Har det noen hensikt å planlegge?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Tenkeloft Trøndersk Landbruk Frostating 26. november 2004 Harald A
Advertisements

Nyere tids kulturminner i kommuneplanens arealdel
Kommunal planlegging Orientering – Innherred samkommune – Samkommunestyret sak 16/04, – Johannes Bremer LEVANGER KOMMUNE KOMMUNAL PLANLEGGING.
Landbruksplan + Landbruksplan som verktøy for å fremme en moderne landbrukspolitikk Avdeling for landbruk og bygdeutvikling.
Matvaresikkerhet og jordvern
Planlegging og samfunnsutvikling
Kommunene – en viktig landbrukspolitisk aktør Landbruksdirektør Leif Løhaugen.
Innherred samkommune 1 KOMMUNEPLANENS SAMFUNNSDEL Berit Hakkebo 26. juni 2008.
Leder Nordland Bondelag Direksjonsmedlem i Norges Vel
Ved Ola T. Heggem Statssekretær Landbruks- og matdepartementet Jordvern og arealpolitikken.
Kommunes overordnede arealpolitikk/ utfordringer/ strategier
Levanger kommune Kommunens større ansvar og myndighet for landbrukssektoren - Øystein Lunnan Øystein Lunnan Kommunen får større ansvar og myndighet.
FYLKESMANNEN I NORD-TRØNDELAG Kommunal- og familieavdelingen.
Levanger kommune Rådmannen Økonomiplan Presentasjon av foreløpig forslag – Formannskapet – Ola Stene 1 ØKONOMIPLAN 2006 – 2010 STAUSRAPPORT.
Premisser for framtidig landbruk i Oppland Honne 8.mai 2013 Merethe Lerfald Bjørnar Sæther.
FYLKESMANNEN I HEDMARK
Eksp. sjef Frøydis Vold, Landbruks- og matdepartementet
KOMMUNEPLANENS SAMFUNNSDEL
Planstatus Orientering – Innherred samkommune – Samkommunestyret sak 16/04, – Johannes Bremer INNHERRED SAMKOMMUNE PLANSTATUS LEVANGER Kommuneplanens.
Dialog om kommunal og regional planstrategi Marit Moe, KS Midt-Norge/Nord-Trøndelag, rådgiver
Planstrategi som nytt verktøy
Reguleringsplaner.
Velkommen til plandialogdag Marit Moe, KS Nord-Trøndelag Roald Huseth, Fylkesmannen i Nord-Trøndelag Karl-Heinz Cegla, Nord-Trøndelag fylkeskommune.
Bruk av ulike plantyper og utredninger
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Ny stortingsmelding om landbruk og mat
VEFSN KOMMUNE Landbruksseminar på Helgeland - Framtidsbonden i lokalmiljøet Fru Haugans Hotell, 1.-2-februar 2011.
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
Foreløpig uttalelse fra Norges Bondelag Stortingets næringskomité 6. Januar 2012 Landbruks- og matpolitikken Meld. St. 9 ( ) Velkommen til bords.
Statens landbruksforvaltning Norwegian Agricultural Authority mai 2009Biogasskonferanse, Ørland1 Nasjonalt utviklingsprogram for klimatiltak i.
Begrensninger og muligheter
"Hvordan lykkes som småbedriftsledere og bønder ?
Statens landbruksforvaltning Norwegian Agricultural Authority Åpning på arealsamlingen for Fylkesmennenes Landbruksavdelinger 21.september 2004 Adm. direktør.
Arealsamling Stavanger 21 – 22 september 2004 Kartfesting av kjerneområder for landbruk Erik Anders Aurbakken rådgiver.
Samarbeidsrådet for Naturvernsaker Vassdragsvern og kantsone- forvaltning Jan Olav Nybo Samarbeidsrådet for Naturvernsaker.
Planer og pågående prosesser som har betydning for næringsutvikling 1 Kommuneplanens samfunnsdel Kommuneplanens arealdel ATP-plan Buskerudbyen.
Mål og virkemidler i den nasjonale skogpolitikken Skogarealene brukes til mange formål og det er mange ulike interesser Skogloven, 1965, rev Grunntanke.
Nasjonalt forventningsbrev Statens forventninger/erfaringer
Aktørenes roller i planprosessene
FYLKESMANNEN I NORD-TRØNDELAG Innherred samkommune 30. oktober Fylkesmannens landbruksavdeling, Monika S. Luktvasslimo Innherred samkommune 30.
Innherred samkommune 1 Mulig organisering av arbeidet med felles kommuneplan Dialogseminar Åre 13. mars 2007.
Kristin Loe Kjelstad 3.juni 2009
Fylkesmannen i Sør-Trøndelag Folk og samfunnBarnehage og opplæring Barn og foreldreHelse og omsorgMiljø og klimaLandbruk, mat og reindrift Kommunal styringPlan.
Energiflistilskudd 2009 Prosess Del av tiltakspakken februar 2009 Driftstilskudd, inntil 40 mill Høring av forskriftsendring, få på plass rammer for ordningen.
Inn på tunet – noe for Hemne kommune? Kari Frøseth, rådgiver
Landbrukets omdømme ”bærre sauter”? Jeg jobber med omdømmebygging hver dag. Hvordan tenker Bondelaget om omdømmebygging? v/ Trine Hasvang Vaag, leder Nord-Trøndelag.
Kompetanseløft Trøndersk Landbruk (KTL) er et 3-årig prosjekt eid av Nord- og Sør-Trøndelag Bondelag. Målet med prosjektet er å øke konkurransekraften.
Utviklingstrekk og utfordringer for landbruket i Midtre Namdal. Namsos Kirsten Indgjerd Værdal Landbruksdirektør i Nord-Trøndelag.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
PSG januar 2015: Torleiv O. Momrak, fung. prosjektleder, (Aust-Agder fylkeskommune)
Nytt MATprogram (2006 – 11) i Forskningsrådet Fokus på næringsutvikling og innovasjon innenfor: Fiskeri- og jordbruksbasert matproduksjon og foredlings-
Velkommen til Økonomiplanseminar Stiklestad Nasjonale kultursenter 8.mars 2006 Verdal - en kommune i vekst. Rådmann Rudolf Holmvik.
Innherred samkommune 1 KOMMUNEPLANENS SAMFUNNSDEL 28. februar 2008 Berit Hakkebo.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Hva blir Trøndersk landbruk sin viktigste rolle de kommende tiårene? Hvordan videreutvikle potensialet for verdiskaping? Sør-Trøndelag Fylkesting 14. april.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Kommuneplanens arealdel og konsekvensutredning rådgiver Geir Davidsen
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Kommunal planstrategi Temadag Regionalt planforum 12. april 2016.
s. 1 Konsekvensutredning og naturmangfoldloven rådgiver Geir Davidsen
Velkommen til folkemøte Politisk: Knut Sletten, Leder Planutvalget Hans Henrik Hansen, Nestleder Planutvalget Laila Benjaminsen, Medlem Planutvalget Helge.
KOMMUNEPLANENS AREALDEL Folkemøte: Midsund skule den Midøy Grendahus den Heggheim den
Arealforvaltning etter plan- og bygningsloven
Kommunal planlegging.
Velkommen til folkemøte
SPR for SBATP og jordvern Olav Malmedal
SPR for SBATP og jordvern Sissel Tørud, Landbruksavdelingen
Fylkesmannen i Nordland, landbruksavdelinga Aage Steen Holm, rådgiver
Regionalt samarbeid/ partnerskap
Jordvern og leiejord Hvordan vi som landbrukskontor jobber med disse tema Stein-Even Fjellaksel, Plan- og landbruksrådgiver i Evenes kommune.
Utskrift av presentasjonen:

Har det noen hensikt å planlegge?

Globalisering Handlingsrom for lokal planlegging Nasjonal politikk

Lovgrunnlaget Plan- og bygningslovens §20 om kommune-planlegging Kommunelovens §44 om økonomiplan

Pbl §20-1 Langsiktig del Kortsiktig del Mål for utviklingen av kommunen og retningslinjer for sektorenes planlegging Arealdel Kortsiktig del Samordnet handlingsprogram for sektorenes virksomhet de nærmeste år Minst en gang i løpet av hver valgperiode skal kommunestyret vurdere kommuneplanen samlet, herunder om det er nødvendig å foreta endringer i den.

Kommunelovens §44 Kommunestyret skal vedta rullerende økonomiplan en gang i året. Planen skal omfatte minst de fire neste budsjettår Planen skal omfatte hele virksomheten, være realistisk og oversiktlig Planen skal være i balanse for hvert enkelt år (§60b)

Planstatus Samfunnsdel Arealdel Økonomiplan Levanger - kommuneplan 1998-2010 (Levanger – triveligst i Trøndelag) vedtatt 25.06.98 Verdal - ikke funnet i fylkesmannens arkiv… Arealdel Levanger – 27.09.00 Verdal – 25.03.1996 (nb! ikke holdbare bestemmelser ifht spredt utbygging) Økonomiplan OK

Kommuneplanens samfunnsdel GPP eller utviklingsverktøy?

