Utsatte barn: Kommunenes tilrettelegging for samarbeid Funn fra landsomfattende tilsyn i 2008 Regional konferanse i Stavanger 2. desember 2009 Avdelingsdirektør.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Legger dagens løsninger for e-meldinger til rette for god samhandling og dokumentasjonsprosess knyttet til fagområdene: Psykisk helsevern, barn, tverrfaglig.
Advertisements

Kontroll ved bruk av tvang
Erfaringer fra internrevisjon
Samarbeid mellom barnehage og barneverntjeneste
Åpning av konferansen Tillit til tjenestene? kunnskap og åpenhet i barnevernet og i familievernet Kjell Erik Øie Statssekretær
Kan det lages et felles internkontrollsystem i kommunen. Åre
SPØRREUNDERSØKELSER dilemma og utfordringer
| Veien til egen bolig NFU's konferanse 13. november 2007 | 1 Statusrapport om utviklingshemmedes levekår, tjenestetilbud og rettssikkerhet.
Ettervern og samarbeid
…og ingen sto igjen Tidlig innsats for livslang læring
HTV- konferanse 5. – 6. desember 2011
Helsetilsynet / Fylkesmannen i Sør- Trøndelag
i overgangen barn/voksen, sett fra habiliteringstjenesten for voksne.
Lov om spesialisthelsetjenesten m.m.
NY LOV OM HELSEPERSONELL
Evaluering av forvaltningsreformen i barnevernet
Felles innsats mot mobbing
Tilsynsmyndighetens rolle
Pårørendes rettigheter og muligheter Møte med pårørende i klinisk arbeid. Molde 16. mars 2010.
Eli Løkken, Helsetilsynet i Nordland Merete Steen, Statens helsetilsyn
Kommunens tilsyn med skadedyrbekjempere
Barneverntjenesten ISK
Gratulerer med dagen ”Brukerens hjem – din arbeidsplass”
Sted/Dato endres i topp-/bunntekstPresentatør/Virksomhet endres i topp-/bunntekst PROSJEKTET: ”BARN I RUSFAMILIER”
KomRev Trøndelag IKS juli 141 Ansvar for intern kontroll Kommuneloven § 23 pkt. 2, 2. setning: Administrasjonssjefen skal sørge for at administrasjonen.
Erfaringer fra modellkommuneforsøket
Barn og unge Barn og unge er en sentral målgruppe i forhold til arbeidet med sosial og økonomisk inkludering, noe som også gjenspeiler seg i bl.a. formålsparagrafen.
Barn som pårørende –lovendring
Barn som pårørende – satsning og lovendring Bergen 3.desember Siri Gjesdahl.
FOKUS: SØK Byggesaksseminar
Legemiddelhåndtering
Håndtering av avviksmeldinger
Innlegg på KS konferanse om barnevern 16. juni 2009 Tilsyn med kommunale helse-, sosial- og barneverntjenesters arbeid med barn som trenger hjelp fra mer.
Myndiggjorte medarbeidere – mer aktiv omsorg
Nytt fra NAV på boligfeltet Hege Løchen, KS storbyforum
CAKE session no. 4 Stille avvik. Siden sist … Forrige CAKE session handlet om læring og buddysystem Buddygruppen arbeider nå med å gå gjennom innspillene.
Hukommelsesteamets arbeid i Haugesund Kommune
Barnevernets målsetting og oppgaver
Barneverntjenestens Ytre Helgeland avd Alstahaug Situasjon pr
Prosjekt Barn som pårørende SI somatikk 2014
Barnehagekontoret Møte for familiebarnehagene 27.oktober 2009.
Klikk for å legge inn navn / epost / telefon Folkehelsetilsynet i Oslo og Akershus 2014 Møte for ledende helsesøstre og kommunejordmødre i Akershus
God ledelse er avgjørende for kvalitet i helsetjenesten
Barnevernet sett fra Regjeringens side Kjell Erik Øie Statssekretær
Kommunerevisjonens rapport - oppdrag fra Kontrollkomiteen 2014 Samhandlingsrutiner ved overgangsfaser.
Unge som begår seksuelle overgrep
Prosjektperiode august 2008-august 2011 Prosjektleder: Mette Smedstad, KS Bedre samordning av tjenester for utsatte barn og unge Utviklingsarbeid i regi.
Tilsyn med kommunale helse- og omsorgstjenester til voksne personer med psykiske lidelser og samtidig langvarig rusmiddelmisbruk. Seniorrådgiver Arild.
Barnevernet i Norge – et oversiktsbilde
Hva ønsker Regjeringen med barnevernet – hvem gjør hva for å ivareta de unge? Innlegg på dialogkonferanse med ordførere og rådmenn i Sør-Trøndelag, Selbu.
Hvordan er situasjonen i barnevernet i Sør-Trøndelag ?
Prosjekt og Prosjekt Fokus på overganger Fra barnevernstiltak til voksentilværelse Målgruppe: Utsatt og sårbar ungdom – Ettervern –
Barnevernet sett fra Regjeringens side Innlegg på kommunekonferansen til Nordland Fylke Kjell Erik Øie Statssekretær
Sikrer kommunene barneverntjenestens arbeid med undersøkelser?
Kommunalt ansvar for overgrepsmottak Høstkonferansen KS Sør-Trøndelag, Røros Leif Edvard Muruvik Vonen, ass. kommuneoverlege.
Et kunnskapsbasert barnevern Innlegg på regional barnevernskonferanse, Hell Kjell Erik Øie Statssekretær
Habilitering av barn og unge – gode aldersoverganger og mestrende familier Oslo, 10. juni 2008 av Ingrid Bjørnstad og Grete Müller.
Fylkeslege Helga Arianson 1 Utfordringer i samarbeid og erfaringer fra tilsyn Solstrand 28. oktober 2009 Fylkeslege Helga Arianson.
Egenvurdering av økonomisk stønad og råd og veiledning til unge mellom 17 og 23 år Laholmen 16. juni 2016 Nina Westby Evensen.
LANDSOMFATTENDE TILSYN 2015 TILSYN MED KOMMUNENS HELSE- OG OMSORGSTJENESTER TIL MENNESKER MED UTVIKLINGSHEMMING.
Land barneverntjeneste
Kjell Erik Øie Statssekretær
Samarbeid skole og barneverntjenesten
«Rop-tilsynet» i Haugesund kommune
Evaluering av prøveprosjektet med etableringen av særskilte ungdomsenheter for unge lovbrytere mellom 15 og 18 år Oppdrag fra JD Evaluering.
Funn fra landsomfattende tilsyn i Buskerud Klækken,
God vakt. Konferanse, Tønsberg 16
KVALIFISERT TIL KVALIFISERING?
Juristsamling - Ålesund
Jeg vet Voldsforebyggende opplæring
Utskrift av presentasjonen:

