 2015 Variasjon i organisering av tjenestene.
2008 Forslag til innhold i og organisering av Kvalifiseringsprogrammet
Boligsosiale utfordringer, - og vår måte å møte dem på
2008 Forslag til innhold i og organisering av Kvalifiseringsprogrammet
Statsbudsjettet ”boligbudsjettet” Kunnskapslunsj 13.10, Trygve
Nettverksmøte den
Bærekraftig boligbygging
Husbankens boligpolitiske utfordringer
NAV mulighetenes marked
Evaluering av strategien "På vei til egen bolig"
KBL Boligkonferanse, Sarpsborg 29
Utskrift av presentasjonen:

Nytt fra NAV på boligfeltet Hege Løchen, KS storbyforum

NAV, Side 2 Statsbudsjettet, Kap 621, post 63  Videreføre boligsosiale tiltak som i 2009, bevilgingene samles  Kompetansehevende tiltak til boligsosialt arbeid og økonomisk rådgivning  Kompetanse- og utviklingstiltak som skal bidra til at personer som oppholder seg i hospits og andre midlertidige botilbud får tilbud om varig bolig  Bygge opp og styrke oppfølgingstjenestene rundt bostedsløse og rusmiddelmisbrukere. Rette arbeidet mot ordinære tjenester og varige tiltak  Videreføre strategien ”På vei til egen bolig” i samarbeid med Fylkesmannen og Husbanken

NAV, Side 3 Utfordringer  Stabil og trygg bolig forutsetning for å lykkes med rehabilitering og kvalifisering og hindre utstøting av arbeidslivet  Effekt av rehabiliteringsarbeidet i institusjoner minsker når det ikke følges opp i egen bolig  Flere bostedsløse (600) Bekymringsfullt med økning av unge uten bolig, utdanning og arbeid, med psykiske - og/eller rusproblemer. Flere bostedsløse med ansvar for barn, personer som skrives ut fra institusjoner uten bolig

NAV, Side 4 Aktivitet i kommuner og NAV-kontor  85% av NAV kontorene som var opprettet februar 2009 hadde lagt boligsosialt arbeid inn på NAV-kontoret  54 mill i tilskudd til boligsosiale oppfølgingstjenester i 94 kommuner  6124 deltakere inne i Kvalifiseringsprogrammet per  innbyggere søkt Kvalifiseringsprogrammet i 2008 og 2009!  På bakgrunn av resultater fra ulike forsøk har vi satt i gang opplæringsprogram for ansatte som skal ha oppfølging av brukere i Kvalifiseringsprogrammet

NAV, Side 5 Forts…  NAV-lovens § 14 A; lovfester rett til å få behovsvurdering av behov for tiltak for å beholde eller skaffe arbeid og rett til aktivitetsplan  Den nye stønaden Arbeidsavklaringsstønad, AAP. Skal sikre bedre tilpasning av virkemidler for brukeren, styrke brukermedvirkning, og mye mer  I 2010 blir Kvalifiseringsprogrammet tilbudt innbyggerne i alle kommuner  Barnefattigdomsprosjekter for å forebygge og redusere fattigdom og sosial eksklusjon kompetanse- og utviklingstiltak for å forebygge og redusere fattigdom blant barn og barnefamilier som mottar bistand fra sosialtjenesten 30 mill

NAV, Side 6 Forts…  Treårig prosjektet fra fengsel til kvalifisering. Finne frem til gode modeller som sikrer innsatte kontinuitet, integrerte tjenesteforløp og tettere individuell oppfølging i overgangen fra fengsel til frihet  Håndboken som følge av prosjektet: ”Fra midlertidig til varig bolig”  Fra midlertidig til varig bolig: 5,3 mill kr  Tiltak rettet mot ungdom med rusmiddel- og atferdsproblemer: 2,1 mill kr. Satsingen har fokus på overgangsfaser  Målrette tiltakene; ungdom 18-25, bostedsløse, personer i midlertidige botiltak, løslatte fra fengsel, rusmiddelmisbrukere. Ekstra innsats mot for storbyer

NAV, Side 7 Forts….  Økonomisk rådgivning mer tilgjengelig gjennom 800GJELD-økonomirådstelefonen i NAV, enkle råd på nett  Tidlig intervensjon 5 mill  HUSK; Høgskole- og universitetssosialkontor. Utvikle nye samarbeidsformer mellom forskning, utdanning, praksis og brukere. Mål å styrke kompetanse og kvalitet i sosialtjenesten.  Nasjonal strategi for arbeid og psykisk helse, bl.a med ungdomssatsning  Samarbeid frivillige organisasjoner, ideelle og brukerorganisasjoner

NAV, Side 8 Ny lov om sosiale tjenester i Arbeids- og velferdsforvaltningen 2010 § 1 Lovens formål og virkeområde ”Formålet med loven er å bedre levekårene til vanskeligstilte, bidra til sosial og økonomisk trygghet, herunder at den enkelte får mulighet til å leve og bo selvstendig, og fremme overgang til arbeid og sosial inkludering og aktiv deltakelse i samfunnet. Loven skal bidra til likeverd og likestilling og forebygge sosiale problemer.” §15 Boliger til vanskeligstilte ”Kommunen i arbeids- og velferdsforvaltningen skal medvirke til å skaffe boliger til vanskeligstilte personer som ikke selv kan ivareta sine interesser på boligmarkedet.” (medvirkningsansvar) §27 Midlertidig botilbud:” Kommunen er forpliktet til å finne midlertidig botilbud for dem som ikke klarer det selv. ”

NAV, Side 9 Forts ny lov om sosiale tjenester i NAV  §Internkontroll  Internkontroll og tilsyn skal sikre brukernes rettssikkerhet. Statens helsetilsyn får et overordnet faglig tilsyn. Fylkesmannen får ansvar se etter om kommunen oppfyller sitt ansvar i henhold til loven. Kommunen får plikt til å føre internkontroll som understøtter forsvarlighetskravet  §4 Krav til forsvarlighet  Lovfester at tjenester etter sosialtjenesteloven i NAV er forsvarlige, dvs ”kvalitativt nivå som er i samsvar med samfunnsutviklingen og gjeldende norm for godt sosialfaglig arbeid.” (Ot prp. Nr 103 s 30). Tjenester som ikke er forsvarlige er brudd på loven