3 Jeg og mitt.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Oljefondet – Store lån til land, lån til store rettighetsbrudd
Advertisements

Del 2: Personlig økonomi.
Et program for ungdomsskolen
Du har $ 350,- Hva skal du bruke dem på? Dine valg er i dette tilfellet: Bank til 2 % rente Aksjer til 25 % rente Eller på Banners Broker.
Forbruk Kompetansemålet er å kunne si noe om forbruksmønsteret i Norge og redegjøre for de rettighetene en forbruker har K-06.
Sparebankforeningens årsmøte 2008 Pressekonferanse 8.oktober Adm. direktør Arne Hyttnes.
KONTOER REGNSKAP BUDSJETT BALANSE OG ÅPNINGS BALANSE
Hvilke rettigheter og plikter har vi som forbrukere?
TRYGG HANDEL PÅ NETT 23. april 2014 • IDA SMÅGE BREIDABLIKK.
Transaksjonskostnader
Handel, priser og forbrukerrettigheter
12 Jeg er gründer.
Barnas økonomi 2011 Slik lærer vi barna om økonomi og sparing Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea.
Hvorfor mister vi gjester?
Kapittel 14: Styring av arbeidskapital
Arbeidslivskurs og språkpraksisoppgaver tilpasset B-løpselever
Dine penger= din fremtid
Personlig regnskap ● Første regnskapsperiode: – Avsluttes idag, tirsdag 7. oktober. – Inntekter og utgifter dere har idag, skal med. ● Føre endelig regnskap.
Del 2: Personlig økonomi.
Norge - en økonomisk stormakt med energi og kapital
Økonomi. Økonomi Økonomi Salgsbudsjett - Viser en oversikt over det totale salget, og hvordan dette varierer fra mnd til mnd. Budsjettet varer gjerne.
JUS 102 Forelesning 4. mai 2010.
10Velstand og velferd.
SKATTESMELL Verdens største
1 Hvem har plyndret Tanzania for gull, og hvor er det gjemt?
Merkeordningen Fairtrade Max Havelaar
Kapittel 12 – Noen begreper
Forelesning i mikroøkonomi.
Ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp
Regnskap.
REGNSKAPSAVSLUTNING OG REGNSKAPSANALYSE
KONTOER REGNSKAP BUDSJETT BALANSE OG ÅPNINGS BALANSE
Kapittel 11 Snart voksen – personlig økonomi og forbrukeretikk
Introduksjon til elementære begreper i regnskap og økonomi
LUT2, høst 2008 Høgskolen i Vestfold
Benny Huser HSH1 I arbeid med mennesker En introduksjon til yrkesetikk og taushetsløftet Kull 2005 høst 2005.
2004 HUMSAM Etableringskurs Regnskap Tor Borgar Hansen & Erling Maartmann-Moe.
Internasjonale finansmarkeder Fra midten av 80-tallet har finansmarkedene stadig blitt mer internasjonale. Dette betyr blant annet at problemer lett beveger.
Norsk økonomi I 2007 var bruttonasjonalproduktet (BNP) i Norge på ca milliarder. BNP er verdien på alt som blir produsert av varer og tjenester.
Skal du låne penger? Kanskje du burde vurdere et forbrukslån..
Kapittel11. Etablering av bedrift Del 4 Arbeids – og næringsliv Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 3a finne.
M&L2 Kap. 8 Distribusjonsstrategier Oslo, januar 2010.
ØKONOMIDELEN 1P KOMPETANSEMÅL: Gjøre rede for og regne med prisindeks, kroneverdi, reallønn og nominell lønn og beregne inntekt, skatt og avgifter. Vurdere.
Å starte bedrift. Forretningsplan Forretningsidè Markedsvurdering Markedsføring Lokaler og utstyr Organisering Økonomi.
Økonomiske systemer En markedsøkonomi er en økonomi der bedriftene bestemmer hva de vil produsere, produksjonen selges til forbrukerne, og forbrukerne.
Kapittel 2. Familie og forbruk Del 1: Individ og samfunn Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 2a definere sentrale.
Finansmarkedene Finansmarkedet er markedet for finanskapital. I finansmarkedet kan privatpersoner og bedrifter plassere formuer eller skaffe kapital.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Internasjonal handel og komparative fortrinn De varene og tjenestene vi kjøper fra andre land, kalles import. Eksporten er de varene og tjenestene vi.
Kapittel 11. Budsjetter Entreprenørskap og bedriftsutvikling 1 Entreprenørskap og bedriftsutvikling 1. Lærer: Roar Bjerkeli.
Forbrukerrett Dine rettigheter som forbruker ved kjøp av varer og tjenester.
Ndla.no - versjon 2.0Nasjonal digital læringsarenaNorwegian digital learning arena FORBRUK OG PERSONLIG ØKONOMI Foto: Ingar Storfjell/Aftenposten/Scanpix.
I de fleste samfunn blir godene i dag fordelt på to måter: Fordeling gjennom offentlige budsjetter, der politikeres prioriteringer og vedtak står sentralt.
Kapittel 1 – Hva er samfunnsøkonomi?. I kapittel 1 skal du blant annet lære: Hva samfunnsøkonomi er Om forskjellen mellom mikroøkonomi og makroøkonomi.
Merverdiavgift. Hva er merverdiavgift? Merverdiavgift er en avgift (penger) man betaler til staten ved salg av varer og tjenester Beregnes som % av salgspris.
3 situasjoner hvor du burde vurdere et billån – CompareKing.no.
Regnskap og regnskapsrutiner
Framtid - Samspill - Skaperglede
Driftsbudsjett og regnskap
Dette er oss. Dette er oss Om Sparekampen Konsept fra Spareskillingsbanken med fokus på økonomisk forståelse, fornuftig forbruk og trening i økonomiske.
Kapittel 3: Psykologiske effekter av merkeverdi på kundene
Effektiv rente ved kjøp på avbetaling
Folkets handelsavtale – innføring til lærer
Mikroøkonomi og makroøkonomi
Grunnleggende økonomi II Økonomistyring
På vei til egen bolig mandag
Sparebanken Hedmark Trine Østby Presentere oss selv.
Kapittel 14: Styring av arbeidskapital
Intro: Det finansielle systemet
Utskrift av presentasjonen:

3 Jeg og mitt

Din personlige økonomi Personlig økonomi: disponering av egne penger, hvordan skaffe inntekter og hvordan prioritere utgifter. Pengene du disponerer brukes til forbruk, sparing eller investering.

Sparing Banksparing er den vanligste spareformen, gir renteinntekter av summen som står på bankkonto.

Sparing Banker og andre finansinstitusjoner tilbyr flere former for sparing, med ulik grad av risiko. Det er mulig å oppnå en høyere rente enn vanlig bankrente, men samtidig risikerer du å tape noen av pengene dine.

Lån og kredittkort En investering finanseieres vanligvis med lån Du låne penger fra en bank eller annen finansieringsinstitusjon.

Lån og kredittkort Bankene får avkastning på pengene de låner ut ved at du betaler renter og gebyrer, i tillegg til at du må betale ned på lånet. Lån som er bundet til forbruk, kaller vi forbrukslån.

Lån og kredittkort Kredittkort kan du bruke til å betale for varer og tjenester. Det er også en form for forbrukslån.

Inkasso Hvis du ikke klarer å betale regningene dine til avtalt tid, kommer du til å få purringer og til slutt et varsel om inkasso.

Betalingsanmerkninger Hvis du etter flere varsler fremdeles ikke har gjort opp for deg, kan du få en betalingsanmerkning og bli registrert som dårlig betaler.

Budsjett Budsjett: en plan for hvordan framtidige inntekter og utgifter vil fordele seg over en periode.

Budsjett Faste utgifter: De faste utgiftene betaler du som regel til faste tider i året, og du vet på forhånd hvor store de er. På kort sikt er det vanskelig å endre faste utgifter.

Budsjett Variable utgifter: De variable utgiftene er mer fleksible på kort sikt. Det er ikke like lett å vite på forhånd hvor store variable utgifter blir, men de er samtidig lettere å styre.

Regnskap Regnskap: en oversikt over faktiske inntekter og utgifter i en bestemt periode.

Regnskap Det kan være nyttig å få en oversikt over økonomien i husholdningen dersom en står foran store beslutninger eller overganger i livet.

Regnskap Å føre et regnskap: systematisere inntekter og utgifter på samme måte som du systematiserte budsjettet.

Regnskap Bilag: dokumentasjon på det du har ført i regnskapet. Resultat: viser om du har gått med overskudd eller underskudd i regnskapsperioden.

Regnskap Budsjettkontroll: sammenlikning og avviksberegning mellom budsjett og regnskap.

Forbrukerlovene Som forbruker har du en del lovfestede rettigheter og plikter ved kjøp og salg av varer. - Kjøpsloven regulerer blant annet kjøp mellom to privatpersoner uten mellommann.

Forbrukerlovene - Forbrukerkjøpsloven gjelder når privatpersoner kjøper noe fra en næringsdrivende. - Angrerettloven gjelder når du kjøper varer over Internett, over telefon, på postordre, på gata eller på messer og utstillinger.

Forbrukerlovene - En reklamasjon er en klage på en vare. - Forbrukerrådet er en interesse- og serviceorganisasjon som kan hjelpe folk i klagesaker.

Produsentatferd og forbrukermakt Utvalget i butikkene der du handler er ikke tilfeldig. De som prøver å selge deg noe, har gjerne brukt stor innsats og mange penger på at nettopp du skal kjøpe produktene deres.

Produsentatferd og forbrukermakt Selv om produsenter og butikker prøver å påvirke, er det forbrukeren som i siste omgang har makten. En produsent trenger tillit hos forbrukerne for å være økonomisk levedyktig.

Har du ansvar som forbruker? Noen produsenter bryter lover eller normer for hva som er etisk og rettferdig. Forbrukeren kan «straffe» disse produsentene ved å la være å kjøpe varene deres.

Har du ansvar som forbruker? Boikott: når mange systematisk og koordinert velger bort en vare eller en produsent. Slik kan store, internasjonale selskaper bli nødt til å endre seg.

Har du ansvar som forbruker? Noen organisasjoner, for eksempel Fairtrade, garanterer at varer som bærer merket deres, skal være produsert etisk. Etisk produsert vil si at framstillingsmåten ikke bryter med menneskerettighetene eller skader miljøet, og at prisen arbeiderne mottar, står i forhold til produksjons- og levekostnader.

Har du ansvar som forbruker? I Norge øker forbruket av nesten alle varer. Noen miljøorganisasjoner hevder at mye av forbruket ikke er miljøvennlig.