HVOR VIKTIGE ER PISA- RESULTATENE? HVOR STOR VEKT SKAL VI LEGGE PÅ DEM? Jan Ubøe, professor i matematikk NHH.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
IDRETTSLIG AKTIVITET BLANT ELEVER I VIDEREGÅENDE SKOLE
Advertisements

Noen tema for samtaler om vennskap (Barnetrinnet)
HVORFOR VELGER ELEVEN Å DELTA NÅ?
Novelle En novelle er en skjønnlitterær fortelling.
Mitt selskap og logo KF oppgave Av FLT Student.
Befolkningsundersøkelse – energimerking av boliger Juni 2011.
Eksamen med tilgang til Internett. Forsøk våren 2012
ASVL Fagkonferanse Hotell Bristol Oslo 20. – 21. oktober 2010 Læringsrommet – individuell kompetanseutvikling gjennom nettstudier og støtte i lokal attføringsbedrift.
Na 105 Naturfagdidaktikk Gerd Johansen,
Motivasjonsklima Mestringsorientert – vektlegger innsats, utfordringer, personlig fremgang, alle er like mye verdt Prestasjonsorientert – vekt på sosial.
Kapittel 30 Fag og rutiner på skolen.
Hvem er Jesus?.
Kompetanse og kompetanseutvikling blant seniorer Seminar om etter- og videreutdanning for seniorer i arbeidslivet 14. oktober 2008 Anna Hagen.
Vurdering av statistiske analysemetoder brukt i Læringslabens undersøkelser i videregående skole i Rogaland.
Grunnleggende spørsmål om naturfag
PISA Litt om resultatene bak overskriftene - og noen fortolkninger Halden 14. februar 2008 Svein Lie ILS, Universitetet i Oslo.
Foreldresamarbeid Kan vi gjøre det enda bedre ?
44 Hector om skikk og bruk I Norge
Den store ID-quizen Hvem er du? - Ta testen nå!.
Hvorfor øker bruken av spesialundervisning? Driverne bak økningen i bruk av spesialundervisning i grunnskolen.
LÆRING Grunnleggende prosesser
Markedsstruktur - teori og empiri
Oppgave gjennomgang Kap. 3 og 4.
Muntlige presentasjoner
TIMSS 2011 Matematikk og naturfag 8. trinn og 4. trinn Liv Sissel Grønmo Institutt for lærerutdanning og skoleforskning Universitetet i Oslo.
Rolf V. Olsen (EKVA/ILS/UiO) Sluttkonferanse for evalueringen av Kunnskapsløftet 31. oktober.
SATS PÅ DE ANSATTE! LA DEM FÅ BRUKE SINE FERDIGHETER!
PÅ SAMME LAG for å bedre læringsutbytte for alle
Statistikk på 20 2 timer PSY-1002
Pressekonferanse 6. mars 2009 Holdning til psykisk helsevern og tvangsbehandling Landsomfattende undersøkelse 5. – 16. februar 2009.
Nasjonale prøver.
Bakgrunn Det er tredje gangen MMI har gjennomført undersøkelsen i Hamar kommune. Undersøkelsen er nå noe forkortet. I hovedsak lik tidligere års. MMI.
Undersøkelse om undervisningsmateriell for psykisk helse
Analyse av Tromsø kommunes omdømme
Fra resultat til veien videre Prosjekt: Nasjonal satsing for utprøving og evaluering av familieråd i Norge Av Sturla Falck Avslutningskonferanse 8. desember.
Møte med veiledere og kontaktpersoner Informasjon om en ukes praksis på fjerde semester av Lektorprogrammet.
GØY MED GRAMMATIKK: KURS FOR LÆRERE
