Eksperter i team våren 2009 Landsbynr. 15 (TMA4850) mia: matematikk innen anvendelser A MC BVT MAC-modellens inndeling i fagområder: M: Matematikk A: Anvendelse.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
14:00 Erfaringsutveksling
Advertisements

Demo av portalen LOG - Leverandørnett Olje og Gass.
Fra merkantilist til tekniker. - mitt karrierevalg.
Landsby: Avansert internasjonalt undervisningsmateriell Henry Valberg, Institutt for produktutvikling og materialer, IVT, NTNU.
Forskerspiren Åpne forsøk: nye læringsmål?
Studieprogram for Marin teknikk Onsdag 25. april 2012 T2
Forskningsmetoder i informatikk
Multifakultært studium i Geomatikk. Hva er Geomatikk? l Geomatikk er en vitenskapelig betegnelse som omfatter innsamling, prosessering, analyse, lagring,
Teknologi og forskningslære
Programfag i studiespesialiserende utdanningsprogram
Den digitale dimensjonen i fagplanen for matematikk i vgs
SEMESTEROPPGAVEN Design og detaljer Referanser Temavalg
Matematikk muntlig på studieforberedende program
Praktisk eksamen Vg2 - yrkesfag
Vitensenteret i Trondheim
Hensikt med rapporten Synliggjøre hvordan gruppeprosessen har innvirket på fremgangen og utviklingen av prosjektarbeidet. Synliggjøre hvordan samarbeidet.
Studieretning Bygg og anlegg
Strategiske satsinger
Eksperter i team Erfaringsbasert emne i tverrfaglig samarbeid
1 Multifakultært studium i Geomatikk. 2 Et multifakultært studium... Hva betyr det at geomatikkstudiet er multifakultært? Det betyr at studenter med ulik.
Nytt fag/ nytt forskningsområde, v. Olav Aaker
Kort om oppgavestiller Sintef Energiforskning AS, avdeling for kraftproduksjon og marked. Driver med oppdragsforskning i det nasjonale og internasjonale.
KJEMIKEREN: Utforsker Utforsker Bestemmer og beskriver hvordan stoffene er oppbygd Bestemmer og beskriver hvordan stoffene er oppbygd Forklarer stoffenes.
Sats på nettet Av Lars Egeland. Hvorfor satse på nettet ? zRask informasjon og kommunikasjon zMiljøvennlig zStor uavhengighet av tid og sted zFramtidas.
Hva kan man forvente av ingeniørverktøy
1 LÆRINGSARENAER Arena 1:IKT i læring. Arena 2:Læringsmål og vurderingsformer. Arena 3:Store fags pedagogikk. Arena 4:Vegledning av grupper og bruk av.
Empiriske metoder Oppgaveanalyse, observasjon
Eksperter i team våren 2009 Landsbynr. XY mia: matematikk innen anvendelser.
Masterstudium IKT og læring Leikny Øgrim og Monica Johannesen Avd. for lærerutdanning Høgskolen i Oslo.
FOU prosjekt ved Sjøkrigsskolen
Anvendt økonomi Vår forskning handler om å utvikle et bedre grunnlag for rasjonelle beslutninger i næringsliv og offentlig forvaltning. Det dreier seg.
Virtual Music Theatre Experts wanted Tasks Contact.
Landskonferansen for fysikkundervisning Gol 10. – 13. august 2008
PROGRAMFAG MATEMATIKK
1 Multifakultært studium i Geomatikk. 2 Et multifakultært studium... Hva betyr det at geomatikkstudiet er multifakultært? Det betyr at studenter med ulik.
ETABLERING AV LOKALT SN-FORUM/GRUPPE. Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening Mål for første møte Bli enig om: Å sammen ta initiativ til lokal SN-forum.
MÅL FOR UNDERVISNINGEN. Overordnet mål. Utdanne maskiningeniører med en bred teknologisk kompetanse med høy faglig kvalitet av internasjonal standard.
AI - Kunstig Intelligens
FORUM PRODUKTUTVIKLING OG DESIGN MÅLSETNING Møtested for alle som arbeider med problem- stillinger knyttet til produktutvikling og design Utveksling.
Valgfag på Kastellet skole
Eksperter i team Erfaringsbasert emne i tverrfaglig samarbeid
Angell og Henriksen, Fysisk institutt Prosjekt FYS 21: Empirisk-matematisk modellering i skolefysikken Carl Angell (UiO) Øystein Guttersrud (UiO) Ellen.
I-TEMA: Identitet og tilhørighet i et mobilt arbeidsliv Per Morten Schiefloe, Studio Apertura/NTNU Tom Erik Julsrud, Telenor FoU
Ny rammeplan ingeniørutdanningen Høstmøte AITeL Vedtas av Kunnskapsdepartementet Innføres for alle ingeniørutdanninger i Norge fra.
1 EiT 2006/ Eksperter i Team Medisinsk Teknologi og Samfunnet Rapportskriving Prosjektrapport.
DidIKTikk, digital kompetanse i praktisk undervisning
1 Dynamisk modellering og regulering av Brobekk forbrenningsanlegg Masteroppgave Vår 2008 Institutt for kjemisk prosessteknologi Fakultet for naturvitenskap.
Bygg og miljø DynamIT Dynamiske informasjonstjenester for transportsektoren Gardermoen, 29.april 2003 Ragnhild Wahl.
Masterskolen 2015: Introduksjon
Velkommen til: Debatt om ny læreplan i fysikk Norsk fysikklærerforening og Norsk fysisk selskap.
1 Prosjekt ”DRIFTSAVDELINGEN - ORGANISERING 2009” Møte
Eksperter i team våren 2013 Landsbynr. ? (BI 2099) Klimakvoter – fremtid eller avlat ? Kyotoavtalen av 1997 forplikter 32 industriland å ha 5% lavere utslipp.
Masterskolen 2012 : Introduksjon Opplegget for Masterskolen –Opplegget, timeplan med mer Elementene i en masteroppgave –Teori, metode og empiri (data)
Individuell fagtekst fra praksis.
Avdeling for informatikk og e-læring Prosjektgruppe 19c 1 Oppsett, drift og distribusjon av Vista Prosjektgruppe 19c.
Ny rammeplan for barnehagen Konsekvensar for matematikkfaget.
1 Eksperter i team våren 2012 Erfaringsbasert emne i tverrfaglig samarbeid Bjørn Sortland og Helle Rånes.
Kunnskap for en bedre verden Eksperter i team Erfaringsbasert emne i tverrfaglig samarbeid Bjørn Sortland EiT-leder.
Bachelor Biovitenskap Bachelorstudiet ved IBV er for deg som vil lære om biologiske prosesser og systemer, fra molekyler og celler til populasjoner og.
Dagens læringsmål: Tar du en master i fysikk vil du delta i prosjekt i den internasjonale forskningsfronten. Gjennom å være en integrert del av en spesialisert.
PROGRAMFAG MATEMATIKK Verdt å merke seg: Dersom du på Vg2 velger matematikk R1 eller S1: faller fellesfaget i matematikk (3 t) bort og du må ta enten:
Ny læreplan Bygger som L97 på et sosial konstruktivistisk læringssyn Større metodefrihet.
Masterprogram i matematikk Masterprogram i statistikk
Oppgaveskolen 2005 Introduksjon
Noen kritiske spørsmål
EiT : Avløpsvann som ressurs
EiT Landsby.
EiT Landsby nr. 31.
Idéportalen.
Internasjonalisering ved Avdeling for informasjonsteknologi
Utskrift av presentasjonen:

Eksperter i team våren 2009 Landsbynr. 15 (TMA4850) mia: matematikk innen anvendelser A MC BVT MAC-modellens inndeling i fagområder: M: Matematikk A: Anvendelse C: Datateknikk Beregningsorientert Vitenskap og Teknologi (BVT) er utvikling og bruk av datamaskinprogram for løsning av vitenskapelige og tekniske problemstillinger

Eksperter i team våren 2009 Om landsbytema Min matematikklærer på ungdomskolen sa i sin tid at: ”Alt er matematikk!”, og med det mente han at alt kunne beskrives ved bruk av matematiske modeller. MAC-modellen Teknisk-naturvitenskapelige problemstillinger kan studeres ved bruk av numeriske datamaskinprogram. De ulike fagfeltene som inngår for utvikling og bruk av slike databaserte simuleringsprogram kan deles inn tre hovedområder: Matematikk, Anvendelse og Datateknikk (engelsk: Computer science) derav navnet MAC-modellen. Fokus for landsbyen mia Bruk av matematikk innen utvalgte anvendelser, hvor en setter sammen grupper som samlet har god bakgrunn innen matematikk, den aktuelle anvendelsen samt datateknikk. Kort sagt gode MAC-Team.

Eksperter i team våren 2009 Mulige problemstillinger (1 av 2) Her er det listet forslag til anvendelser, men det er åpent for studentene å foreslå tema for anvendelse. Multiskala modellering I mange relevante problemstillingen innen vitenskap og teknikk er det nødvendig å håndterer fenomener på ulik lengde og/eller tidsskala. Matematisk homogenisering er en metodikk for effektiv håndtering av en del multiskala problemer innen mekanikk, f. eks. relatert til materialvitenskap og petroleumsfag. Splinebasert design og analyse av konstruksjoner Ved bruk av digitale tegnesystemer (DAK-systemer) brukes som regel splines som basis for beskrivelse av den ønskede utformingen av et produkt eller bærende konstruksjon. For tiden ser en på muligheten av bruk av splines også ved de etterfølgende elementmetodeberegninger av bærende konstruksjoner, som eksempelvis båtpropeller og offshore vindturbiner.

Eksperter i team våren 2009 Mulige problemstillinger (2 av 2) Smelting av snø og is Smelting av snø og is er interessant i flere sammenhenger. Eksempelvis er det interessant å vite hvordan man kan fjerne snø og is fra veier ved tilsetting av kjemikalier (les salt). Tilsvarende brukes tilsetting av salt for å bedre forholdene ved arrangement av alpine skirenn ved fuktige og varme værforhold. Tilberedning av mat Ved tilberedning av mat (f. eks. steking av biff eller koking av poteter) er transport av varme og fukt viktige fenomener å ha kontroll på. Numerisk simulering kan bidra til optimal tilberedning av mat gjennom innsikt i disse prosessene.

Eksperter i team våren 2009 Praktisk informasjon Landsbyen er langsgående og undervisningen foregår på norsk. Landsbyleder Trond Kvamsdal Telefon: E-post: Ønsket kompetanse i landsbyen Ønsker en blanding av studenter med kompetanse innen numerisk matematikk, teknisk programmering samt relevant fagbakgrunn for de ulike anvendelsene. Ekstern samarbeidspartner SINTEF IKT – Avdeling for anvendt matematikk