Utsatte barn: Kommunenes tilrettelegging for samarbeid Funn fra landsomfattende tilsyn i 2008 Regional konferanse i Stavanger 2. desember 2009 Avdelingsdirektør Richard H Knoff, Statens helsetilsyn

Hva er tilsyn? Helsetilsynets oppgave er å føre kontroll med at sosial- og helsetjenestene er i samsvar med krav i lov og annet regelverk Formål: Sikkerhet – forsvarlighet – kvalitet Tilsyn ≠ evaluering Tilsyn ≠ forskning Tilsyn ≠ rådgivning Richard H Knoff 2009

Hvor går grensene? Forsvarlig, men kan/bør forbedres Uforsvarlig Alminnelig god praksis Beste praksis "Avvik" (lovbrudd) "Merknad"? Kanskje: "Tilsynsmyndigheten har merket seg at …" VURDERINGREAKSJON Richard H Knoff 2009

Utsatte barn: Tilsyn i 2008 Landsomfattende tilsyn 2008 med kommunale helse-, sosial- og barneverntjenester til utsatte barn Utført i samarbeid med Barne- og likestillingsdepartementet Fokus: Tverretatlig kommunalt samarbeid om hjemmeboende barn NB: Ikke barnehager, ikke skole, ikke barne- og ungdomspsykiatrien To målgrupper: –Skolebarn/ungdom (6-16) med faresignaler: Utagering, tilbaketrekning, familieproblemer … –Ungdom med tiltak fra barnevernet og krav på tilbud om ettervern Rapport 5/2009: "Utsatte barn og unge – behov for bedre samarbeid"

