Samhandlingsreformen, - på veg til en reform Forutsetninger og muligheter Strategikonferansen KS Finnmark, Alta 10. februar 2010 Magne Nicolaisen, regiondirektør.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kompetanse i lys av samhandlingsreformen
Advertisements

Videreutvikling og ny organisering
Samhandlingsreformen
Samhandlingsreformen
Samhandlingsreformen Rett behandling på rett sted til rett tid
Samhandlingsutfordringer sett fra helsemyndighetenes perspektiv
N orges mest framtidsrettede fagskole, der fagmiljøene møtes og kompetanse utvikles SAMHANDLIGSREFORMEN Pål Storå avd.leder helsefag fagskolen.gjovik.no.
Psykisk helsevern i ny helsereform Dagsenterkonferansen 5
Kommunen og samhandling - utfordringer
KS Samhandlingsreformen
Samhandlingsreformen – status og utfordringer Grenlandstinget 20. januar 2012.
Vegen videre…. Tore W. Topp MBO 2012.
Samhandlingsreformen og nasjonal strategi for habilitering og rehabilitering Møteplass: Allmennhelse 13. Mai 2009 Mette Kolsrud forbundsleder.
Samhandling for et friskere Norge
Samhandlingsreformen – hvor står psykisk helse og rusfeltet?
Samhandlingsreformen med særlig fokus på psykisk helse- og rusfeltet
Samhandlingsreformen sett fra en stor kommunes ståsted
Samhandlingsreformen og brukermedvirkning
Helse- og omsorgspolitikk •Samhandlingsreformen. Samhandlingsreformen Rett behandling – på rett sted – til rett tid •Bedre samhandling mellom kommuner.
Samhandlingsreformen – en mulighetsreform Høstkonferansene 2009.
Samhandlingsreformen Kommunestyresalen 16.5 og og19.06 og Signe Louise Berthelsen Rigmor Måntrøen Mette Braathen.
NAMDALSKONFERANSEN OKTOBER 2011 HVORDAN VELGER KOMMUNENE I MIDTRE NAMDAL Å MØTE UTFORDRINGENE I SAMHANDLINGSREFORMEN Eva Fiskum prosjektleder samhandlingsreformen.
Regionale seminarer om økonomiske virkemidler i samhandlingsreformen og styringsdata Direktør Gudrun Haabeth Grindaker, KS.
Kjennetegn ved et godt kommunalt tilbud Hva kan vi forvente av samhandlingsreformen Bårdshaug Elise Solheim.
Er vi rusfaglig klar for samhandlingsreformen?
Utvikle standardisert analyse og kunnskapsbase Et samarbeid mellom Fylkesmannen i Nord-Trøndelag, Helseforetaket i Nord-Trøndelag og Fylkeskommunen i Nord-Trøndelag.
Fylkesmannen i Møre og Romsdal Visjoner for samhandling Geiranger Christian Bjelke.
Samhandling Tilbudet til barn og unge Seksjon for habilitering v/ seksjonsleiar Solveig Glærum.
Hvordan kan samhandlingsreformen gi bedre diabetesomsorg?
St.meld. nr. 47 ( ) Samhandlingsreformen Rett behandling på rett sted til rett tid Lagt fram 19. juni 2009.
Toril Lahnstein Divisjonsdirektør Divisjon primærhelsetjenester
Samhandlingsreformen i et kommunalt perspektiv
Samhandlingsreformen sett fra et pasientperspektiv
Samhandlingsreformen Blå byer blir røde Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen 31. mars 2009.
Hans Seierstad, Leder i KS i Oppland og ordfører i Østre Toten Begrensninger og muligheter Dialogkonferansen 2011.
Veiledningsplikten til spesialisthelsetjenesten
”Regjeringens reformtanker” Statssekretær Lisbeth Normann Bergen
Hvilke forventninger og planer har St. Olavs Hospital knyttet til at reformens hensikt skal kunne bli en realitet? Samhandlingssjef Rolf J. Windspoll.
Kommunenes rolle i den nye helsereformen Nils Fr. Wisløff rådmann i Drammen kommune og medlem i helsereformens ekspertgruppe.
Samhandlingsreformen -betydning for ergoterapi?
Samhandlingsreformen – Hva skjer?
BTV Felles samling for fagutvalg helse og omsorg i Oslo Innledning v/Eva Lian, påtroppende regiondirektør i BTV Nytt og nyttig fra KS - KS og.
Samhandlingsreformen – en mulighetsreform Høstkonferansene 2009.
Samhandlingsreformen og kommunene - innlegg høstkonferansen Agder
Drammen | Sosial- og helsedirektoratets rolle Et fagdirektorat underlagt HOD og AID  Fagdirektoratsrollen Følge utviklingen og samle inn kunnskap.
St.meld. nr. 47 ( ) Samhandlings- reformen Rådmann Arve Semb Christophersen Larvik kommune Larvik – der det gode liv lever!
Kristiansund 1. oktober 2009 Stortingsmelding nr. 47 Samhandlingsreformen Rett behandling – på rett sted- til rett tid.
Helse, samhandling og kommunene Bjørn Gudbjørgsrud KS –
Helse Finnmark – der sola aldri går ned.... Innretningen på Samhandlingsreformen i Finnmark – synspunkter fra Helse Finnmark HF Presentasjon til Fylkesmøte.
Samhandlingsreformen
Samhandlingsreformen Hva kan dette ha å bety for kommuner og helseforetak? Daniel Haga 1.
Kommunehelsereformen - lokale/regionale utfordringer
Samhandlingsreformen Bodø 19. oktober 2010 Sigrid J. Askum KS Helse.
Stortingsmelding 47 Samhandlingsreformen. KS Midt-Norge Presentason | 2009 DET ER BÅDE TVERRPOLITISK OG TVERRFAGLIG ENIGHET OM AT DET VIL VÆRE BEHOV FOR.
Samhandlingsreformen – en mulighetsreform Høstkonferansene 2009.
Helseforetakene og kommunalt selvstyre i skjønn forening
Kommunenes fremtidige behov for medisinsk kompetanse. Rune Hallingstad Fagleder Helse og velferdsavdelingen.
Kompetansebehov i fremtidens spesialisthelsetjeneste RSA, Torbjørg Vanvik Direktør for eierstyring.
OMSORG 2020 Omsorg 2020 er regjeringens plan for omsorgsfeltet – Prioritere områder i omsorgsfeltet – Styrke kvaliteten og kompetansen.
Samhandlingsreformen Fagforbundet - sykehusnettverket Inger Mette Nilstad 6. mars 2009.
| Behov for ny statistikk i KOSTRA ved oppbygging av lokalmedisinske sentre Michael Kaurin Helsedirektoratet.
Samhandlingsreformen og ledelsesutfordringer Januar 2009.
Samhandlingsreformen Samhandlingsreformen er navnet på et forslag til reform innenfor helse- og omsorgtjenestene, som skal svare på følgende utfordringer:
Follo – et spennende utgangspunkt Befolkning Enebakk Frogn Nesodden Oppegård Ski Vestby Ås
Utfordringer Interkommunalt samarbeid Samhandlingsreformen.
Samhandlingsreformen – tilsynsblikket Losby-seminaret, 21.november 2011 Petter Schou, fylkeslege.
Drammen 30. september 2016 Bjørg Th. Landmark Velferdsteknologiens plass i helsetjenesten Hvilke refleksjoner gjør du deg i forhold til ordet velferdsteknologi?
Samhandlingsreformen – St. meld nr 47 ( )
SAMHANDLINGSREFORMEN Rett behandling - til rett tid - på rett sted
Halvdan Skard 2. September 09
Utskrift av presentasjonen:

