PROSJEKT INNLANDSUNIVERSITETET Prosjektdirektør Harald Landheim Et Innlandsuniversitet i emning ! –Status og videre framdrift i arbeidet Felles fylkestingssamling.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
PROSJEKT INNLANDSUNIVERSITETET Prosjektdirektør Harald Landheim Status og videre framdrift i PIU Faglig Organisatorisk Finansielt Kort om Stjernø-utvalget.
Advertisements

Kontaktkonferansen 2011 Tor Eivind Johansen 26. mai 2011 Kristiansund.
Styrenes ansvar – utfordringer og utviklingstrekk
Seniorrådgiver Katrine Rese Shadidi, Forskningsrådet
ARNFINN BJERKESTRAND 29.OKTOBER 2010 Festivalutvikling.
Forskningsrådets policy for FoU ved høgskolene Møte med Høgskolen i Telemarks styre 19. september 2013 Spesialrådgiver Berit Hyllseth.
Revisjon av FoU-policy for høgskolene Problemstillinger – plan for arbeidet Januar 2013.
Gauldalskonferansen 2. november 2011 Lars E. Onsøyen.
N orges mest framtidsrettede fagskole, der fagmiljøene møtes og kompetanse utvikles SAMHANDLIGSREFORMEN Pål Storå avd.leder helsefag fagskolen.gjovik.no.
HIT -UiA Visjoner og mål: Hva kan vi få til sammen? Identitet og kvalitet. Rune Nilsen Styreleder HIT.
Sektoranalyse av private høyskoler NPHs nettverkskonferanse, 11. oktober 2007.
UH-nett Vest og Profesjonalisering gjennom internasjonalisering Det 72. norske bibliotekmøte på Hamar Lene Bakke.
Levanger formannskap – Ola Stene, rådmann – Levanger kommune Det Digitale Trøndelag (DDT) er et prosjektsamarbeid på digitale tjenester. Deltakere:
Samhandlingsreformen – status og utfordringer Grenlandstinget 20. januar 2012.
Fylkeskommunenes forvaltningsansvar
Steinkjer, Frosta, Levanger, Verdal, Stjørdal, Malvik og Trondheim, STFK, NTFK Det Digitale Trøndelag –II (DDT-II)
LINK Ringerike 5. juni 2012 Stamvegutvalget. Ringerike og Jevnaker kan håndtere betydelig større vekst – og ønsker det.
Nærmere samarbeid eller fusjon mellom Høgskolen i Telemark og Universitetet i Agder? Politisk samordningsgruppe
Trondheim – NTNU – HiST – St.Olavs – SINTEF – SiT – studentene
Forskerskoler – nøkkelen til en bedre PhD-utdanning?
Trondheim Helseklynge
Orientering om NFFs budsjett for 2009 relatert til 1. divisjon kvinner.
Samrådsmøte for Hamarregionen, 28. mai 2013
Universitetet i Tromsø Bidrags- og oppdragsfinansiert aktivitet økonomistyring Avdeling for økonomi 15. oktober 2009.
HVA BETYR STJERNØUTVALGETS FORSLAG I FORHOLD TIL FUSJONSPROSESSEN MED NVH? Terje Holsen.
KOMMUNEPLANENS SAMFUNNSDEL
Høgskolen i Telemark Status og videre ambisjoner lokalt og regionalt Kristian Bogen Rektor Høgskolen i Telemark.
PROSJEKT INNLANDSUNIVERSITETET Prosjektdirektør Harald Landheim
Fusjonsprosessen UiA/HiT Larvik 6. juni 2011 John W. Viflot Høgskolen i Telemark.
Møte i Nasjonalt Råd for Teknologisk utdanning - Høgskolen i Oslo oktober 2007 Forskerrekrutteringsbehov i Norge - Framskrivninger til 2020 basert.
Forskningsrådets policy for forskning ved de statlige høgskolene Bakgrunn: Nye rammebetingelser Universitets- og høgskoleloven av 2005 Rådets høgskolestrategi.
Realfag og ingeniørutdanning Visjon: Å bli regional industris første valg som kompetanse- og FoU-samarbeidspartner Helhetlig kunnskapskjede: Næring – Forskning.
Oppland og Hedmark: I hovedsak felles høringsuttalelse fra fylketingene og høgskolene Mål: Universitet i Innlandet – søknad i 2012 –Grunnlag: 9000 studenter/
