Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
CELLER OG VEV: Fra læreplanen:
Advertisements

Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Aminosyre Arginin.
Arbeid med næringsstoffene og matvaregruppene
Kapittel V Næringsstoffer.
Uten mat og drikke.
Kjemiske reaksjoner i kroppen, i og utenfor cellene.
ORGANSYSTEMENE OG KROPPEN VÅR:
Kosthold.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Et sunt kosthold.
Energibalansen.
Munnen Magesekken Karbohydrater Proteiner Enzymet Amylase
3. ERNÆRING OG HELSE sunt kosthold og aktiv livsstil
Fett og helse Det er ikke ett fett.
Kapittel W Enzymer.
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Hva er omega-3-fettsyrer – og trenger vi dem?
Fordøyelsessystemet Næringsstoffene i maten er store molekyler.
BASIS - CELLER Alle levende organismer er bygd opp av celler
FORBRENNING.
Vitaminer.
Kostsirkelen.
FISK Hvorfor utrykket: Frisk som en fisk?
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Planteceller og planter
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Grunnleggende ernæring
Alkoholer, aldehyder, ketoner, karboksylsyrer, karbohydrater
- Kjeder av karbonatomer
Karboksylsyrer.
Estere, fettstoffer og proteiner
Alkoholer, aldehyder, ketoner, karboksylsyrer, karbohydrater
Estere, fettstoffer og proteiner
Livea Xpress - Tallerkenmodellen -.
Protein og fett - Uke 9 -.
Karbonkjemi – frå planter til plast Organiske stoff  Ei samnemning på alle stoff som inneheld karbon.
Protein og fett Uke 9. Protein Protein stammer fra det greske ordet ”PROTOS” og betyr det første/den viktigste Bygget opp av aminosyrer Esensielle aminosyrer-
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Den genetiske koden ● Alle organismene er bygd opp av celler. ● Noen har få/en celle, andre, som mennesker består av mange milliarder celler ● Arvestoffet-DNA.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
Celleånding, energi ATP- adenosintrifosfat (små pakker med energi som cellene bruker) Cellene får energi ved at en fosfatgruppe spaltes av. Energi lagres.
Lipider Fettstoffer av biologisk opprinnelse Lipidene deles i flere typer o Triglyserider o Di- og mono- glyserider o Fettsyrer o fosfolipider o Stereoider.
Energi og næringsstoff Energi tyder evne til å utføre arbeid, dvs rørsle og fysisk aktivitet. Maten blir til energi i form av varme. Varmen bruker vi til.
Hvordan fungerer de?. Plantecelle Funksjonene i ei plantecelle. Planteceller: Planteceller består av en cellevegg, en cellemembran, en cellekjerne, mitokondrier,
BASIS - CELLER Alle levende organismer er bygd opp av celler
Trygg mat og næringsstoffer
Cellemembranen.
Prøvemuntlig: -Fenomener og stoffer -Kropp og helse
Protein og fett Uke 9.
Organisk kjemi.
Kroppen som helhet Laget av Anniken Ordbegrep Anatomi= Læren om hvordan kroppen er bygd opp Fysiologi= Læren om hvordan kroppen fungere, oppgave Livsstilssykdommer=
KARBOHYDRATER.
Hva gir oss energi i maten
Fordøyelseskjertlene
Vitaminer og mineraler
Protein og fett Uke 9.
Vitaminer og mineraler
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O Deles inn i tre grupper Monosakkarider Disakkarider Polysakkarider

Karbohydrater blir dannet i fotosyntesen CO2 + H2O  C6H12O6 + O2

Monosakkarider Glukose C6H12O6 Fruktose C6H12O6

FORENKLET:

Disakkarider glukose + fruktose = sukrose

Disakkarider C12H22O11 Sukrose (rørsukker) Laktose (melkesukker) Maltose (maltsukker)

Polysakkarider Stivelse (energilager i planter) Cellulose (cellevegger i planter) Glykogen (energilager i lever og muskler) Langsomme karbohydrater

Påvisning av karbohydrat

Fett Gir energi Gir beskyttelse og isolasjon Danner viktige hormoner Bygger opp cellemembraner