Samhandlingsreformen, - på veg til en reform Forutsetninger og muligheter Strategikonferansen KS Finnmark, Alta 10. februar 2010 Magne Nicolaisen, regiondirektør KS Nord-Norge

Samhandling Koordinering og gjennomføring av aktiviteter i en prosess der ingen enkelt person eller institusjon har totalansvar Skjer som en vekselvirkning i grensesnittet mellom personer, organisasjoner, grupper og teknologier

Helsepyramiden USH SSH Lokalsykehus: 70% av sykehusbehovet DMS/sykestue/DPS 1.linjetjenesten: >90% av helsetjenestebehovet Sykehjem/sykestue Fastlege Hjemmetjenester

Primærhelsetjenesten er grunnmuren…..

Mulighetsreform ”Den nye samhandlingsreformen er en solid tillitserklæring til kommunesektoren.” ( Halvdan Skard i pressemelding 19. juni 2009) Stortingsmeldingen er i tråd med KS’ syn på at kommunene skal være den helhetlige inngangsporten til helsetjenestene.

Fokus for Samhandlingsreformen Dagens og framtidens helse- og omsorgsutfordringer Pasientens behov for koordinerte tjenester besvares ikke godt nok Helsetjenestene preges av for liten innsats for å begrense og forebygge sykdom Den demografiske utviklingen og endringen i sykdomsbildet gir utfordringer som kan true samfunnets økonomiske bæreevne

Samhandlingsreformens primære mål …er å gjøre kommunehelsetjenesten til en helhetlig inngangsport til helsetjenesten, …der pasienter kan få tilbud om alle de grunnleggende tjenestene …og henvises videre der det er behov for spesialiserte tjenestetilbud.