Visjon trøndersk landbruk livsglede og verdiskaping ?! Tenkeloft Trøndersk Landbruk

Deltakere på Tenkeloftet Fylkesmannens landbruksavdeling, S-T og N-T Fylkeskommunen, S-T og N-T Bondelaget, S-T og N-T Bonde- og småbrukarlaget, N-T og S-T Stortings- og fylkespolitikere, S-T og N-T Norsk senter for bygdeforskning Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning Gilde Bøndernes Salgslag Tine Midt-Norge SND N-T og S-T SpareBank 1 Midt-Norge ?! Tenkeloft Trøndersk Landbruk

Utvikling Trøndersk Landbruk VISJON Trøndersk landbruk livsglede og verdiskaping HOVEDMÅL 2015 Et gladere og mer motivert landbruksmiljø Økt verdiskapning av landbrukets samlede ressurser Utvikle landskap, kultur og identitet som øker bolyst Styrking av konkurransekraften Sterke sider Svake sider Godt produksjonsmiljø Store jord, skog og utmarksressurser Relativt store bruk Sterk stilling i opinion og politisk miljø Solid tradisjon og væremåte Produksjon av kvalitetsråvarer Sterke foredlingsbedrifter Svak økonomi og kapitalbase Sårbar for endringer i rammebet. Stort investeringsbehov Lite koordinert veiledningsapparat Varierende kompetansenivå Lite mulighetsorientert Lite risikovillig STRATEGI Øke andel av volumproduksjonen Øke mangfold og omfang av produkter, tjenester og produksjonsmåter Videreutvikle trøndersk matkultur Satse på kompetansehevning og bedriftsutvikling Utvikle allianser, nettverk og arbeidsfellesskap Muligheter Trusler Nye næringer og mangfold Økt verdiskaping av mat og fiber Kulturlandskapet som ressurs Øke andel av volumproduksjonen Mer samarbeidstiltak Styrke kompetansen og motivasjonen Nyskapingspotensialer hos kvinner Billigere drifts- og bygningsløsninger Utnytte gitte konsesjonsgrenser Nedbygging grensevern Reduksjon pris/budsjettstøtte Svekket produksjonsmiljø Redusert politisk støtte Taper markedsandeler Bortfall av fraktutjevning Lav avvirkning i skogbruket ”Vente og se” - holdning STRATEGISKE TILTAK ?! Tenkeloft Trøndersk Landbruk

Kommuneplanens kortsiktige del og økonomiplanen er to sider av samme sak

Foredrag: Prof. Baldersheim, UiO

Baldersheim forts:

Felles eierskap og felles løft for lokalsamfunnet eller indre stridigheter og omkampdemokrati

Hvorfor margin? KS sier det er nødvendig pga formuesbevaring Rådgivningsselskaper sier det gir en sunnere økonomi FM NTR sier minimum 2% Dekker normale underskudd Hindre ”brannslukking” Sikre jevn tjenesteproduksjon Langsiktig balanse gir mest penger til å produsere tjenester Hard underskuddsdekning utfordrer lovens minimum

Kommuneplanens arealdel §20-4 Byggeområder Landbruks-, natur- og friluftsområder Områder for råstoffutvinning Båndlagte områder Bruk og vern av vassdrag og sjøområder Viktige ledd i kommunikasjonssystemet

Utsikt mot Ertsgård (t. h. ), Ydsti (t. v Utsikt mot Ertsgård (t.h.), Ydsti (t.v.) og Ydstines (i bakgrunnen) 1.oktober 2000

Rullebanen på Værnes, Stjørdal sentrum, terrassehusene i bakgrunnen. 4 Rullebanen på Værnes, Stjørdal sentrum, terrassehusene i bakgrunnen. 4. oktober 2000

Utviklingstrekk som skaper bekymring Over 1 million dekar dyrka og dyrkbar jord er omdisponert i Norge de siste 50 årene… Vi kan ikke omdisponere 2 millioner da jord hvert 100-år framover… ! …tid for nytenking… Mulighetene til å brukejord- og landskapsressursene som fortrinn for næringsutvikling og bosetting reduseres ytterligere dersom denne utviklingen fortsetter.

60 fotballbaner! Tilsvarer 1615 fotballbaner !

