Opplæringskontoret for fiskerifagene

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Arbeidet med rekruttering i Fiskeri- og kystdepartementet Årsmøte FOSFOR - 4. desember 2007 Politisk rådgiver, John Erik Pedersen.
Advertisements

FINNMARKSMODELLEN for akvakultur og fiskerifag
Hvordan kan fagskolene bli mer synlig og kjent?. Informasjonsarbeid Nasjonalt Fagskoleråd Synliggjøre fagskoleutdanningen som en attraktiv utdanning Muligheter.
Læring på arbeidsplassen
Næringslivets utviklingsmuligheter Atle Kvamme Bergen Næringsråd 1.
VG Fiskeriutdanning 14 skoler langs kysten 20 klasser VG1 Naturbruk
FONS TILBYR NÅ GRATIS INSTRUKTØR- OG ASSESSORKURS FOR DEG SOM SKAL JOBBE SAMMEN MED EN LÆRLING - fiskerinæringen satser på fremtiden og utdannet ungdom.
Oslo kommune Utdanningsetaten Utviklingssamarbeidet i mellom bilbransjen og UDE •Rekruttering av elever og framskaffing av læreplasser •Utvikling av nye.
Skoleeiere og skoleledere skal kunne kombinere elementer fra temaene* i videre planlegging og ledelse av utviklingsarbeidet i egen organisasjon. * Evalueringen.
Dialogkonferanse Naturbruk blå

VEIEN TIL FAG- OG SVENNEBREV
FosFor 4. desember 2007 Rekrutteringsbehov - felles satsing i næringa - Jan Skjærvø, Norges Fiskarlag.
Valgkamp Byggenæringen Norges største distriktsnæring.
FONS TILBYR NÅ GRATIS INSTRUKTØRKURS FOR DEG SOM SKAL JOBBE SAMMEN MED EN LÆRLING Det kommer et krav som sier at hvis en bedrift/rederi skal ta inn lærlinger,
VEIEN TIL FAG- OG SVENNEBREV Yrkesorientering for ungdomsskolen
LEVEKÅRSDIMENSJONEN I PASIENTFORLØPET
Om skole og næringslivssamarbeid
FREMTIDENS AKVAKULTUR UTDANNING
Elin Veimo Helsefagarbeideren – vår nye medarbeider en ny ressurs!
Senja som sjømatregion - et hav av muligheter
Lov om spesialisthelsetjenesten m.m.
TNS gallup Ledende helsesøstre: Skolehelsetjenesten i grunnskolen og videregående Landsomfattende kommuneundersøkelse september 2003 Seniorrådgiver Bjarne.
Overgangen skole-lærebedrift, etablering av flere læreplasser i arbeidslivet Prosjektpresentasjon Ragnhild Heggen.
FREMTIDENS AKVAKULTUR UTDANNING
Hva betyr rekruttering og kompetanse for oppdrettsbedriftene?
Formidlingsfasen Søknadsfrist til læreplass/opplæringsplass 1. mars. Søkning på nettsiden I tillegg må alle sendes personlig søknad.
Fagopplæring i arbeidslivet OpplæringskontorDimensjoneringMarkedsføringFormidling.
Yrkesfag gir mange muligheter
PROSJEKT FAGOPPLÆRING Prosjektleder Kurt Henriksen Dato Mosjøen Foto: Crestock.
Kartforklaring Fjordlinje
Hvordan få de rette ungdommene til å satse på fiskaryrket? Daglig leder Ole Morten Sorthe, Møre og Romsdal Fiskarlag Årsmøte i FosFor, Ålesund 3. november.
TAF-MARIN ”FREMTIDENS AKVAKULTUR UTDANNING?”
Storskala utbredelse av elektronisk meldingsutveksling i helsetjenesten Prosjekt FUNNKe region nord Gerd Ersdal, medisinsk.
Veien videre med Ung:leder prosjektet? Hva Hva skjer i 2012 sentralt? - Søknad inne hos Gjensidigestiftelsen om 3 nye år med støtte - Vi ønsker å starte.
Rådgiversamlinger januar /01 Bårdshaug Herregård - Odd Arne Moe 09/01 Gauldal vg. skole - Gerd Gaasø 10/01 Rissa vg. skole – Geir Hugo Sand 14/1.
- det blå nettverket på sørvest landet
1 1 Stein Mortensen Behandling av fisk: et lærebokprosjekt.
Kommunal- og moderniseringsdepartementet Norsk mal: Startside ALTERNATIV A Tips for engelsk mal velg KMD mal ENG under ”oppsett”. Strandsoneforvaltning.
Eli Sogn Iversen Hanne Mensner Lerstang
Bakgrunn for prosjektet og forankring til konferansen.
Arbeidsgiverpolitisk avdeling Regionmøter Ståle Borgersen, direktør.
Svein Johan Hansen FosFor-samling 9-10 desember 2008
Hvem er Aksjon helsefagarbeider? Hvorfor? Hva gjør vi?
Et hav av muligheter Nærings- og utdanningskonferanse Leknes 4 februar Bjørn-Willy Hansen.
VALGFORUM MEDLEMSFORUM FOR VALGADMINISTRASJONEN I KOMMUNENE OG FYLKESKOMMUNENE.
YRKESOPPLÆRINGSNEMNDA (YON)
LOKAL YRKESMESSE i Sande 2012 – «Hvor er jobbene våre?» v/ Sissel Leet Skeide leder i karrierenettverket i nordre Vestfold.
Hitra Næringsforening Hva koster det ? Mye tid ? Masse papirarbeid ?
s. 1 Utdanning og forskning Bodø, 21. april 2015.
Kristiansund videregående skole TAF-MARIN FREMTIDENS AKVAKULTUR UTDANNING.
Prosjekt samarbeid skole-arbeidsliv Nordland Rådgiversamlinger desember 2015.
Bistand i arbeidsforholdet Parat bistår deg gjennom hele ditt yrkesaktive liv Du kan være medlem selv om du bytter jobb eller det skjer endringer på arbeidsgiversiden.
Jakten på tidstyvene i forvaltningen Miljøseminaret i Florø 2016 Solveig Skjei Knudtsen, prosjektleder Fylkeskommunenes Akvakultursamarbeid.
Kristiansund og Nordmøre Næringsforums medlemsundersøkelse Finn Backer
Læringsnettverk for kommuner
Leppefiskstatistikk Tove Aasheim, Statistikkavdelingen
Nytt fra opptakskontoret
Formidling av lærlinger Hva skjer etter eleven har søkt læreplass
Hvem stemmer på hvilke partier?
Gruppearbeid Kommunal beredskap
Uføretrygd 2. kvartal // Eli Sektnan og Geir Arntzen.
Informasjon til foresatte
Ny tilskuddsordning for fagskoleutdanning
Are Solli og Kristian Ilner
Ved fylkeslege Petter Schou
Implementering av kompetanseplaner/strategier
Hvordan ser arbeidsmarkedet ut for BI-studenter. Morten H
NTAF Etterutdanningskurs
Ole Hjartøy – Regiondirektør – NHO Nordland
Utskrift av presentasjonen:

Opplæringskontoret for fiskerifagene Rekruttering til sjømatnæringen Status – Utfordringer- Opplæringskontorenes rolle Bjørg T. Haug Samuelsen, Opplæringskontoret for fiskerifagene i Hordaland

Opplæringskontoret for fiskerifagene i Hordaland - organisert som en avdeling i Opplæringskontoret samarbeider med Fagopplæringskontoret, med de videregående skolene og med organisasjoner i næringen. Vi samarbeider også nært med NHO når det gjelder kontakt mellom skoler og næringsliv. Opplæringskontoret deltar i en nettverksgruppe sammen med de andre fiskerifaglige opplæringskontorene. Hva er et Opplæringskontor? Eigd av medlemsbedrifter Finansiert ved lærlingetilskudd, medlemsavgift mm Viktigste oppgaver: å skaffe bedriftene de lærlinger de trenger og administrere og kvalitetssikre opplæring av lærlingene

Nettverk av fiskerifaglige opplæringskontor OK Midt-Finnmark OK Vest-Finnmark Nettverk av fiskerifaglige opplæringskontor OK Troms OK Nordre Nordland OK Midtre Nordland OK Helgeland Til sammen finnes det rundt 20 fiskerifaglige opplæringskontor langs kysten. OK Nord-Trøndelag OK Sør-Fosen OK Nordmøre og Romsdal OK Nordre Sunnmøre OK SøreSunnmøre OK Sogn og Fjordane OK i Hordaland OK Austevoll OK Sunnhordland OK Rogaland og Skagerakkysten