Kystprogram Hemne – Frøya – Hitra – Ørland – Bjugn – Rissa – Åfjord – Roan Glitrende kystperler på en snor Prosjektplan for perioden november 07 - juni.
Presentasjon 4. april 2006 Britt Haraldsen
Høgskolen i Vestfold Muligheter og utfordringer innen rekruttering Rektor Halvor Austenå Høgskolen i Vestfold VESTFOLD
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
Leikvang Hallprosjekt Presentasjon av tilbud på Leikvang Hallprosjekt Bergen Kommune, 29.september 2005.
……vi bygger Universitetet i Bodø………………………… Forslag Innovasjonsprogram Salten Innovasjonsprogram Salten Innovasjonsprogram.
Organisering og arbeidet i kommunene
Høgskolen i Bodø – nær, nord og nyttig Høgskolen i Bodø - nær, nord og nyttig.
UiO – Forskningsadministrativ avdeling FRIDA som felles forskningsdokumentasjonssystem for universiteter og helseforetak ? - Rapportering av vit.
Muligheter og utfordringer for primærhelsetjenesten ved innføring av samhandlingsreformen Guri Rørtveit Professor dr. med. Institutt for samfunnsmedisinske.
Forsker og bedrift- et lykkelig ekteskap? Sven Samuelsen P2005 konferansen 9./10. februar 2006.
Norges ressurssnettverk innen informasjonssikkerhet – NISNet Kick-off-møte Universitetet i Bergen 10. oktober 2007.
Ekspertgruppe for finansiering av universiteter og høyskoler Kort om mandatet og gruppens arbeid Torbjørn Hægeland 14. mai 2014.
Barnehagereformen gjennomføres i Trondheim! Sluttspurten, Gardermoen
© Telemarksforsking telemarksforsking.no Likeverdig behandling av barnehager i forhold til offentlig tilskudd Trond Erik Lunder Seminar for Fylkesmennene.
Levanger kommune Rådmannen Budsjett Presentasjon av foreløpig forslag – Rådmann Ola Stene Budsjett 2007 presentasjon av foreløpig.
Forskningssamarbeid i UH-nett Vest: Status, utvikling og perspektiver Sigmund Grønmo Samarbeidsmøte HiB 30. november 2010.
Kultur og natrubasert turisme ”Reisemål med Olavsarven som plattform”
 Dialogmøte i Molde Innledning fra HiST Kari Kjenndalen, styreleder >> HiST >> Veivalg, alternativer >> Innmeldte spørsmål fra HiST.
Kulturstrategi for Oppland
NORDPLUS NABO. Hva er Nordplus Nabo Et program som skal stimulere til oppbygging av langsiktig og forpliktende nettverkssamarbeid mellom Norden og Baltikum.
Forskingsrådets policy for forskning ved de statlige høgskolene Kommentar Dekan Kristin Barstad Høgskolen i Buskerud.
Regjeringens satsing på utdanning, forskning og næringsutvikling Innlegg på Universitetskonferansen for Innlandet, Statssekretær Per Botolf Maurseth 20.
Ny lov om universiteter og høyskoler Ot.prp. nr. 79 ( )
Modellkommunene Hva er unikt?
Regionale forskningsfond
Idéportalen Idéportalen Et initiativ for å formidle studentoppgaver fra næringsliv og forvaltning.
Høgskolen i Lillehammer i et 20-års perspektiv 2000 –
Veien til Universitetet i Sørøst- Norge. Professor Rune Nilsen Leder for interimstyret for fusjonen mellom HBV og HiT.
FOLK Et femårig regionalt kultur- og helseprosjekt hvor kulturelle aktiviteter benyttes som virkemiddel i folkehelsearbeidet ( – ).
Struktur i høyere utdanning – SamarbeidArbeidsdelingKonsentrasjonSammenslåing Allmøte SVT 5 desember.
Fylkeskommunal tilskuddsforvaltning
Regionreformen – status og veien videre
Samling for FFU 26. oktober
Bred eller smal – rund eller spiss og klar?
«Høgskolen i Møre og Romsdal» Et godt prosjekt for Molderegionen?
Førstelektorprogram ved UiT
Utskrift av presentasjonen:

PROSJEKT INNLANDSUNIVERSITETET Prosjektdirektør Harald Landheim Et Innlandsuniversitet i emning ! –Status og videre framdrift i arbeidet Felles fylkestingssamling for Hedmark og Oppland, Rica Hotell Hamar, Olrud, 14. juni 2005

HHHiGHiL HFKOFK Regional utvikling Ekstern finansiering Langsiktighet Forutsigbarhet Faglig utvikling Org. samkjøring Samarbeidsavtale SAMARBEIDSAVTALE ? Kommuner og finans-/næringsliv Aktører, oppgaver og ansvar i PIU

Samarbeidsavtalen God plattform for videre arbeid i prosjektet. Angir gjensidige forpliktelser, som ivaretar både fylkeskommunenes ønske om tydelighet på når en sammenslåing skal komme, og høgskolenes behov for mer langsiktighet i finansieringen og trygghet for at en sammenslått høgskole har universitetspotensial.

Hovedprioritering for videre arbeid Prosjekt Innlandsuniversitetet er primært et faglig utviklingsprosjekt for å kvalifisere høgskolene i Innlandet for universitetsstatus. Målsettingen er at én sammenslått høgskole i Innlandet skal søke om universitetsstatus innen En sammenslått høgskole i Innlandet skal søkes etablert så snart HiG, HH og HiL alle kan vise til faglige resultater på doktorgradsnivå. En god framdrift i det faglige og organisatoriske arbeidet er avhengig av at en finansiell plattform som sikrer den nødvendige langsiktighet og forutsigbarhet for universitetssatsingen kommer på plass så raskt som mulig.

Faglig utviklingsarbeid Det faglig utviklingsarbeidet er i god gjenge: –MA-utdanninger: Tre utdanninger er godkjent og startet høsten 2004 Ytterligere fem utdanninger er godkjent og vil ha oppstart høsten 2005 / våren 2006 Et titalls søknader er til behandling i NOKUT Minimum 12 MA-utdanninger skal på plass innen 2012 –Ph.D-utdanninger: 7 Ph.D-skisser vurdert av eksternt miljø Alle funnet å ha Ph.D-potensial, men med noe ulikt realiseringsperspektiv Ekstern evaluering av bioteknologimiljøet sommeren Ph.D-utdanninger skal på plass innen 2012

Faglig utviklingsarbeid, forts. Områder for Ph.D-satsing i fase 5 av PIU: Informasjonssikkerhet (HiG) Kultur- og fagdidaktikk (HH) Anvendt økologi (HH) Mediert oppvekst (HiL) Innovativ forvaltning (HiL) I tillegg har HiG og HiL fått reist regional finansiering utenom PIU til videre samarbeid om en Ph.D-utdanning i Visuell kommunikasjon.

Organisatorisk framdrift 2005 og 2006: Prosess med intern omstilling i HH. Arbeid med eventuell sammenslåing av HiG og HiL. Når hver av de tre høgskolene har sendt inn minst én søknad om Ph.D- akkreditering: Oppstart av arbeidet med søknad om sammenslåing av høgskolene i Hedmark og Oppland. Når hver av de tre høgskolene har fått godkjent minst én Ph.D-søknad av NOKUT og Utdannings- og forskningsdepartementet: Innsending av søknad om sammenslåing av høgskolene i Hedmark og Oppland. Innen , når de faglige forutsetninger er på plass: Søknad om universitetsstatus fra én sammenslått høgskole i Innlandet.

