Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Norges Bondelag - vi lager maten din
Advertisements

Hvorfor produsere mat i Norge?
Kommunikasjonsdirektør FHL
Utfordringer til UH-sektoren: Hvordan finner vi tonen? Statssekretær Kyrre Lekve UHRs dekanskole 3. februar 2010.
Oppfølging av NTP og forvaltningsreformnen 29.oktober 2009 Bjørn H. Kavli.
Landbrukspolitikk Nils T Bjørke 11. November 2010.
Hva må den nye meldingen om landbruks- og matpolitikken inneholde? den 6. oktober 2011 Statsråd Lars Peder Brekk.
Jordbruk i distrikts-Norge
Distriktskommisjonens innstilling Livskraftige distrikter og regioner Rammer for en helhetlig og geografisk tilpasset politikk Sparebankforeningen 21.
Distriktskommisjonens innstilling Livskraftige distrikter og regioner Rammer for en helhetlig og geografisk tilpasset politikk v/Per Sandberg Medlem av.
Regionalt Utviklingsprogram Møte med kommunene Vigdis Hjulstad Belbo RUP 2003 Fylkeskommunen – ny og forsterket rolle Den nye fylkeskommunen.
1 Regionalpolitikken – en balansert regional utvikling Statssekretær Just Hjalmar Johansen, Kontaktkonferansen med fylkeskommunene, Bergen, 5. april 2005.
CIP – Competitiveness and Innovation Programme KS 10. september 2009 Marthe Haugland.
Premisser for framtidig landbruk i Oppland Honne 8.mai 2013 Merethe Lerfald Bjørnar Sæther.
Eksp. sjef Frøydis Vold, Landbruks- og matdepartementet
1 Statssekretær Dag-Henrik Sandbakken Hamar, 5. desember 2005 Framtidas regioner og kommuner - regjeringas målsettinger, forsøk og erfaringer så langt.
NY FORSKNINGSMELDING – NY GIV FOR NÆRINGSLIVETS FOU? Finn Bergesen jr. Administrerende direktør Næringslivets Hovedorganisasjon.
NHO støtter ”stramt budsjett” for å gi norsk næringsliv et nødvendig løft… …innenfor et stramt budsjett må det i tillegg gjøres prioriteringer som stimulerer.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Ny stortingsmelding om landbruk og mat
Landbruk Ei lokal, nasjonal og global næring. Landbruk i Ørland Volum og betydning lokalt Landbruket betydning nasjonalt Jordbruksforhandlinger Landbruk.
Troms fylkeskommune - områderettet satsing Arktisk landbruk
Vi får Norge til å gro! Viktige landbrukspolitiske saker for vinteren Per Skorge.
Landbruk på dagsorden Agderlandbruket i dag – utviklingstrekk
Foreløpig uttalelse fra Norges Bondelag Stortingets næringskomité 6. Januar 2012 Landbruks- og matpolitikken Meld. St. 9 ( ) Velkommen til bords.
Bærebjelker i norsk jordbruk Sjøleiende bønder Bruke egne ressurser Utfordres av: Areal i andre land Lave bondeinntekter Tilskuddsavhengighet MAKTA OVER.
1 Dag Henrik Sandbakken statssekretær, 12 K strategiseminar, Langesund 2006 Nye regioner, kommunenes muligheter?
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
……vi bygger Universitetet i Bodø………………………… Forslag Innovasjonsprogram Salten Innovasjonsprogram Salten Innovasjonsprogram.
St.meld. Nr. 39 klimautfordringene – landbruket en del av løsningen
Innledning ved BioHus konferansen
Statsråden 1 Sem - erklæringen Samarbeidsregjeringen vil arbeide for at avgjørelser skal fattes så nær dem det angår som mulig. Det lokale selvstyret skal.
1 Innovasjon og regional utvikling. - Den regionale dimensjonen i innovasjonspolitikken. Statssekretær Frank Jenssen. KNUS 2003, Oslo 29. oktober 2003.
Regionale fortrinn som grunnlag for marin næringsutvikling Andreas Stokseth, Fiskeri- og kystdepartementet.
Hvordan kan offentlig sektor – kommuner, fylker, stat – jobbe for små og mellomstore bedrifter– trenger vi en ny regionalinndeling ? Innlegg av kommunal-