Fiskerifaglige opplæringskontor i Hordaland OK for fiskerifagene i Hordaland OK i Austevoll OK for fiskerinæringa i Sunnhordland

Fiskerifaglige videregående skoler Fiske og fangst: Fiskarfagskulen i Austevoll Akvakultur: Fiskarfagskulen i Austevoll Fusa vidaregåande skule Fiskeindustri: Austrheim vidaregåande skule Bømlo Vidaregåande skule

Andre aktører Høyere utdanning/fagskoler: Organisasjoner: Universitetet i Bergen Høgskolen i Bergen Fiskarfagskulen i Austevoll Bergen Maritime Organisasjoner: Fiskarlaget Vest Vestnorsk Havbrukslag Andre opplæringskontor Frittstående bedrifter

Status fagopplæring Kilde:www.utdanningsdirektoratet.no

Status fagopplæring Kilde:www.utdanningsdirektoratet.no

Status fagopplæring Kilde:www.utdanningsdirektoratet.no

Hvordan få ungdom til å velge sjømatnæringen? Ungdom må få kjennskap til næringen og mangfoldet av yrker Næringen må fremstilles på en positiv måte Næringen må få fatt i motiverte ungdommer som tør å velge utradisjonelt Nok læreplasser For å gjøre et bevisst yrkes- og utdanningsvalg må en ha kjennskap til ulike yrker og kunnskap om arbeidslivets behov. Utdanningen som velges må gi gode muligheter for å få jobb som rimelig godt betalt. De unge ser ikke for seg at de blir 20-30 år i samme jobb- utdanningen må kunne brukes i ulike jobber og det må være mulig å komme seg videre oppover. Mange ungdom lurer på hvordan de skal få sjefsjobber… De som jobber i næringen må stå frem og si at de trives i jobben! En får ikke ungdom til å søke seg til arbeidsplasser med dårlig arbeidsmiljø. Utviklingen av ny teknologi må fortsette slik at en får vekk en del av de tunge og monotone arbeidsoppgavene som finnes. Foreldre og lærere er de gruppene som påvirker ungdommen mest når det gjelder valg av utdanning. Siste året har vi sett en merkbar forandring i holdningen hos foreldrene. Ofte er det de som kommer trekkene med poden for å få vite mer om Norges nye vekstnæring. Vi ønsker at en utdanning til næringen skal være attraktiv slik at en får de beste og mest motiverte søkerne. I høst er det venteliste for å komme inn på grunnkurs naturbruk. Ka ska eg bli?

Hvem har ansvaret for å drive informasjon og rekrutteringsarbeid? De Videregående Skolene? Myndigheter? Næringens organisasjoner? Bedriftene? Opplæringskontor?

hva gjør opplæringskontorene? Rekruttering – hva gjør opplæringskontorene? Kontakt med skoler  Klasser på besøk  Besøker skoler  Prosjekt/partnerskap

hva gjør opplæringskontorene? Rekruttering – hva gjør opplæringskontorene? Fagopplæring Yrkesopplæring for voksne

hva gjør opplæringskontorene? Rekruttering – hva gjør opplæringskontorene?  Utdannings- og yrkesmesser Det trengs nytt, oppdatert materiell!

hva gjør opplæringskontorene? Rekruttering – hva gjør opplæringskontorene? Jenteleir/rekrutteringsleir Vi har hatt over 1000 elever på nærings- og matpresentasjon her i senteret. De får en generell presentasjon av næringen, hvis ikke vi på forhånd har avtalt med lærerne at vi skal fokusere på spesielle tema. Eksempler på dette kan være verdiskapning og lønnsomhet i fiskerinæringen (bedriftsøkonomiklasse fra Fana Gymnas) eller marine næringskjeder hvis vi skal inn i læreplanen for natur og miljøfag. Alle som har hatt kontakt med ungdom på denne alder vet at det ikke er enkelt å holde på oppmerksomheten- hvis ikke de unge deltar aktivt selv…

Hvem har ansvaret for å drive informasjon og rekrutteringsarbeid? Felles ansvar Samordning og koordinering av innsats Nytt materiell Felles møteplasser/nettverk Nok læreplasser Konkurransedyktig og forutsigbar næring Felles portal