Skjematisk framdriftsplan

Finansieringen av PIU Prosjektet har fram til nå ikke vært finansieringsbegrenset takket være de årlige fylkeskommunale tilskudd. Prosjektet er nå i en fase med igangsetting av nye utdanningstilbud på mastergradsnivå og forberedelse av doktorgradsutdanninger, - noe som innebærer kostnader utover hva som kan forventes finansiert over de årlige budsjetter i fylkeskommunene og høgskolene. Arbeid med vedtekter for et Kompetanse-, Universitets- og Forskningsfond (KUF-fond) for Innlandet har pågått i regi av de to fylkeskommunene vinteren Fylkestingssak om fondsvedtekter og fondsetablering i juni 2005.

Finansieringen av PIU, forts. Fylkeskommunene skal sørge for at fondet er etablert med vedtekter og et styre innen sommeren Fylkeskommunenes andel (100 mill. kroner), og evt. kapital som er klar fra øvrige bidragsytere, legges inn på oppstartstidspunktet. Når hver av de tre høgskolene har levert minst én søknad om Ph.D-akkreditering, skal arbeidet med å få på plass den nødvendige fondskapital (300 mill. kroner) være ferdigstilt. Et alternativ til fondsbidrag for deler av samfunns- og næringslivet kan være langsiktig prosjektrettet støtte. Det skal etableres en oversikt som viser de samlede pengestrømmer fra fylkeskommuner, kommuner, samfunns- og næringsliv til høgskolene, og hvordan disse bidrar til å understøtte universitetssatsingen. Driften av PIU skal som tidligere finansieres gjennom årlige fylkeskommunale tilskudd

Kvalifisering og videre satsing Universitetskvalifiseringen (2012) dreier seg om å utvikle den faglige basisen for å kunne tilfredsstille de minimumskrav som stilles til en universitetssøknad i NOKUTs regelverk. Universitetssatsingen bør imidlertid ha et faglig perspektiv som går utover kvalifiseringsfasen, idet det må bygges en institusjon som er robust nok over tid til å kunne opprettholde og videreutvikle sin status og sin posisjon, så vel regionalt som nasjonalt og internasjonalt, - i et stadig mer konkurranseutsatt marked for studenter og forskningsmidler. Samarbeidsavtalen inneholder derfor et utviklingsperspektiv for et universitet i Innlandet fram mot 2020.

Ambisjoner i et 2020-perspektiv Universitetet skal ha en profil som framstår som særpreget i nasjonal og internasjonal målestokk, og som samtidig tydelig speiler regionale virksomheters verdiskaping. Universitetet skal tilby 8 doktorgradsutdanninger og minst 20 mastergradsutdanninger. Universitetet skal ha studenter. Universitetet skal ha –1.500 mastergradsstudenter. Universitetet skal ha doktorgradsstipendiater. Universitetet skal ha – ansatte. Universitetet skal ha professorer. Universitetet skal ha en eksternt finansiert virksomhet på mill. kroner årlig. Det skal tilstrebes at satsingen på MA- og Ph.D-nivå ivaretar en rimelig balanse høgskolene og fylkene imellom, når en ser kvalifiseringsfasen fram mot 2012 og utviklingsfasen fram mot 2020 i sammenheng.

Endringer i styringsstrukturen Halvårlige dialogmøter mellom Arena Innlandet og høgskolestyrene. Hver av prosjekteierne stiller med to medlemmer i styringsgruppa: Rektor og ett styremedlem fra hver av høgskolene. Posisjon og opposisjon fra hver av de to fylkestingene. Observatør i styringsgruppa: Høgskoledirektørene og fylkesrådmann/fylkesdirektør (Arbeidsutvalget). Styreleder for KUF-fondet for Innlandet. En studentrepresentant fra hver av høgskolene. En representant fra næringslivet. Styringsgruppa konstituerer seg selv. Funksjonstiden for ledervervet i styringsgruppa utvides til 2 år. Representasjon fra alle prosjekteierne i arbeidsutvalget: Høgskoledirektørene Fylkesrådmann/fylkesdirektør Mandat og arbeidsform for styringsgruppa og arbeidsutvalget forutsettes videreført uendret (bl.a. Konsensusprinsippet) Den nye organiseringen trer i kraft fra 1. august 2005.