Utsatte barn 2008: Gjennomføring Tilsynene er gjennomført som systemrevisjoner: Har kommunene styringstiltak (internkontroll) som sikrer at tjenestene samarbeider når det er behov for det? Spesifikke bestemmelser om samarbeidsformer mangler – tilsynet var bygget opp omkring ulike kjennetegn på samarbeid: –Kjenner personalet til oppgavefordelingen og kompetansen i andre tjenester? –Finnes det rutiner for samarbeid? Følges de? –Følger ledelsen med på om samarbeidet fungerer og gir resultater? … mm Tilsyn i 114 kommuner: –Gjennomgåelse av styringsdokumenter, formøter med kommunen –Intervjuer med ledere og fagpersoner i tjenestene (til sammen 1400) –Eventuelt intervjuer med ledere og fagpersoner i tilgrensende tjenester, f.eks. PPT –Vurdering av saksmapper/journaler –Gjennomgåelse av referater/dokumenter fra samarbeidsmøter

Utsatte barn 2008: Funn i tall Avvik (lovbrudd) påvist i 90 av 114 kommuner: Dvs svikt eller for stor fare for svikt Forbedringsområder identifisert i ytterligere 13 kommuner ("merknader") I 11 kommuner ble det verken påvist lovbrudd eller forbedringsområder (dvs 10 % …) Pr oktober 2009: Ca 25 av de 90 "avvikssakene" er avsluttet etter oppretting av alle avvik Ca 55 kommuner har fortsatt mangler å rette – følges opp til det er gjort

Utsatte barn 2008: Funn til bekymring (1) Mange kommuner vurderer ikke risiko knyttet til svikt i tverretatlig samarbeid, og tilrettelegger ikke for tverretatlig samarbeid Samarbeidsarenaer og -rutiner fungerer ikke nødvendigvis som forutsatt – bl.a. variable bidrag fra fastleger Mange kommuner følger ikke med på om foreskrevent samarbeid fungerer – avviksrutiner mangler

Utsatte barn 2008: Funn til bekymring (2) Mangelfulle rutiner for tiltaksplaner og individuell plan ved behov Mangelfull kunnskap om andre tjenesters tilbud og sentralt regelverk Meldinger til barnevernet kan utnyttes bedre i tilrettelegging for samarbeid – mangelfulle rutiner, høy terskel og lav meldefrekvens, melder eventuelt for sent En del kommuner mangler rutiner for tilrettelegging av tilbud i alderen år Mangelfulle systemer for å fange opp barn av foreldre med psykiske eller sosiale problemer

Barn som pårørende Utgangspunkt: Ansvar for oppmerksomhet omkring barns behov følger av alminnelige forsvarlighetskrav "Voksen-enheter" for psykisk helse og sosiale tjenester: Krav til vurdering og eventuell henvisning, ikke nødvendigvis undersøkelse og behandling Funn: I én av tre kommuner mangler "voksen-enhetene" rutiner for vurdering av barns behov –Etterspørres ikke av ledere –Tas ikke opp i fag- eller personalmøter "Voksen-enhetene" er ikke nødvendigvis representert i arenaer for samarbeid om barn

Hva betyr disse funnene for kommunene? Alvorlige funn – et robust grunnlag for å konkludere med at det i mange kommuner er for stor risiko for at barn og unge ikke får riktige tjenester i rett tid Det som er avdekket krever neppe store kostnader å rette opp: Mer bevisst tilrettelegging og oppfølging av deltjenester! Utfordringene handler i stor grad om ledelse – systematikk versus tilfeldigheter og initiativ fra enkeltpersoner Funnene kan brukes av alle landets kommuner når de skal gjennomgå sin egen sikring av samarbeid mellom tjenestene Men: Hver enkelt kommune må vurdere helheten i sin tilrettelegging og oppfølging for å kunne vurdere om den er tilstrekkelig!