9 Politikk – noe for meg?. Stemme ved valg Frie politiske valg er et av de viktigste kjennetegnene på et demokrati. Ved å delta ved valg stemmer vi på.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Tør å sette grenser! Diskusjonsopplegg om ungdom og alkohol -
Advertisements

Politikk handler om å fordele goder og byrder i et samfunn.
HVA NÅ, LILLE LAND? NOEN SPØRSMÅL FRA EN OMNIBUSUNDERSØKELSE Gjennomført av Synovate på oppdrag fra LOStat/Fafo, uke 45 1.
Demokratireformen i Den norske kirke - Hæ??. Demokratireformen Demokratireformen har som målsetting at flere av medlemmene engasjeres i kirken. Kirkens.
Lunner Skolefaglig rådgiver Velkommen til UNGDOMSRÅD!
Hvem skal bestemme?.
Folk forandrer verden – Men ikke alene!
Hvem styrer i kommunen?.
Sosiale medier - utfordringer for tillitsvalgte. Facebook større enn VG.
START. Debatt for mer mangfold, mer aktivitet og bedre demokrati i Norges største parti..
7 Demokrati.
8 Det politiske systemet i Norge
Ungdommens Bystyre 21 januar 2011 Erlend Jordal (Høyre)
Er frivillig, ideell sektor flink nok til å fremheve sitt særtrekk? Innlegg på HSH’s frivillighetskonferanse 2008, Oslo Kjell Erik Øie Statssekretær
Kommunikasjonsnettverk Lederforum Oppsummering Kafédialog.
Offentlig meningsdannelse og rasjonell politikk
Elevråd er makt Elevrådet er elevenes viktigste organ i skoledemokratiet Elevene har tillit til tillitselevene Tillitselevene fremmer elevenes interesser.
Naturvernskolen: Tema på foredrag: Legg strategi for å vinne en miljøsak Tid: 30 minutter For mer info om foredraget kontakt: Andre relevante foredrag.
Kontaktutvalget mellom innvandrere og myndighetene Møte med partiene Rita Kumar, utvalgsleder
Oljefondskampanjen i Fasteaksjonen 2015: Jobber og utvikling Sundvolden 25. januar 2014.
1 Kommunestyre- og fylkestingsvalget 2007 Valgkonferanse Hell Marianne Riise, KRD.
Kari Aarnes sin presentasjon på FFF Mediehandtering.
KIRKENS NØDHJELPS FASTEAKSJON 2010 FLASKEPOSTKAMPANJEN Hvert år under Kirkens Nødhjelps fasteaksjon oppfordrer vi og Changemaker folk i Norge til å gi.
LOBBYVIRKSOMHET Hvordan få gjennomslag for våre meninger og standpunkter hos politikere? Jon G. Olsen Styreleder VOFO-Akershus Daglig leder Akershus musikkråd.
Demokrati Illustrasjoner: Ingrid Brennhagen Foto: Astrid Brennhagen
- Og annet politisk påvirkning.
POLITIKK.
LVSH Konferanse 8-9 april 2010 For styret i LVSH Anita Ihle Steen
Kommunepolitikernes ansvar Jens Petter Gitlesen Forbundsleder Norsk Forbund for Utviklingshemmede.
Norges største gruppearbeid -høring om Gjønnes-utvalgets innstilling om stat og kirke.
Batteriet – servicekontor for selvhjelp Brukerorganisasjonene – hva kan de gjøre med fattigdommen? Kai-Rune Myhrer.
Mødrehelse som politisk spørsmål. Norske erfaringer
Politiske partier og valg
Kommune og fylkestingsvalg Sammenhenger Først og fremst et lokalvalg, der en skal velge representanter til kommunestyre/bystyre og fylkesting for.
Gry Nørstenget Fylkesleder
Politisk påvirkning.
IMDi Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, Gjøvik
Hva er demokrati Litteratur: Engelstad (2005)Hva er makt. Larsen og Slåtten (2006)En bok om oppvekst Forelesning 8 mars - 07.
Kapittel 5. Politikk og demokrati Del 3 Politikk og demokrati Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 4a utforske.
Hva menes med demokrati? Hva forbinder dere med demokrati? Skriv en liste.
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag) lokus.no/open/samfunnsfag.
Emne 7: Demokrati og velferdssamfunn
Politikk og demokrati. Folkestyret i Norge Politikk dreier seg om å fordele goder og byrder i samfunnet Vi har et folkestyre i Norge Indirekte demokrati.
Politiske pressgrupper Kap. 7. I denne powerpointpresentasjonen skal du lære om ▪ Forsamlingsfrihet ▪ Formell og uformell makt ▪ hvordan frivillige organisasjoner.
Stemmer teller – ressurser avgjør Arbeid med politisk påvirkning.
Direkte kontakt og lobbyvirksomhet Vi skiller gjerne mellom to former for uformell kontakt mellom politikerne og ulike pressgrupper: Direkte kontakt og.
Lokal og sentral statsforvaltning Statsforvaltningen består av to hoveddeler: Den sentrale statsforvaltningen (statsadministrasjonen). Her finner vi departementene.
I de fleste samfunn blir godene i dag fordelt på to måter: Fordeling gjennom offentlige budsjetter, der politikeres prioriteringer og vedtak står sentralt.
Demokrati Emne 2 Samfunnskunnskap. Grunnleggende prinsipper i demokratiet: én person har én stemme frie og hemmelige valg valg mellom konkurrerende partier.
Demokrati Kommunevalg Periode i samfunnskunnskap fram til kommunevalg 14 september Kapittel 5 og 6.
Diktatur I diktaturer er det viljen til én person eller en liten gruppe som bestemmer politikken. Et slikt fåmannsstyre kaller vi ofte for oligarki. Når.
Nye former for deltakelse Fortsatt bruker rundt tre av fire velgere stemmeretten ved stortingsvalg, men valgdeltakelsen er på et lavt nivå sammenliknet.
Den lovgivende makten i Norge. MaktfordelingMAKT l ovgivende Stortinget utøvende Regjeringen dømmende Domstolene.
Samfunnskunnskap Kapittel 2 - Det aller meste er politikk.
Demokrati som styreform
Kap 6: Demokrati - Styreform og levesett
Den politiske styringskjeden
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag)
Kapittel 7. Veier til politisk innflytelse
Kapittel 8. Hva kan true demokratiet?
Kommunen og Fylkeskommunen
Kapittel 7 Demokrati.
STRATEGISK Kommunikasjon Fakultet for samfunnsvitenskap
Statsmaktene i Norge Samfunnsfag Tirsdag
Norges største gruppearbeid
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag)
Den lovgivende makten i Norge
Konflikt Hva betyr ordet konflikt? Gi eksempler på konflikter.
Tema for 2014 er: Folk forandrer verden!
Engasjement og frivillig arbeid
Utskrift av presentasjonen:

9 Politikk – noe for meg?

Stemme ved valg Frie politiske valg er et av de viktigste kjennetegnene på et demokrati. Ved å delta ved valg stemmer vi på et politisk parti og er med på å påvirke det politiske livet.

Melde seg inn i et politisk parti Partimedlemmer kan være med på å utforme partiprogrammet og å bestemme hvem som skal stille til valg, gjennom nominasjonen. Nominasjon: vgjørelsen om hvem som skal stå på valglistene for et parti. Du kan også selv stille til valg for å kjempe om en plass i kommunestyret, Stortinget eller Sametinget.

Melde seg inn i en organisasjon Organisasjonsfrihet er en menneskerettighet og et viktig kjennetegn på et demokrati. I Norge har vi mange ulike organisasjoner, og et flertall av befolkningen er medlem av én eller flere. Store organisasjoner har gjerne god kontakt med mediene og formidler sine standpunkter eller meninger gjennom dem.

Melde seg inn i en organisasjon Organisasjoner prøver også å påvirke politikerne direkte gjennom personlig kontakt. Slik kontakt har ofte form av lobbyvirksomhet. - En lobbyist er en profesjonell politisk påvirker, som har som sitt arbeid å ta kontakt med politikere for å påvirke standpunktene deres. - Lobbyister kan representere organisasjoner, bedrifter eller kommuner. De fleste store organisasjoner har heltidsansatte lobbyister.

Delta i en aksjon En aksjon er som regel en spontan og organisert reaksjon på noe som skjer, for eksempel etter et politisk vedtak om at en skole skal legges ned. Organisasjoner som blir opprettet for å drive kortvarige aksjoner, kaller vi ad hoc- organisasjoner.

Delta i en aksjon To vanlige aksjonsformer er demonstrasjonstog og underskriftskampanjer. En kan også ta direkte kontakt med politikere, enten alene eller sammen med andre.