Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O Deles inn i tre grupper Monosakkarider Disakkarider Polysakkarider
Karbohydrater blir dannet i fotosyntesen CO2 + H2O C6H12O6 + O2
Monosakkarider Glukose C6H12O6 Fruktose C6H12O6
FORENKLET:
Disakkarider glukose + fruktose = sukrose
Disakkarider C12H22O11 Sukrose (rørsukker) Laktose (melkesukker) Maltose (maltsukker)
Polysakkarider Stivelse (energilager i planter) Cellulose (cellevegger i planter) Glykogen (energilager i lever og muskler) Langsomme karbohydrater
Påvisning av karbohydrat
Fett Gir energi Gir beskyttelse og isolasjon Danner viktige hormoner Bygger opp cellemembraner
Triglyserider – glyserol og tre fettsyrer
Fettstoffer = lipider Løses ikke i vann Triglyserider Vanlig fett Steroider Kolesterol, kjønnshormoner Andre fettstoffer Fosforlipider (i cellemembraner)
Fettsyrer Mettede fettsyrer Umettede fettsyrer C-C enkeltbindinger Dobbeltbindinger mellom C-atomer enumettet flerumettet
Mettet fett Umettet fett Fett med mettede fettsyrer Fett i kjøtt, smør, ost, melkeprodukter (”i dyr med fire bein”) Fast ved romtemperatur Usunt (for mye kan gi hjerte- karsykdommer) Umettet fett Fett med umettede fettsyrer Fett i planter, fisk, fugl, sjøpattedyr (”i dyr som svømmer eller flyr”) Flytende ved romtemperatur Sunt (gir ikke hjerte- karsykdom i samme grad som mettet fett)
Proteiner – verktøy og byggematerialer Gir energi Transport Hemoglobin frakter oksygen Struktur og styrke hud, sener, hår, negler, muskler Enzymer (”Verktøy”) katalysatorer i celler Bevegelse Muskelfibre Signalstoffer Insulin (hormon) som regulerer sukkerinnhold i blodet
Protein = lang kjede av aminosyrer 20 forskjellige aminosyrer Fra 50 til hundrevis av aminosyrer i et protein Rekkefølgen aminosyrene er koblet sammen i, bestemmer egenskapene til proteinet
Biuretreagens – påviser proteiner
Proteiner kan denaturere Proteinkjedene forandrer form ved høy temperatur i sure løsninger i etanol (alkohol) Se mer om proteiner på "gensidene"
Vitaminer Organiske stoffer Livsnødvendige Må tilføres gjennom maten Vi trenger bare små mengder av vitaminer daglig For lite vitaminer i maten kan gi mangelsykdommer
Vitaminer Vannløselige Fettløselige B-vitaminer (flere) Hjelpestoffer for enzymene som deltar i omsetningen og forbrenningen av næringsstoffene Vitamin C (askorbinsyre) Stimulerer opptak av jern (Fe) Antioksidant Nødvendig for dannelse av bindevev Vannløselige vitaminer skilles ut i urinen og må tilføres jevnlig Fettløselige Vitamin A Nødvendig for å danne lysfølsomt stoff i øyet Vitamin D Nødvendig for opptak av kalsium (Ca) Vitamin E Antioksidant Vitamin K Nødvendig for blødningsstans Fettløselige vitaminer lagres i fettvev
Mineralstoffer Mineraler og sporstoffer utgjør bare 4% av kroppsvekten vår inngår i hormoner (jod I) inngår i cellemembraner og arvestoff (fosfor P) er hjelpestoffer som får enzymer til å virke som de skal – f.eks. jern (Fe), kalsium (Ca), sink (Zn), selen (Se) Sporstoffer er grunnstoffer vi trenger svært lite av (mindre enn 100 mg per dag)
Sammenhengen mellom konsentrasjon av mineraler og vitaminer i kroppen og livskvalitet
Vann Transportmiddel Løsemiddel Kjølemiddel Deltar i kjemiske reaksjoner
Vann som løsemiddel for salter
Arbeidsoppgaver Hvilke næringsstoffer har vi? Sett strek under dem som gir oss energi. De store molekylene i næringsstoffene dannes ved at de små molekylene kobles sammen. Hvordan skjer dette? Karbohydrater består av grunnstoffene H, C, og O. Disse deles inn i 3 ulike grupper, hva kalles disse gruppene? Karbohydrater dannes under fotosyntesen, beskriv fotosyntesen med ord. Hva er det som er karbohydrater her da? Hvordan er monosakkarider, disakkarider og polysakkarider bygget opp? Gi et eksempel på hver av dem. Hva er forskjell på raske og langsomme karbohydrater? Hvordan er fettstoffer bygget opp? Er det forskjell på plantefett og dyrefett? Hvordan er proteiner bygget opp, og hvordan binder de seg sammen? Gi eksempler på hvorfor mineraler og vitaminer er viktige for kroppen vår?