LMDs 3 nasjonale mål St.prp.nr.1 (2004-2005): Omdisponering av de mest verdifulle jordressursene skal halveres innen 2010 Spesielt verdifulle kulturlandskap skal dokumenteres og få en særskilt forvaltning innen 2010 Områder som gror igjen med skog må skjøttes, for næringsbruk og rekreasjonsverdi Ambisiøst mål …men fortsatt et høgt tall for nedbygging Skal en lykkes med disse målene, må en få til en god forståelse for de verdier som ligger i landskapet. Det er dere i kommunene som nå sitter med det fulle ansvaret for å forvalte arealene både gjennom plan- og bygningsloven og gjennom landbrukslovgivningen + økonomiske virkemidler. Kommunene har en nøkkelrolle !!! Kommunene har en nøkkelrolle !!!

Jordvern: Bekymret for jordvernet                                                                                       Odin forside Regjeringen Departementene Hjelp English   Nynorsk     Sámegiella     Utskriftsvisning                  Lignende dokumenter   Søk etter:  Detaljert søk                                                        Jordvern: Bekymret for jordvernet Jordvern: - Det blir bygd alt for mye på dyrkajord, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen, som nå vil vurdere å styrke innsigelsesretten i kommuneplaner. Jordvern var tema da landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen  hadde møte med representanter fra Rogaland. Landbruksdirektør Jon Ola Syrstad og leder i fylkeslandbruksstyret, Helge Braut, presenterte de spesielle utfordringene deler av fylket har med jordvern og behov for utbyggingsområder. Styrke innsigelsesretten - Stortinget har vedtatt å halvere den årlige omdisponeringen av dyrka og dyrkbar jord innen 2010. Det er et stykke til vi er der, sier landbruks- og matministeren, og viser til at han nå vurderer å styrke innsigelsesretten i kommuneplaner på landbruksområdet. - For å styrke jordvernet er det nødvendig å heise den nasjonale målsettingen høyt, sier Terje Riis-Johansen. Til forsiden Aktuelt Tema Dyr Eiendom Forbruker Forskning Framtidsbygda 2020 Fylkesnytt GMO Grüne Woche Internasjonalt Jordbruk Jordbruksoppgjøret Kampen om arealene Kjerneområde landbruk Kommunesatsing Landbruk Pluss Mat Norge 1905-2005 Næringsutvikling Planter Reindrift Skog Statsbudsjettet WTO Økologisk Landbrukslenker Dokumenter Departementet Kontakt Til arkivet                                                                                                                                              Søk etter:    Detaljert søk Til forsiden Jordvern: Bekymret for jordvernet Jordvern: - Det blir bygd alt for mye på dyrkajord, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen, som nå vil vurdere å styrke innsigelsesretten i kommuneplaner. Jordvern var tema da landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen  hadde møte med representanter fra Rogaland. Landbruksdirektør Jon Ola Syrstad og leder i fylkeslandbruksstyret, Helge Braut, presenterte de spesielle utfordringene deler av fylket har med jordvern og behov for utbyggingsområder. Styrke innsigelsesretten - Stortinget har vedtatt å halvere den årlige omdisponeringen av dyrka og dyrkbar jord innen 2010. Det er et stykke til vi er der, sier landbruks- og matministeren, og viser til at han nå vurderer å styrke innsigelsesretten i kommuneplaner på landbruksområdet. - For å styrke jordvernet er det nødvendig å heise den nasjonale målsettingen høyt, sier Terje Riis-Johansen. Aktuelt Tema Dyr Eiendom Forbruker Forskning Framtidsbygda 2020 Fylkesnytt GMO Grüne Woche Internasjonalt Jordbruk Jordbruksoppgjøret Kampen om arealene Kjerneområde landbruk Kommunesatsing Landbruk Pluss Mat Norge 1905-2005 Næringsutvikling Planter Reindrift Skog Statsbudsjettet WTO Økologisk Landbrukslenker                                                                                           Dokumenter Internasjonalt Departementet Kontakt Til arkivet

Norheimsund i Kvam kommune i Hordaland Konsentrasjon av bebyggelse i tettstader er det normale i det kontinentinentale Europa Dette er ein liten landsby i Skottland, omringa av jordbruks- land

Gode og sentrale planleggingsprinsipper klare og langsiktige grenser mellom byen og LNF-områder utnytt fortettingspotensialet og allerede omdisponerte arealer, før en evt. vurderer nye arealer, vend pila innover høg utnyttingsgrad langsiktig byutvikling styres mot de minst verdifulle arealene – langsiktig utviklingsretning/grønn strek sikre grønnstruktur og biologisk mangfold