Triglyserider – glyserol og tre fettsyrer

Fettstoffer = lipider Løses ikke i vann Triglyserider Vanlig fett Steroider Kolesterol, kjønnshormoner Andre fettstoffer Fosforlipider (i cellemembraner)

Fettsyrer Mettede fettsyrer Umettede fettsyrer C-C enkeltbindinger Dobbeltbindinger mellom C-atomer enumettet flerumettet

Mettet fett Umettet fett Fett med mettede fettsyrer Fett i kjøtt, smør, ost, melkeprodukter (”i dyr med fire bein”) Fast ved romtemperatur Usunt (for mye kan gi hjerte- karsykdommer) Umettet fett Fett med umettede fettsyrer Fett i planter, fisk, fugl, sjøpattedyr (”i dyr som svømmer eller flyr”) Flytende ved romtemperatur Sunt (gir ikke hjerte- karsykdom i samme grad som mettet fett)

Proteiner – verktøy og byggematerialer Gir energi Transport Hemoglobin frakter oksygen Struktur og styrke hud, sener, hår, negler, muskler Enzymer (”Verktøy”) katalysatorer i celler Bevegelse Muskelfibre Signalstoffer Insulin (hormon) som regulerer sukkerinnhold i blodet

Protein = lang kjede av aminosyrer 20 forskjellige aminosyrer Fra 50 til hundrevis av aminosyrer i et protein Rekkefølgen aminosyrene er koblet sammen i, bestemmer egenskapene til proteinet

Biuretreagens – påviser proteiner

Proteiner kan denaturere Proteinkjedene forandrer form ved høy temperatur i sure løsninger i etanol (alkohol) Se mer om proteiner på "gensidene"

Vitaminer Organiske stoffer Livsnødvendige Må tilføres gjennom maten Vi trenger bare små mengder av vitaminer daglig For lite vitaminer i maten kan gi mangelsykdommer

Vitaminer Vannløselige Fettløselige B-vitaminer (flere) Hjelpestoffer for enzymene som deltar i omsetningen og forbrenningen av næringsstoffene Vitamin C (askorbinsyre) Stimulerer opptak av jern (Fe) Antioksidant Nødvendig for dannelse av bindevev Vannløselige vitaminer skilles ut i urinen og må tilføres jevnlig Fettløselige Vitamin A Nødvendig for å danne lysfølsomt stoff i øyet Vitamin D Nødvendig for opptak av kalsium (Ca) Vitamin E Antioksidant Vitamin K Nødvendig for blødningsstans Fettløselige vitaminer lagres i fettvev

Mineralstoffer Mineraler og sporstoffer utgjør bare 4% av kroppsvekten vår inngår i hormoner (jod I) inngår i cellemembraner og arvestoff (fosfor P) er hjelpestoffer som får enzymer til å virke som de skal – f.eks. jern (Fe), kalsium (Ca), sink (Zn), selen (Se) Sporstoffer er grunnstoffer vi trenger svært lite av (mindre enn 100 mg per dag)

Sammenhengen mellom konsentrasjon av mineraler og vitaminer i kroppen og livskvalitet

Vann Transportmiddel Løsemiddel Kjølemiddel Deltar i kjemiske reaksjoner

Vann som løsemiddel for salter

Arbeidsoppgaver Hvilke næringsstoffer har vi? Sett strek under dem som gir oss energi. De store molekylene i næringsstoffene dannes ved at de små molekylene kobles sammen. Hvordan skjer dette? Karbohydrater består av grunnstoffene H, C, og O. Disse deles inn i 3 ulike grupper, hva kalles disse gruppene? Karbohydrater dannes under fotosyntesen, beskriv fotosyntesen med ord. Hva er det som er karbohydrater her da? Hvordan er monosakkarider, disakkarider og polysakkarider bygget opp? Gi et eksempel på hver av dem. Hva er forskjell på raske og langsomme karbohydrater? Hvordan er fettstoffer bygget opp? Er det forskjell på plantefett og dyrefett? Hvordan er proteiner bygget opp, og hvordan binder de seg sammen? Gi eksempler på hvorfor mineraler og vitaminer er viktige for kroppen vår?