Kommuner for folks behov Tid for systemendringer Kommunal- og regionalminister Erna Solberg KS ordførerkonferanse i Oslo
Bærekraftig utvikling Kommunal- og regionalminister Erna Solberg.
Inn på tunet – noe for Hemne kommune? Kari Frøseth, rådgiver
Sammen skal vi gjøre Stavanger-regionen åpen, energisk og nyskapende Vi arbeider med strategisk næringsutvikling i en flerkommunal.
1 Statsråd Åslaug Haga Osloregionens rådsmøte 30.mai 2006 Regjeringen vil bidra til å styrke Osloregionens kvaliteter og fortrinn.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
Dialogkonferanse Oslo Ny helhetlig tilnærming til regional- og distriktspolitikken v/Johan Petter Barlindhaug Leder av Distriktskommisjonen.
Nytt MATprogram (2006 – 11) i Forskningsrådet Fokus på næringsutvikling og innovasjon innenfor: Fiskeri- og jordbruksbasert matproduksjon og foredlings-
1 Statsråd Erna Solberg, Utfordringer for kommunesektoren: Strukturreform, regionalisering og moderniseringsbehov.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nordland.
Virkemidler for regional FoU og innovasjon VRI – 2007 – 2017 Seminar om kultur/opplevelsesnæringer og FoU 17. april 2007 Tindved Kulturhage, Verdal.
1 S tatsråd Erna Solberg, OSLO, 18. januar 2005 Samspill og Innovasjon i et regionalt perspektiv.
Hvordan kan regionalt nivå bidra til verdiskaping og regional utvikling? Hva er ambisjonene for neste regionalmelding? Kommunal- og regionalminister Erna.
Regional utvikling Norge II Bjørnar Sæther SGO 1001.
Utviklingsfondet for skogbruket Skogprogrammet Bidrag til FoU – fokus på fremtiden Kristin Danielsen Avdelingssjef Landbruk og marin virksomhet Norges.
Regionale forskningsfond
Regjeringens kontaktkonferanse Regjeringens kontaktkonferanse med fylkeskommunene Oslo 23.mars 2004 Organisering av forvaltningsnivå og oppgavefordeling.
Styringsutfordringer i Osloregionen Av statssekretær Frank Jenssen 13. mai 2004.
Regjeringens regionaliseringspolitikk Regionalisering av næringspolitikken utviklingsaktører og virkemidler Kommunal- og regionalminister Erna Solbergs.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Norwegian Ministry of Fisheries Lokal og regional næringsutvikling – fiskeriforvaltningens rolle Fylkesmannsmøtet i Florø 2. – 4. juni 2004 Fiskeriminister.
Strategiplan for kulturnæringer og kulturbaserte næringer Oppland Festivalkonferanse
Hva blir Trøndersk landbruk sin viktigste rolle de kommende tiårene? Hvordan videreutvikle potensialet for verdiskaping? Sør-Trøndelag Fylkesting 14. april.
Verdiskapingsforum Østfold Forventninger Aktuelle saker Aktuelle arbeidsmetoder.
Juni 2009 Regional FoU-strategi for Østfold ”Samspill og synergi”
Kor går Innovasjon Norge? Endringar Møte med Stortingsbenken
1 Fylkesplan for Østfold med fokus på klima og energi Fylkesplan  Tre grunntemaer  10 satsingsområder  6 mål og indikatorer for miljø Levekår.
Fylkesplan for Nordland Geir Davidsen Dato Foto: Bjørn Erik Olsen.
Byregionprogrammet for Namsosregionen «Infrastruktur som grunnlag for økt samhandling og økonomisk vekst»
s. 1 Konsekvensutredning og naturmangfoldloven rådgiver Geir Davidsen
K ommunen som nærings- og samfunnsutvikler Fylkeskommunens rolle Verdiskapingsforum Østfold 21/ Hans L. Clementz, KS.
Regionalt Partnerskap hvordan gjør vi det i Østfold Torsdag 27.august 2015 Karoline Fjeldstad.
UTREDNING AV MILJØVIRKEMIDLENE I JORDBRUKET
Regionalt samarbeid/ partnerskap
Utskrift av presentasjonen:

Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola T. Heggem 18. januar 2011

2 FN-konvensjon om forpliktelse til å sørge for matsikkerhet –Rett og plikt til å produsere mat til egen befolkning FN: verdens matproduksjon må øke med 70 % innen 2050  Økt matproduksjon (ca 1 million flere nordmenn i løpet av 20 år)  Landbruk over hele landet  Økt verdiskaping Globale utfordringer - Matsikkerhet og klimakrise

3 Importvernet er en ”bunnplanke” for norsk landbruk Matkjeden i Norge: ca jordbruksforetak ansatt i matindustrien Utfordringer som forskyvning i fordelingen av produksjonen mellom regionene og reduksjon i antall jordbruksforetak. Jordbrukspolitikken er en ”motstrømspolitikk”. Agderlandbruket på Dagsorden

4 Regional variasjon. Endring i produksjon fra 99 til 08

5 Endring i jordbruksareal i drift fra 1999 til 2009 iflg. produksjonstilskuddsstatistikken Vi ser i mange regioner betydelig lokal variasjon.

6 Regjeringen har oppnådd bl.a. en klar forbedring av inntektsutviklingen i næringen: –Jordbruksoppgjørene har lagt til rette for en inntekts- utvikling bedre enn gjennomsnittet for andre grupper regnet i kroner –Til sammen over kroner per årsverk for denne perioden –Vektlegging av distrikt og struktur i de økte bevilgningene til ordningene over Jordbruksavtalen –Også satsing på bl.a. miljø- og klimatiltak + velferdsordninger Agderlandbruket på Dagsorden

7 Utviklingen i realinntekt i kr/årsverk iflg. Totalkalkylen Faste 2009-kroner, basert på NORMALISERT REGNSKAP, inkl. jordbruksfradrag Fra 2006 til budsjett 2010: Realinntektsvekst for jordbruket på 43 prosent

8 Næringsutvikling - 1 Grunnlaget for regjeringens politikk er fastsatt av Stortinget BU-midler viktig del av jordbruksoppgjørene: ”tradisjonelt” landbruk og nye bygdenæringer Under rammen av nasjonal landbrukspolitikk er det stor grad av regional handlefrihet vedr. næringsutvikling. Ulikt grunnlag tilsier mulighet for variasjon i regionale prioriteringer. Det regionale partnerskapet viktig for at vi kan styrke inntektsgrunnlaget på landbrukseiendommer gjennom å ta i bruk mangfoldet av landbrukets naturressurser og materielle og menneskelige ressurser til ny næringsvirksomhet

9 Næringsutvikling - 2 I større grad målrette virkemidler mot å fremme innovasjon og entreprenørskap med utgangspunkt i landbrukets ressurser Vurdere regionale utviklingsprogram for landbruksbasert næringsutvikling for å støtte opp under lokal vekstkraft og potensial VSP Mat og Utviklingsprogram for matspesialiteter for norsk landbruk: Viktig for å stimulere til næringsutvikling innen mat og reiseliv Miljøområdet: a) Nasjonalt miljøprogram b) RMP c) SMIL

10 Hva er framtidas landbruk? Produkter fra jordbruk, husdyrhold, skogbruk, reindrift og andre varer, tjenester og fellesgoder produsert med utgangspunkt i landbrukets ressurser Landbruksnæringen består av selvstendig næringsdrivende aktører som selger varer og tjenester til et marked og produserer fellesgoder. Landbruksnæringa må basere sine inntekter både på marked og overføringer. Potensialet for vekst i landbruksbaserte næringer som baserer hele sin inntekt på markedet må utnyttes. Verdiskaping skal skje med utgangspunkt i alle landbrukets ressurser; naturressurser, kapital og humankapital. En konkurransedyktig næringsmiddelindustri er viktig for å nå de overordnede målene om økt matproduksjon og landbruk over hele landet.

11 Agderlandbruket på Dagsorden Forvaltningsreformen – økt regionalt ansvar tillagt fylkeskommunene. Fylkeskommunene skal bidra til et mer helhetlig grep om den regionale utviklingen, og skape allianser mellom landbruket, politikere og annet næringsliv. Kommunene:  LMD samarbeid med KS  Landbruket fortsatt en viktig næring i mange kommuner.  Viktig at kommunene prioriterer næringsutvikling, inkl. landbruk. Tilstrekkelig kompetanse og kapasitet.

12 Agderlandbruket på Dagsorden Lokal og regional forvaltning også delegert myndighet i eiendoms- og bosettingspolitikken. Økt delegering fra 2004 til kommunene I 2009 påpekt at flere kommuner har feil praksis på området. Lovendring ga økt myndighet til fylkesmannen. Avslutning:  Viktig med regionalt og kommunalt ”handlingsrom” for lokale tilpasninger.  Drøfting av nivået på ”handlingsrommet” – følges opp videre.

13 Effekt av struktur i tilskuddsutmålingen

14 Effekt sonedifferensiering tilskuddsutmåling AK