GØY MED GRAMMATIKK: KURS FOR LÆRERE 1. og 2. MARS 2004
PROSJEKT: UADRESSERT REKLAME Omnibus: 23. august – 30 august 2006
Innhold Innhold Side 1.
Seminar Dagkirurgi i Norge 7 februar 2014: Finansieringsordninger som fremmer utvikling av dagkirurgi Tor Iversen.
Hvilke familietilbud trenger de yngste
Litterære virkemidler
Å kjøre bil og å stå i bilkø
Kapittel 36 Reza forteller om sin arbeidserfaring.
m arkedsføringshuset Birkebeinerrennet 1 Evaluering StafettBirken 2010.
Mål og læring hos elever
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Fra forskning til forretning Oslo, 13. Mai 2003 Perler for svin eller gråstein til gull Jo Klaveness Professor i farmasi Innhold: Dagens situasjon Viktige.
Forelesning 5 HSTAT1101 Ola Haug Norsk Regnesentral
Lørdag 6. desember :00 – 11:45Forelesning (i) 11:45 – 12:00Evaluering 12:00 – 12:30pause 12:30 – 13:30Forelesning (ii) 13:30 – 14:00Bråk og uro.
Jørgen Kolderup Høgskolen i Vestfold. Naturfagets utfordringer tung teori dekker mange fagområder: biologi, fysikk, kjemi, astronomi og geologi krav til.
Livsstilsending - uke 5 -
Hvordan gjøre BABED-studiet mer kjent for potensielle studenter?
MOT v/Sandnessjøen videregående skole. Dette er MOT: MOT er en ideell organisasjon som har livet til ungdom i sentrum MOT bevisstgjør ungdom til å ta.
Lekser – et viktig bidrag til elevenes læring, eller en unødvendig byrde for unge mennesker? Tom KlepakerKnut Alne, Tor Ivar Neppelberg Universitetet i.
Om å undervise, tilrettelegge veilede, kartlegge, teste, prøve og vurdere elever i en læringsaktivitet Berit Bratholm:
Drama som læring Noen tips til aktiviteter. Samvittighetens røster En elev personaliserer personen som har et dilemma, et problem eller etisk utfordring.
Elevundersøkelsen 2015 Består av temaene; trivsel, motivasjon, hjem-skole, støtte fra lærerne, arbeidsfordeling og læring, vurdering og læring, medvirkning,
MÅLINGER ER BRA - GOD STYRING VIKTIGST Jan Ubøe, professor i matematikk ved NHH.
Nye former for deltakelse Fortsatt bruker rundt tre av fire velgere stemmeretten ved stortingsvalg, men valgdeltakelsen er på et lavt nivå sammenliknet.
Vi vet godt hva som virker, og ikke virker…
Undersøkelse gjennomført for Kommunenes Sentralforbund (KS)
Ytringsfrihet for offentlig ansatte i Oslo og Akershus
Den tredelte hjernen Forklar dampbåtmetaforen, om de tre hjernedelene og hvordan disse delene samarbeider. Hvis det oppleves krevende kan dere se neste.
Undersøkelse gjennomført for Kommunenes Sentralforbund (KS)
Den tredelte hjernen Forklar dampbåtmetaforen, om de tre hjernedelene og hvordan disse delene samarbeider. Hvis det oppleves krevende kan dere se lysbilde.
Sett inn riktig form av adjektivene, med eller uten artikkel
Å se andre innenfra og seg selv utenfra
Utskrift av presentasjonen:

HVOR VIKTIGE ER PISA- RESULTATENE? HVOR STOR VEKT SKAL VI LEGGE PÅ DEM? Jan Ubøe, professor i matematikk NHH

Bakgrunn for kronikken 2 En hær av dr Stockmenn stod fram. Jeg opplevde vinklingen som en helt unødvendig stigmatisering av lærere og elever. Kronikken i kortversjon: La oss ta til vettet! Dr Stockmann: Det er krise i norsk skole!

Problemstilling Vi bruker mest i verden på skolen. Vi er ikke fornøyde med det vi ser. Hva vi ser er i noen grad avhengig av politisk ståsted, men konklusjonen tror jeg har bred aksept.

Møen/Salvanes: IQ-nivået blant lærerne faller Ikke spesielt velegnet for offentlig debatt! En naturlig konsekvens av at samfunnet har fått andre behov for arbeidskraft (Flynn-effekten er nå svak). Gjelder trolig også for norske professorer! Rører ved et viktig tema: Vi er ikke fornøyde med det vi ser; «lærerne er blitt for svake». Trolig bred enighet. (Elevenes score på PISA har samtidig vært stabil.)

Et paradoks knyttet til nyrekruttering 5 Gode lærere ut, ikke fullt så gode inn: Netto nedgang på kort sikt. God og varig effekt på lang sikt.

Dårlige lærere som ikke fungerer 6 Svært mange familier føler eller har følt dette problemet på kroppen. Bred politisk aksept for verdien av tiltak. Bør disse lærerne tilbys en vei ut? Spesielt mange dårlige lærere i matematikk. Det er vanskelig å flytte grunnfjellet: Tiltak gir svært små utslag på PISA testen på kort sikt.

Norge trenger flere realister Vi trenger flere realister, spesielt ingeniører. Relativt bred politisk enighet. Bedre kvalitet er ønskelig, men antallet er det primære. (Trolig færre enn før gjør tunge beregninger). Vi lykkes hvis antallet øker, selv om PISA scoren står stille. 7

Realfagskompetanse i videregående skole Dette er trolig et sentralt problem vi definitivt bør ta på alvor. Tiltak har per definisjon ingen betydning for PISA scoren. Dette er noe vi bør undersøke nærmere. 8

Det er (nesten) umulig å trene halvparten så mye og bli like god! Det hjelper ikke med verdens beste lærere hvis antall timer i faget er for lavt. Hvis vi ønsker en vesentlig forbedring på PISA testen, må antall timer med fokus på faget opp. Vi må ikke risikere at dette går for mye på bekostning av sentrale sosiale prosesser. 9

Men noen land ser ut til å få det til? 10 Få det til: «stor bedring på kort tid» I mange land har en aktivt begynt å øve på testene. Sosio-økonomiske forhold utenfor skolen kan ha stor betydning. Selv om vi antar at testen med stor sannsynlighet gir et korrekt bilde av situasjonen (det finnes seriøs forskning som hevder det motsatte), er det nesten umulig å unngå avvik.

PISA relatert til TIMSS 11

Land det er naturlig å sammenlikne med 12

Hva ser jeg i disse tallene? Fordelingene innenfor OECD er forbløffende stabile omkring 500. Store forskjeller (15-20 poeng på PISA) synes å ha liten betydning, (50 poeng fremtrer som vesentlig). Standardavviket er helt stabilt. Min forklaring: Skolesystemene er relativt like og elevene gjør omtrent samme innsats i de fleste land.

Signifikant er ikke det samme som viktig Fra PISA rapporten: «Alle forskjellene og endringene som vektlegges i denne boka, og i de tidligere rapportene fra PISA, er statistisk signifikante. Men det er som regel vanskelig å gi et enkelt kriterium for når en endring går fra å være statistisk signifikant til å representere en substansiell endring». Hva om testen i stedet for kunnskap måler grad av motivasjon til å gjøre sitt beste på testen? 14

Er problemene i norsk skole så store som resultatene fra PISA antyder? Kanskje, men jeg har to prinsipielle innvendinger. Norske ungdomsskole elever er trolig (på godt og vondt) de minst autoritetstro elevene i verden. Tror vi de anstrengte seg ved testen? Norske ungdomsskole elever jobber trolig mindre enn elever i andre land, men de beste skjerper seg kraftig når de begynner på videregående. Det kan forklare at enerne ikke dukker opp i PISA statistikken. 15

Hva med EQ i forhold til IQ? Nordmenn er trolig gode i sosial samhandling. EQ-testen (som ikke fins) ville trolig gitt oss en bedre plassering i sammenlikning med andre land. Trivsel PISA: Norge (87%), Finland (68%), Korea (61%) Selv om vi kanskje er litt middelmådige faglig sett, er norsk skole bedre enn vi tror. 16

Konklusjoner Trenger vi PISA testen? Ja, det er nyttig å se seg omkring i en verden i stadig raskere endring. Vi bør være forsiktig med bastante konklusjoner, spesielt med hensyn til kortsiktige effekter. Skal PISA testen være retningsgivende for norsk arbeid med skolen? Nei, norsk skolepolitikk skal vi bestemme selv! Å gjøre som alle andre er en sikker tapstrategi. 17