Følgende oppgaver bør ligge i kommunehelsetjenesten: Døgnplasser for observasjon, etterbehandling, lindrende behandling, rehabilitering og habilitering Tverrfaglige team, herunder ambulante team og distriktsmedisinske sentra Lærings- og mestringstilbud og egenbehandling Forebygging, tidlig intervensjon og lavterskel tilbud innen psykisk helsevern og til rusavhengige Forsterkede bo- og tjenestetilbud i kommunen ved psykiske lidelser Ambulante team og distriktspsykiatriske sentra

Kommunene må selv vurdere om de er i stand til å levere disse tjenestene På egen hånd I samarbeid med andre kommuner I samarbeid med spesialisthelsetjenesten

Lokale tilpasninger Geografi Befolkningssammensetning Infrastruktur Avstand til lokalsykehus o.a.

Kommunestørrelse, geografi og bosettingsmønster – en stor samhandlingsutfordring! 88 kommuner - under innbyggere: – innbyggere: – innbyggere: – innbyggere: 5 - over innbyggere: 4

Følgende forhold taler for at en oppgave legges til primærhelsetjenesten: Effektivitet: Tjenestetilbud som er samfunnsøkonomisk gunstig å legge til kommunehelse­tjenesten. Kvalitet: Tjenestetilbud som kvalitativt bedre kan tilbys i en kommunehelsetjeneste med et helhetlig faglig tilbud.

Følgende forhold taler for at en oppgave legges til primærhelsetjenesten : Nærhet: Pasienten bør få tilbud om behandling så nært bosted som mulig. Horisontal integrering: De tjenester pasienten trenger bør være tett integrert helse-, pleie- og sosialtilbud som finnes med andre i kommunehelsetjenesten.

Nødvendig med ny prioritering Hele reformen må gjenspeile folkehelse- perspektivet, forebygging og tidlig intervensjon. Det bør satses mer på forebyggende virksomhet og rehabilitering enn hva som gjøres i dag. Dette kan gi samfunnsøkonomiske gevinster ved at trygdeutgiftene reduseres og arbeidsstyrken økes.

Hva hemmer samhandling? Kommunene sier at partene ikke oppleves som likeverdige Helseforetakene sier at økonomien i kommunene er den største utfordringen SINTEF Helse november 2008

Vesentlige forutsetninger for at kommunene skal lykkes Sikre nødvendige ressurser til investeringer og drift Rekruttere høyt kompetente medarbeidere Ta i bruk ny teknologi og drive innovasjonsarbeid Drive utvikling og omstilling av organisasjonen Bygge opp og videreutvikle kompetansen og ledelse Bedre integrering av allmennlegene i kommunens helsetjeneste

Økonomi og finansiering Økte oppgaver må fullfinansieres gjennom økt rammetilskudd. Generelt delbetalingsansvar for sykehusinnleggelser må avvises. Eventuelle innsparinger ved økt innsats på folkehelse og forebygging tar tid å realisere. ”Pukkelkostnader” ved alle reformer.

Hvilke juridiske grep bør tas? Lovene må fastsette en klarere ansvarsfordeling mellom helseforetakene og kommunene. Loven må sikre at kommunehelsetjenesten er grunnmuren i helsetjenesten basert på lokalt selvstyre. Uavhengige tvisteløsningsordninger mellom staten/helseforetakene og kommunene bør vurderes opprettet. KS ser det ikke som hensiktsmessig å lovfeste en kontaktperson for den enkelte bruker.

Privatpraktiserende helsepersonell Fastlegeordningen og fysioterapitjenesten er basert på selvstendig næringsvirksomhet som hovedmodell. Det er nødvendig å vurdere endringer i lovverket som øker kommunenes styringsmulighet overfor privatpraktiserende fastleger og fysioterapeuter.

Arbeidsgiverperspektiv Reformen krever klare ansvarsforhold, tydelig arbeidsgiveransvar og myndighet. KS legger stor vekt på å ha god dialog med arbeidstakerorganisasjonene om samhandlingsreformen

Kompetansebehov Behov for faglig utvikling og kompetanseløft i kommunene for å forberede og gjennomføre samhandlingsreformen. Robuste fagmiljø blir viktig for tilbudet til brukerne og for å tiltrekke seg ny kompetanse. KS forventer at staten dimensjonerer utdanningskapasitet og tilpasser innholdet i utdanningene for å møte rekrutterings- og kompetansebehovet som følger av reformen. Forskningsinnsatsen og kunnskapsutviklingen på kommunenivå må øke betraktelig.

KS går imot medfinansiering slik det er foreslått i St.meld 47 Utfordringene Finansiering Fra hierarki til nettverk og partnerskap Likeverdig partner vs helseforetakene Lederskap Vertskommune og samkommune Samarbeid krever tillit Demokratiunderskudd? Kommune- samarbeid Helsefaglig kompetanse Bestiller- (og tilbyder-) kompetanse Samhandlingskompetanse Kompetanse

Visjonen Jeg får den hjelp jeg trenger, -når jeg trenger det Fra Strategidokumentet vedtatt av KS Hovedstyre 30.januar 2009

Samhandlingsmeldingen behandles i Stortinget 27. april 2010